Σελίδες

Δείτε πόσες πληροφορίες "κρύβει" το επώνυμό σας


«Τα περισσότερα ελληνικά επώνυμα προέρχονται συνήθως είτε από τοπωνύμια- όπως Μανιάτης από τη Μάνη, Μωραΐτης από το Μοριά- είτε από διάφορα παρατσούκλια τα οποία ενέπνεαν στους ανθρώπους».
Αυτό αναφέρει η κα. Φούλα Πισπιρίγκου, φιλόλογος, και προσθέτει πως : «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικές καταλήξεις οι οποίες υποδηλώνουν καταγωγή, όπως για παράδειγμα τα σε ‘ίδης’ και ‘άδης’ που είναι καταλήξεις των Ποντίων, τα σε ‘ογλου’ που είναι Μικρασιατικά και σημαίνουν ο γιος του τάδε, το ‘πουλος’ που απαντάται στην Πελοπόννησο, το «άκος» στη Μάνη και το «άκης» που είναι κρητικό». Συνοψίζοντας, λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε τα επώνυμα σύμφωνα με τη σημασία τους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, που δηλώνουν αντίστοιχα βαφτιστικό όνομα, καταγωγή, επάγγελμα και παρατσούκλια (ή προσωνύμια).

Ποιο είναι το πραγματικό κοινωνικό «ποτάμι»;

Ανεξάρτητα από την αντίδραση καθενός στις εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση της κρίσης, είναι κοινός τόπος η αποδοχή ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος της μεταπολίτευσης και ένα καινούριο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον θα πρέπει να προκύψει. Για άλλους, αυτό περνάει μέσα από τον εξωραϊσμό του παρελθόντος, θεωρώντας ότι το πρόβλημα ήταν κυρίως οι προθέσεις και η διαχείριση του συστήματος κι όχι το πρότυπο και η δομή του. Για άλλους, χρειάζεται μια δομική ανατροπή του κρατικιστικού μοντέλου και περισσότερη βάση στην ατομική ευθύνη. Άλλοι πάλι, ονειρεύονται την επανάσταση που δεν κατόρθωσαν ποτέ και πουθενά να πραγματώσουν να αναγεννάτε από ελληνικές ρίζες!

Απειλές οικονομικού πολέμου - Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ με κραχ

Με τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας να συνεχίζεται πάνω από την Κριμαία, ο Βλάντιμιρ Πούτιν περνάει στην αντεπίθεση μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα, να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα και απειλεί με κραχ της Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, η Ρωσία θα εκμηδενίσει την οικονομική της εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν η Ουάσινγκτον επιβάλει κυρώσεις εναντίον της, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, γεγονός που θα οδηγήσει σε «κραχ» του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, προειδοποίησε σήμερα ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος του Κρεμλίνου.