Σελίδες

Ανατροπές Στον ΕΝΦΙΑ – Ποιοι Θα Πληρώσουν Την «Νύφη» Των Νέων Αντικειμενικών Αξιών


Τα πάνω κάτω στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έρθουν με τις νέες αντικειμενικές αξίες, που εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αλλά και τις εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς εκτιμάται ότι θα ελαφρυνθούν αυτοί που έχουν μικρές περιουσίες και θα επιβαρυνθούν και μάλιστα υπέρμετρα αυτοί που έχουν μεσαίες και μεγάλες περιουσίες.
Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι το εγχείρημα για αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα πέσει στο κενό, αφού ο τρόπος που έχει οργανωθεί είναι κυριολεκτικά στο πόδι και μπορεί να δούμε σημεία και τέρατα.
Η κυβέρνηση θα ήθελε στην παρούσα χρονική στιγμή να μην πάθει το χουνέρι του Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014, που ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε και το τελειωτικό χτύπημα στην τότε κυβέρνηση.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Ο νέος λογαριασμός θα έρθει μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο ενώ η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί έναντι των δανειστών ότι σε περίπτωση που με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών δεν επιτυγχάνεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ θα γίνουν παρεμβάσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Οι αλλαγές στους συντελεστές αναμένεται να αποφασιστούν τον Μάιο και αν τελικά υπάρξουν παρεμβάσεις τα σπασμένα των νέων αντικειμενικών θα κληθούν να πληρώσουν οι έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι καλύτεροι πελάτες της Εφορίας. Μόνο από τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν το Δημόσιο βάζει στα ταμεία του κάθε χρόνο τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ανακοινωθούν στο τέλος Μαρτίου και θα φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά προκαλώντας παράλληλα ντόμινο ανατροπών σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.λπ.
Οι συντελεστέςΕισοδήματα από ακίνητα
Στους άτυχους της φετινής χρονιά είναι και όσοι εισέπραξαν εισοδήματα από ενοίκια μέσα στο 2017. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα αυτά από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% ενώ αν τα έσοδα υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν και με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμη και αν κάποιος δεν έχει εισπράξει τα εισοδήματα από τα ενοίκια, ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά καθώς η μόνη περίπτωση η εφορία να κάνει τα στραβά μάτια, είναι να υπάρχει αγωγή εξώσεως ή δικαστική απόφαση.
Τα εισοδήματα που εισπράττουν οι φορολογούμενοι από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν ακόμη και το 45% ως εξής:

– 15% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος από 1 μέχρι 12.000 ευρώ,

– 35% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ,

– 45% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 35.001 και άνω.

Πηγή: newsit.gr
29Ιαν2018

Βενιζέλος: «Το διεθνές δίκαιο κατοχυρώνει την Ελλάδα έναντι των αλυτρωτισμών της ΠΓΔΜ»

Σάββατο 27 Ιανουάριος 2018, 21:42   Επικαιρότητα, Πολιτική

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησής του στον προσωπικό λογαριασμό στο facebook για τη δεσμευτικότητα που επιβάλει η Ενδιάμεση Συμφωνία με τη ΠΓΔΜ, ως ισχύον Διεθνές Δίκαιο , στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας για την απάλειψη των αλυτρωτικών προβλέψεων, με νέα ανάρτηση αναφέρει ότι έχει ήδη συμμορφωθεί.
Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνει ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία πρωτοκολλήθηκε από την Ελλάδα στη Γραμματεία του ΟΗΕ και βεβαίως κρίθηκε απολύτως δεσμευτική με την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης της 5.12.2011 ενώ απαντά και στο ερώτημα τι πρόκειται να συμβεί άν καταγγελθεί η Ενδιάμεση Συμφωνία.

Η νέα ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η εξής:

