Σελίδες

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 42 Τ.Μ. ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΗ 6.500€


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΦΩΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση σήμερα 29 Νοεμβρίου θα βγει στο σφυρί διαμέρισμα 42 τμ αξίας 42.200 ευρώ μόλις για 6.500 ευρώ οφειλή, όπως αναφέρει το larissanet !!!
«Μπροστά σε όλο αυτό δεν μπορούμε άπλα να κάτσουμε στο καναπέ μας άπραγοι.....

Ούτε αρμόζει να πληρώνει η κοινωνία μας, τα βραβεία πολιτικού θράσους του Τσίπρα» αναφέρει η πρωτοβουλία η οποία καλεί σε κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο στη Λάρισα «στο πλευρό των ανθρώπων, των οποίων, η συντεχνία κυβέρνησης συμβολαιογράφων δανειστών ρευστοποιεί την μικρή ιδιοκτησία τους για να την παραδώσει στις τράπεζες και σε ξένα χέρια».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν και αυτή την εβδομάδα στο ειρηνοδικείο Λάρισας, και τα πράγματα σκουραίνουν σταδιακά για όλους τους μικροϊδιοκτήτες που μεθοδικά υπερχρεώθηκαν και καταστράφηκαν για να μείνει η κυρίαρχη τάξη και οι χρεοκοπημένες ελίτ στο ευρώ.
Ειδικότερα την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017 θα βγουν στο σφυρί
-Ένα διαμέρισμα, δευτέρου ορόφου, που βρίσκεται στη Λάρισα και επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου αριθμός 57, το οποίο έχει καθαρή επιφάνεια 31,94 τ.μ., επιφάνεια κοινοχρήστων 10,26 τ.μ., μικτή επιφάνεια 42,20 τ.μ. Η κατάσχεση επεβλήθη για το ποσό των 6.552,50 Ευρώ. H άξια του διαμερίσματος 42.200,00€!!
-Ένα χωράφι 5 στρέμματα με κατασκευές που ήταν κάποτε έδρα ποτοποιείου.
Επιπλέον χθες μετά από πίεση της κυβέρνησης και των δανειστών -σε μια διαδικασία που σύμφωνα με καταγγελίες δεν τηρήθηκε η νομιμότητα και πολλά μέλη παραιτήθηκαν- δόθηκε το πράσινο φως από τους συμβολαιογράφους της Αθήνας για να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.Οι εντολές των δανειστών είναι για 800 πλειστηριασμούς τον μήνα και συνολικά 18.000 το έτος.Μπροστά σε όλο αυτό δεν μπορούμε άπλα να κάτσουμε στο καναπέ μας άπραγοι. Ούτε αρμόζει να πληρώνει η κοινωνία μας, τα βραβεία πολιτικού θράσους του Τσίπρα.Αυτή την εβδομάδα μέλη της πρωτοβουλίας θα βρεθούν στις 11:00 στην Μ. Αλεξάνδρου στο ύψος της τράπεζας eurobank όπου θα μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό για τη δράση μας σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και των πολιτών προς την κατεύθυνση της συμμετοχή όλων στο κίνημα.Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε χιλιάδες και να τους ταρακουνήσουμε.Το απόγευμα 15:30-17:00 σύσσωμη η πρωτοβουλία, θα είμαστε στο ειρηνοδικείο στο πλευρό των ανθρώπων, των οποίων, η συντεχνία κυβέρνησης συμβολαιογράφων δανειστών ρευστοποιει την μικρή ιδιοκτησία τους για να την παραδώσει στις τράπεζες και σε ξένα χέρια.

Κάτω τα χέρια από την μικρή λαϊκή περιουσία»
thepressproject.gr
Πηγή

«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μείνουν στα χαρτιά!»


Ελλάδα
Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Γ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αττικής - Πειραιώς - Δωδεκανήσου, για αναστολή της αποχής των μελών τους από την διαδικασία των πλειστηριασμών, το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων & Πρωτοβουλιών κατά των Πλειστηριασμών, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ


Η νέα επίθεση των αρπακτικών δεν θα περάσει! Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μείνουν στα χαρτιά!Με «λαγό» τον υπόδικο πρόεδρο Γ. Ρούσκα και την κλίκα των μεγαλοσυμβολαιογράφων που τον περιστοιχίζει, κυβέρνηση-Ε.Ε.-τραπεζίτες προσπαθούν να οργανώσουν τη νέα μεγάλη επίθεσή τους στη λαϊκή κατοικία και περιουσία. Μετά από μια παράτυπη Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας (όπως καταγγέλθηκε από τα ίδια τα μέλη του), στην οποία ανακλήθηκε η αποχή από τους πλειστηριασμούς που είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη Συνέλευση του Συλλόγου (όπως και οι συνελεύσεις όλων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων της χώρας, κάτω από την πίεση του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς), η συμμορία των αρπακτικών (κυβέρνηση, Ε.Ε., ΔΝΤ, τραπεζίτες, μεγαλοσυμβολαιογράφοι, Μ.Μ. «Ε.») ετοιμάζεται να εφαρμόσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς όσο πιο σύντομα γίνεται, πιθανόν και στις 29 του Νοέμβρη.Ξέρουν όλοι τους πολύ καλά ότι μια τέτοια κίνηση είναι παντελώς παράτυπη και παράνομη, αφού δεν καλύπτεται από το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Αλλά καμιά αξία δεν έχουν για τον υπουργό «Δικαιοσύνης» Στ. Κοντονή και το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου νόμοι και κανονισμοί. Μόνος νόμος για όλους αυτούς το «δίκαιο του ισχυρού», που αφού έκλεψε από το λαό τη δουλειά και το ψωμί, αφού στέρησε από την κοινωνική πλειοψηφία την πρόσβαση στα βασικά κοινωνικά δικαιώματα και αγαθά, τώρα θέλει να αρπάξει και το σπίτι κι όποια μικρή περιουσία απέμεινε στη λαϊκή οικογένεια. Γιατί μπορεί υπουργός και Μ.Μ. «Ε.» να μιλούν για πλειστηριασμούς  με οφειλές πάνω από 300.000 αλλά ταυτόχρονα ο υπουργός δεν το νομοθετεί ενώ τραπεζίτες και «Θεσμοί» δεν το αποδέχονται παρά ως «στάχτη στα μάτια» για τα πρώτο διάστημα, «για να καμφθούν οι αντιδράσεις», όπως σε όλους τους τόνους δηλώνουν.
Είναι όμως γελασμένοι! Όσα ψέματα κι αν πουν, όσους εμφυλιοπολεμικούς νόμους κι αν φέρουν στην επιφάνεια, όσες διμοιρίες των ΜΑΤ κι αν επιστρατεύσουν, δεν μπορούν να σταματήσουν τη λαϊκή οργή για την πολιτική τους. Αυτή τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που σαν φουσκωμένο ποτάμι θα παρασύρει στο διάβα του την πολιτική αρπαγής της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας και δεν θα σταματήσει παρά μόνο στη νίκη και την ανατροπή:

  • την κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών
  • τη θεσμοθέτηση πραγματικής προστασίας της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας με μέτρα όπως το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας και η διαγραφή χρεών προς τράπεζες, κράτος, δήμους και ταμεία

Στέλνουμε μήνυμα ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση:

Με όποιον τρόπο και όπου κι αν προσπαθήσουν να κάνουν πλειστηριασμούς την Τετάρτη 29 του Νοέμβρη, στα Ειρηνοδικεία ή ηλεκτρονικά στα συμβολαιογραφικά γραφεία, θα μας βρουν μπροστά τους! Όπως μέχρι τώρα στα Ειρηνοδικεία, έτσι και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα μείνουν στα χαρτιά!Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους, τους νέους και τους συνταξιούχους, τα σωματεία, τις κινήσεις γειτονιάς και τις κοινωνικοπολιτικές συλλογικότητες, όλο το λαό.

Την Τετάρτη 29 του Νοέμβρη

-Στη Θεσσαλονίκη: 1.30μ.μ., στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, Συγκέντρωση - πορεία προς το συμβολαιογραφικό σύλλογο και το Ειρηνοδικείο Θεσ/νίκης

-Στην Αθήνα: 10:00π.μ., στην πλ. Κλαυθμώνος, Π.Π. Γερμανού 7, στο συμβολαιογραφικό γραφείο που διενεργεί ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

Και όλες τις συγκεντρώσεις που καλούνται από τοπικές Πρωτοβουλίες κατά των πλειστηριασμών


Πηγή: syntonsyllogthes - dromosanoixtos.gr

Δείτε πώς κλέβουν τα pin και λεφτά από κάρτες σε ATM







deite-pos-klevoun-ta-pin-kai-lefta-apo-kartes-se-atm.col-8


Κάμερα ασφαλείας σε τράπεζα της Αγγλίας κατέγραψε τα κόλπα που χρησιμοποιούν συμμορίες κυρίως από την πρώην Ανατολική Ευρώπη για να κλέψουν τα λεφτά από ανθρώπους που κάνουν αυτόματη ανάληψη από ATM.Στην Αγγλία οι πελάτες ΑΤΜ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα απατών όπου σε λίγα λεφτά χάνουν όχι μόνο τα μετρητά που βγάζουν από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά οι επιδέξιοι κακοποιοί καταφέρνουν να αδειάζουν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.Μάλιστα η Barclays δημοσιοποίησε βίντεο που δημιούργησε με βάση υλικό από κάμερες ασφαλείας ώστε να προετοιμάσει και «υποψιάσει» τους πελάτες της για το τι μπορεί να τους συμβεί ενώ κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ.Ενώ ο πελάτης της τράπεζας περιμένει να σηκώσει χρήματα από το ΑΤΜ, μία άγνωστη γυναίκα κάθεται ακριβώς πίσω του, παρακολουθώντας τον την ώρα που αυτός γράφει το pin του.Τότε η γυναίκα αυτή δημιουργεί αντιπερισπασμό, πετώντας κάτω κάποια χρήματα. Ο πελάτης γυρνά να την βοηθήσει όμως άλλος άνδρας που στέκεται δίπλα από το ΑΤΜ παίρνει την πιστωτική του κάρτα και βάζει στην θέση της μία ψεύτικη.Όταν το θύμα γυρνά παίρνει την ψεύτικη κάρτα και φεύγει, αφήνοντας την δική του εντός του μηχανήματος.Τελικά η γυναίκα, αφού έχει παρατηρήσει το pin του πελάτη, έχει μαζί με τον συνεργό της και το pin και την κάρτα, μπορώντας πια να σηκώνει όσα λεφτά θέλει.Οι απάτες μπροστά από ΑΤΜ στη Μεγάλη Βρετανία έχουν σημειώσει άνοδο 50% των τελευταίο χρόνο.
Δείτε το βίντεο

