Σελίδες

ΠΡΟΣΟΧΗ...Ποιο είναι το ανώτατο νόμιμο ημερήσιο ωράριο απασχόλησης σε πενθήμερο και εξαήμερο.

Ποιο είναι το ανώτατο νόμιμο ημερήσιο ωράριο απασχόλησης σε πενθήμερο και εξαήμερο.


Mε το άρθρο 2 του Ν. 2269/20 (145 Α΄), που κύρωσε τη σύμβαση της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας της Ουάσινγκτον, το νόμιμο ημερήσιο ωράριο των μισθωτών καθορίστηκε σε οκτώ (8) ώρες ημερήσιας εργασίας. Η εν λόγω σύμβαση αναφερόταν στις βιομηχανίες, βιοτεχνίες, τα μεταλλεία, τα λατομεία και ορυχεία και τις μεταφορές.
Εξάλλου με το άρθρο 2 του Π.Δ. 27-6/4-7-1932 (ΦΕΚ Α΄ 212) «Περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως των περί οκταώρου εργασίας διατάξεων», καθιερώθηκε στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις και εργασίες, οι οποίες καθορίζονται περιοριστικά στο άρθρο 1 αυτού, οκτάωρη ημερήσια και σαρανταοκτάωρη εβδομαδιαία απασχόληση, ενώ με νεότερες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, η εφαρμογή τους επεκτάθηκε και σε άλλες επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, με το άρθρο 6 της από 14/02/84 ΕΓΣΕΕ, η διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου σε οποιοδήποτε εργοδότη όλης της χώρας, ορίστηκε σε 40 ώρες.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Π.Δ. 88/1999 (Φ.Ε.Κ. Α’ 94), ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ τεσσάρων (4) μηνών τις σαράντα οκτώ (48) ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών. Οι περίοδοι ετήσιας άδειας μετ’ αποδοχών και οι περίοδοι άδειας ασθενείας δεν συνεκτιμώνται ή είναι ουδέτερες, όσον αφορά τον υπολογισμό του μέσου όρου.
Για κάθε περίοδο 24 ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από έντεκα (11) ώρες (αρ. 3 του Π.Δ/τος 88/99, όπως ισχύει με την υποπαρ. ΙΑ 14, περ. 3 του Ν. 4093/2012).
Με το άρθρο 6 της ΕΓΣΣΕ της 26-2-1975, το ανώτατο νόμιμο ωράριο ημερήσιας εργασίας των εργαζόμενων που απασχολούνται με πενθήμερο σύστημα, καθορίσθηκε σε 9 ώρες ( ΑΠ 119/97). Αντίθετα, γι’ αυτούς που απασχολούνται με εξαήμερο ή άλλο σύστημα εργασίας, εκτός του πενθήμερου, το οκτάωρο εξακολουθεί να ισχύει ως το ανώτατο νόμιμο ωράριο ημερήσιας εργασίας, με βάση τις ανωτέρω διατάξεις.Η υπέρβαση των 9 ωρών, ημερησίως, επί πενθημέρου ή 8 ωρών επί εξαημέρου, αποτελεί υπερωριακή απασχόληση και αμείβεται με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%, Η υπερωριακή απασχόληση καταχωρείται υποχρεωτικά στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών που τηρείται από τον εργοδότη, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της  (εδ. 2 της υποπαρ. ΙΑ13, της παρ.ΙΑ, του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012, σε συνδυασμό με το άρθρο 80 του Ν.4144/2013 (ΦΕΚ Α΄ 88).
Το νόμιμο ημερήσιο ωράριο απασχόλησης των εργαζόμενων που προσλαμβάνονται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μιας ή δυο ημερών και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζουν πενθήμερο πρόγραμμα εβδομαδιαίας εργασίας, είναι οι οκτώ (8) ώρες ημερησίως και ως εκ τούτου πιθανή υπέρβαση αποτελεί υπερωριακή απασχόληση.
(Έγγρ. Υπ. Εργασίας 5064/125/10-03-2017)


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2017/06/Poio-einai-to-anotato-nomimo-imerisio-orario-apasxolisis-se-penthimero-kai-exaimero.html#ixzz4jxWhKKYa

Λέσβος: «Μετασεισμός» 4,4 Ρίχτερ - Φόβοι πως ο κύριος σεισμός δεν έχει ξεσπάσει (φωτό)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έλαβε χώρα στη Λέσβο εντασσόμενο στη μετασεισμική ακολουθία των 6,1 Ρίχτερ που χτύπησαν το νησί το μεσημέρι της Δευτέρας. Η δόνηση, που έγινε αισθητή στις 07:35 το πρωί της Τετάρτης, είχε επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου, στην θαλάσσια περιοχή που έδωσε και τον φονικό σεισμό.
Εν τούτοις, η δόνηση αυτή δεν καθησυχάζει τους σεισμολόγους, καθώς αναμένουν έναν τουλάχιστον ακόμα πιο ισχυρό μετασεισμό, περίπου στα 5 Ρίχτερ, που θα σημαίνει πως η ενέργεια που έχει συγκεντρωθεί στο ρήγμα όντως εκτονώνεται.Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή σεισμολογίας Άκη Τσελέντη πως δεν έχει πειστεί ακόμα πως ο σεισμός της Δευτέρας ήταν ο κύριος σεισμός, παρά τα σημερινά 4,4 Ρίχτερ.   πηγή