«Η χθεσινή ανάρτησή μου για το άρθρο 6 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και για τις δεσμεύσεις που ισχύουν κατά το Διεθνές Δίκαιο ήδη από το 1995, ως προς το περιεχόμενο και την ερμηνεία του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, είδα ότι προκάλεσε ενδιαφέρον όχι μόνο πολιτικό αλλά και νομικό.
Είναι συνεπώς χρήσιμο να προσθέσω μερικές συνοπτικές παρατηρήσεις που δίνουν απάντηση σε εύλογες απορίες εκείνων που ενδιαφέρονται και θέλουν να έχουν πλήρη εικόνα των πολιτικών αλλά και νομικών δεδομένων, εφόσον βασική αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι πάντα η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου.
1. Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ έχει αναλάβει ήδη από το 1995 διεθνείς δεσμεύσεις για το Σύνταγμά της και το γεγονός ότι το άρθρο 6 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας υπερισχύει των σημερινών ή μελλοντικών διατυπώσεων του εθνικού Συντάγματος, δεν ακυρώνει τη σημασία της αναθεώρησης του Συντάγματος ως απόδειξη συμμόρφωσης στις διεθνείς υποχρεώσεις. Την Ελλάδα όμως την κατοχυρώνουν έναντι τυχόν αλυτρωτικών διατυπώσεων οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όχι οι κανόνες του συνταγματικού δικαίου της ΠΓΔΜ. ‘Αλλωστε σε συμμόρφωση με την Ενδιάμεση Συμφωνία, η ΠΓΔΜ προέβη στις τροποποιήσεις I και II του Συντάγματός της. Η πρώτη αφορά το άρθρο 3, την μη ύπαρξη εδαφικών διεκδικήσεων από γειτονικές χώρες και τη δέσμευση ότι οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων θα γίνεται σύμφωνα με τους γενικώς ισχύοντες διεθνείς κανόνες. Η δεύτερη αφορά το άρθρο 49 παρ. 1 και τη δέσμευση ότι η ΠΓΔΜ δεν θα παρεμβαίνει στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Έχουν όμως δημοσιευθεί 32 τροποποιήσεις του Συντάγματος. Η τροποποίηση IV αντικαθιστά το προοίμιο. Η τροποποίηση V αφορά τη γλώσσα που ονομάζεται «Μακεδονική» με ρητή αναφορά ότι η γραφή της γίνεται με το κυριλλικό αλφάβητο. Η τροποποίηση VII αφορά τη θέση της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». ‘Αρα η ισχυρή, υπερισχύουσα και σταθερή δέσμευση περί μη αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα δεν απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ αλλά από τη διεθνή συμφωνία ( τώρα την ενδιάμεση και μετά την οριστική, εφόσον συναφθεί ) η παραβίαση της οποίας συνεπάγεται διεθνή ευθύνη.
2. Η Ενδιάμεση Συμφωνία ισχύει, αλλά είναι, όπως λέει ο τίτλος της, «ενδιάμεση», έχει συναφθεί ενόψει οριστικής συμφωνίας. Όπως έγραψα, η οριστική συμφωνία θα επαναλαμβάνει το άρθρο 6 της Ενδιάμεσης για τα μείζονα θέματα με τις προσθήκες που είναι αναγκαίες για άλλα ζητήματα ( πχ γλώσσα, ιθαγένεια).
3. Στην παρατήρηση ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί, η απάντηση είναι ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία και το ζήτημα του ονόματος θα επανέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον κατάλογο θεμάτων του οποίου είναι εγγεγραμμένο. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται και η Ενδιάμεση Συμφωνία έχει συναφθεί σε συμμόρφωση προς σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιπλέον, ακόμη και σε περίπτωση καταγγελίας της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, τα μέρη δεσμεύονται από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από άλλους κανόνες του διεθνούς δικαίου σχετικά με τον αλυτρωτισμό και την αμφισβήτηση των υφιστάμενων συνόρων.
4. Στο ερώτημα, τέλος, αν η Ενδιάμεση Συμφωνία ισχύει χωρίς κύρωση ( κατά το εσωτερικό δίκαιο ) και επικύρωση ( κατά το διεθνές δίκαιο ), η απάντηση είναι ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία ανήκει στην πολύ διαδεδομένη πλέον κατηγορία των διεθνών συμφωνιών απλοποιημένης μορφής που είναι πλήρως δεσμευτικές διεθνείς συμβάσεις διεπόμενες από τη Σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των συνθηκών. Ο αγαπητός και σεβαστός Εμμανουήλ Ρούκουνας, Έλληνας ad hoc δικαστής στο ΔΔΧ στην υπόθεση ΠΓΔΜ κατά Ελλάδος για την μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, θεωρεί στο εγχειρίδιο του την Ενδιάμεση Συμφωνία χαρακτηριστικό παράδειγμα συμφωνίας απλοποιημένης μορφής. Η Ενδιάμεση Συμφωνία πρωτοκολλήθηκε από την Ελλάδα στη Γραμματεία του ΟΗΕ και βεβαίως κρίθηκε απολύτως δεσμευτική με την απόφαση του ΔΔΧ της 5.12.2011.
Ας πάμε λοιπόν στην ουσία του θέματος, με γνώμονα την ακριβή καταγραφή των δεδομένων, την αλήθεια και το εθνικό συμφέρον».