Τα 8 εισπρακτικά μέτρα του 2018 - οι μεγάλοι χαμένοι

Πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν ακόμη περισσότερους φόρους θα πρέπει να βάλουν το 2018 οι φορολογούμενοι. Ο συνολικός φορολογικός λογαριασμός αυξάνεται κατά 951 εκατομμύρια ευρώ και θα κληθούν να τον πληρώσουν σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι με παρεμβάσεις σε διάφορα πεδία της φορολογίας.
Οι νέοι φόροι έρχονται να κάνουν ακόμη πιο εξοντωτική την υπερφορολόγηση στην οικονομία, όπως άλλωστε δείχνουν και τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ για τα κρατικά έσοδα των χωρών μελών του. Σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα αναδείχθηκε το 2016 πρωταθλήτρια στην αύξηση του φορολογικού βάρους καθώς από 36,4% του ΑΕΠ τα συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές αυξήθηκαν στο 38,6%. 

Μεγάλοι χαμένοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα χάσουν μερικά ευρώ ακόμη από το εισόδημά τους ενώ χαμένα θα είναι ακόμη και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα λόγω της μείωσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός και αυτοί που θα τα πληρώσουν είναι:

1. Ο τουριστικός κλάδος

Προβλέπεται εφαρμογή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια -διαμερίσματα. Το τέλος διαμονής θα ανέρχεται σε:

* 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

* 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

* 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

* 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

* 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

2. Οι καταναλωτές στα Δωδεκάνησα


Προβλέπεται η κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για τα οινοπνευματώδη ποτά.

3. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στα νησιά του Αιγαίου

Προβλέπεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την κατάργηση οι σημερινοί μειωμένοι συντελεστές 5%, 9% και 17% θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 24%

4. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι

Μεγάλοι χαμένοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που θα χάσουν μερικά ευρώ ακόμη από το εισόδημά τους ενώ χαμένα θα είναι ακόμη και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα λόγω της μείωσης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός και αυτοί που θα τα πληρώσουν είναι:

1. Ο τουριστικός κλάδος

Προβλέπεται εφαρμογή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια -διαμερίσματα. Το τέλος διαμονής θα ανέρχεται σε:

* 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων,

* 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων,

* 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων,

* 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων,

* 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

2. Οι καταναλωτές στα Δωδεκάνησα


Προβλέπεται η κατάργηση του μειωμένου κατά 50% συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) έναντι του ισχύοντος κανονικού συντελεστή που εφαρμόζεται στην περιοχή Δωδεκανήσου για τα οινοπνευματώδη ποτά.

3. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στα νησιά του Αιγαίου

Προβλέπεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την κατάργηση οι σημερινοί μειωμένοι συντελεστές 5%, 9% και 17% θα αυξηθούν σε 6%, 13% και 24%

4. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι
Μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Από την κατάργηση της έκπτωσης θα επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο των 8.636 έως 9.545 που ισχύει σήμερα και θα ισχύσει και για το 2018. Η μείωση των αποδοχών θα είναι από μερικά ευρώ μέχρι και μερικές δεκάδες ευρώ ανάλογα με το ύψος των αποδοχών ή συντάξεων των φορολογούμενων. Για παράδειγμα, σε έναν μισθωτό με μηνιαίο μισθό 1.500 ευρώ θα προκύψει μηνιαία επιβάρυνση 2,57 ευρώ.

5. Οι φορολογούμενοι με ιατρικά έξοδα

Προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων των εξόδων για ιατρική, νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα. Η έκπτωση καταργήθηκε από τον τρέχον φορολογικό έτος αλλά θα αποτυπωθεί με αύξηση φόρου στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι το 2018.

6. Οι βραχυχρόνιοι μισθωτές κατοικιών

Όσοι μισθώνουν βραχυχρόνια κατοικίες μέσω της επιβολής φορολογίας στο εισόδημα που αποκτάται από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb. Το ετήσιο εισόδημα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που αποκτά από φέτος κάθε φυσικό πρόσωπο θα φορολογηθεί το 2018 με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων, δηλαδή με συντελεστές 15% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 35% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ και 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ, εφόσον τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα χωρίς την παροχή οιασδήποτε υπηρεσίας πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Εφόσον παρέχονται οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες (π.χ. πρωινό, μεταφορές από αεροδρόμιο) το εισόδημα αυτό θα λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται με 22% μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ, 29% στο τμήμα από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% στο τμήμα από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

7.Οι βουλευτές και δικαστικοί

Οι βουλευτές και οι δικαστικοί μέσω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου 25% του εισοδήματος (αποζημίωσης) που λαμβάνουν οι βουλευτές και οι δικαστικοί λειτουργοί

8. Οι δικαιούχοι επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

Η μείωση 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης θα επηρεάσει τα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα μειωθεί θα μειωθεί το επίδομα κατά 50% ή αν θα αυστηροποιηθούν τα κριτήρια χορήγησής του προκειμένου να το λάβουν οι μισοί δικαιούχοι από αυτούς που το λαμβάνουν σήμερα.

Πρόστιμα 5.000 ευρώ για όσους δεν εγγραφούν στο μητρώο του Αir BnB


Πρόστιμα ακόμα και 5.000 ευρώ για όσους δεν εγγραφούν στο ηλεκτρονικό μητρώο για τα μισθώματα Air BNB θα επιβάλλει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με σημερινή απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.
Η εν λόγω απόφαση προσδιορίζει τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών στην οικονομία του διαμοιρασμού ακινήτων, τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς και τη διαδικασία υποβολής της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Πρόνοια της απόφασης είναι η δημιουργία απλών και σύντομων διαδικασιών, που θα ολοκληρώνονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του site της Α.Α.Δ.E..
Παράλληλα, με σκοπό τόσο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, όσο και τη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, έχει αναπτυχθεί συνεργασία της Α.Α.Δ.Ε. με τις ψηφιακές πλατφόρμες, που μεσολαβούν στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Με την απόφαση τίθενται, για πρώτη φορά, οι προϋποθέσεις τόσο για τον προσδιορισμό, ανά φορολογικό έτος, του συνολικά αποκτηθέντος εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, όσο και της δυνατότητας διενέργειας ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πήγες.
Η παρούσα απόφαση ισχύει για βραχυχρόνιες μισθώσεις στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, που συνάπτονται από την 1.1.2018 και μετά. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, τα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων της οικονομίας διαμοιρασμού, θα δηλωθούν διακριτά και συγκεντρωτικά στα έντυπα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικείου έτους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, ο Διαχειριστής, η έννοια του οποίου ορίζεται στη σχετική διάταξη του ν. 4446/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, υποχρεούται να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:
• Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,
• Yποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή,
• Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος του αρ. 39Α του ν. 4172/2013, ανά δικαιούχο εισοδήματος.
• Δημόσια κατάθεση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) του ποσού που αναλογεί σε αγνώστους δικαιούχους εισοδήματος, τους οποίους ο Διαχειριστής, δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζει κατά την εγγραφή του Ακινήτου στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
Ως Διαχειριστής βραχυχρόνιας μίσθωσης ορίζεται είτε ο κύριος του ακινήτου ή ο επικαρπωτής ή ο υπεκμισθωτής ή τρίτος (κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς, εκκαθαριστής κληρονομιάς, εκτελεστής διαθήκης, σύνδικος πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής, μεσεγγυούχος, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας, που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση). Σε περίπτωση, που ο Διαχειριστής εκμισθώνει διακριτά στην πλατφόρμα περισσότερους του ενός χώρους στο ίδιο ακίνητο θα πρέπει να αποκτά ξεχωριστό αριθμό μητρώου για κάθε έναν από αυτούς.
Υπογραμμίζεται ότι για κάθε ένα ακίνητο ορίζεται ένας μόνο «Διαχειριστής», ο οποίος έχει την υποχρέωση να καταχωρήσει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται και να οριστικοποιήσει το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής το αργότερο μέχρι την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έκαστου φορολογικού έτους, με δυνατότητα εμπρόθεσμης τροποποίησής του μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αν δεν οριστικοποιήσει τα στοιχεία μέχρι αυτή την προθεσμία, τα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο θεωρούνται οριστικά.
Τα στοιχεία, που καταχωρούνται στη Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά βραχυχρόνια μίσθωση, είναι, τουλάχιστον, ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, το συνολικό συμφωνηθέν μίσθωμα ή το συνολικό ποσό βάσει της πολιτικής ακύρωσης, η επωνυμία της ψηφιακής πλατφόρμας, τα στοιχεία του μισθωτή, η έναρξη – λήξη της μίσθωσης και ο τρόπος πληρωμής του μισθώματος.
Για κάθε μία από τις παρακάτω παραβάσεις:
α. Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,
β. Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κατά την ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες, καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής,
γ. Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους Διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στους Διαχειριστές.

