Σελίδες

Ο Φόβος ως εργαλείο υπακοής στα Μνημόνια

Posted on by



Επαμεινώνδας Ε. Πανάς
Συντ. Καθηγητής
Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
 Η διαρκής αναφορά στα Μνημόνια, στους δανειστές, στον Σόιμπλε, στην Γερμανία, στο ΔΝΤ, στην Ευρωπαϊκή  Ένωση έχει έναν αντικειμενικό σκοπό: να επιβάλει μια κουλτούρα φόβου ανάμεσα στους Έλληνες πολίτες. Ποιος ωφελείται από την κουλτούρα του φόβου;
featured image Φόβος
Είναι ένα ερώτημα πάρα πολύ απλό μα ισχυρό. Έχουν περάσει επτά χρόνια από την εφαρμογή των Μνημονίων. Κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές και συνήθως αιωρείται κάποια αξιολόγηση, κάποιο ζήτημα με την τρόικα, τότε αρχίζει έντονα να πλανάται ο φόβος στους πολίτες. Θα πάρουμε τη σύνταξη αναρωτιέται ο συνταξιούχος. Θα πάρουμε τα 400 ευρώ την εβδομάδα, αναρωτιέται ο ιδιώτης.Είναι πλέον κλασικό το βιβλίο του Τζωρτζ Όργουελ: «1984». Σ’ αυτό του το βιβλίο ο Όργουελ πιστεύει στη δύναμη της γλώσσας. Σκοπός του σύγχρονου ολοκληρωτισμού είναι η αλλαγή της σημασίας των λέξεων ώστε να επέλθει η σύγχυση. Σήμερα «ιδιώτες» ονομάζουμε τους αεριτζήδες, τους καταπατητές που τείνουν να μεταπηδήσουν στην κατάσταση των λαμογιών.Ο φόβος ταράσσει τη λογική. Αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί όλων των κομματικών παρατάξεων.Το έργο τους το δημαγωγικό διευκολύνεται κάτω από τον φόβο και έτσι περνάνε εύκολα τα μηνύματά τους και υφαρπάζουν τις ψήφους των πολιτών. Πολλά και διάφορα συμβαίνουν κάτω από τον φόβο. Ποιος ωφελείται από τον φόβο και ποιος θέλει την κουλτούρα του φόβου; Ωφελούνται εκείνοι που έφεραν την κρίση στην Ελλάδα. Ωφελούνται εκείνοι που κατάφεραν να ξεφτιλίσουν διεθνώς τη χώρα, που πλήγωσαν την εθνική υπερηφάνεια. Ωφελούνται με άλλα λόγια οι υπεύθυνοι της κρίσης. Ωφελείται το κομματικό σύστημα που δημιούργησε τη φτώχεια, την ανεργία, τη διαφθορά, τα χρέη.Έτσι, ο πολίτης όταν καλείται να ψηφίσει πηγαίνει στην κάλπη με παράλυση της λογικής με σύγχυση των λέξεών του κάτω από τον φόβο. Σωστά ο Brzezinski τονίζει ότι:
«…ο φόβος σκοτεινιάζει τη λογική, κάνει έντονα τα αισθήματα και ευκολότερο στους δημαγωγούς να κινητοποιούν το πλήθος υπέρ των ενεργειών που θέλουν οι ίδιοι να κάνουν».
Δηλαδή, στην ουσία ο φόβος είναι το αποτελεσματικό εργαλείο της χειραγώγησης του πλήθους. Έτσι, στη διάρκεια των Μνημονίων που ζούμε κατά καιρούς χρησιμοποιείται ο φόβος από την πολιτική ως  χειραγωγικό εργαλείο.Οι Έλληνες πολίτες κατά τακτά διαστήματα πληροφορούνται για τις Συνεδριάσεις του Eurogroup, για την αξιολόγηση, για τις προαπαιτούμενες ενέργειες, για τις προβλέψεις του πρωτογενούς πλεονάσματος, για την ελάφρυνση του χρέους, για τις περικοπές των συντάξεων, για τα εκκρεμή εργασιακά θέματα (ΔΕΗ, ιδιωτικοποιήσεις, εργαλειοθήκες), για τις περικοπές σε αφορολόγητο, για την εκταμίευση των δόσεων από ΕΕ και ΔΝΤ, για το γεγονός ότι στην Αθήνα έρχονται οι δανειστές προκειμένου να συνεχίσουν τη συζήτηση για την β’ αξιολόγηση, για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας συνολικού ύψους 86 δις ευρώ κλπ.Αυτά όλα τα μεμονωμένα γεγονότα λειτουργούν στη διαδικασία της ανανέωσης του φόβου. Για παράδειγμα ξαφνικά ακούει ο Έλληνας πολίτης για τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Ενώ στην αρχή είχε ακούσει για χρέος και του δημιούργησε φόβο, συνήθισε το χρέος και μετά από ένα χρονικό διάστημα πληροφορείται για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και εκεί το αίσθημα του φόβου ξαναζωντανεύει.Η δημιουργία και η συντήρηση του φόβου προκαλείται κατά δόσεις με διαδοχικά κύματα φόβων. Η γεννήτρια του φόβου είναι το ίδιο το πολιτικό σύστημα με στόχο τη  λογική, τις πεποιθήσεις τα αισθήματα των πολιτών. Αρκεί οι πολίτες να νιώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, τότε το εργαλείο του φόβου λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η τρίτη αξιολόγηση των Μνημονίων θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τι μας πληροφορούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ο Νίκος Ξυδάκης δήλωσε στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» ότι:
 «Είμαστε στον όγδοο χρόνο της διαπραγμάτευσης και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα φανούν λογικοί οι δανειστές»
 Και ο Υφυπουργός Πιτσιόρλας δηλώνει στη RealNews:
 «Η τρίτη αξιολόγηση – όπως και οι προηγούμενες – θα αποτελέσει μια σύνθετη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση και όλα τα επιχειρήματα να επιδιώξει τη γρήγορη ολοκλήρωσή της. Επειδή όμως δεν πρέπει να αποκλείσουμε το να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με πιέσεις και υπερβολικές απαιτήσεις, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να αφαιρέσουμε έγκαιρα όλα τα πιθανά προσχήματα. Η πορεία της οικονομίας μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.»
 Έρχονται και οι δανειστές οι οποίοι απαιτούν να πουληθούν σε fund τα «κόκκινα δάνεια». Η εκπρόσωπος της κομισιόν Αννίτα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι:
 «Οι ελληνικές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Τώρα προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι το οποίο περιγράφεται εκτενώς στο Μνημόνιο και τη συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με τις ελληνικές Αρχές».
Παρατηρούμε ότι οι Έλληνες πολίτες ζουν κάτω από διαδοχικά κύματα απειλών που δημιουργούν τις καταστάσεις του φόβου. Κάτω από τις απειλές και τους φόβους εύκολα επιταχύνεται η υποταγή και ο συμβιβασμός. Έχουμε εθιστεί στην κατάσταση του φόβου και των Μνημονίων. Ο εθισμός είναι κάτι που δεν μπορείς να σταματήσεις.
Ο εθισμός καταλύεται με την αλλαγή.
took