Τι αλλάζει στον φόρο εισοδήματος με τη μείωση του αφορολόγητου


Έξτρα φόρο έως 650 ευρώ θα φέρει σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες η προσγείωση του αφορολογήτου ορίου στα επίπεδα των 5.685 ευρώ από 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα.Σε περίπτωση που τον Μάιο αποφασιστεί η μείωση του αφορολόγητου να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα δηλαδή από το 2019 αντί από το 2020 τότε το σοκ ειδικά για τους συνταξιούχους θα είναι ισχυρό αφού εκτός από την περικοπή των συντάξεων θα πιουν και το πικρό ποτήρι της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης. Την ίδια ώρα χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο καθώς τα εισοδήματα τους θα βρεθούν υψηλότερα από το αφορολόγητο όριο.
Ειδικότερα:
– Για άγαμο φορολογούμενο η έκπτωση φόρου μειώνεται από τα 1.900 ευρώ σήμερα, σε 1.250 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο όριο από 8.636 ευρώ σε 5.685 ευρώ.
– Για φορολογούμενο με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου από 1.950 ευρώ, θα υποχωρήσει σε 1.300 ευρώ και το αφορολόγητο όριο από 8.864 ευρώ σε 5.905 ευρώ.
– Για οικογένεια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα διαμορφωθεί σε 1.350 ευρώ από 2.000 σήμερα και το αφορολόγητο σε 6.135 ευρώ από 9.090 ευρώ.
– Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ θα μειωθεί σε 1.450 ευρώ και το έμμεσο αφορολόγητο θα διαμορφωθεί σε 6.595 ευρώ από 9.545 ευρώ.
Παραδείγματα
– Φορολογούμενος άγαμος με ετήσιο εισόδημα 8.500 σήμερα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό δημόσιο καθώς καλύπτεται από το αφορολόγητο όριο. Με τη μείωση του στα 5.685 ευρώ ο φόρος θα φθάσει στα 620 ευρώ.
– Φορολογούμενος, άγαμος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα φόρο και εισφορά ύψους 2.676 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολόγητου θα πληρώσει 3.326 ευρώ.
– Φορολογούμενος, με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει συνολικά 6.176. Με την μείωση του αφορολόγητου ορίου ο φόρος θα ανέλθει στα 6.826 ευρώ.

Τέλος οι απουσίες στα σχολεία, αρχίζουν τα μηνύματα στους γονείς


Αυτές οι διατάξεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων στην υπουργική Απόφαση που δημοσιεύει το υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που αφορούν στο σχολικό και διδακτικό έτος, σε υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εγγραφές και μετεγγραφές, φοίτηση, διαγωγή κ. ά.
Οι βασικές καινοτομίες είναι οι εξής:
Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ
25Ιαν2018

Πως η Γερμανία εξόντωσε την μισή Ευρώπη σε μόλις 15 χρόνια με τη ΄Συνθήκη σταθερότητας’ και το σκληρό ΕΥΡΩ