Πηγή: newspost.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ;;

  1. Πρίν λίγες μέρες παιδιά,πέρασα από ένα συνοικιακό μπακάλικο,να ψωνίσω λίγα πράγματα. Ενα μαγαζί αυθεντικό,"αλλά παλιά",γεμάτο υπέροχες μυρωδιές από το παρελθόν ! Αυτά που πήρα τελικά ήταν δυό σακούλες όλο κι όλο,τα φόρτωσα στο αμάξι κι έφυγα.Παρκάρω λοιπόν στο σπίτι μου και...."ντριιιιν" το κινητό. Ηταν ο Μανωλιός ο φίλος μου,γείτονας, χρόνια τώρα, Τα σπίτια μας το ένα απέναντι στο άλλο. <<Τσακίσου ρε,μου λέει,έλα πάνω να πιούμε ρατσές...τώρα ακούς;>> <<η κυρά έχει φτιάσει κα...ι χοχλιούς>> τι να πώ εγώ..όχι;;;δεν υπάρχει περίπτωση..έχει δυό καραραμπίνες ο κρητήκαρος και κάτι χέρια σαν φτιάρια οικοδομής! Αφήνω λοιπόν τις σακούλες στο αμάξι μου,στο κάθισμα του συνοδηγού, κλειδώνω και χτυπάω το κουδούνι τους. Είπαμε τις μαλακίες μας,γελάσαμε,τα τσούξαμε. Οι καημένοι οι χοχλοί, παρκάρανε στο στομάχι μας, αφήνοντας το "σπιτάκι" τους σε βαθιά πιατέλα σαν κρατήρας. Πέρασε η ώρα όμορφα, ώσπου ο Μορφέας άρχισε να μας χτυπά την πλάτη...νυστάξαμε βλέπεις. Σηκώθηκα, τους ευχαρίστησα, ασπαστήκαμε είπα και τις καληνύχτες μου κι έφυγα. Διέσχισα τον δρόμο και πλησιάζω το αμάξι να πάρω τις σακούλες. Ξεράθηκα. Το τζάμι σπασμένο και οι σακούλες είχαν βγάλει φτερά από...κόνδορα. Οι ρατσές του Μανωλιού,άρχισαν να βγαίνουν από τα μάτια μου, (εγκεφαλικό σκέφτηκα),η καρδιά μου άρχισε να χορεύει σαν τα κωλομέρια από τις Βραζιλιάνες στο Ρίο,τα πόδια μου δεν με κρατούσαν. Ανοιξα την πίσω πόρτα του αυτοκινήτου και κάθισα να συνέλθω. Τελικά ρε μάγκες,με συνέφερε η λογική! Είπα μέσα μου <<κι αν ήταν φτωχαδάκια; Μπατίρια ρε παιδί μου και δεν είχαν τίποτα να φάνε;;>>Δε πάνε στο διάολο και οι σακούλες...χαλάλι τους...το ίδιο θα έκανα και γώ αν πείναγα...το τζάμι ποιος πληρώνει τώρα. Υ.Γ. φιλαράκια ΠΡΟΣΟΧΗ, η ζωή έχει αγριέψει...
  2. ΒΑΝ

Μηνιαίος λογαριασμός θα εκδίδει η ΔΕΗ

Μηνιαίους λογαριασμούς θα εκδίδει σύντομα η ΔΕΗ σύμφωνα με όσα ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης. Αυτό θα αφορά στους καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά. Σε ομιλία του στο συνέδριο "Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017" του ΙΕΝΕ χαρακτήρισε ανέφικτο και αχρείαστο τον στόχο του μνημονίου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% και μίλησε για στρεβλώσεις της αγοράς που πρέπει να αρθούν.Οπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, οι καταναλωτές που πληρώνουν ηλεκτρονικά τώρα είναι 850.000, ενώ το 2018 προβλέπεται να είναι 2 εκατ.Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση για την πώληση λιγνιτικών μονάδων που είναι σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ τόνισε ότι κρίσιμος παράγοντας είναι το εύλογο τίμημα που θα εισπράξει η επιχείρηση το οποίο, όπως είπε, θα επιτρέψει τη στροφή σε άλλες επενδύσεις, στρατηγικής σημασίας και πιο αποδοτικές όπως οι ανανεώσιμες πηγές. «Σε ένα χρόνο η αγορά θα έχει διαφορετική εικόνα από σήμερα. Η ΔΕΗ θα έχει μερίδιο κάτω του 50% στην παραγωγή και σημαντική αλλά όχι δεσπόζουσα θέση. Θα υπάρχουν πολλοί ισχυροί παίκτες και αυτοί που θα πάρουν λιγνιτικές μονάδες καλό είναι να πάρουν και μερίδιο αγοράς. Με την πώληση των μονάδων θα γίνει επένδυση ύψους 800-900 εκατ. ευρώ στη Φλώρινα , στα ορυχεία και την κατασκευή της δεύτερης μονάδας, που δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει από τη ΔΕΗ» ανέφερε ο πρόεδρος της επιχείρησης.Αντίθετα στο επιπεδο της λιανικής, η εκτιμηση της ΔΕΗ ειναι πως ο στόχος για περιορισμό του μεριδίου στο 50% ως το 2020 ειναι ανέφικτος αλλά και αχρείαστος. Όπως είπε, μόνο το 3,5% των καταναλωτών έχουν μετακινηθεί από τη ΔΕΗ (σε επίπεδο όγκου το μερίδιο της ΔΕΗ είναι 83,5%) και για να επιτευχθεί ο στόχος πρέπει να φύγουν 4,5 εκατ. ρολόγια. «Δεν έχω δει κανενα επιχειρηματικό πλάνο γι' αυτό», είπε ο κ. Παναγιωτάκης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ ζήτησε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, να απεμπλακεί ο σχεδιασμός της αγοράς από τη διαπραγμάτευση καθώς, όπως είπε, ο σχεδιασμός δεν μπορεί να γίνει βάζοντας «τικ» στα κουτάκια που μας έχουν δώσει οι προϊστάμενοί μας. Ζήτησε επίσης το κόστος του Κοινωνικού Τιμολογίου να καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό και όχι από τους προμηθευτές. Άσκησε εξάλλου κριτική στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου διανομής (η σημερινή κατάσταση, όπως είπε, δεν είναι αποδεκτή και πρέπει να αλλάξει), ενώ ανήγγειλε παρεμβάσεις για τη δημιουργία «έξυπνου νησιού» με αυξημένη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
posted from Bloggeroid

Τι πρέπει να αλλάξει στο πτωχευτικό δίκαιο



«Δεύτερη ευκαιρία» ή αργός θάνατος για τιςεπιχειρήσεις και την οικονομία;
Τα 2/3 των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται σε ζώνη οριακής επιβίωσης και το 1/4 των επιχειρήσεων σε σοβαρό κίνδυνο. Την ίδια ώρα οι Έλληνες φοβούνται την επιχειρηματική αποτυχία περισσότερο από κάθε άλλον στην Ευρώπη

Σήμερα τα «κόκκινα δάνεια» αγγίζουν τα €100 δισ. και τα μεγάλα και μικρά λουκέτα συνεχίζουν να απειλούν την αγορά. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ τα 2/3 των επιχειρήσεων της χώρας βρίσκονται σε ζώνη οριακής επιβίωσης και το 1/4 των επιχειρήσεων σε σοβαρό κίνδυνο. Την ίδια ώρα οι Έλληνες φοβούνται την επιχειρηματική αποτυχία περισσότερο από κάθε άλλον λαό στην Ευρώπη καθώς το στίγμα της συνοδεύει τον επιχειρηματία μετά από μια χρεοκοπία. Το κουβάρι των αστικών και ποινικών ευθυνών που συνδέονται ακόμη και με την άδολη πτώχευση, συμβάλλει καθοριστικά ώστε ελάχιστοι στη χώρα μας να τολμούν να εμπλακούν στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων, ακόμα και όταν υπάρχει η προοπτική διάσωσης μεγάλης αξίας και πολλών θέσεων εργασίας. Άλλωστε, κατά την Παγκόσμια Τράπεζα, η Ελλάδα έχει από τις πλέον πολύπλοκες και αργές πτωχευτικές διαδικασίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην καταστροφή επιχειρηματικής αξίας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι πτωχεύσεις το 2015 άγγιξαν μετά βίας τις 200.

Έτσι, η χώρα ενώ αγωνίζεται να βγει από την πολυετή ύφεση δε διαθέτει σήμερα κάτι που χρειάζεται επειγόντος: Ένα πλαίσιο που να προσφέρει γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες εξυγίανσης που να διασώζουν επιχειρηματική αξία και θέσεις εργασίας. Ένα πλαίσιο που να επιτρέπει στην περίπτωση έντιμης επιχειρηματικής αποτυχίας μια γρήγορη επανένταξη στην παραγωγική οικονομία περιουσιακών στοιχείων και φυσικών προσώπων. Έτσι, η κληρονομιά που αφήνει πίσω της η κρίση παραμένει ως εμπόδιο και η οικονομία στερείται του δυναμισμού που χρειάζεται για να υπάρξει μια ισχυρή ανάκαμψη. Επιπλέον, γνωρίζοντας αυτές τις δυσλειτουργίες, λίγοι τολμούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, ειδικά όταν αυτές είναι καινοτόμες και συνεπώς έχουν σημαντικά αυξημένο ρίσκο αποτυχίας.

Η αναντιστοιχία αυτή παραμένει παρόλο που τα τελευταία 12 χρόνια έχουν γίνει πάνω από 40 σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις και παρόλο που κάποιες από αυτές έχουν πράγματι συμβάλλει στη βελτίωση του σχετικού πλαισίου. στις θετικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται η εκλογίκευση των νομικών κινδύνων που αντιμετωπίζουν στελέχη τραπεζών που διαγράφουν οφειλές, η δυνατότητα υποβολής σε δικαστήριο συναινετικής συμφωνίας εξυγίανσης καθώς και το πλαίσιο ειδικής διαχείρισης.

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν αδυναμίες, η απομάκρυνση των οποίων μπορεί να γίνει με προσεκτικά ζυγισμένες παρεμβάσεις όπως:
Απομάκρυνση σημαντικών φορολογικών εμποδίων. Θα πρέπει όταν διαγράφεται μια απαίτηση από προμηθευτή, να του επιστρέφεται ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί, οι ζημιές από τις διαγραφές να συμψηφίζονται με μελλοντικά κέρδη για τουλάχιστον 10 χρόνια και ο οφειλέτης να μη φορολογείται για το διαγραφόμενο ποσό.
Συμμετοχή του κράτους με διαγραφές κεφαλαίου σε όλες τις διαδικασίες πτώχευσης. Το κράτος έχει υποσχεθεί να συμμετέχει με διαγραφές κεφαλαίου σε μια μόνο διαδικασία, του λεγόμενου «εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων». Θα έπρεπε να έχει την ίδια στάση και σε όλες τις συμφωνίες εξυγίανσης.
Εξορθολογισμός της αλληλέγγυας ευθύνης. Το κράτος θα πρέπει να θεωρεί διοικητές επιχειρήσεων αλληλέγγυα υπόχρεους μόνο όταν αποδεικνύεται δόλος και να μην αναζητά αδιάκριτα ποινικές ευθύνες.
Κατοχύρωση πραγματικής «δεύτερης ευκαιρίας» στην άδολη πτώχευση. Θα πρέπει στη χώρα μας να θεσπιστεί μια αυτόματη και πραγματική δεύτερη ευκαιρία όσο δεν υπάρχει αποδεδειγμένος δόλος. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η απαλλαγή από χρέη να είναι πράγματι αυτόματη, να αφορά και χρέη προς το δημόσιο καθώς και διοικητές επιχειρήσεων και να μην θέτει σοβαρούς περιορισμούς άσκησης οικονομικής δραστηριότητας στο μέλλον.
Την ίδια ώρα, όταν παρόλα αυτά μια επιχείρηση καταλήγει στην πτώχευση, ο σύνδικος πτώχευσης θα πρέπει να αποκτήσει ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη των πιστωτών και την ελευθερία να σώσει γρήγορα αξία και θέσεις εργασίας ακολουθώντας το πρότυπο του ειδικού διαχειριστή.

Ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι διπλά κερδισμένος από μια τέτοια προσέγγιση. Πρώτον, διότι θα μπορέσει να εισπράξει ποσά από επιχειρήσεις που διαφορετικά δεν θα έχουν μέλλον, και συνεπώς δεν θα έχουν φορολογητέα εισοδήματα, ούτε οι ίδιες ούτε οι εργαζόμενοι και προμηθευτές τους. Και δεύτερον, διότι θα υποβοηθηθεί η ανάκαμψη, η επιστροφή σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης και κατά προέκταση η αύξηση της φορολογητέας ύλης.

Διαβάστεεδώτο Special Report: «Πτωχευτικό δίκαιο: δεύτερη ευκαιρία ή αργός θάνατος για τις επιχειρήσεις;»

Δείτεεδώτην μελέτη: «Το πλαίσιο της πτώχευσης στην Ελλάδα. Δεύτερη ευκαιρία ή αργός θάνατος;»

fpress.gr/

Αυτά είναι τα μέτρα ύψους 2,5 δισ. που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός

 Νέες και μεγαλύτερες θυσίες με αυξήσεις φόρων, περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018, κρύβει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού - Μεγάλοι χαμένοι του 2018 κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ
Νέες και μεγαλύτερες θυσίες, της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ (ή 1,4% του ΑΕΠ) με αυξήσεις φόρων και περικοπές συντάξεων και επιδομάτων για το 2018,... κρύβει το σχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατίθεται απόψε στη Βουλή. Τα μέτρα είναι «παλαιά», με την έννοια ότι έχουν ψηφιστεί τον Μάιο,αλλά θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά από 1ης Ιανουαρίου  ώστε, σε σχέση με φέτος, η κυβέρνηση να βάλει στα κρατικά ταμεία 1,15 δισ. επιπλέον από φόρους και να εξοικονομήσει και άλλα 1,4 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών.
Οι φόροι θα αυξηθούν και πάλι λόγω της κατάργησης της έκπτωσης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, της κατάργησης της έκπτωσης φόρου λόγω ιατρικών δαπανών, αλλά και της έκπτωσης του 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Μεγάλοι χαμένοι του 2018 βγαίνουν κυρίως οι συνταξιούχοι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ καθώς τα επιδόματα θα «εξορθολογιστούν», με πρώτο και καλύτερο το επίδομα θέρμανσης.

«Θυσία» οι οικονομικά αδύναμοι
Συνολικά τα κρατικά έσοδα (με ιδιωτικοποιήσεις κλπ) θα πρέπει το 2018 να ενισχυθούν κατά τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ έναντι του 2017, εκ των οποίων πάνω από 800 εκατομμύρια είναι νέα μέτρα. Ταυτόχρονα οι πρωτογενείς δαπάνες θα πρέπει να συμπιεστούν κατά 1,4  δισ. ευρώ, πρωτίστως μέσα από την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.
Στην κυβέρνηση δεν έκρυβε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα και για περαιτέρω μειώσεις στις κοινωνικές και προνοιακές δαπάνες. «Μας πιέζουν πολύ στην αξιολόγηση δαπανών» ανέφερε ως πρόσφατα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ενώ αρμόδιες πηγές έλεγαν πως φοβούνται νέες περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα κοινωνικά κονδύλια.

Τα σίγουρα μέτρα
Σε κάθε περίπτωση, το 2018 πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κατά το Μνημόνιο (ή 3,6%-3,7% του ΑΕΠ σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί) με τουλάχιστον 12 νέα εισπρακτικά μέτρα  και περικοπές.

Από τα μέτρα του 2018 ξεχωρίζουν:
1. Οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ θα δούνε πρώτοι τις αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος. Έτσι από 1.1.2018 χιλιάδες κατωτατοσυνταξιούχοι θα χάσουν έως και 1.400 ευρώ τον χρόνο. Στους δικαιούχους ΕΚΑΣ θα διατεθούν μόλις 80 εκατ. ευρώ, από 900 εκατ. ευρώ που δίδονταν πριν από το 3ο μνημόνιο και 320 εκατ. ευρώ που δόθηκαν φέτος.
2. Κατάργηση της έκπτωσης των ιατρικών δαπανών, η οποία θα φορτώσει συνταξιούχους και φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας με πρόσθετους φόρους 121 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κατά την εκκαθάριση φόρου εισοδήματος το 2018 δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις φαρμάκων και ιατρικών δαπανών που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν μέσα στο 2017.
3. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες κατά 661 εκατομμύρια ευρώ! Από 1/1/2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί των καθαρών κερδών του επαγγελματία ή της επιχείρησης, προσαυξημένων με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Δηλαδή θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και για τις ασφαλιστικές εισφορές που ήδη πλήρωσαν, χωρίς να αφαιρούνται όπως ισχύει σήμερα. Εξαιτίας των οφειλών αυτών, δεν θα τους επιστραφεί τελικά η επιπλέον εισφορά που έχουν πληρώσει φέτος με βάση τα εισοδήματα του 2015 (αντί του 2016) αλλά θα συμψηφιστεί. Έτσι όσοι υπολόγιζαν ότι το 2018 θα έχουν σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές, θα διαψευστούν. Ειδικά για το 2018, ως πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου, η εισφορά θα υπολογιστεί  με έκπτωση 20%. Από το 2019 η έκπτωση καταργείται και τότε θα προκύψει και νέα επιβάρυνση.
4.  «Ξαφνικός θάνατος» προβλέπεται για όσους κάνουν χρήση της ρύθμισης των 100 δόσεων. Από την 1η-1-2018 η ρύθμιση των 100 δόσεων θα χάνεται, αν ο οφειλέτης δεν εξοφλεί στην ώρα τους όλες τις νέες οφειλές του(πέραν των δόσεων που πληρώνει). Δηλαδή έστω και για μια ημέρα καθυστέρησης, θα χάνει τη ρύθμιση, χωρίς περιθώριο μισού ή ενός μήνα που ίσχυε για να προλάβει να πληρώσει.
5. Εφαρμογή αντικινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας για εξοικονόμηση 123 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
6. Περικόπτεται κατά 30 εκατομμύρια το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα δοθεί τον Γενάρη. Οι εναπομείναντες δικαιούχοι θα μειωθούν, καθώς το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει νέα απόφαση αυστηροποίησης των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Από τον Ιανουάριο, κάποιοι θα χάσουν εντελώς το επίδομα, αν και δεν αποκλείεται και η μείωση του επιδόματος ανά λίτρο πετρελαίου (και ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή).
7. Κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου που οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των καθαρών αποδοχών για μισθωτούς και συνταξιούχους από την 1/1/2018. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιες αποδοχές 9000 ευρώ και άνω, θα χάσουν από τουλάχιστον 5 ευρώ ο καθένας ή 68 εκατ. ευρώ όλοι μαζί συνολικά μέσα στο 2018.
8. Ειδικό τέλος διανυκτερεύσεων: Θα ισχύσει για τις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια από το 2018. Το τέλος θα κυμαίνεται ανάλογα με τα «αστέρια» του καταλύματος.
9. Φόρος επί των μισθώσεων Airbnb: Θα ενεργοποιηθεί ο καινούργιος φόρος ο οποίος θα υπολογιστεί με συντελεστή έως και 45% επί των εισοδημάτων που αποκτήθηκανή θα αποκτηθούν μέσα στο 2017.Στόχος είναι να εισπραχθούν περίπου 122 εκατ. ευρώ επιπλέον φόροι.
10. κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα υπόλοιπα 32 νησιά του Αιγαίου. Ο ΦΠΑ θα αυξηθεί κατά 50% στα μικρά νησιά και στα νησιά των νομών Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου) που έχουν πληγεί από την μετανευστική κρίση. Αυτό σημαίνει αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 17% στο 24% και του χαμηλού από το 9% στο 13%. Στα νησιά που θα υποστούν την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, συμπεριλαμβάνονται η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λήμνος, η Κως, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια κ.α.
11  Κατάργηση φοροαπαλλαγής δικαστικών λειτουργών-βουλευτών
Το κόστος υπολογίζεται σε 44 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν χιλιάδες δικαστικοί, αλλά και οι βουλευτές, που θα χάσουν τις ειδικές φοροαπαλλαγές που είχαν.
12. Αλλάζει ο ΕΝΦΙΑ. Επειδή από 1.1.2018 θα ισχύσουν μειωμένες αντικειμενικές αξίες, η κυβέρνηση θα αλλάξει το σύστημα υπολογισμού του φόρου ώστε το 2018 να επιβάλει φόρους τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το πρόγραμμα συζήτησης και ψήφισης  του προϋπολογισμού
Ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή στις 6 το απόγευμα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Η συζήτηση του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα γίνει σε τέσσερις συνεδριάσεις την Πέμπτη 23/11 και την Δευτέρα 27/11. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η συζήτηση του στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα.
Πηγή

Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί άνω των 500.000 ευρώ


Για οφειλές φυσικών ή νομικών προσώπων που ξεκινούν από 500.000, αλλά φθάνουν ακόμη και πάνω από 2 εκατ. ευρώ, ξεκινούν οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, που κάνουν πρεμιέρα στις 29 Νοεμβρίου.
Μεζονέτες, πολυώροφα κτίρια, η ψιλή κυριότητα διατηρητέου κτιρίου, οικόπεδα, εμπορικές εγκαταστάσεις, αλλά και χώροι στάθμευσης, είναι μεταξύ αυτών που θα εκπλειστηριαστούν στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και ανοίγει η αυλαία της ηλεκτρονικής διαδικασίας.
Το ύψος των οφειλών, που διεκδικούν οι τράπεζες από τους συγκεκριμένους πλειστηριασμούς, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια και αφορούν σε δάνεια που δόθηκαν το 2005 ή λίγο μεταγενέστερα και πάντως πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, όταν οι τραπεζικές δανειοδοτήσεις έρεαν άφθονες.
Χαρακτηριστική η περίπτωση ακινήτου του οποίου εκπλειστηριάζεται η ψιλή κυριότητα, για χρέη φυσικού προσώπου που φέρουν προσημειώσεις πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ από δύο συστημικές τράπεζες. Το ποσό για το οποίο επισπεύδεται ο πλειστηριασμός αναφέρεται στα 100.000 ευρώ, αλλά όπως εξηγούν συμβολαιογράφοι που εκτελούν πλειστηριασμούς, το ποσό της κατάσχεσης που αναφέρεται στο αρχείο του πλειστηριασμού είναι συνήθως ενδεικτικό και υποπολλαπλάσιο της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη.
Οι τράπεζες επιλέγουν να εγγράψουν χαμηλότερο ποσό κατάσχεσης, καθώς το έξοδο της κατάσχεσης και το οποίο ανέρχεται στο 0,55% του ποσού (πλέον ΦΠΑ) επιβαρύνει τον οφειλέτη. Έτσι, η συνήθης πρακτική είναι το ποσό της κατάσχεσης για το οποίο η τράπεζα εκκινεί τη διαδικασία να είναι πολύ κατώτερο της πραγματικής οφειλής.
Μεταξύ των πλειστηριασμών που θα πραγματοποιηθούν πρώτοι είναι μεγάλο ακίνητο, που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο (ο δεύτερος όροφος είναι ημιτελής), επιφάνειας 300 τ.μ., που έχει τιμή πρώτης εκκίνησης 900.000 ευρώ. Υπέρ του οφειλέτη έχουν εγγραφεί δύο προσημειώσεις ύψους 590.000 ευρώ. Παρόμοια είναι η περίπτωση δανειολήπτη του οποίου εκπλειστηριάζεται η πρώτη κατοικία τους επόμενους μήνες.
Η έκτασή της φθάνει τα 650 τ.μ. και το οικόπεδο στο οποίο βρίσκεται αριθμεί 15 στρέμματα, ενώ τα δάνεια του οφειλέτη από πάσης λογής δραστηριότητες προσεγγίζουν τα 6,5 εκατ. ευρώ! Στον κατάλογο των πλειστηριασμών έχουν εγγραφεί διαμερίσματα ή και μικρότερα ακίνητα π.χ. 60 τ.μ., που, όπως εξηγούν οι συμβολαιογράφοι που εκτελούν τον πλειστηριασμό, λειτουργούν είτε ως γραφεία και είναι αποτέλεσμα της εμπορικής δραστηριότητας των οφειλετών (π.χ. κατασκευαστές) είτε είναι εγκαταλελειμμένα και δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
Σημαντικός είναι τέλος και ο αριθμός των εμπορικών κτιρίων που βγαίνουν πρώτα στο σφυρί και τα οποία ανήκουν κυρίως σε εταιρείες που έχουν πτωχεύσει και βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, αλλά και οικόπεδα που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με κτίσματα ή χωρίς.
Η δέσμευση που έχει αναληφθεί από το τραπεζικό σύστημα, ότι δηλαδή δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς κατοικιών ευπαθών ομάδων ή οικογενειών χωρίς άλλα περιουσιακά στοιχεία, είναι ειλικρινής, αλλά όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, αστοχίες δεν μπορεί να αποκλειστούν.Αυτό γιατί η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών, από τους οποίους ζητήθηκε η επικαιροποίηση των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία τους με βάση τις δηλώσεις Ε9, αδιαφόρησε στην πρόσκληση που απηύθυναν οι τράπεζες μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και μόλις το 2% ανταποκρίθηκε παρέχοντας στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ακίνητα που βγαίνουν στον πλειστηριασμό έχουν προηγουμένως αποτιμηθεί με βάση τις εμπορικές αξίες που έγιναν από εκτιμητές ακινήτων και στην πλειονότητα αυτών έχει υπάρξει επί τόπου πραγματογνωμοσύνη, από την οποία μπορεί να διαπιστωθεί τόσο εάν κατοικούν οικογένειες, όπως επίσης και οι συνθήκες στις οποίες κατοικούν.
Οι πιέσεις των θεσμών και ο κίνδυνος αύξησης των προβλέψεων
Μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της ηλεκτρονικής διαδικασίας, και συγκεκριμένα την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου, οι συμβολαιογράφοι καλούνται σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα την άρση της αποχής από τους πλειστηριασμούς που προκήρυξαν στις 4 Νοεμβρίου. Οι δεσμεύσεις που δόθηκαν από κυβερνητικής πλευράς για την προστασία των συμβολαιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δεν ήταν παρά αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι θεσμοί και του μηνύματος που εξέπεμψαν για την τήρηση της ημερομηνίας έναρξης των πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου.
Η πραγματοποίηση πλειστηριασμών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, συνδέθηκε με την πλήρη μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα και αποτελεί ξεκάθαρα το «κόκκινο πανί» της αξιολόγησης. Οι θεσμοί έχουν αναδείξει την αναγκαιότητά τους ως προαπαιτούμενο τόσο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων που έχουν οι τράπεζες, το ύψος των οποίων φθάνει τα 105 δισ. ευρώ.
Η σύνδεσή τους με την αποφυγή μιας τέταρτης ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος δεν είναι πρόσχημα, αφού το «πάγωμα» των πλειστηριασμών υποχρεώνει ουσιαστικά σε αύξηση των προβλέψεων που έχουν σχηματίσει οι τράπεζες και η οποία ανέρχεται στο 49% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Με δεδομένο ότι το υπόλοιπο περίπου 51% καλύπτεται από εμπράγματες εξασφαλίσεις, δηλαδή από τα ακίνητα που φέρουν ως εγγύηση, τυχόν αδυναμία αυτών των εγγυήσεων να ρευστοποιηθούν εξαιτίας της απαγόρευσης των πλειστηριασμών μηδενίζει ουσιαστικά την αξία των εξασφαλίσεων και οδηγεί μαθηματικά τις τράπεζες σε ανάγκη νέων κεφαλαίων.Ο κίνδυνος από την υποτίμηση αυτών των αξιών επισημάνθηκε από την ΕΚΤ στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Νίκο Καραμούζη και υπήρξε και η αιτία για την παροχή διευκρινίσεων σε σχέση με το όριο των 300.000 ευρώ που έχει συνομολογηθεί ατύπως μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών σε ό,τι αφορά την αξία των ακινήτων που θα βγουν για πλειστηριασμό το προσεχές διάστημα. Όλες οι πλευρές υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν ότι πρόκειται για ένα αρχικό κατώφλι προστασίας, που θα ισχύσει το πολύ έως και τους πρώτους μήνες του 2018 και αφού εξαντληθεί το στοκ των μεγαλύτερων ακινήτων που έχουν εγγραφεί για ρευστοποίηση.
Ο στόχος που έχουν εγγράψει οι τράπεζες ως έσοδο από τις ρευστοποιήσεις έως και το 2019 ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, αλλά η όλη καθυστέρηση καθιστά τον στόχο ανέφικτο. Το σύστημα πάντως αναμένεται να δοκιμαστεί μετά το πρώτο τρίμηνο του 2018, οπότε και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι σε πλήρη λειτουργία, δηλαδή θα μπορούν να πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες. Πρόκειται για ένα σύστημα που οδηγεί ουσιαστικά σε καθημερινούς πλειστηριασμούς, αντί της μιας φοράς την εβδομάδα που ίσχυε με βάση το παραδοσιακό μοντέλο των φυσικών πλειστηριασμών. Ο κίνδυνος για περαιτέρω πτώση των τιμών στα ακίνητα ελλοχεύει πάντως και στόχος είναι κάτι τέτοιο να αποφευχθεί
posted from Bloggeroid

Κοινωνικό Μέρισμα: Πού και πως θα κάνετε την αίτηση στο Taxisnet

Για να λάβει κάποιος το ποσό που δικαιούται από το Κοινωνικό Μέρισμα θα πρέπει να κάνει αίτηση μέσω του Taxisnet.Μια ειδική φόρμα έχει διαμορφωθεί στο Taxisnet για το Κοινωνικό Μέρισμα. Εκεί οι δικαιούχοι θα πρέπει να “μπουν” για να κάνουν την αίτηση.Η ειδική φόρμα θα έχει πολλά από τα στοιχεία προσυμπληρωμένα…και οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πεδία που θα τους ζητούνται.Για την αίτηση οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Μερίσματος θα πρέπει να μπουν στην σελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.Μπορείτε να να μπείτε απλά με μια κίνηση κάνοντας “κλικ” ΕΔΩ
Προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία, αν και σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα τα ποσά θα διανεμηθούν ως τα Χριστούγεννα και τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν.

Ρύθμιση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων-«Σπάσιμο» του


Ρύθμιση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων με το ιρλανδικό μοντέλο επιχειρούν αυτή τη φορά οι τράπεζες. Αυτό προβλέπει το «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη, ένα βιώσιμο, που θα εξυπηρετείται με καταβαλλόμενες δόσεις, ανάλογα με την εισοδηματική δυνατότητα του οφειλέτη, και ένα «παγωμένο», το οποίο θα τίθεται σε σταδιακό κούρεμα, σε αντιστοιχία με τη συνέπεια καταβολών του πρώτου μέρους.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκάλυψε επιστολή τράπεζας προς δανειολήπτη, που του δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης για χρονικό διάστημα 293 μηνών, με το διαχωρισμό της οφειλής σε δύο τμήματα:
Α) Ενα έντοκο, ποσού 52.164 ευρώ, για σχεδόν 24 χρόνια, με τη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται σε 241 ευρώ, με βάση το ισχύον κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor + περιθώριο + εισφορά 0,12%) και Β) ένα δεύτερο, ποσού 52.239 ευρώ, το οποίο παραμένει «παγωμένο», άτοκα και χωρίς καμία απαίτηση για τα πρώτα 15 έτη. «Με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι αναλογούσες μηνιαίες δόσεις στο τμήμα Α της οφειλής, επιτυγχάνεται απομείωση του Β τμήματός της κατά 4% ετησίως για 15 έτη (συνολική απομείωση 60% επί του τμήματος Β)», επισημαίνει η ΕΤΕ και προσθέτει: «Ενδεικτικά, για το ποσό του τμήματος Β της οφειλής, που ανέρχεται σε 52.239 ευρώ αντιστοίχως, για κάθε έτος, που τακτοποιείτε εμπρόθεσμα τις δόσεις του τμήματος Α, θα διαγράφεται από το τμήμα Β το 4%, δηλαδή, συνολικά μέσα στη 15ετία μπορεί να διαγραφεί ποσό 31.343 ευρώ, διαμορφώνοντας μετά την πάροδο του επίμαχου διαστήματος ενδεικτική μηνιαία δόση 209 ευρώ αντιστοίχως, με βάση το ως άνω κυμαινόμενο επιτόκιο για το ανεξόφλητο ποσό του τμήματος Β».Οσον αφορά στην οφειλή καταναλωτικής πίστης του ίδιου δανειολήπτη, η ΕΤΕ ενημερώνει πως αυτή θα θεωρηθεί ολοσχερώς εξοφλημένη, εφόσον καταβληθεί το ποσό των 3.323 ευρώ σε 150 άτοκες μηνιαίες δόσεις, ύψους 22,15 ευρώ εκάστη. «Εάν παραμένετε συνεπής στην πληρωμή της μηνιαίας δόσης, θα επιτευχθεί συνολική διαγραφή ποσού 1.329 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 60 μηνιαίες δόσεις», καταλήγει η τράπεζα.Οι διαγραφές αυτού του τύπου προσφέρονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε δανειολήπτες που έχουν ήδη καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον Νόμο Κατσέλη και περιμένουν να συζητηθεί το τελικό δικαστήριο, δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος Δημήτρης Αναστόπουλος. «Αυτό που προσφέρουν οι τράπεζες είναι ποσοστό διαγραφής αντίστοιχο με αυτό που θα κέρδιζαν ενδεχομένως οι δανειολήπτες με την προσφυγή τους στο Νόμο ή με τη νέα εμπορική αξία του ακινήτου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί», συμπλήρωσε.Ο ίδιος διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα εφαρμόζονται σταδιακά και μόνο στις περιπτώσεις που τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πιστεύουν ότι ο δανειολήπτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία. «Στις περιπτώσεις που υπάρχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, η διαπραγμάτευση με την τράπεζα είναι πιο δύσκολη», τονίζει, προτρέποντας τους οφειλέτες να διαβάζουν προσεκτικά την αλληλογραφία τους, αλλά και να μην αποφεύγουν την επικοινωνία με τις τράπεζες, για να μη χάσουν μία καλή πρόταση για ρύθμιση.Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τουλάχιστον δύο τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν πιλοτικά αυτή τη ρύθμιση και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ιρλανδικό μοντέλο θα υιοθετηθεί από το σύνολο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αλλάζει το Ε3 για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες 


Τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού εντύπου Ε3, που υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εφορία, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, πάνω από 1,5 εκατ. επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.Στο νέο Ε3 θα δίνεται έμφαση στην ακριβέστερη αποτύπωση των διαφόρων κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, ώστε να καταστεί δυνατή η καταγραφή των μέσων όρων δαπανών ανά κατηγορία δραστηριότητας και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από τον μέσο όρο.Οπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος ο κ.  Πιτσιλής μιλώντας στο 9ο Tax Forum ανέφερε ότι βρίσκεται στην τελική του φάση ο ανασχεδιασμός του εντύπου Ε3, στο οποίο όλες οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δηλώνουν κάθε χρόνο αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για τις δραστηριότητές τους, προκειμένου να προσδιοριστούν τα φορολογητέα καθαρά εισοδήματά του
Το σχέδιο του νέου εντύπου θα δοθεί για παρατηρήσεις στους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς.Τα βασικά χαρακτηριστικά του εντύπου Ε3 είναι:
  • Η συγχώνευση των πινάκων με τα δεδομένα για τα απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία.
  • Η έμφαση στην αποτύπωση των κατηγοριών εσόδων και εξόδων των επιχειρήσεων και των λοιπών υπόχρεων υποβολής του εντύπου, ώστε η Φορολογική Διοίκηση να γνωρίζει τους μέσους όρους δαπανών ανά κατηγορία επιχειρηματικής και επαγγελματικής δραστηριότητας και οι φορολογικοί έλεγχοι να εστιάζουν σε εκείνες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται σημαντικές αποκλίσεις από το μέσο όρο και να δίνεται η ευκαιρία στον φορολογούμενο να αποδεικνύει ότι οι δαπάνες του είναι πραγματικές.
Στο μεταξύ βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο σχεδιασμός των αλλαγών και στο νομοθετικό πλαίσιο για το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «υπερβολές» που δυσκολεύουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες μία από τις αλλαγές που θα επέλθουν θα είναι η κατάργηση της υποχρέωσης των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία είναι ρυθμισμένα να βάζουν υποθήκη σε ένα ή περισσότερα ακίνητα που κατέχουν όταν θέλουν να μεταβιβάσουν κάποια ακίνητα στα παιδιά τους.Επιπλέον αναμένεται να αυξηθεί ο χρόνος ισχύος του αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας από τους 2 στους 3 ή 4 μήνες για όσους δεν έχουν οφειλές στο Δημόσιο και από τον 1 στους 2 ή 3 μήνες για όσους έχουν μη ληξιπρόθεσμες οφειλές ή οφειλές ρυθμισμένες.

Επίσχεση εργασίας. Πότε και πως ασκείται;

Επίσχεση εργασίας. Πότε και πως ασκείται;

Από τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 325, 329, 353 και 656 Α.Κ., ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να εκτελέσει την εργασία που έχει συμφωνήσει μαζί του, (επίσχεση εργασίας) για να εξασφαλίσει την ικανοποίηση ληξιπρόθεσμων αξιώσεών του και ιδιαίτερα την καταβολή σε αυτόν των οφειλομένων αποδοχών ή την εκπλήρωση άλλου ουσιώδους όρου της εργασιακής σύμβασης, χωρίς η ενέργειά του αυτή να συνιστά οικειοθελή αποχώρησή του από την εργασία του. (Α.Π. 373/2010)
Το δικαίωμα της επισχέσεως κατ΄ αρχήν ασκείται ατύπως, με μονομερή δήλωση του μισθωτού, η οποία είναι έγγραφη ή προφορική και απευθύνεται στον εργοδότη(Εφ. Αθ. 43/1996, Εφ. Θεσσ. 611/1995, Εφ. Αθ. 1497/1978). Για να είναι όμως η περί αυτού δήλωση πλήρης και να επιφέρει τα έννομά της αποτελέσματα, πρέπει να είναι σαφής και να συναρτάται ρητώς προς ληξιπρόθεσμη υποχρέωση του υπερήμερου εργοδότη που να απορρέει από έγκυρη εργασιακή σύμβαση (Μ.Π.Θ. 15387/2011, Εφ. Αθηνών 43/1996).
Στην περίπτωση αυτή παρότι ο εργαζόμενος παύει να παρέχει την εργασία του δεν καθίσταται υπερήμερος σε αντίθεση με τον εργοδότη του, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται σε υπερημερία για όσο χρονικό διάστημα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του έναντι του εργαζομένου.
Το δικαίωμα της επίσχεσης δεν πρέπει να ασκείται καταχρηστικά, δηλαδή η άσκησή του δεν πρέπει να υπερβαίνει, κατά το άρθρο 281 Α.Κ. τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού και οικονομικού σκοπού του δικαιώματος (Μ. Π. Αθηνών 51/2012, Α.Π. 197/1995, Ολ. Α.Π. 32/1988, Α.Π. 1264/1986). Διαφορετικά, η άσκησή του είναι καταχρηστική και ως τέτοια είναι παράνομη και δεν παράγει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή δεν καθιστά υπερήμερο τον εργοδότη. Ως καταχρηστικώς δε ασκούμενο, θεωρείται το δικαίωμα επισχέσεως της εργασίας του μισθωτού και όταν, μεταξύ άλλων, δεν υπάρχει χρονικά αξιόλογη καθυστέρηση της εκπληρώσεως των υποχρεώσεων του εργοδότη (όπως της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων μισθών), ή όταν η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του εργοδότη, αλλά σε απρόβλεπτες περιστάσεις ή αντιξοότητες ή σε πρόσκαιρη δυσπραγία του ή σε εξαιρετικά δυσμενείς γι` αυτόν περιστάσεις, ή όταν η επίσχεση προξενεί δυσβάσταχτη και δυσανάλογη ζημία στον εργοδότη, σε σχέση με το σκοπούμενο αποτέλεσμα, ή όταν στρέφεται κατά αξιόπιστου και αξιόχρεου εργοδότη ή όταν αναφέρεται σε ασήμαντη αντιπαροχή του εργοδότη (Α.Π.1153/2009). 
Πάντως, το αξιόλογο της καθυστέρησης πληρωμής των αποδοχών ή το δικαιολογημένο αυτής κρίνεται τελικά από το δικαστήριο της ουσίας και συναρτάται προς τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης (Εφ. Θεσσ. 1130/1998), δηλαδή τις ατομικές, οικογενειακές και οικονομικές ανάγκες αυτού, σε σχέση προς το ύψος του καθυστερούμενου ποσού αποδοχών του και τους λόγους καθυστέρησης πληρωμής τους. Συνεκτιμάται επίσης το μέγεθος της ζημίας που υφίσταται ο εργοδότης από την άσκηση του πιο πάνω εργασιακού δικαιώματος, καθώς και ο χρόνος που αυτό ασκείται (Μ.Π.Θ. 15387/2011).
Εφόσον η επίσχεση είναι έγκυρη, τότε κατά το χρόνο που διαρκεί, ο μισθωτός δεν καθίσταται υπερήμερος ως προς την παροχή της εργασίας του, ενώ αντίθετα ο εργοδότης καθίσταται υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας και συνεπώς οφείλει το μισθό του χρόνου της επισχέσεως χωρίς να απαιτείται πραγματική προσφορά της εργασίας (ΑΠ 1502/2010,ΑΠ 1153/2009,Εφ.Αθ. 5882/2007, ΑΠ 1209/1999, Εφ. Θες/κης 611/1995). Από τις διατάξεις δε των άρθρων 648, 649, 653 Α.Κ. και του άρθρου 1 της αριθμ. 95 Διεθνούς Συμβάσεως Εργασίας «περί προστασίας του ημερομισθίου», που κυρώθηκε με τον Ν. 3248/1955 (ΦΕΚ 138/Α΄/2-6-1955), προκύπτει ότι μισθός είναι κάθε παροχή, την οποία οφείλει ο εργοδότης κατά το νόμο ή τη σύμβαση στον εργαζόμενο ως αντάλλαγμα της εργασίας του, όχι μόνο η κύρια παροχή (βασικός μισθός) αλλά και κάθε άλλη καταβαλλόμενη σε αυτόν πρόσθετη παροχή (Γνωμ. Ν.Σ.Κ. 317/2010, Γνωμ. Ν.Σ.Κ. 38/2011).
Από το μισθό αυτό ο εργοδότης δικαιούται να αφαιρέσει τη χρηματική ωφέλεια που ο μισθωτός αποκόμισε αλλού κατά τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας. (Ειρ. Βόλου 447/1992, Μον. Πρωτ. Αθ. 1159/1994, ΑΠ 354/86, ΕΦ. Αθ. 9011/1996)
Η υπερημερία του εργοδότη δεν αίρεται αν ο εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της υπερημερίας αυτής, χρησιμοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο που προέκυψε από την απόκρουση των υπηρεσιών του, παρέχει την εργασία του σε άλλον εργοδότη. Η υπερημερία του εργοδότη παραμένει, δεδομένου ότι ο εργαζόμενος βρίσκεται σε ετοιμότητα να προσφέρει την εργασία του στον αρχικό εργοδότη. (Γ.Λεβέντη-Κ.Παπαδημητρίου: Ατομικό Εργατικό Δίκαιο, 2011, ΑΠ 1180/1999)
Όταν ο μισθωτός απέχει από την εργασία του, ύστερα από νόμιμη δήλωση ότι ασκεί το δικαίωμα της επίσχεσης, ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να θεωρήσει λυμένη τη σύμβαση εργασίας (ΑΠ 1344/2014) και εφόσον αποκρούει την προσφορά των υπηρεσιών του εργαζομένου, χωρίς να προβαίνει σε νόμιμη καταγγελία της σύμβασης εργασίας καθίσταται υπερήμερος.(Μον.Πρωτ. Θεσ/κης 15387/2011, ΑΠ 1412/1986, Εφ. Θεσ/κης 611/1995).
Ο εργοδότης δικαιούται βεβαίως και ύστερα από νόμιμη άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας καταβάλλοντας τη νόμιμη αποζημίωση (ΑΠ 1412/1986), πλην όμως αν έτσι εκδικείται τον εργαζόμενο για την επίσχεση, η απόλυση είναι καταχρηστική (Εφ. Αθ. 11510/1989, Μον. Πρωτ. Ιωαν. 828/1984)
Όταν η επίσχεση εργασίας είναι άκυρη, ο μισθωτός καθίσταται υπερήμερος ως προς την παροχή της εργασίας, διότι απουσιάζει αδικαιολογήτως και συνεπώς δεν δικαιούται το μισθό, δύναται δε να θεωρηθεί και ότι κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας (Εφ. Θεσ/κης 81/2003, ΑΠ 1209/1999).
Σε κάθε περίπτωση, όπως προκύπτει και από το συνδυασμό των άρθ. 5§3 ν. 2112/1920, όπως συμπληρώθηκε με το άρθ. 3 ν. 4558/1930, και 173, 200 και 288 ΑΚ συνάγεται, ότι σε περίπτωση αποχής του μισθωτού από την εργασία του που δεν οφείλεται σε ασθένεια βραχείας διάρκειας ή λοχεία ή στην κατά το ν. 3514/1928 στράτευσή του, αλλά σε άλλη αιτία, όπως σε επίσχεση της εργασίας του, το δικαστήριο, εκτιμώντας γενικά τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα η αποχή, την αιτία και την διάρκεια αυτής, καθώς και την υπαιτιότητα ή συνυπαιτιότητα του μισθωτού, κρίνει σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και αφού ληφθούν υπόψη και τα συναλλακτικά ήθη, αν η αποχή αυτή, κατά κρίση αντικειμενική, πρέπει να θεωρηθεί ως σιωπηρά δήλωση βούλησης του εργαζομένου να λύσει την σύμβαση εργασίας του, δηλ. ως σιωπηρά εκ μέρους του καταγγελία αυτής, με όλες τις δυσμενείς γι` αυτόν επιπτώσεις. Μόνη η αυθαίρετη απουσία από την εργασία του, η οποία συνιστά αντισυμβατική συμπεριφορά αυτού και παρέχει στον εργοδότη το δικαίωμα να καταγγείλει αυτός την σύμβαση εργασίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί άνευ άλλου ως καταγγελία από τον εργαζόμενο, αλλά για να ισχύσει ως τέτοια θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα περιστατικά, από τα οποία να προκύπτει σαφώς η βούληση του εργαζομένου για την λύση της σύμβασης εργασίας. (ΑΠ 447/2015, ΑΠ 1342/2014, 1344/2014, 1303/2005)
(Εγγρ. Υπουργ. Εργασίας 198/10/06-02-2017)

Μανώλης Αμαργιωτάκης
Οικονομολόγος - Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2017/11/Episxesi-ergasias-Pote-kai-pos-askeitai.html#ixzz4ymVEzR8m

Νέο μηνιαίο επίδομα σε όσους πληρώνουν ενοίκιο ή έχουν δάνειo


Νέο επίδομα ενοικίου, με στόχο να καλυφθεί περίπου το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας, ύψους περίπου 80 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο με εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια προανήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας κ. Φωτίου.«Tο παλιό καθεστώς μας κληροδότησε μια κατάσταση που εξαρχής δεν μπορούσαμε να την αποδεχτούμε, την ανθρωπιστική κρίση» τόνισε  η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου Παράλληλα τόνισε πως «Τώρα, θα έχουμε πολύ περισσότερα μέσα, για να την αντιμετωπίσουμε και να την αντιστρέψουμε.Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η παιδική φτώχεια.
Η απεχθέστερη μορφή φτώχειας. Η πρόσφατη έκθεση της UNESCO έδειξε σε ποια κατάσταση είχε περιέλθει το παιδί στην Ελλάδα, όταν οι εκλογές του 2015 ανέτρεψαν το παλιό καθεστώς».Σημείωσε ότι η αύξηση των θέσεων των βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε κανένα παιδί να μην μένει απέξω είτε επειδή δεν υπάρχουν θέσεις είτε επειδή οι γονείς του δεν έχουν τα μέσα, έχει αρχίσει να σχεδιάζεται. Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, τα σχολικά γεύματα που άρχισαν με ελάχιστα μέσα, ήδη επεκτείνονται και θα εφαρμοστούν σε όλη την Ελλάδα.«Αυτά και τα δύο μειώνουν τις επιπτώσεις της παιδικής φτώχειας, ελαφρύνουν τα βάρη της οικογένειας, αλλά και εισάγουν μια νέα κουλτούρα στην προστασία του παιδιού, στον τρόπο κοινωνικοποίησής του.
Η αύξηση της επιδότησης των οικογενειών με παιδιά, από το πρώτο κιόλας παιδί, δείχνει την αποφασιστικότητά μας να κατοχυρώσουμε το δικαίωμα όλων των οικογενειών να αποκτούν παιδιά και να τα αναθρέφουν αξιοπρεπώς.Το ίδιο κάνει και η επιδότηση ενοικίου ή στεγαστικού δανείου, που θα περιλάβει όλα τα νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη», επισημαίνει.«Με τη συμφωνία της Μάλτας, για πρώτη φορά, οι περικοπές, που απαίτησαν οι δανειστές, συνοδεύονται και αντισταθμίζονται με ισόποσα μέτρα για την κοινωνική πολιτική και την οικονομική ανάπτυξη. Ένα μεγάλο μέρος αφορά το χαρτοφυλάκιο που μου έχει ανατεθεί, την Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Μπορούμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε τώρα την επέκταση, όσων εφαρμόζαμε, μέχρι τώρα, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια νέα ποιότητα και να αγκαλιάσουν πολύ περισσότερους ανθρώπους», σημειώνει η κ. Φωτίου.«Εξαρχής, ήμασταν αποφασισμένοι να αλλάξουμε το πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας στην Ελλάδα. Ήδη, έχουμε κάνει τα πρώτα πολύ σημαντικά βήματα. Τώρα, θα έχουμε περισσότερα μέσα, για να συνεχίσουμε, ώστε στο τέλος της τετραετίας η Κοινωνική Αλληλεγγύη να αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία», υπογραμμίζει.Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, τα θετικά μέτρα, που αφορούν στους νέους, περιλαμβάνουν:
– Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων για το πρώτο και το δεύτερο παιδί (60 ευρώ για το πρώτο και 90 ευρώ για το δεύτερο), παραμένοντας, ωστόσο, ίδιο το επίδομα για το τρίτο και για κάθε επιπλέον παιδί.– Επιδότηση ενοικίου, με στόχο να καλυφθεί περίπου το μισό του πληθυσμού που βρίσκεται σε ενοίκιο ή έχει δάνειο πρώτης κατοικίας, για τους οποίους προβλέπεται επιδότηση περίπου 80 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο. Θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια και η οικογενειακή κατάσταση.
– Ένταξη του 1/3 των βρεφών έως 4 ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δαπάνη ύψους 150 εκατ. ευρώ. Σχεδιάζεται, επίσης, η αύξηση των δομών βρεφονηπιακών σταθμών- περίπου 1.800 νέες δομές, καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις, η ζήτηση είναι πιο μεγάλη από την προσφορά.
– Δημιουργία άνω των 30.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δαπάνη ύψους 300 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρουν οι πηγές, πρόκειται για θέσεις εργασίας 12μηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.Στο δημόσιο τομέα, οι θέσεις θα αφορούν, κυρίως, σε δομές του κοινωνικού κράτους, όπως νοσοκομεία, παιδεία, κτλ, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα δοθεί προτεραιότητα στους νέους υψηλών προσόντων, με στόχο την ανάσχεση του brain drain («διαρροή εγκεφάλων»).
– Επέκταση των σχολικών γευμάτων, με σκοπό να καλυφθεί το 50% των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία. Ο στόχος περιλαμβάνει την παροχή σχολικών γευμάτων σε 300.000 μαθητές του δημοτικού και 150.000 μαθητές του γυμνασίου.

– Δημόσιες επενδύσεις, μέσω του ΠΔΕ.

Πόσα αναδρομικά μπαίνουν με τις συντάξεις το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου



Το κοινωνικό μέρισμα που θα διανεμηθεί φέτος από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρυσι, τόνισε χθες σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Με τους ανέργους, τους νέους και τους χαμηλοσυνταξιούχους να αποτελούν προτεραιότητα, 720 εκατ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή «έκτακτης ενίσχυσης» σε περίπου 3,4 εκατ. πολίτες, βάσει εισοδηματικών, περιουσιακών και κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης, είπε, δίνοντας παραδείγματα και τονίζοντας ότι η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους θα γίνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.
Οι συνταξιούχοι εκτός από τα χρήματα που θα πάρουν με εισοδηματικά κριτήρια από τα 720 εκατ. ευρώ θα ωφεληθούν και από την επιστροφή των αναδρομικών. Βεβαίως τα 720 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο τους χαμηλοσυνταξιούχους και όχι τους υπόλοιπους.
Συγκεκριμένα, ποσό 315 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επιστροφή σε συνταξιούχους της παράνομης παρακράτησης υψηλότερων εισφορές υγείας για την περίοδο 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016. Η επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών θα γίνει άμεσα, δηλαδή με την καταβολή της σύνταξης Δεκεμβρίου, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, ποσό 360 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί στη ΔΕΗ για κάλυψη του κόστους των Yπηρεσιών Kοινής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2018 για τους καταναλωτές, αλλά και να δημιουργηθεί περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου της ΔΕΗ.
Τα 315 εκατομμύρια για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων
Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.
Τα ποσά αυτά αφορούν 382.973 του Δημοσίου όσο και για 900.000 με 1 εκατ. συνταξιούχους που τα δικαιούνται από τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο σύνολο τα αναδρομικά αφορούν πάνω από 1,3 εκατ. συνταξιούχους με κύρια σύνταξη ή και με άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική ή μέρισμα) πάνω από 1.000 ευρώ.
Στο Δημόσιο τα αναδρομικά αφορούν το διάστημα από 1ης/10/2013 έως 30/6/2016 (για 33 μήνες) και στους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, ΝΑΤ κ.λπ.) το διάστημα από 1ης/1/2012 έως 30/6/2016 (για 54 μήνες).
Στο Δημόσιο η εισφορά ασθενείας στις κύριες συντάξεις υπολογιζόταν σωστά, δηλαδή μετά την αφαίρεση των μειώσεων του Μνημονίου, μέχρι 30/9/2013, ενώ από 1ης/10/2013 ο υπολογισμός ήταν λανθασμένος και η κράτηση ασθενείας έμπαινε στο αρχικό-μικτό ποσό σύνταξης.
Στους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων ο λάθος υπολογισμός γινόταν από 1ης/1/2012, γι’ αυτό και έχουν αναδρομικά για περισσότερους μήνες.
Στους συνταξιούχους του Δημοσίου (πολιτικούς, απόστρατους, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων), τα αναδρομικά, υπολογίστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) στο ποσό των 95,7 εκατ. ευρώ και η επιστροφή αφορά 382.973 μητρώα συνταξιούχων.
Στους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και άλλων Ταμείων, το ποσό επιστροφών ανέρχεται σε 218 εκατ. ευρώ.
Έχει προγραμματιστεί να γίνει με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου, που καταβάλλεται το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου και είναι διαθέσιμη από την 29η Νοεμβρίου.
Συνταξιούχος ΝΑΤ με αρχική σύνταξη 1.520 ευρώ και σύνταξη μετά τις μειώσεις 1.380 ευρώ έχει λαμβάνειν αναδρομικά 348 ευρώ, προ φόρου.
Συνταξιούχος ΙΚΑ με κύρια σύνταξη 950 ευρώ αλλά με άθροισμα από επικουρική άνω των 1.000 ευρώ έχει λαμβάνειν αναδρομικά 120 ευρώ.
Συνταξιούχος ΔΕΚΟ με αρχική σύνταξη 1.820 ευρώ και σύνταξη μετά τις μειώσεις 1.524 ευρώ έχει λαμβάνειν αναδρομικά 720 ευρώ.
Συνταξιούχος τραπεζικός με αρχική κύρια σύνταξη 2.340 ευρώ και σύνταξη μετά τις μειώσεις 1.890 ευρώ έχει λαμβάνειν αναδρομικά 1.080 ευρώ.

http://arouraios.gr/2017/11/posa-anadromika-me-syntakseis/

Πόσα χρήματα θα πάρουν από το κοινωνικό μέρισμα των 1,4 δισ. ευρώ άνεργοι και οικογένειες



 Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφού εξασφάλισε όπως φαίνεται το «ok» από τους δανειστές έσπευσε χθες να εξαγγείλει ότι η κυβέρνηση θα μοιράσει κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα σε 3,4 εκατομμύρια πολίτες (ανέργους, νέους και συνταξιούχους, νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα) με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι υπήρξε συμφωνία με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.
Οι πληροφορίες, αναφέρουν ότι εκτός από τα 1,4 δισ. ευρώ του κοινωνικού μερίσματος έχει προβλεφθεί από το υπερπλεόνασμα που θα εμφανίσει φέτος ο προϋπολογισμός  και η δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας 800 εκατ. ευρώ. Η υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φθάσει τα 2,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τα 2,2% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018 και το 1,75% του Μνημονίου.
Ενδεικτική της βιασύνης του πρωθυπουργού να προχωρήσει χθες στις εξαγγελίες είναι η δήλωση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία «οι δανειστές συζητούν αυτές τις «ιδέες» με τις ελληνικές αρχές. Οι ανακοινώσεις μοιάζουν γενικά συμβατές με αυτές τις συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα. Οι ανακοινώσεις θα πρέπει να μελετηθούν και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις Αρχές».  Πηγές της Κομισιόν πάντως σημείωναν ότι οι ανακοινώσεις έγιναν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πως θα κατανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι το κοινωνικό μέρισμα θα ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό το οποίο αποτελεί έκτακτη ενίσχυση και είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο:
  • Τα 720 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν ως οικονομική ενίσχυση σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί όπως άνεργοι, συνταξιούχοι, νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με ετήσια οικογενειακά εισοδήματα έως 18.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία η συνολική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ.
  • Τα 315 εκατ. ευρώ είναι η επιστροφή των εισφορών υγείας στους συνταξιούχους που είχε παρακρατηθεί παράνομα από τις αποδοχές τους το διάστημα από την 1η Ιουνίου 2012 έως 30 Ιουνίου 2016. Αυτά τα χρήματα οι συνταξιούχοι τα δικαιούνταν ούτως ή άλλως καθώς είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν. Οι 2,65 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν τις επιστροφές μαζί με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου η οποία θα καταβληθεί στο τέλος Νοεμβρίου.
  • Τα 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ. Είναι ποσό για χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας που έχει καταβάλει τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να τα έχει εισπράξει πίσω όπως προβλέπεται. Εάν το κράτος δεν έδινε το ποσό αυτό στη ΔΕΗ, τότε η εταιρία θα προχωρούσε σε αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα χορηγηθεί στους δικαιούχους πριν από τα Χριστούγεννα.

Δείτε αναλυτικά τα ποσά από το κοινωνικό μέρισμα

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση
Μονοπρόσωπα νοικοκυριά
Ετήσιο εισόδημαΈκτακτη ενίσχυση
Έως 3.000 ευρώ450 ευρώ
3.000 – 6.000 ευρώ350 ευρώ
6.000 – 9.000 ευρώ250 ευρώ
Οικογένεια χωρίς παιδιά
Ετήσιο εισόδημαΈκτακτη ενίσχυση
Έως 4.500 ευρώ675 ευρώ
4.500 – 9.000 ευρώ525 ευρώ
9.000 – 13.500 ευρώ375 ευρώ
Οικογένεια με ένα παιδί
Ετήσιο εισόδημαΈκτακτη ενίσχυση
Έως 5.250 ευρώ787,50 ευρώ
5.250 – 10.500 ευρώ612,50 ευρώ
10.500 – 15.750 ευρώ437,50 ευρώ
Οικογένεια με 2 παιδιά
Ετήσιο εισόδημαΈκτακτη ενίσχυση
Έως 6.000 ευρώ900 ευρώ
6.000 – 12.000 ευρώ700 ευρώ
12.000 – 18.000 ευρώ500 ευρώ
http://arouraios.gr/2017/11/posa-xrimata/