Σελίδες

Τέλη κυκλοφορίας: Τρεις μέρες για πληρωμή ή κατάθεση πινακίδων


Λήγει στην Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου η προθεσμία που έχουν οι 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018. Ήδη τα ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στο gsis.gr και το σύστημα TAXISnet - gsis της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).Όσοι δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.Από την άλλη πλευρά όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 29 Δεκεμβρίου.Πόσα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων
Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματός τους θα πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας που κυμαίνονται:
Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.
Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.


parapolitika.gr
26Δεκ2017

ΕΛ.ΑΣ.: 10+1 συμβουλές για να μην σας αποσπάσουν απατεώνες χρήματα -Τα κόλπα τους


Με αφορμή πρόσφατες περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών από επιτήδειους η ΕΛ.ΑΣ. παρέχει ειδικές συμβολές για την αποφυγή τους.
Οπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. οι εν λόγω επιτήδειοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά.
Μάλιστα σε σχετικό tweet της η Ελληνική Αστυνομία αναφέρει ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που συμπολίτες μας εξαπατούνται από άτομα που υποδύονται πειστικά υπαλλήλους Δημόσιας Υπηρεσίας, για να αποσπάσουν χρήματα. Και εφιστά την προσοχή: «Προσοχή! ΚΑΝΕΝΑΣ Δημόσιος Υπάλληλος δεν δέχεται χρήματα σε σπίτια ή δημόσιους χώρους».

Αναλυτικά οι συμβολές της ΕΛ.ΑΣ.:
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώροSwitch to plain text editorυς του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε  σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.



Πηγή:iefimerida.gr

Πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος: Άδεια φαρμακείου και σε μη φαρμακοποιούς


Το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στην Βουλή για να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες αύριο.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις: «άδεια φαρμακείου χορηγείται:
– Σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
– Σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού
– Σε συνεταιρισμούς μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας.

Η άδεια χορηγείται με απόφαση του κατά τόπου αρμόδιου Περιφερειάρχη. Ο κάτοχος της άδειας μπορεί να λειτουργήσει φαρμακείο είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως εμπορική εταιρεία οποιασδήποτε μορφής, πλην αυτής της ανώνυμης εταιρείας. Με προεδρικό διάταγμα έπειτα από πρόταση του υπουργού Υγείας, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί, η διαδικασία και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια των φαρμακείων είτε ως ατομικών επιχειρήσεων είτε ως εμπορικών εταιρειών οποιασδήποτε μορφής πλην ανωνύμου εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με κοινή Υπουργική Απόφαση τον Μάιο του 2016 επιχειρησε να χορηγήσει άδειες φαρμακείων και σε ιδιώτες, υπό την προϋπόθεση ότι το φαρμακείο θα έχει τη μορφή ΕΠΕ και θα υπάρχει συνέταιρος φαρμακοποιός με μερίδιο 20% ωστόσο η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Πως θα πληρωθεί (ή δεν θα πληρωθεί) η υποχρεωτική αργία της 26ης Δεκεμβρίου 2017

Πως θα πληρωθεί (ή δεν θα πληρωθεί) η υποχρεωτική αργία της 26ης Δεκεμβρίου 2017

Όπως είχε γράψει το ergasiaka-gr.net, η 26η Δεκεμβρίου, με απόφαση της υπουργού εργασίας Έφης Αχτσιόγλου καθορίστηκε ως υποχρεωτική αργία, για τις επιχειρήσεις που απαγορεύεται η λειτουργία τους κατά τις Κυριακές και αργίες. Η απόφαση με αριθμό 59635/1063, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β' 4487/19-12-2017. Από το δημοσιευμένο κείμενο, φαίνεται ότι η απόφαση της υπουργού εργασίας στηρίχτηκε στο άρθρο 4 παράγρ. 4 του ΒΔ 748/66, βάσει του οποίου δίδεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό εργασίας να ορίζει και άλλες αργίες,  εκτός των γνωστών αργιών που ισχύουν, στον ιδιωτικό τομέα.  Η εν λόγω απόφαση δεν αναφέρεται στον τρόπο πληρωμής της ημέρας αυτής, ούτε γίνεται μνεία στις διατάξεις που προβλέπουν προσαύξηση 75% σε όσους εργαστούν, όπως π.χ. στο ΝΔ 3755/57, το οποίο κατονομάζει τις αργίες για τις οποίες οι απασχολούμενοι κατά τις ημέρες αυτές θα πληρωθούν με προσαύξηση 75% επί των νομίμων αποδοχών τους. Ετσι λοιπόν, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν απασχοληθούν την 26η Δεκεμβρίου 2017, δεν δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, ενώ όσοι απασχοληθούν νόμιμα μισθωτοί ή ημερομίσθιοι, θα λάβουν κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα αυτή χωρίς καμμιά προσαύξηση.
Οι επιχειρήσεις για τις οποίες με βάση την παραπάνω απόφαση, απαγορεύεται η λειτουργία στις 26 Δεκεμβρίου, δεν θα πρέπει να προγραμματίζουν ρεπό των εργαζομένων τους για την ημέρα αυτή, εκτός κι αν αυτό προκύπτει με βάση το σταθερό πρόγραμμα εργασίας ή το κυκλικό σύστημα καθορισμού των ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης.  Επίσης, όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται την ημέρα της αργίας της 26ης Δεκεμβρίου σε κανονική άδεια, η ημέρα αυτή δεν θα πρέπει να υπολογιστεί, αφού στην κανονική άδεια περιλαμβάνονται μόνο εργάσιμες ημέρες.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

-Αν από ΣΣΕ, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο, η επιχείρηση παραμένει κλειστή αλλά καταβάλλει στους εργαζόμενους το αντίστοιχο ημερομίσθιο, αυτό θα συνεχίσει να ισχύει.
-Αν η επιχείρηση λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια αλλά ειδικά φέτος ο εργοδότης αποφάσισε μονομερώς να μη λειτουργήσει, οφείλει να καταβάλλει στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο το ημερομίσθιό τους.
-Αν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια και φέτος ο εργοδότης αποφάσισε τη λειτουργία της, τότε οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο δικαιούνται το  ημερομίσθιο τους, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό πρέπει να λάβουν επί πλέον 1/25 του μισθού τους, επειδή θα εργαστούν σε ημέρα η οποία δεν ήταν για αυτούς εργάσιμη και συνεπώς δεν συμπεριλαμβανόταν στο μισθό τους η αμοιβή για την ημέρα αυτή.

Μανώλης Αμαργιωτάκης 
Οικονομολόγος - Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2017/12/Pos-tha-plirothei-i-ypoxreotiki-argia-tis-26is-Dekembrioy-2017.html#ixzz51yUG09f8

Επίδομα θέρμανσης: Τα μισά από πέρυσι θα πάρουν τα νοικοκυριά....αιδώς.