Πως η Γερμανία εξόντωσε την μισή Ευρώπη σε μόλις 15 χρόνια με τη ΄Συνθήκη σταθερότητας’ και το σκληρό ΕΥΡΩ
Η ‘κατάκτηση της Ευρώπης’ από την Γερμανία επετεύχθη σε τρία στάδια.
Στο πρώτο στάδιο, η Γερμανία επέτυχε την ενοποίηση της Δυτικής με Ανατολική γερμανία, κάνοντας καραμπόλα εκμετάλλευσης. Αφενός εκλεισε Ανατολικογερμανικές παραγωγικές εταιρίες και φτωχοποίησε 15 εκατομμύρια εργατικό δυναμικο, της Ανατολικής πλευράς (οι μισθοί των δυο περιοχών ακόμη και τωρα δεν εχουν εξισωθεί) ρίχνοντας το δικό της κόστος, και διευρυνοντας την αγορά της σε βαρος αλλων γερμανων!Ανάπτυξη με απλήρωτες υποχρεώσεις πάνω απο 1 τρις!
Δεύτερον η Γερμανία αθέτησε την πληρωμή των πολεμικών της υποχρεώσεων προς τρίτες χώρες που αποφασίστηκαν στην ‘Potsdam Conference’ που εγινε τον Αυγουστο του 1945, ενώ αντίθετα οι άλλες χώρες που έχασαν τον πόλεμο, όπως για παράδειγμα η Βουλγαρία και Ιταλία πλήρωσαν τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλαν. Εκτιμάται ότι μόνο προς την Ελλάδα οι αποζημιώσεις που η Γερμανία αθέτησε να πληρώσει ανέρχονται περίπου σε 300 δις ΕΥΡΩ, δηλαδή 150% του Ελληνικού ΑΕΠ. Οι υποχρεώσεις αυτές έπρεπε να γίνουν άμεσα πληρωτέες από τη Γερμανία προς Ελλάδα και άλλες χώρες με την ενοποίηση (1990). Να σημειώσουμε εδώ ότι η Γερμανία δεν είχε πληρώσει ούτε τις πολεμικές αποζημιώσεις που όφειλε από τον …πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, τις οποίες η πτωχή πλην τίμια Ελλάς ‘κούρεψε’ κατά 50% από την Δυτική Γερμανία το 1952, ώστε να προικοδοτήσει τους χρεοκοπημένους Γερμανούς! Το μεγάλο κόλπο όμως της Γερμανίας ήταν το ΕΥΡΩ και η συνθήκη Νομισματικής Σταθερότητας!Το τρίτο κόλπο: ΕΥΡΩ και η συνθήκη Νομισματικής Σταθερότητας!Καθώς η Γερμανία έπρεπε να βρεί έναν τρόπο αφενός να ενσωματώσει τους Ανατολικο-Γερμανούς με ‘μισθούς γαλέρας’ στην νέα ‘διευρυμένη’ Γερμανία, αφετέρου να τσακίσει τις οικονομίες χωρών που κατάφερναν να κρατάνε ανταγωνιστικότητα με νομίσματα που διολίσθαιναν, όπως Γαλλία Ιταλία, Ισπανία, και να δημιουργήσουν μια νέα ‘τεράστια δεξαμενή’ με χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και απεγνωσμένους προλετάριους, όπως ακριβώς έκανε λεηλατώντας την Ανατολική Γερμανία. Το κόλπο ήταν ο συνδυασμός ενός σκληρού νομίσματος (του ΕΥΡΩ) και 3 σαδιστικών όρων που θα βαφτίζονταν ευφημιστικά ‘Συνθήκη Σταθερότητας και…Ανάπτυξης’ (Stability and Growth Pact)! Το κόλπο σκέφτηκε ο Τέο Βάιγκελ (Theo Waigel) το τότε σιδερένιο χέρι των Γερμανικών πολυεθνικών και Υπουργος Οικονομικών του καγκελάριου Κόλ. Ο Βάιγκελ, επάξιος προκάτοχος του γνωστού Σόιμπλε, ηταν εκείνος που κατάφερε προς έκπληξη τότε της Παγκόσμιας κοινότητας να εκβιάσει τους Γάλλους και να επιβάλλει δια της σιδηράς πυγμής τους όρους αυτούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι πονηρό έχει η Συνθήκη ‘Σταθερότητας’;
Η συνθήκη βάζοντας εξωπραγματικά χαμηλούς όρους ‘μέγιστου ελλείματος προυπολογισμού’ (1%, και σε κρίση μεχρι 3%), σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού και Χρέους προς ΑΕΠ όχι πάνω από 60%, έβαζε όλη την Ευρώπη σε μια διπλή μέγγενη. Αφενός πίεζε τις χώρες της ΕΕ με παραδοσιακά χαλαρά νομίσματα όπως Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, σε χρεοκοπία, αφετέρου εισήγαγε έτσι ‘δια πυρός και σιδήρου’ εξωπραγματικά κριτήρια ώστε να τις θέσει υπό τον μακροοικονομικό έλεγχο της ισχυρής Γερμανίας τις οικονομίες τους, κάτι που επέτυχε.
Πριν το ΕΥΡΩ Γαλλία-Ιταλία-Ισπανία αναπτύσσονταν γοργά
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν καταφέρει να υποτιμούν κατά μέσο όρο το νόμισμά τους ετησίως κατά 3,8% , 9,1% και 7,3% αντίστοιχα, κατά την περίοδο 1973-1995, επιτυγχάνοντας ετσι να έχουν ζωηρή εγχωρια παραγωγή και ανταγωνιστικό κόστος. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων εθνών (UN Conference on Trade and Development -UNCTAD) ενώ στην περίοδο 1970-2000, η Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία υπερδιπλασίασαν τις βιομηχανική τους παραγωγή (Ιταλία από 112 σε 289 δις δολάρια, Γαλλία 122 σε 245, Ισπανία από 58 σε 149 δις δολάρια) σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη Γερμανία που ειχε μολις 50% αύξηση (από 368 σε 550δις μόνο) η κατάσταση άλλαξε αρδην, με το ΕΥΡΩ και την ‘συνθηκη σταθερότητας’!
Μετα το ΕΥΡΩ- ‘σύμφωνο σταθερότητας’, όλα τα οφέλη στην Γερμανία μόνο!

Με την ένταξη στο ΕΥΡΩ και με την επιβολή των Γερμανικών κριτηρίων ‘Σταθερότητας’ όχι μόνο χρεοκόπησαν οι εσωτερικές αγορές της Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας, αλλά και οι βιομηχανίες των χωρών αυτών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε μόνο ότι όχι μόνο η Γερμανική παραγωγή αυξήθηκε ουσιαστικά ενώ εκείνη Γαλλίας-Ιταλίας-Ισπανίας μεταβλήθηκε οριακά ή μειώθηκε. Η παραγωγή της Ιταλίας έπεσε στην περίοδο ΕΥΡΩ 2000-2014 απο 289 σε 257 δις δολάρια, της Γαλλίας ανέβηκε μόλις 11% (από 245 στα 267 δις) και της Ισπανίας έπεσε από 149 σε 134 δις! Αντίθετα της Γερμανίας αυξήθηκε από 550 σε 680 δις ΕΥΡΩ! Η Γερμανία έτσι κατάφερε να παραμείνει 4η βιομηχανική χώρα στον κόσμο, ενώ η Γαλλία είναι πλέον 7η , η Ιταλία 8η και η Ισπανία…15η χάνοντας πολλές ανταγωνιστικές θέσεις η καθεμία!
Συμπέρασμα
Η Γερμανία κατάφερε αφενός με την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων, να μην πληρώσει αποζημιώσεις τρισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ προς τρίτες χώρες, χρηματοδοτώντας με υποχρεώσεις έναντι όλων μας την ανάπτυξή της, αφετέρου με το σκληρό νόμισμα ΕΥΡΩ και τις συνθήκες σταθερότητας που επέβαλε, όχι μόνο κατάφερε την εκμετάλλευση εκατομμυρίων άλλων Γερμανών, αλλα και τη φτωχοποίηση της μισής Ευρώπης.
Τελικά το ‘Γερμανικό σύστημα’ πέτυχε, δια της μεθόδου του κανιβαλισμού, εξοντώνοντας δηλαδή όλους εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους!
Κωνσταντίνος Βέργος
Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
new-economy.gr
thesecretrealtruth

Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΚΟΡΟΙΔΟΥ

>Ο ΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΟΥ ΚΟΡΟΙΔΟΥ

Ζούμε σε μια εποχή και μια κοινωνία που έχει βάλει στην κορυφή των ιδανικών της το κέρδος χωρίς κανένα όριο και κανένα ενδοιασμό…Αυτή η ίδια η κοινωνία που ζει ο μοντέρνος καταναλωτής, γιατί ο άνθρωπος είναι καταναλωτής σε πρώτη θέση και σε δεύτερη θέση είναι άνθρωπος ή μια ελευθερη οντότητα με επιλογές.
Αυτός λοιπον ο καταναλωτής θα πληρώνει την πλαστική σακούλα σύμφωνα με τον προστάτη του, την ΕΕ με τις συμφεροντολόγικες ιδέες της να προστατέψει την φύση και τον πλανήτη από ποιον όμως;;;
Φυσικά από τον καταναλωτή!!!
Ο καταναλωτής είναι η αιτία της εξάπλωσης της πλαστικής σακούλας που σκοτώνει τα θαλάσσια είδη, μολύνει τους ωκεανούς, δολοφονεί τα θαλάσσια πουλιά, γεμίζει τις θάλασσες με 8 τόνους πλαστικού βουνού το χρόνο και τελικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του στα θαλάσσια είδη, το θάνατο του καταναλωτή που ζει από την αλεία…Ο καταναλωτής πληρώνει στο εξωτερικό 0,10 λεπτά αν θέλει τα ψωνάκια του σε πλαστικές σακουλες αντί να τις απαγορέψει τελείως. Τόση υποκρισία χαρακτηρίζει τους συμφεροντολόγους του κέρδους στην ΕΕ. Από σήμερα, και καλή χρονιά να έχει ο καταναλωτής και στην Ελλάδα θα πληρώνει 3 λεπτά για την πλαστική σακούλα, αλλά περίμενε, από το 2019 θα πάει στα 7 λεπτά. Και κατά επέκταση πληρώνει τον θάνατο των παιδιών του και τον δικό του με τα πλαστικά βουνά που συνεχίζουν ασταμάτητα να παράγουν οι πολυεθνικοί βιομήχανοι.
Ποιος είναι όμως ο αίτιος για την εξάπλωση της πλαστικής βαρβαρότητας με θύματα όλα τα φυσικά όντα μέσα και έξω από την θάλασσα;Το κορόιδο ο καταναλωτής!!! Έτσι υποστηρίζουν οι προγραμματιστές του νου επιβάλοντας μια νέα βρώμικη φορολογία με έντεχνο τρόπο. Η μηχανή προπαγάνδας, τα ΜΜΕ, κάνουν το έργο τους και αναπαράγουν την ευθύνη του καταναλωτή ενοχοποιώντας την συμπεριφορά του.
Σαν υπεύθυνο κορόιδο που είναι, πρέπει να πληρώσει τα βουνά πλαστικού που πλέουν στους ωκεανούς…ποιο κατάλληλο κορόιδο από τον καταναλωτή δεν υπάρχει και για αυτό θα πληρώνει και τα πλαστικά που κατασκευαζουν οι βιομήχανοι και πουλάνε τα σουπερμάρκετ για 3 λεπτά. Πρόσεξε όμως ότι σου κάνουν και έκπτωση γιατί σε άλλες χώρες έχει 10 λεπτά, και προγραμματίζουν την μάζα για το επόμενο έτος φορολογίας με 7 λεπτά ανά τεμάχιο πλαστικού θανάτου.Σε 3 χρόνια η τιμή του πετρελαίου μπορει να είναι απλησίαστη με αποτέλεσμα να σε χρεώνουν 30 λεπτά την σακουλίτσα που δεν πρόκειται τα επόμενα χρόνια να απαγορέψουν γιατί τα συμφέροντα των αφεντικών ζυγίζουν περισσότερο από τα ψαράκια και τους ψαράδες.
Αν δεν ήσουν καταναλωτής, αλλά ήσουν ένας ελεύθερος πολίτης με ιδανικά και ελευθερίες θα είχες καταφέρει τους βιομήχανους να σταματήσουν την παραγωγή πλαστικού θανάτου και τους ιδιοκτήτες των σούπερμαρκετ που κερδίζουν βουνά με δικό σου χρήμα, θα τους υποχρέωνες να πληρώσουν κάθε κόστος για να σε έχουν πελάτη με ελευθερες επιλογές. Όπως λογικά θα έπρεπε να ήταν οι κανόνες σε μια υγιή και όχι πλαστική κοινωνία.
Αν πας για ψώνια μην τους αφήσεις να σε περάσουν για ψώνιο!

Καλή χρονιά να έχουμε όλοι οι ελευθεροι Έλληνες μέσα στους επόμενους μήνες!!!
KORAKS

2018: Ας πούμε επιτέλους την πικρή αλήθεια...

Του Νίκου Σκουλά, τ. Υπουργού

Η ωραιοποίηση της ζοφερής κατάστασης και η αγνόηση της πραγματικότητας οδηγεί τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία σε επιταχυνόμενη καταστροφική πορεία
Με πολύ απλά λόγια, χωρίς στατιστικά μαγειρέματα, αυτή είναι, κατά τη γνώμη μου (τη γνώμη ενός απλού πολίτη), η αλήθεια στην αρχή του νέου έτους χωρίς βέβαια να διεκδικώ το αλάθητο:
1. Μνημόνια και Επιτροπεία.
Είναι ψέμα ότι τελειώνουμε με την αυστηρή λιτότητα και τα μέτρα τον Αύγουστο του 2018. (Το γνωρίζει η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όσοι πολίτες διαθέτουν στοιχειώδη λογική και δεν εθελοτυφλούν).
Έχουν ήδη προνομοθετηθεί σκληρά μέτρα που ισχύουν για το 2018 καθώς και για την μετά το 2019 περίοδο, και πλήττουν κυρίως τις ευάλωτες κοινωνικές τάξεις (τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τις μικρές επιχειρήσεις)

