Σελίδες

20 + 1 «κόκκινες» ερωτήσεις ενός απεγνωσμένου δανειολήπτη


Υπάρχει λύση; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που τις τελευταίες ημέρες απασχολεί όλους τους δανειολήπτες, μετά την ανακοινωθείσα πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις ρυθμίσεις των «κόκκινών» δανείων. Ως δικηγόρος και νομικός συμπαραστάτης πολλών απλών ανθρώπων αλλά και επιχειρήσεων που ζουν καθημερινά με το άγχος των καθυστερημένων δόσεων και των απειλητικών μέτρων των Τραπεζών, επιχειρώ να μεταφέρω τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχομαι από απεγνωσμένους και φοβισμένους συνανθρώπους μας.

Είμαι πεπεισμένος ότι πέρα από την όποια κριτική-που άλλωστε- είναι πάντα αρκετά εύκολη, το σημαντικότερο και το πιο αποτελεσματικό είναι να δοθούν συγκεκριμένες και κατανοητές απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν τον Έλληνα δανειολήπτη.

Αυτή η πράξη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι υποχρεωτική για όλες τις Ελληνικές Τράπεζες;

Ο θεσπιζόμενος Κώδικας Δεοντολογίας θεσπίστηκε κατ’ εφαρμογή του Ν.4224/2013 και εφαρμόζεται σε κάθε ίδρυμα το οποίο παρέχει πιστώσεις στην Ελλάδα.

Έκαναν τραγικά λάθη στον ΕΝΦΙΑ…και ζητάνε από εμάς να πληρώσουμε τα λάθη τους..!!

Κατόπιν πληρωμής θα επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών το φόρο που χρέωσε στους ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας λάθους υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, είτε ευθύνεται ο ιδιοκτήτης είτε το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, αν και στην ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι σε πολλές περιπτώσεις που προκύπτει εξαντλητική φορολόγηση αυτό ευθύνεται στη «μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου», δεν κάνει καμία αναφορά σε ενδεχόμενη μείωση του φόρου φέτος.Αλλαγές στο Ε9 μέχρι 30 Νοεμβρίου Αλλαγές στο Ε9 μέχρι 30 Νοεμβρίου Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει στο Ε9 και στη συνέχεια θα γίνει συμψηφισμός με το φόρο που θα έχουν πληρώσει. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά το ΕΝΦΙΑ, έστω και αν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι έχουν προκύψει υπερβολικές επιβαρύνσεις, ειδικά σε μερικές περιπτώσεις οικοπέδων στην περιφέρεια, τα οποία αναδείχθηκαν τώρα που έγινε για πρώτη φορά λεπτομερής ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των δεδομένων.Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έως τώρα οφείλονται κυρίως:* Σε σφάλματα και παραλείψεις στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων. Οπως, για παράδειγμα, όπου δεν έγινε σαφής καταγραφή ψιλής κυριότητας και επικαρπίας ή όπου έγιναν λάθη σε επιφάνειες, ορόφους, προσόψεις και έτος κατασκευής ή λανθασμένη συμπλήρωση στοιχείων οικοπέδου σε διαμέρισμα πολυκατοικίας.* Σε στρεβλώσεις και προβλήματα, που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου.Πλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση σφάλματα ή και παραλείψεις που έγιναν στις ηλεκτρονικές δηλώσεις των φορολογουμένων, μπορούν να διορθωθούν με τροποποιητικές δηλώσεις τους μέχρι 30 Νοεμβρίου. Χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω. Η ημερομηνία πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις τροποποιητικές δηλώσεις θα ανακοινωθεί σύντομα από τη ΓΓΔΕ.Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Για πρώτη φορά φέτος έγινε μια μεγάλη φορολογική αλλαγή. Με τη θέσπιση ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας με βάση ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της ακίνητης περιουσίας όλων των φορολογουμένων.Οπως, όμως, είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Ολα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών».