Σελίδες

"Κοψοχρονιά" τα σπίτια Ελλήνων σε ξένους "επενδυτικούς" ομίλους

Του Θάνου Παναγόπουλου

"Αντί πινακίου φακής" θα χάνουν τα σπίτια τους οι οφειλέτες του Δημοσίου, παρ' ότι αυξάνονται, όπως φαίνεται στα 2/3 των αντικειμενικών αξιών -αντί του 1/3 που ήταν το αρχικό σχέδιο των τροϊκανών- οι τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς των ακινήτων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Αυτό θα προβλέπει ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς αυτούς. Σημειώνεται ότι την εξευτελιστική μείωση των τιμών εκκίνησης που λαμβάνονται υπόψη στους πλειστηριασμούς ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, από το επίπεδο των αντικειμενικών τιμών στο 1/3 τους, είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι της τρόικας, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορούσε να καταστεί ευκολότερο το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των -υπερχρεωμένων από τα παράλογα μνημονιακά χαράτσια- ελληνικών νοικοκυριών.

Οι βάσεις σε 40 σχολές

Μεγάλος θα είναι φέτος ο ανταγωνισμός για την εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές που εξασφαλίζουν σίγουρη εργασία, όπως είναι οι αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.
Η πλέον υψηλόβαθμη σχολή, η Ιατρική Αθηνών, αναμένεται ότι θα ανοίξει τις πύλες της με περίπου 19.190 μόρια, όταν πέρυσι η βάση της «κατρακύλησε» στα 18.916 μόρια. Ανοδική προδιαγράφεται η πορεία των βάσεων εισαγωγής και σε άλλες περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι πολυτεχνικές.Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ημερησία,  για την εισαγωγή στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να απαιτηθούν περί τα18.900 μόρια έναντι 18.471 πέρυσι.

Έως και 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει η κυβέρνηση

70D68080F364CE932DE98AB605A16B35.jpgΕνιαία ρύθμιση για τα χρέη πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία προωθεί η κυβέρνηση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών σε 48 έως 100 δόσεις. Το αίτημα για τη νέα ενιαία ρύθμιση θα το θέσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας στην Τρόικα, που έρχεται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Επιχείρημά τους θα είναι ότι μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και μαζικές κατασχέσεις επιχειρήσεων και περιουσιών. Μόνο την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα τελωνεία ξεπερνούν τα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη των πολιτών αυξάνονται με ρυθμό 800 εκατ. ευρώ – 1,2 δισ. ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με το «Βήμα», η προηγούμενη ρύθμιση έχει αποτύχει παταγωδώς γιατί από τα εκατομμύρια των οφειλετών εντάχθηκαν λιγότεροι από 300.000 μικροοφειλέτες, με αποτέλεσμα και το κράτος να χάνει έσοδα και οι πολίτες να εγκλωβίζονται ολοένα και περισσότερο στα χρέη. Η ρύθμιση που προωθείται αφενός θα αφορά οφειλές τόσο στα Ταμεία όσο και στην εφορία, αφετέρου δεν θα διαχωρίζει μεταξύ παλαιών και νέων οφειλών, καθώς στο σύνολό τους θα ρυθμίζονται με τον ίδιο αριθμό δόσεων, τις ίδιες διαδικασίες και ελαφρύτερα πρόστιμα για τις καθυστερήσεις.