2. Χρέος και ανάπτυξη. Το δημόσιο χρέος που δεν εξυπηρετείται επαρκώς έχει αυξηθεί στα € 350 δισεκ. αντί να μειωθεί, ενώ τα κόκκινα δάνεια του ιδιωτικού τομέα έχουν εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα. Όσο για ανάπτυξη, μονάχα την ακούμε αλλά δεν τη βλέπουμε. Δυστυχώς δεν παράγουμε και δεν εξάγουμε αρκετά και η κατανάλωση μειώνεται λόγω οικονομικής καχεξίας του λαού. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, η επιτροπεία που δεν θα ονομάζεται μνημονιακή, θα ισχύει μέχρι το 2060. Ωραία κληρονομιά για τα παιδιά και τα εγγόνια μας!.
3. Έξοδος στις αγορές; Άλλος μύθος αυτός. Αν βγούμε στις αγορές, (πράγμα που βολεύει τις δανείστριες χώρες οι οποίες έτσι απαλλάσσονται από μέρος του ρίσκου), θα πληρώνουμε υψηλότερο επιτόκιο (4,5 έως 5% έναντι 1 έως 1,5% που πληρώνουμε σήμερα).
4. Πρωτογενή πλεονάσματα(;) και κοινωνικό μέρισμα. Είναι πλασματική η εικόνα που μας παρουσιάζουν για πρωτογενή (ταμειακά δηλαδή) πλεονάσματα και υπερπλεονάσματα(;;!!!) αφού αυτά είναι αποτέλεσμα μείωσης μισθών και συντάξεων, κατάργησης επιδομάτων, υπερφορολόγησης και καθυστέρησης εξόφλησης οφειλών σε ιδιώτες. Σ’ αυτό προστίθεται και η προσβολή στη νοημοσύνη μας με την απόδοση ενός μικρού ποσοστού των εισπράξεων εν είδη «κοινωνικού μερίσματος». Σαν να λέμε, καθρεφτάκια και χάντρες στους ιθαγενείς.
5. Διαφθορά, Πελατειακές Σχέσεις, Φοροδιαφυγή. Αποτέλεσμα η αιτία της κρίσης; Όλες αυτές και άλλες παθογένειες, αντί να αμβλύνονται, δυστυχώς επιδεινώνονται. Οι πλείστοι επώνυμοι που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη δίνουν το κακό παράδειγμα προστατεύοντας τα κεκτημένα προνόμιά τους, αποκρύπτοντας το «πόθεν έσχες», ή μεταφέροντας τα χρήματά τους σε εξωχώριες εταιρίες.
Η κυβέρνηση, με διάφορα επικοινωνιακά τερτίπια, προσπαθεί να ωραιοποιήσει μια κατάσταση που δεν επιδέχεται ωραιοποίηση. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της (με ελάχιστες εξαιρέσεις που λοιδορούνται), χωρίς αυτοκριτική, ασχολείται με το να καταγγέλλει όλα τα στραβά που όλοι πλέον γνωρίζουμε, αντί να παρουσιάζει κοστολογημένες προτάσεις (με όποιο πολιτικό κόστος αυτό συνεπάγεται) για έξοδο από την κρίση.Όλο το πολιτικό σύστημα ασχολείται με αλληλοκατηγορίες και κοκορομαχίες που αφορούν στα συμπτώματα χωρίς να αγγίζει την ουσία και να επιδιώκει μια εθνική συνεννόηση για τη μεγάλη μάχη κατά της κρίσης και τη σωτηρία της πατρίδας. Λες και το μόνο τους μέλημα είναι η διατήρηση ή, αντίστοιχα, η κατάκτηση και η νομή της εξουσίας (της καρέκλας που λέμε). Εμείς ο πολίτες που, στην πλειονότητά μας, δεν υπήρξαμε ποτέ αθώοι, έχοντας επιδοθεί σε ένα όργιο αμοιβαίου εκμαυλισμού και εκφαυλισμού με τους πολιτικούς, τους συνδικαλιστές και τα οργανωμένα συμφέροντα, τώρα έχουμε κάποιο, όχι αδικαιολόγητο άλλοθι, να κάνουμε τα ίδια, ως άμυνα για την επιβίωσή μας, υπό την απειλή της φοροκαταιγίδας επί των λαϊκών στρωμάτων και της κοινωνικής ανισότητας που αυτά δημιούργησαν. Μα θα μου πείτε «τι μπορεί να κάνει ένας αθωράκιστος απλός πολίτης; Μόνος του, τίποτε. Όλοι μαζί όμως, μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Δρώντας συντονισμένα, ελέγχοντας την εξουσία, συμπεριφερόμενοι υπεύθυνα και στέλνοντας στα σπίτια τους όλους εκείνους τους πολιτικούς που παίζουν παιχνίδια στην πλάτη μας.Η κατάστασή μας δεν σηκώνει αναβολή. Είναι πολύ σοβαρή και αν δεν την αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, και ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ σίγουρα ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΟΥΜΕ.

Νίκος Σκουλάς (NSA)
03Ιαν2018

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της νέας χρονιάς

Δικαιούχοι ΕΚΑΣ, νοικοκυριά που εισπράττουν το επίδομα θέρμανσης, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και αυξημένες δαπάνες περίθαλψης, 
αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι παρουσίασαν αύξηση κερδών στη φορολογική δήλωση του 2017 και ιδιοκτήτες ακινήτων η αξία των οποίων υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ συμπεριλαμβάνονται στην μακρά και πολυπληθή λίστα των χαμένων της νέας χρονιάς.
Δεν θα είναι μόνοι τους. Μαζί τους θα είναι περίπου 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές, επιτηδευματίες με κέρδη άνω των 20.000 ευρώ οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών, αγρότες για τους οποίους αυξάνεται ο συντελεστής υπολογισμού των εισφορών, αλλά και μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι θα διαπιστώσουν ένα ακόμη «ροκάνισμα» στον καθαρό μισθό τους λόγω της κατάργησης της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου. Υπάρχει και ο κατάλογος αυτών που θα δουν και κάποιο όφελος από τις επερχόμενες αλλαγές: περιλαμβάνει τους δικαιούχους του επιδόματος τέκνων οι οποίοι, αν έχουν ένα ή δύο παιδιά, θα δουν μια αύξηση στο ποσό που θα εισπράξουν μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
Ο λογαριασμός στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ έχει ήδη αποσταλεί και το μόνο που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι δικαιούχοι είναι ότι στο εξής θα εισπράττουν έως και 960 ευρώ λιγότερα σε ετήσια βάση. Αυτό τους κατατάσσει αυτομάτως στους μεγάλους χαμένους της χρονιάς.

Εισφορές

Στον κατάλογο των μεγάλων χαμένων του 2018 θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι, ειδικά αν στη φορολογική δήλωση του 2017 έχουν παρουσιάσει αυξημένα κέρδη συγκριτικά με το 2016. Αύξηση κερδών στη φετινή φορολογική δήλωση σημαίνει αυτομάτως... αναδρομικά. Ο επανυπολογισμός θα γίνει από την ΗΔΙΚΑ μέσα στον Ιανουάριο και οι εισφορές θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από το τέλος Φεβρουαρίου. Ουσιαστικά, ο επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι τριπλός:

-Ο πρώτος επανυπολογισμός αφορά σε περίπου 100-150.000 επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ. Οι εισφορές θα υπολογιστούν αναδρομικά από την 1/1/2017 και θα καταβληθούν σε τουλάχιστον 12 μηνιαίες δόσεις κατά τη διάρκεια του 2018. Δηλαδή, οι επαγγελματίες θα πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ (οι οποίες θα ανεβάζουν το συνολικό συντελεστή υπολογισμού ακόμη και στο 38%) αλλά και τα αναδρομικά.

-Ο δεύτερος επανυπολογισμός θα αφορά σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους καθώς οι εισφορές που θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από την 1/1/2018, θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου με βάση τα κέρδη του 2016 που δηλώθηκαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Όσοι είχαν αύξηση κερδών θα πληρώσουν περισσότερα τα οποία θα καταβληθούν σε δόσεις. Όσοι είχαν μείωση κερδών θα δικαιούνται αναδρομικά τα οποία είτε θα μπορούν να τα συμψηφίσουν με τις μελλοντικές εισφορές, είτε να τα διεκδικήσουν πίσω.

-Ο τρίτος επανυπολογισμός, αφορά στον νέο τρόπο υπολογισμού ο οποίος εγκαινιάζεται από την 1/1/2018. Η βάση υπολογισμού των εισφορών αλλάζει καθώς στο εξής θα προστίθενται και οι εισφορές που καταβλήθηκαν το προηγούμενο έτος (και οι οποίες μέχρι και το 2017 εξαιρούνταν του υπολογισμού). Ειδικά για το 2018, θα γίνεται μια έκπτωση της τάξεως του 15% επί του αθροίσματος καθαρά κέρδη 2016 συν ασφαλιστικές εισφορές. Επαγγελματίας με κέρδη 15.000 ευρώ πληρώνει 2.957,9 ευρώ για το 2017 και με το νέο σύστημα οι εισφορές θα αυξηθούν στα 3.436 ευρώ. Με κέρδη 20.000 ευρώ, οι εισφορές του 2017 είναι 4.305,4 ευρώ και για το 2018 το ποσό ανέρχεται στα 4.581,5 ευρώ.

Οι επιπτώσεις από τον νέο τρόπο υπολογισμού του επιδόματος τέκνων θα φανούν, ειδικά στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους, από το καλοκαίρι οπότε και θα ενεργοποιηθούν τα νέα κριτήρια και το νέο ύψος των επιδομάτων (σ.σ. η διάταξη αναμένεται να ψηφιστεί μέσα στον Ιανουάριο), αναλυτικά παραδείγματα με τις αυξήσεις και τις μειώσεις των επιδομάτων.
fpress.gr