Τις φορολογικές εκκρεμότητες της χρονιάς κλείνει τη μια πίσω από την άλλη η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος. Μέσα στις επόμενες ώρες θα στείλει τη… λυπητερή στα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης ανακοινώνοντας ότι το περυσινό ποσό κόβεται στα δύο. Θα ακολουθήσει τροπολογία στη Βουλή για να αναβληθεί για έναν ακόμη χρόνο η ενεργοποίηση του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.Το υπουργείο Οικονομικών θα «πουλήσει» την εξυπηρέτηση στους πωλητές ακινήτων γνωρίζοντας ότι πρακτικά ο φόρος ακόμη και να ενεργοποιούνταν δεν θα απέδιδε ούτε ένα ευρώ. Η μεγάλη εκκρεμότητα, έχει να κάνει με τον ΦΠΑ στα νησιά. Η κυβέρνηση κρατάει ομιχλώδες το τοπίο γνωρίζοντας ότι οι δανειστές δεν θέλουν να εξακολουθήσει να υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα ΦΠΑ στη χώρα. Στην πραγματικότητα αναζητούνται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν ως αντάλλαγμα στους κατοίκους ορισμένων εκ των 32 νησιών του Αιγαίου που θα κάνουν Πρωτοχρονιά με ακριβότερο καύσιμο: βενζίνη, πετρέλαιο και πετρέλαιο θέρμανσης.Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το επίδομα θέρμανσης του 2018 θα είναι το… μισό του 2017. Όχι μόνο στον προϋπολογισμό αλλά και ως προς το ύψος ανά δικαιούχο. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να καταλήγει σε… συνταγή ΕΚΑΣ. Πόσα μας λείπουν; Τα μισά; Μοιράζουμε τη ζημιά σε όλους και τελειώνουμε. Έτσι, το ΕΚΑΣ έγινε 35 ευρώ και το επίδομα θέρμανσης θα 0,125 ευρώ ανά λίτρο. Όλα τα άλλα μένουν τα ίδια (εκτός συνταρακτικού απροόπτου). Το συγκεκριμένο σενάριο δεν μειώνει τον αριθμό των δικαιούχων αλλά μετατρέπει σε… ψίχουλα το επίδομα θέρμανσης σε βαθμό που θα αποθαρρύνει τις αγορές:
1. Στους «παγωμένους» νομούς της χώρας όπως είναι τα Γρεβενά, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Δράμα, η Ευρυτανία, τα Γιάννενα και οι Σέρρες, το επίδομα θα κυμαίνεται από 150 ευρώ για τον άγαμο έως και τα 312,5 ευρώ για τους παντρεμένους για ένα σπίτι 100 τμ. Ένα διαμέρισμα σε αυτούς τους νομούς μπορεί να χρειάζεται πάνω από τρεις τόνους πετρέλαιο θέρμανσης οι οποίοι και κοστίζουν περί τα 3000 ευρώ.
2. Στην Αττική που ανήκει στην 3η ζώνη, το επίδομα θα κυμαίνεται από τα 80 έως; Τα 100 ευρώ. Στην ίδια ζώνη είναι και η Κορινθία, η Ηλεία, ΑχαΪα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Λέσβος κλπ.
3. Στη νησιωτική Ελλάδα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Χανιά, Ρέθυμνο κλπ, το επίδομα θα κυμαίνεται από 50 έως 62,5 ευρώ. Θα υπάρξουν νησιώτες που από τη μία θα κληθούν να πληρώνουν Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα είναι μια ακόμη «παραχώρηση» χωρίς κόστος των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν εκτιμήσει ότι στην καλύτερη περίπτωση, θα εισπραχθούν περί τα 24 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του φόρου. Στην πραγματικότητα η ενεργοποίηση του μέτρου το οποίο δεν έχει σχεδιαστεί, θα μπορούσε ακόμη και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις αγοραπωλησίες εις βάρος των εσόδων από τον φόρο μεταβίβασης που μέχρι σήμερα πληρώνουν οι αγοραστές με συντελεστή 3%.

thetoc.gr
19Δεκ2017

ΠΡΟΣΟΧΗ... O ΕΦΕΤ αποσύρει τα «δηλητηριασμένα τρόφιμα» μετά την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής



Μετά την απειλή αντιεξουσιαστών ότι έχουν μολύνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης με υδροχλωρικό οξύ, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα, κατά το διάστημα από τις 20 έως και τις 25 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, μετά από σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία για επαπειλούμενη επιμόλυνση τροφίμων, καλεί τους καταναλωτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, για προληπτικούς λόγους, να μην προμηθευτούν συγκεκριμένα προϊόντα.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του επισημαίνεται, τι οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να προμηθευτούν τα παρακάτω προϊόντα, ανεξαρτήτως παρτίδας, για το χρονικό διάστημα, από 20 έως 25 Δεκεμβρίου 2017:
  • Μεμονωμένες συσκευασίες «COCA-COLA» σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου.
  • Μεμονωμένες συσκευασίες «COCA-COLA LIGHT» σε πλαστική συσκευασία PET του 1,5 λίτρου.
  • Συσκευασίες «Παριζάκι Υφαντής» των 500γρ. και των 350γρ.
  • Φρέσκο Γάλα Πλήρες «ΔΕΛΤΑ» του 1 λίτρου σε χάρτινη συσκευασία μπλε χρώματος.
Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες διαθέτουν στον τελικό καταναλωτή τα ανωτέρω προϊόντα, να τα απομακρύνουν άμεσα από τον χώρο πώλησης.
Επίσης, σημειώνεται ότι οι εταιρείες οι οποίες διακινούν στην ελληνική αγορά τα εν λόγω προϊόντα, έχουν αρχίσει την προληπτική απομάκρυνσή τους, συνεργάζονται δε εποικοδομητικά με την Ελληνική Αστυνομία και τον ΕΦΕΤ, συμβάλλοντας έτσι και αυτές στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του θέματος.
Ο ΕΦΕΤ, που σε κάθε περίπτωση έχει ήδη ξεκινήσει τους σχετικούς ελέγχους στις στοχοποιημένες αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, διαβεβαιώνει τους Έλληνες καταναλωτές ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους από τέτοια συμβάντα.
Έρευνα της Αντιτρομοκρατικής για τα «δηλητηριασμένα τρόφιμα από αντιεξουσιαστές»
Για τρίτη χρονιά και πάλι φέτος αντιεξουσιαστές με μήνυμα που ανήρτησαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου απειλούν πως έχουν δηλητηριάσει προϊόντα μεγάλων εταιριών σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Τρίτης, η προανάκριση για το κείμενο που ανέβηκε σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου και αναφέρει ότι δηλητηριάστηκαν προϊόντα ανατέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.). Από τις αστυνομικές Αρχές, ενημερώθηκε αμέσως ο Ε.Φ.Ε.Τ. και οι εταιρείες που αναφέρονται στο κείμενο.
Οι αντιεξουσιαστές ονομάζουν το σχέδιό τους «Πράσινη Νέμεσις Πράξη 3» και γράφουν χαρακτηριστικά πως επιλέγουν να κάνουν το συγκεκριμένο «σαμποτάζ», τις ημέρες των γιορτών που «χιλιάδες κόσμος αφήνει τον καναπέ για να κάνει τα απαραίτητα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι γεμίζοντας τις κενές υπάρξεις τους με καταναλωτικά σκουπίδια με όμορφα και αστραφτερά περιτυλίγματα».
Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση έχουν δηλητηριάσει προϊόντα με υδροχλωρικό οξύ και πρόκειται να ξεκινήσουν να τα επανατοποθετούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ από αύριο, 20 Δεκεμβρίου έως και την Παραμονή των Χριστουγέννων.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι «Μαυροπράσινοι Εμπρηστές», ενώ στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως «όλο αυτό το πανυγήρι (sic) έχει ως θύματα εκατομμύρια ζωντανά πλάσματα όπου είτε σφάζονται για να φτάσουν στο τραπέζι των ζωντανών/νεκρών, είτε στραγγίζονται μέχρι τελευταίας σταγόνας για να ικανοποιήσουν τις γευστικές ανάγκες τους».
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, όταν πάλι αντιεξουσιαστές είχαν ανακοινώσει το αντίστοιχο σχέδιό τους, μεγάλες εταιρίες είχαν προβεί σε ανάκληση προϊόντων.
http://bno.gr/?p=7933#

Επίδομα 400 ευρώ σε άνεργους νέους ανακοίνωσε η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου (βίντεο)

Επίδομα 400 ευρώ σε άνεργους νέους ανακοίνωσε η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου

Επίδομα ύψους 400 € θα χορηγηθεί από το Υπουργείο Εργασίας, σε νέους ηλικίας από 18 έως 24 ετών, όπως ανακοίνωσε η υπoυργός Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ.Το επίδομα θα χορηγηθεί εφάπαξ και θα το λάβουν όσοι νέοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον μήνα Οκτώβριο και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά σχετική αίτηση στον ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), όπου θα συμπληρώσουν τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό.Η προθεσμία για την αίτηση είναι έως την προσεχή Τετάρτη, ενώ όπως είπε η υπουργός το επίδομα θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους και το συνολικό ποσό της παρέμβασης υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.
Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση της υπουργού εργασίας



πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2017/12/Epidoma-400-eyro-se-anergoys-neoys-anakoinose-i-ypoyrgos-ergasias-Efi-Axtsiogloy.html#ixzz51bv2vJwR

Ζούσαμε καλύτερα 50 χρόνια πριν;

Απίστευτα πραγματικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε   με το ερώτημα αν το βιωτικό επίπεδο είναι καλύτερο τώρα ή 50 χρόνια πριν.
Την έρευνα (συμμετείχαν 43.000 πολίτες)   πραγματοποίησε το Think Tank Pew Research Center, σε 38 χώρες παγκοσμίως.
Κανονικά η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα θα έπρεπε να ήταν αυτονόητη.50 χρόνια δεν είναι καθόλου λίγα, αντίθετα είναι πάρα, πάρα πολλά.
Αν σκεφτεί κανείς την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, τις απίστευτες κατακτήσεις και τα βήματα που έκανε ο άνθρωπος από τότε μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμιά αμφιβολία στους ανθρώπους που ρωτήθηκαν για το πότε ήταν καλύτερα, τώρα ή τότε.Κι όμως...
Σε όλες σχεδόν τις χώρες αν βγάλει κανείς έξω το Βιετναμ ή και την Ινδία, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν κάπως ειδικές περιπτώσεις περίπου πρωτόγονης φτώχειας λίγες δεκαετίες πριν, στις υπόλοιπες χώρες τα ποσοστά που απαντούν πως 50 χρόνια πριν ζούσαμε καλύτερα είναι από μεγάλα έως τεράστια.Για να πάμε γρήγορα στην Ελλάδα, το 53% απάντησε πως η ζωή το '60-'70 ήταν καλύτερη από τώρα!Δηλαδή απάντησαν ότι ήταν καλύτερα την εποχή που πάρα πολλά σπίτια μόλις περνούσαν στην ηλεκτροδότηση, που δεν υπήρχε καν τηλέφωνο, που τα ψυγεία ήταν μόνο με πάγο που πουλούσαν πλανώδιοι, που ελάχιστες αστικές οικογένειες είχαν αυτοκίνητο, που τα φάρμακα ήταν σε επίπεδα άλλων εποχών, που οι γειτονιές δεν είχαν καν ασφαλτοστρωθεί, που το φαγητό ψηνόταν στο φούρνο της γειτονιάς γιατι σχεδόν καμιά λαική οικογένεια δεν είχε ηλεκτρ. κουζίνα κλπ κλπ κλπ.
Κι όμως 53% απάντησε πως τότε ζούσαμε καλύτερα... Γιατί άραγε;
Βέβαια πολλοί θα μπορούσαν να μιλήσουν για την απογοήτευση στην Ελλάδα της κρίσης.
Οταν όμως ανάλογα ποσοστά, απλά λίγο μικρότερα έχουμε σε πολλές χώρες και μάλιστα προηγμένες όπως η Ιταλία(50% καλύτερα 50 χρόνια πρίν έναντι 23% για το τώρα), η Γαλλία(46% έναντι 33%) και οι ΗΠΑ(41% έναντι 37%) τότε σίγουρα κάτι δεν πάει καθόλου καλά εδώ στον υπέροχο και λαμπερό κόσμο του καπιταλισμού. Σε μια συζήτηση στο ΣΚΑΙ γύρω απο το θέμα αυτό, οι γνωστοί αναλυτές απάντησαν με ευκολία ότι οι άνθρωποι περνούν από φίλτρο το παρελθόν και το εξωραίζουν, ξεχνωντας τις δυσκολίες του τότε. Ετσι κατέληγαν στο συμπέρασμα που ήθελαν, δηλαδή ότι αυτοί που απάντησαν ότι 50 ολόκληρα χρόνια πριν η ζωή ήταν καλύτερη δεν ήξεραν τι τους γίνεται. Καποιος μαλιστα είπε ότι τον ρώτησε το παιδί του και όταν του εξήγησε ότι τότε δεν είχαμε έγχρωμη τηλεόραση και ιντερνετ τότε εκείνο γέλασε και είπε ότι τώρα φυσικά είναι καλύτερα. Αν ρωτούσε βέβαια το παιδί κάποιου που είναι άνεργος με κομένο το ρεύμα μάλλον δεν θα απαντούσε το ίδιο.
Εδώ όμως πρέπει να μπουν κάποια σοβαρά ερωτήματα.
1. Δεν είναι η έρευνα αυτή ένα πραγματικό χαστούκι στο ίδιο το λαμπερό σύστημα του καπιταλισμού, αφού δεν μπορεί παρά να είναι φρικτή αποτυχία για το ίδιο το σύστημα το να καλοβλέπει κανείς με νοσταλγία την εποχή του κάρου και του χωματόδρομου;
2. Τι είναι   αυτό που κάνει τόσους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη να δίνουν μια απάντηση τόσο πραγματικά αδιανόητη;

Η απάντηση στο πρώτο είναι αυτονόητη.
Όταν άνθρωποι από όλο τον κόσμο, από τις υπερπροηγμένες ΗΠΑ μέχρι την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη φτωχή Γκάνα, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία ή την Κένυα απαντούν με μεγάλα πλειοψηφικά ποσοστά ότι η ζωή ηταν καλύτερη 5 δεκαετίες πριν, όταν η ανθρωπότητα ήταν κυριολεκτικά σε άλλο στάδιο, σημαίνει ότι αυτά που κατακτήθηκαν συλλογικά από τον άνθρωπο όλα αυτά τα χρόνια, από την Ιατρική και την υψηλή τεχνολογια, μέχρι την πληθώρα καλών και φθηνών προιόντων ευρειας κατανάλωσης, προφανέστατα δεν ανήκουν σε όλους αλλά μόνο στους λίγους. Οι πολλοί έχουν πλέον ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση μόνο στα κακά και τις συμφορές, που με γενναιοδωρία προσφέρει το σύστημα.Σημαίνει ακόμη ότι αυτός ο κόσμος των λίγων, δηλαδή του καπιταλισμού, δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει και να υποσχεθεί για το μέλλον εκτός από φτώχεια και πολέμους.
Αν προσπαθούσαμε να απαντησουμε σύντομα το δεύτερο ερώτημα θα λέγαμε αυτό.
Πως είναι δυνατόν να αισθάνεται κάποιος καλά και να υπεψηφίζει έναν κόσμο που δεν καταλαβαίνει και που ολοφάνερα δεν είναι δικός του;
Όταν κοιτάζει γύρω του στο χώρο και στο χρόνο και βλέπει να έχουν χαθεί και να συνεχίζουν να χάνονται τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι το δικαίωμα στη δουλειά που είναι  η βάση των πάντων, και μαζί το δικαίωμα στην υγεία, στη μόρφωση και γιατί όχι στον ελεύθερο χρόνο, τον αθλητισμό, την ψυχαγωγία ;
Μπορεί βέβαια 50 χρόνια πριν να έλειπαν τα μύρια όσα από τον κόσμο και τη λαική οικογένεια. Υπήρχε όμως κάτι πολύ βασικό.Η βάσιμη αισιοδοξία που γινόταν βεβαιότητα ότι τα πράγματα βάδιζαν προς το καλύτερο και τότε βέβαια η υπομονή στις δυσκολίες είχε νόημα. Τωρα υπάρχει η ακριβώς αντίθετη βεβαιότητα.Και στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα βαδίζουν με σταθερό βήμα προς το χειρότερο. Και αυτό ακριβώς είναι που κόβει κυριολεκτικά τα πόδια των λαών που καλούνται να κάνουν υπομονή χωρίς να έχουν κάτι καλύτερο να περιμένουν. Ο λόγος βέβαια είναι ότι πρέπει να διασωθεί η οικονομία, δηλαδή οι επιχειρήσεις των ελάχιστων που αφού καταβρόχθισαν σαν καρχαρίες ότι παράχθηκε, τώρα ζητούν από το λαό να σώσει με τη φτώχεια του το δικό τους πλούτο και το αποτυχημένο μοντέλο τους.Αυτό που αποδείχτηκε όλα αυτά τα χρόνια ήταν το ότι όταν ο ίδιος ο λαός δεν κρατάει τη ζωή του στα χέρια του, και τη βάση της ζωής που είναι η οικονομία την κατέχουν και την ορίζουν οι ελάχιστοι και τα ιδιωτικά συμφέροντα που βέβαια νοιάζονται για τον κόσμο και τους άλλους μόνο όσο αυτό είναι κερδοφόρο για τους ίδιους, τότε η εξέλιξη και η κίνηση της ανθρωποτητας προς τα μπρος και προς το καλύτερο αναστρέφεται με ευκολία όταν περνάμε σε εποχές μεγάλης κρίσης.
Το τι σημαίνει αυτό είναι μάλλον ολοφάνερο.
Οι λαοί, οι πολλοί δηλαδή έχουν ένα βασικό καθήκον αν θέλουμε να δούμε αυτη την πραγματικά αδιανόητη, απάνθρωπη, απαράδεκτη και αηδιαστική κατάσταση να αντιστρέφεται.Οι πολλοί, οι από κάτω πρέπει να αμφισβητήσουν την εξουσία των λίγων, την εξουσία δηλαδή των μεγάλων επιχειρήσεων και τη λογική του ατομικού κέρδους που με επιστημονική πλέον ακρίβεια σπρώχνει τον κόσμο προς τα πίσω και το σκοτάδι, και τους ανθρώπους προς τη δυστυχία και τον πόλεμο.

ΥΓ. Είναι μάλλον φανερό ότι οι αναλυτές του συστήματος προσπαθούν να υποβιβάσουν και να λοιδωρήσουν την απάντηση που έδωσαν αυτοί που ρωτήθηκαν στην έρευνα. Λένε π.χ. ότι δεν είναι δυνατόν να δίνει κανείς σημασια σε απαντήσεις που έδωσαν άνθρωποι που δεν έζησαν εκείνη την εποχή. Ξεχνανε όμως ότι ο άνθρωπος είναι ένα όν που λειτουργεί συλλογικά, ή πιο απλά ρωτάει και μαθαίνει, διαβάζει μελετά, ενημερώνεται, σκέφτεται και αποφασίζει.
Η πραγματικότητα βέβαια δεν προσλαμβάνεται και δεν κατανοείται από τον άνθρωπο, μόνο με τις 5 αισθήσεις του ενός ατόμου.

Ανοιχτά σήμερα τα καταστήματα – Ποιο είναι το εορταστικό ωράριο

Σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς έχει εισέλθει η αγορά, καθώς σήμερα Κυριακή, θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα.
Στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου, οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους στα μικρά εμπορικά καταστήματα από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων θα κλείσουν στις 8 το βράδυ.
Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και τις επόμενες δύο Κυριακές τις ίδιες ώρες.Τις καθημερινές τα καταστήματα θα είναι ανοικτά έως τις 9 το βράδυ και τα Σάββατα θα είναι ανοικτά έως τις 6 το απόγευμα. Για σήμερα πάντως, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία.Οι εμποροϋπάλληλοι σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι για μια ακόμα χρονιά, καλούνται να εργαστούν για πάνω από 30-40 συνεχόμενες ημέρες, οι περισσότεροι χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση, χωρίς καν πρόσθετη αμοιβή 75% για τις Κυριακές τους.

Το κοινωνικό μέρισμα μπαίνει στους λογαριασμούς την Παρασκευή



Αύριο αναμένεται η πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, οι αιτήσεις των οποίων εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια που η σχετική πλατφόρμα υποβολής τους ήταν ανοικτή.Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Κοινωνικής Ασφάλισης 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ήτοι 3,2 εκατ. πολίτες θα λάβουν κατά μέσο όρο μέρισμα 553 ευρώ.Συνολικά δεσμεύθηκε το ποσό των 730 εκατομμυρίων ευρώ, για να διατεθεί αύριο στους δικαιούχους. Σε αυτούς, συγκαταλέγονται και οι περίπου 89.000 αιτήσεις που έγιναν αυτόματα και αφορούν ηλικιωμένους – συνταξιούχους άνω των 70 ετών, οι οποίοι διαμένουν μόνοι τους και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.Θα υπάρξει παράταση στις αιτήσεις του κοινωνικού μερίσματος για πολίτες που ενδέχεται να το δικαιούνται αλλά δεν έγινε δεκτή η αίτηση τους από το σύστημα. Στην πράξη, μέσω της παράτασης που θα υπάρξει, θα διορθωθούν οι όποιες αστοχίες έχουν γίνει στη διαδικασία.Σε στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προσδιορίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την συμπληρωματική πληρωμή, με στόχο η πλατφόρμα να επαναλειτουργήσει έως την ερχόμενη Δευτέρα ώστε η διαδικασία να περαιωθεί εντός του 2017.


Έρχονται μόνο ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – Αποχωρούν από τα Ειρηνοδικεία


Αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.Το προωθούμενο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα προβλέπει την αδρανοποίηση των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι.Αποκλειστικά ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές.Το προωθούμενο νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και θα προβλέπει την αδρανοποίηση των φυσικών πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία κάτι που άλλωστε επιθυμούν, όπως έχουν πει, και οι συμβολαιογράφοι.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ξεκινήσει η εποχή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάρξει βέβαια ένα μεσοδιάστημα προσαρμογής όπου οι πλειστηριασμοί θα γίνονται τόσο ηλεκτρονικά όσο και στα ειρηνοδικεία με στόχο να γίνονται μόνον μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στο σχέδιο αυτό οδηγεί τόσο η ευρωπαϊκή πρακτική όσο και οι αντιδράσεις και οι επεισοδιακοί πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι προκειμένου να αιτιολογήσουν την αναστολή των πλειστηριασμών επικαλέστηκαν την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και τα έκτακτα μέτρα τα οποία θα καθιστούσαν δύσκολη την έγκαιρη πρόσβαση στα Ειρηνοδικεία.
Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα υπογράμμιζαν παράλληλα πως είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι είναι ρητή πλέον η δέσμευση της πολιτείας για την ομαλή διενέργεια των πλειστηριασμών και την ασφάλεια των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Κι αυτό σε συνέχεια των σοβαρών επεισοδίων που είχαν διαδραματιστεί στις 29 Νοεμβρίου στο Ειρηνοδικείο όταν μέλη του κινήματος «Δεν Πληρώνω» επιχείρησαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να ματαιώσουν τους πλειστηριασμούς.
Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ η απόφαση επί της αίτησης αναστολής των πλειστηριασμών που έχει υποβάλλει συμβολαιογράφος Λαυρίου.
Την ίδια στιγμή και με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είναι προγραμματισμένοι για την ερχόμενη Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ηλεκτρονικά πλειστηριασμοί, ενώ η πλειονότητα – πάνω από 250 - παραμένει σε φυσική μορφή. Η κυβέρνηση φέρεται προετοιμασμένη για νέο κύκλο αντιδράσεων στα Ειρηνοδικεία, στις οποίες αυτή τη φορά αναμένεται να απαντήσει με περιφρούρηση από τους εξωτερικούς χώρους και όχι στις αίθουσες, αλλά και με συλλήψεις, κατ' εφαρμογήν της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς.
Ενόψει των stress test των τραπεζών, ο SSM ζητά τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και τον Μάρτιο. Ο εφιάλτης δεν θα έχει τέλος. Στις αρχές του 2018 θα διενεργούνται 500 - 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα για να φθάσουν στους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018.
Μέχρι και χθες είχαν αναγγελθεί συνολικά 3.722 πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσες κυρίως τράπεζες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου. Μέρα με τη μέρα γίνονται συνεχώς νέες αναγγελίες.
Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις θα πρέπει το επόμενο έτος να γίνουν 15.000 μέχρι 20.000 πλειστηριασμοί, αριθμός που υπερβαίνει το αρχικό σχέδιο των 10.000 πλειστηριασμών.

fpress.gr
12Δεκ2017

Οι 58 κλάδοι που πρέπει να εγκαταστήσουν POS – Ακόμη και τα γραφεία κηδειών (λίστα)


Εντός τριών μηνών θα πρέπει να εγκαταστήσουν αυτόματα μηχανήματα για συναλλαγές με κάρτες άλλες 58 κατηγορίες επαγγελματιών.


Η σχετική κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου και της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.Μάλιστα, στη σχετική λίστα είναι ακόμη και τα γραφεία κηδειών! Μεταξύ άλλων, POS πρέπει να εγκαταστήσουν όσοι ασχολούνται με ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων, ξυλουργικές εργασίες, χρωματισμούς και επενδύσεις δαπέδων και τοίχων, υπηρεσίες μετακόμισης, καθαρισμό κτιρίων, επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων αλλά και μεσιτικά γραφεία ακινήτων.Οσοι από τους επαγγελματίες που βρίσκονται στη νέα λίστα κάνουν έναρξη εργασιών τον τελευταίο μήνα της τρίμηνης προθεσμίας, θα έχουν συνολικά 4 μήνες στη διάθεσή τους για την εγκατάσταση POS. Οσοι κάνουν έναρξη εργασιών μετά την λήξη της τρίμηνης προθεσμίας, θα πρέπει να τοποθετούν POS μέσα σε έναν μήνα από την έναρξη.Αναλυτικά οι 58 κατηγορίες επαγγελμάτων (και οι αντίστοιχοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας):
ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
33.20 Εγκατάσταση βιομηχανικών μηχανημάτων και εξοπλισμού
41.10 Ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων
41.20 Κατασκευαστικές εργασίες κτιρίων για κατοικίες και μη
43.29 Αλλες κατασκευαστικές εγκαταστάσεις
43.31 Επιχρίσεις κονιαμάτων
43.32 Ξυλουργικές εργασίες
43.33 Επενδύσεις δαπέδων και τοίχων
43.34 Χρωματισμοί και τοποθέτηση υαλοπινάκων
43.39 ‘Αλλες κατασκευαστικές εργασίες ολοκλήρωσης και τελειώματος
43.91 Δραστηριότητες κατασκευής στεγών
43.99 ‘Αλλες εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες π.δ.κ.α.
47.51 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα
ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
47.53 Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.62 Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.63 Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.76 Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.78 ‘Αλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.79 Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα
47.91 Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτυου
49.10 Υπεραστικές σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
49.31 Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών
49.39 ‘Αλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.
49.42 Υπηρεσίες μετακόμισης
50.10 Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών
50.30 Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών
51.10 Αεροπορικές μεταφορές επιβατών
52.21 Δραστηριότητες συναφείς με τις χερσαίες μεταφορές
52.22 Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές
52.23 Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
52.24 Διακίνηση φορτίων
52.29 ‘Αλλες υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες
56.21 Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις
56.29 ‘Αλλες υπηρεσίες εστίασης
62.01 Δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών συστημάτων
65.12 Ασφάλειες εκτός από τις ασφάλειες ζωής
68.20 Εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων
68.31 Μεσιτικά γραφεία ακινήτων
68.32 Διαχείριση ακίνητης περιουσίας, έναντι αμοιβής ή βάσει σύμβασης
74.20 Φωτογραφικές δραστηριότητες
79.90 ‘Αλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες
80.30 Δραστηριότητες έρευνας
81.21 Γενικός καθαρισμός κτιρίων
81.22 ‘Αλλες δραστηριότητες καθαρισμού κτιρίων και βιομηχανικού καθαρισμού
81.29 ‘Αλλες δραστηριότητες καθαρισμού
88.10 Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία
91.02 Δραστηριότητες μουσείων
91.03 Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
93.11 Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
93.12 Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων
93.19 ‘Αλλες αθλητικές δραστηριότητες
95.12 Επισκευή εξοπλισμού επικοινωνίας
95.21 Επισκευή ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης
95.22 Επισκευή συσκευών οικιακής χρήσης και εξοπλισμού σπιτιού και κήπου
95.24 Επισκευή επίπλων και ειδών οικιακής επίπλωσης
95.25 Επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων
96.01 Πλύσιμο και (στεγνό) καθάρισμα κλωστοϋφαντουργικών και γούνινων προϊόντων
96.03 Δραστηριότητες γραφείων κηδειών και συναφείς δραστηριότητες
96.04 Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία

Αρπάζουν χρήματα από λογαριασμούς τραπεζών! Τι να κάνετε για να γλιτώσετε τις καταθέσεις από τις κατασχέσεις


Αρπάζουν χρήματα από λογαριασμούς τραπεζών! Τι να κάνετε για να γλιτώσετε τις καταθέσεις από τις κατασχέσεις


Οι εντολές για κατασχέσεις σε καταθέσεις που έχουν οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι σαφείς. “Ανοίγουν” λογαριασμούς τραπεζών και αφαιρούν χρήματα σε καθημερινή βάση. Στο στόχαστρο μπαίνουν όλοι όσοι έχουν χρέη από φόρους εισοδήματος, ακινήτων ή χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στις 22 εργάσιμες ημέρες του προηγούμενου μήνα οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ έκαναν κατά μέσο όρο 1.041 κατασχέσεις την ημέρα.
Η εντολή που έχουν οι υπάλληλοι είναι να “ανοίγουν” τους λογαριασμούς και να παίρνουν τα χρήματα για να μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Στο στόχαστρο μάλιστα έχουν βρεθεί εδώ και καιρό όσοι έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ.
Πλέον η ΑΑΔΕ προχωράει σε αναγκαστική είσπραξη και βάζει στο στόχαστρο πρώτα τα… μικροποσά, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο πιθανό να εισπραχθούν.

Από τον περασμένο Αύγουστο ως και το τέλος Οκτωβρίου περισσότεροι από 80.000 πολίτες είδαν τον τραπεζικό τους λογαριασμό και δεν πίστευαν στα μάτια τους. Συνολικά από την αρχή του των μέτρων είσπραξης έχουν γίνει 1.014.000 κατασχέσεις. Στο επόμενο διάστημα περισσότεροι από 600.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν στην ίδια θέση, θα χάσουν χρήματα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς λόγων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Πότε δεν γίνεται κατάσχεση

«Άτυπες» οδηγίες έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να μην ενεργοποιούν τις κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ σε καμία περίπτωση.
Αυτό ισχύει είτε βρίσκονται στα χέρια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, είτε στα χέρια τρίτων.
Οι 4 τρόποι για να αποφύγετε την κατάσχεση

1) Η υπαγωγή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή εάν προέρχονται από έκτακτη φορολογία έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4152/2013 περί «πάγιας ρύθμισης».
Η υπαγωγή στη ρύθμιση αυτή προϋποθέτει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 στην οποία ο αιτών τη ρύθμιση οφειλέτης θα πρέπει να αναφέρει αναλυτικά στοιχεία για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, από τα οποία θα πρέπει να προκύπτει αφενός η αδυναμία του να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, αφετέρου η δυνατότητά του να διαθέτει από το μηνιαίο εισόδημά του ένα ποσό για την αποπληρωμή της κάθε μηνιαίας δόσης της ρύθμισης.
Η υπαγωγή στην «πάγια ρύθμιση» του ν. 4152/2013 και η υποβολή τόσο της αίτησης όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη της αίτησης.
Με την υπαγωγή στην ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.
Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος που θα υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ότι:
α) Το συνολικό ποσό των οφειλών που θα ρυθμίσει επιβαρύνεται με ετήσιο ποσοστό τόκων 5%.
β) Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι να έχει υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας, καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία.
2) Η ασφάλιση των τακτικά καταβαλλόμενων, μέσω τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και λοιπών ασφαλιστικών επιδομάτων και παροχών μέσω της δήλωσης του βασικού τραπεζικού λογαριασμού του οφειλέτη ως «ακατάσχετου». Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ όσον αφορά τα ποσά των καταθέσεών του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό ίδρυμα. Ωστόσο, για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό όριο, ο οφειλέτης θα πρέπει να γνωστοποιήσει στην ΑΑΔΕ τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο σύστημα ΤAXISNET. Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών ή συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό τον λογαριασμό στην ΑΑΔΕ, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.
3) Η τμηματική αποπληρωμή του ληξιπρόθεσμου χρέους ανά μη τακτά διαστήματα με την καταβολή ποσών «έναντι», ιδίως αν το ποσό του χρέους υπερβαίνει κατά πολύ τα 500 ευρώ. Η λύση αυτή πρέπει να επιλέγεται μόνο εφόσον είναι αδύνατη η υπαγωγή του χρέους σε «πάγια ρύθμιση» και με πρωταρχικό στόχο το συνολικό ποσό της οφειλής να περιοριστεί κάτω από τα 500 ευρώ που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων. Κάθε οφειλέτης που έχει ένα μη ρυθμισμένο ληξιπρόθεσμο χρέος μπορεί, όποτε θέλει και έχει τη σχετική ρευστότητα, να πληρώνει οποιουδήποτε ύψους ποσό “έναντι” του συνολικού αυτού χρέους σε οποιοδήποτε υποκατάστημα Τράπεζας ή των ΕΛΤΑ ή σε οποιοδήποτε ΑΤΜ τράπεζας ή μέσω e-banking, χρησιμοποιώντας την Ταυτότητα Οφειλής, δηλαδή τον κωδικό πληρωμής που συνοδεύει το χρέος του. Με τη μέθοδο της καταβολής ποσών «έναντι» επιτυγχάνεται η σταδιακή μείωση του υπολοίπου της οφειλής. Μπορεί δε με τον τρόπο αυτό μια οφειλή της τάξεως των 1.000 ή των 2.000 ευρώ να μειωθεί σταδιακά κάτω από τα 500 ευρώ και ο οφειλέτης να πάψει να τουλάχιστον να είναι εκτεθειμένος στον κίνδυνο κατάσχεσης ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων που κατέχει.
4) Η υποβολή αίτησης προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση. Ο οφειλέτης εναντίον του οποίου έχει επιβληθεί το μέτρο της κατάσχεσης ποσοστού επί του τμήματος του μηνιαίου μισθού του άνω των 1.000 ευρώ έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ στην οποία υπάγεται, υποβάλλοντας σχετική αίτηση, τη μείωση του ποσοστού του μισθού του που παρακρατείται και κατάσχεση έναντι χρεών του προς το Δημόσιο, εφόσον αποδείξει ότι υπάρχουν σοβαροί οικονομικοί λόγοι που υπαγορεύουν τη μείωση αυτή.
http://postlarissa.gr/oikonomia/arpazoyn-hrimata-apo-logariasmoys-trapezon-ti-na-kanete-gia-na-glitosete-tis-katatheseis

Απασχόληση τις Κυριακές πριν και μετά τα Χριστούγεννα 2107. Αυτά ισχύουν για εργοδότες και εργαζόμενους.

Απασχόληση τις Κυριακές πριν και μετά τα Χριστούγεννα 2107. Αυτά ισχύουν για εργοδότες και εργαζόμενους.

Με το άρθρο 16 του Ν.4177/2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την παρ. 1 του άρθρου 108 του Ν.4314/2014 (Φ.Ε.Κ. Α΄265), παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ορισμένες Κυριακές του έτους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων (περ. β της παρ.1 του Ν.4177/2013) καθώς και η τελευταία Κυριακή κάθε έτους (περ. δ της παρ.1 του Ν.4177/2013 που προστέθηκε με την παρ.1 του αρ. 108 του Ν.4314/2014). 
Οι  Κυριακές αυτές, για το  2017 αντιστοιχούν στην Κυριακή 17/12/2017, στην Κυριακή 24/12/2017 και στην Κυριακή 31/12/2017.  
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 16 του Ν.4177/2013 η οποία προστέθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 4208/2013 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 252), κατά τις παραπάνω Κυριακές, επιτρέπεται, η απασχόληση των εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα .
Η απασχόληση των εργαζομένων στις περιπτώσεις αυτές είναι νόμιμη και αμείβεται σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές (75% του 1/25 του νομίμου μηνιαίου μισθού ή του νομίμου ημερομισθίου σύμφωνα με τις Κοινές Αποφάσεις αριθμ. 8900/46 και 25825/51 των Υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών). Περαιτέρω, οι εργαζόμενοι των εμπορικών καταστημάτων που θα απασχοληθούν κατά τις ως άνω Κυριακές πάνω από 5 ώρες, δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση 24 συνεχών ωρών. Η αναπληρωματική αυτή ανάπαυση για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις θα πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του Β.Δ. 748/1966 (Φ.Ε.Κ. Α΄57), σε εργάσιμη ημέρα εντός της εβδομάδας που ακολουθεί τις Κυριακές αυτές.
Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν λιγότερες από 5 ώρες,  δεν θεμελιώνουν δικαίωμα ισόχρονης αναπληρωματικής  ανάπαυσης, μπορούν ωστόσο δύναται να την αξιώσουν.
Οι εργαζόμενοι λοιπόν που θα απασχοληθούν τις παραπάνω Κυριακές, έως πέντε ώρες κάθε Κυριακή, χωρίς να λάβουν ισόχρονη αναπληρωματική ανάπαυση, δικαιούνται αμοιβή για όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% επί των νομίμων αποδοχών αναλογικά για τις ώρες που θα εργαστούν. Εφόσον απαιτήσουν ισόχρονη με τις ώρες απασχόλησής τους, αναπληρωματική ανάπαυση, θα λάβουν μόνο της προσαύξηση του 75%, ως παραπάνω. 

Επισημαίνεται ότι η διάταξη της παρ.2 του άρθρου 2 του Β.Δ. 750/1971 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 259), η οποία προέβλεπε ότι η αναπληρωματική ανάπαυση των εργαζομένων που θα απασχοληθούν κατά την Κυριακή που εμπίπτει μεταξύ της 18ης και της 24ης Δεκεμβρίου πάνω από 5 ώρες, δίδεται σε εργάσιμη ημέρα εντός του μηνός Ιανουαρίου, δεν ισχύει πλέον καθώς με την περ. β της παρ.3 του άρθρου 108 του Ν. 4314/2014 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 265), καταργήθηκε το άρθρο 1 του Β.Δ/τος 750/1971 (Φ.Ε.Κ. Α’ 259), και συνεπώς καθίσταται αυτομάτως ανενεργή και η παρ.2 του άρθρου 2 του ως άνω Β.Δ/τος που έχει ως σημείο αναφοράς το άρθρο 1 του διατάγματος.  

Οι εργοδότες οι οποίοι θα απασχολήσουν τους εργαζόμενους τους, κατά τις παραπάνω Κυριακές, πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, σχετικό συμπληρωματικό πίνακα με το πρόγραμμα εργασίας, το αργότερο ως την ημέρα της τροποποίησης του προγράμματός εργασίας και πάντως πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Μανώλης Αμαργιωτάκης
Οικονομολόγος - Σύμβουλος Εργασιακών Σχέσεων


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2017/12/Apasxolisi-tis-Kyriakes-prin-kai-meta-ta-Xristoygenna-2017-Ayta-isxyoyn.html#ixzz50kVL9aqL

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές πληρωμές στην Ε.Ε 


Ριζικές αλλαγές στο τοπίο των ηλεκτρονικών πληρωμών προωθεί αυτήν την περίοδο η Ε.Ε. Στόχος της Ένωσης να εκμεταλλευθεί έγκαιρα το “κύμα”» της καινοτομίας στο χώρο των ψηφιακών συναλλαγών, που φέρνει μαζί της η τεχνολογία και ταυτόχρονα να εγγυηθεί ένα αυστηρό πλαίσιο ασφαλείας σε εταιρείες και καταναλωτές.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, η Ε.Ε. θεσμοθετεί μια σειρά νέων κανόνων για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, με τους οποίους εκσυγχρονίζεται το υφιστάμενο πλαίσιο, ώστε να συμπεριλάβει εναλλακτικές λύσεις και υπηρεσίες e-συναλλαγών, τις οποίες εκφράζουν, σε ένα βαθμό, οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech).Οι εν λόγω κανόνες εφαρμόζουν την Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών, που αναθεωρήθηκε πρόσφατα, η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών πληρωμών της Ευρώπης, ώστε να συμβαδίζουν με αυτήν την ταχέως εξελισσόμενη αγορά και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου.Οι νέοι κανόνες, όπως αναφέρει το ΣΕΠΕ επιτρέπουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν καινοτόμες υπηρεσίες, που προσφέρουν τρίτοι πάροχοι, οι εταιρείες FinTech δηλαδή, διατηρώντας, όμως, παράλληλα αυστηρά επίπεδα προστασίας των δεδομένων και ασφάλειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην Ε.Ε. Ένας από τους βασικούς στόχους της δεύτερης Οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών, που παρουσιάστηκε χθες, είναι η αύξηση του επιπέδου και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης σε αυτές. Για παράδειγμα, η εν λόγω Οδηγία υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών να αναπτύξουν σύστημα αυστηρής εξακρίβωσης της ταυτότητας του πελάτη (SCA).

Κωδικοί πρόσβασης


Η απλή χρήση κωδικού πρόσβασης ή οι λεπτομέρειες, που εμφανίζονται σε πιστωτική κάρτα, δεν θα επαρκούν, πλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, για την πραγματοποίηση μιας πληρωμής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα απαιτείται κωδικός, που θα ισχύει μόνο για μια συγκεκριμένη συναλλαγή μαζί με τα άλλα δύο ανεξάρτητα στοιχεία.Οι νέοι κανόνες βασίζονται σε συνδυασμό τουλάχιστον δύο ανεξάρτητων στοιχείων, που θα μπορούσαν να είναι ένα φυσικό στοιχείο – κάρτα ή κινητό τηλέφωνο – σε συνδυασμό με έναν κωδικό πρόσβασης ή ένα βιομετρικό χαρακτηριστικό, όπως δακτυλικά αποτυπώματα πριν από την πραγματοποίηση πληρωμής. Στόχος είναι να μειωθούν σημαντικά τα τρέχοντα επίπεδα απάτης για όλες τις μεθόδους πληρωμής, ιδίως για τις ηλεκτρονικές πληρωμές, και να προστατεύεται το απόρρητο των οικονομικών δεδομένων των χρηστών.

Εξαιρέσεις

Ωστόσο, οι κανόνες αναγνωρίζουν, επίσης, ότι αποδεκτά επίπεδα ασφάλειας των πληρωμών μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιτευχθούν με άλλους τρόπους και όχι μόνο μέσω της χρήσης των δύο ανεξάρτητων στοιχείων, που απαιτούνται για την εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη.Για παράδειγμα, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών μπορούν να εξαιρεθούν, εάν έχουν αναπτύξει τρόπους εκτίμησης των κινδύνων για τις συναλλαγές και μπορούν να εντοπίζουν τις δόλιες συναλλαγές.
Προβλέπονται, επίσης, εξαιρέσεις για άυλες πληρωμές και συναλλαγές για μικρά ποσά, καθώς και για συγκεκριμένα είδη πληρωμών, όπως τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών ή τα τέλη στάθμευσης. Χάρη σε αυτές τις εξαιρέσεις, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών μπορούν να συνεχίσουν να προτείνουν πρακτικές λύσεις πληρωμών χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια τους.Οι κανόνες προσδιορίζουν, επίσης, τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται στις τράπεζες και στους παρόχους καινοτόμων λύσεων πληρωμής και εργαλείων παροχής πληροφοριών λογαριασμού.

Οι τράπεζες

Η νέα – δεύτερη – Οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών θεσπίζει, επίσης, πλαίσιο για νέες υπηρεσίες που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών των καταναλωτών, όπως οι λεγόμενες υπηρεσίες κίνησης πληρωμών και υπηρεσίες παροχής πληροφοριών λογαριασμού. Οι εν λόγω καινοτόμες υπηρεσίες παρέχονται ήδη σε πολλές χώρες της Ε.Ε., αλλά χάρη στη δεύτερη οδηγία θα γίνουν διαθέσιμες στους καταναλωτές σε ολόκληρη την Ε.Ε., με την επιφύλαξη αυστηρών απαιτήσεων ασφάλειας.Στο μεταξύ, βάσει της νέας Οδηγίας, οι τράπεζες δεν μπορούν να εμποδίζουν τους καταναλωτές που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες υπηρεσίες. Κάθε τράπεζα, που παρέχει διαδικτυακή πρόσβαση σε λογαριασμούς, πρέπει, επίσης, να συνεργάζεται με τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας ή με άλλες τράπεζες που παρέχουν τέτοιες νέες υπηρεσίες. Για το σκοπό αυτόν, οι τράπεζες πρέπει να καθιερώσουν ασφαλείς διαύλους επικοινωνίας για τη διαβίβαση δεδομένων και την πραγματοποίηση πληρωμών.Οι καταναλωτές θα έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη επιλογή και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα, όταν πληρώνουν για αγαθά και υπηρεσίες, που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου. Επίσης, θα είναι σε θέση να διαχειρίζονται τα προσωπικά οικονομικά τους αποτελεσματικότερα μέσω εφαρμογών, οι οποίες συγκεντρώνουν πληροφορίες από τους λογαριασμούς, που διατηρούν σε διαφορετικές τράπεζες.

Χρονοδιάγραμμα

Μετά την έκδοση των ρυθμιστικών τεχνικών προτύπων από την Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα έχουν στη διάθεση τους τρεις μήνες για να τα εξετάσουν ενδελεχώς. Με την επιφύλαξη της περιόδου εξέτασης, οι νέοι κανόνες θα δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα διαθέτουν 18 μήνες για να θέσουν σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας και τα εργαλεία επικοινωνίας.Σε τεχνικό επίπεδο, τα “ρυθμιστικά τεχνικά πρότυπα”, που εκδόθηκαν χθες, έχουν εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διευκρινίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη (SCA).

Η πραγματική και ψύχραιμη ανάγνωση για το μείζον θέμα των πλειστηριασμών



Ήταν κάποτε ένα σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το οποίο είχε κάνει σημαία του ένα κόμμα. Αυτό που κυβερνά σήμερα. Η ίδια η πραγματικότητα όμως φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει και τα μεγαλύτερα ψέματα.Γιατί δυστυχώς κάποια στιγμή το ψέμα αποκαλύπτεται, η υποκρισία συντρίβεται και η πραγματικότητα εκδικείται.
Αν οι Έλληνες πολίτες είχαν ένα αισθητά καλύτερο μορφωτικό επίπεδο(;), οικονομική παιδεία και κοινωνική συγκρότηση κάποιοι «επαγγελματίες ψεύτες» θα ήταν μονίμως στην… ανεργία. Δεν θα βρίσκονταν στην πολιτική, αλλά θα… βολοδέρνανε στον «ωκεανό» του ψέματος και της ανερυθρίαστης αναίδειας και ανηθικότητάς τους.
Εδώ και δύο μέρες μας απασχολεί πιο δυναμικά το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων που απειλεί με σαρωτική αλλαγή του status χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών. Η κατάρρευση των οικογενειακών εισοδημάτων από το 2010 και η επιδείνωση από το 2015 και μετά έχουν διογκώσει το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα πολιτικό, οικονομικό, εξόχως τραπεζικό και φυσικά κοινωνικό.
Οι πλειστηριασμοί διακρίνονται σε αυτούς που αφορούν στις τράπεζες, στο Δημόσιο και σε φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σε ιδιώτες. Αυτό που κυριάρχησε κατά τα τελευταία χρόνια ήταν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες είναι πλέον… αμερικανοκρατούμενες και κανένας δεν θέλει να πάρει κάποιο σπίτι, παρά μόνο τα λεφτά που οφείλονται και πρέπει να βελτιώσουν τον ισολογισμό της τράπεζας. Γιατί αν δεν γίνει αυτό, τότε το επόμενο βήμα θα είναι ένα «κούρεμα» καταθέσεων. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν οι περισσότεροι ότι κανένα σπίτι δεν θα περάσει στα χέρια τραπεζίτη, αλλά άμεσα ή έμμεσα σε μετόχους και αποταμιευτές! Ως εκ τούτου κάποιος θα χάσει, κάποιος θα αγοράσει (π.χ. ένα fund) και στη συνέχεια θα πουλήσει για να κρατηθεί όρθια η τράπεζα και κατ΄ επέκταση συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ωφελουμένων, αν θέλουμε να μιλήσουμε και με όρους δημοκρατίας!
Αν υπήρχε στοιχειώδης οικονομική παιδεία, οι πολίτες θα καταλάβαιναν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν και κυρίως τις συνέπειες αν για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν να πληρώσουν τις οφειλές τους. Και φανταστείτε μια χώρα όπου όποιος λαμβάνει δάνειο, στο τέλος δεν θα πληρώνει, όπως του έλεγαν κάποιοι. Τότε δεν θα υπήρχε τραπεζικό σύστημα, οι καταθέσεις θα εξαφανίζονταν και θα γινόμασταν μια… ζούγκλα.
Επιπλέον, κανένας… τραπεζίτης δεν θέλει να πουλήσει χιλιάδες ακίνητα για να «μπαλώσει» τις τρύπες της τράπεζας. Γιατί πολύ απλά, κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση των τιμών. Και επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από τις τράπεζες εκτός από τις κάμποσες χιλιάδες μετόχους, υπάρχουν εμμέσως εκατομμύρια άλλοι μέτοχοι, δηλαδή ο ελληνικός λαός. Γιατί πολύ απλά στις τράπεζες είναι κατατεθειμένες οι εισφορές του ελληνικού λαού από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία κατέχουν και μετοχές των τραπεζών. Άρα, οι τράπεζες υπάρχουν γιατί υπάρχουν αποταμιεύσεις. Και οι αποταμιεύσεις μετατρέπονται σε χορηγήσεις δανείων. Αν δεν επιστραφούν για τον χ ή ψ λόγο οι οφειλές των δανειοληπτών, τότε το σύστημα πάει στον… γκρεμό. Βεβαίως, άλλες οι συνθήκες όταν δίνονταν τα δάνεια και άλλες τώρα που πρέπει να επιστραφούν. Επιπλέον, κανένα στεγαστικό δάνειο δεν δόθηκε χωρίς εγγυήσεις και ουσιαστικά οι συμβάσεις φέρνουν την υπογραφή των δύο αντισυμβαλλομένων με ισομερή ευθύνη. Επιπλέον, αποτελεί φθηνή δικαιολογία να λέει κάποιος ότι τον… έπαιρναν στο τηλέφωνο από την τράπεζα. Αδιανόητο. Τα τηλέφωνα αφορούσαν τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις. Για τα ακίνητα υπήρχαν ενυπόθηκες εγγυήσεις. Αυτό το γνωρίζουν όλοι άλλωστε.
Πάμε τώρα στις κατασχέσεις του Δημοσίου. Εδώ πραγματικά θα ισχύσει το παραφρασμένο ρητό «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη». Οι οφειλές προς το Δημόσιο θα αποτελούν μακράν τον βασικό λόγο για τον οποίο θα γίνονται κατασχέσεις. Το Δημόσιο είτε λόγω των συσσωρευμένων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα προχωρά με πολύ πιο… επιθετικό τρόπο στις κατασχέσεις απ΄ ότι οι τράπεζες. Συνεπώς, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα γίνει πιο αντιληπτό σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, ότι το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα κατασχέτει πρωτίστως. Και μάλιστα τα περισσότερα ακίνητα δεν θα έχουν καν ούτε ένα ευρώ δανείου από τράπεζα. Οι κόποι μιας ζωής που έγιναν σπίτι ή μονοκατοικία πριν από 20-30 χρόνια και χωρίς δάνειο θα πάνε στράφι γιατί το Δημόσιο θα κατασχέτει για οφειλές των φορολογούμενων, εφόσον αυτοί φυσικά δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό και σχετικές ρυθμίσεις.
Εκτός από τις τράπεζες, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε λίγο θα κατάσχουν πάσης φύσεως ακίνητα (ακόμη και α΄ κατοικία) Δήμοι, ΔΕΗ και οποιοσδήποτε άλλος. Πέραν αυτών υπάρχουν και οι επισπεύδοντες ιδιώτες που προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν υπάρχει δάνειο, τότε η τράπεζα είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να εμφανιστεί και αυτή ως επισπεύδουσα. Ο πλειστηριασμός για χρέη σε ιδιώτη, σημαίνει ότι ο κύριος τάδε είχε δανείσει λεφτά με ενέχυρο ακίνητο ή ακίνητα (άρα και α΄ κατοικία) και ο κύριος δείνα είχε αποδεχθεί αυτήν τη σύμβαση γνωρίζοντας τις συνέπειες σε περίπτωσης αθέτησης.
Γιατί γράφουμε όλα τα παραπάνω; Για τον απλούστατο λόγο ότι αν είχαμε οικονομική παιδεία, τα ανοίγματα θα ήταν πιο προσεκτικά και οι κίνδυνοι πιο περιορισμένοι. Επιπλέον, πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν έχει λάβει κάποιος ένα δάνειο π.χ. 200.000 ευρώ και έχει εξοφλήσει τα 40.000 ευρώ, τότε δεν μπορεί να μιλάει για το… σπίτι του. Για τον απλούστατο λόγο ότι δανείστηκε, όχι από την τράπεζα, αλλά από τους υπόλοιπους συμπολίτες του, οι οποίοι αποταμίευσαν τις οικονομίες τους στην τράπεζα. Η τελευταία είναι υπόλογη σε αυτόν που της εμπιστεύεται τους κόπους μιας ζωής και αυτός που δανείζεται είναι υπόλογος στην τράπεζα από την οποία δανείστηκε. Σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο το ύψος των αποταμιεύεσεων να ισούται με το αντίστοιχο των «κόκκινων δανείων! Κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο παγκοσμίως…
Η προστασία της α΄ κατοικίας προβλέπεται μερικώς από το νόμο σε σχέση με τις τράπεζες. Η κατάσχεση α΄ κατοικίας από αυτές όπως και το Δημόσιο γίνεται στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση. Επιπλέον, θα χάσει το σπίτι κάποιος που δεν είναι συνεργάσιμος. Για την ακρίβεια, όποιος νομίζει ότι είναι… μάγκας και τσαμπουκάς! Οι συνεργάσιμοι που καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να… σώσουν το ακίνητο που χρωστούν δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Οι υπόλοιποι έχουν να φοβούνται. Η ουσία πάντως είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία θα έχει πολλά και άκρως… ακατάλληλα επεισόδια. Είναι δεδομένο ότι η ανατροπή των συνθηκών λόγω της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας, ανέτρεψε τον προγραμματισμό εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών αλλά και επιχειρήσεων.
Αν υπήρχε οικονομική παιδεία θα είχαμε κατανοήσει ακόμη και σήμερα τα λάθη του παρελθόντος, αλλά πολύ περισσότερο την αναγκαιότητα για κάποια επώδυνα μέτρα, πριν έρθουμε αντιμέτωποι με τα πολύ χειρότερα! Δυστυχώς, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας λαός χωρίς… ανοικτό μυαλό, με έλλειμμα παιδείας και ιδίως οικονομική παιδείας θα ρέπει στο λάθος. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι να ακολουθεί τυφλά τους πάσης φύσεως καιροσκόπους και δημαγωγούς και να πέφτει θύμα των λαϊκιστών. Εκεί η… προσγείωση είναι απότομη και… ολέθρια. Αυτό που βλέπουμε να εκτυλίσσεται τώρα είναι απλά η αρχή. Πολλοί θα γίνουν πιο σοφοί όταν καταλάβουν ότι χωρίς να έχουν λάβει δάνεια, θα δουν το Δημόσιο να τους κατασχέτει την περιουσία. Γιατί πολύ απλά με την εξοντωτική και φορομπηχτική πολιτική που ακολουθείται σήμερα στο τέλος το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα πάρει τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων του λαού. Και τότε θα κυριαρχεί το… ειρωνικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη»!