Σελίδες

Taxis: Πώς θα πληρώνονται οι φόροι με κάρτες

Διαθέσιμη είναι από σήμερα η ηλεκτρονική εφαρμογή για την εξόφληση φόρων και οφειλών μέσω του ΤAXIS με τη χρήση των καρτών πληρωμών των φορολογούμενων.
Αναλυτικά οι οδηγίες της εφαρμογής που εμφανίζονται στην οθόνη της προσωποποιημένης πληροφόρησης είναι οι ακόλουθες:
Για κάθε γραμμή Ανοιχτής Οφειλής τα στοιχεία δόσεων εμφανίζονται πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα.
Σε περίπτωση πληρωμής με έκπτωση απαιτείται η εξόφληση του συνολικού ποσού της οφειλής μέχρι την ημερομηνία ισχύος της έκπτωσης (τα ποσά εμφανίζονται χωρίς τη μείωση λόγω έκπτωσης).
Για να εμφανίσετε την ταυτότητα οφειλής και στη συνέχεια να εκτυπώσετε το «Σημείωμα για Πληρωμή» πατήστε το κουμπί «Ταυτότητα Οφειλής».
Μπορείτε να εξοφλήσετε τις οφειλές σας εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με κάρτες πληρωμών.
Για να πληρώσετε μέρος της οφειλής, εισάγετε το ποσό που επιθυμείτε να πληρώσετε στο σχετικό πεδίο της στήλης «Ποσό για πληρωμή με κάρτα», αφού πρώτα επιλέξετε την οφειλή, πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή με κάρτα».
Για να εξοφλήσετε την οφειλή επιλέγετε το πλήκτρο (push button) «Eξόφληση».
Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα.
Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία οφειλές. Μετά το τέλος των επιλογών σας πατώντας το πλήκτρο «Έλεγχος και Πληρωμή» οδηγείστε στην επόμενη οθόνη «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης-Πληρωμή».
Αφού εισάγετε τα στοιχεία της κάρτας πληρωμών και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής πραγματοποιείται άμεσα η πίστωση των οφειλών σας.

» Δείτε όλα τα άρθρα από ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Προστασία δεδομένων: 5 καθημερινά λάθη που μας αφήνουν εκτεθειμένους

Τα συνηθισμένα λάθη που μας αφήνουν εκτεθειμένους στην ηλεκτρονική μας ζωή
Καθημερινά διαβάζουμε περιπτώσεις όπου προσωπικά, τραπεζικά, ασφαλιστικά και άλλα ευαίσθητα δεδομένα, υποκλέπτονται και χρησιμοποιούνται κακοβούλος. Πολίτες βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να χάνουν χρήματα από λογαριασμούς τους, να παρατηρούν πως η ηλεκτρονική τους συσκευή χρησιμοποιείται ως μέσον προώθησης βλαβερών μηνυμάτων/προγραμμάτων κ.ο.κ.


Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η "αιώνια" απορία όλων μας συνοψίζεται στις φράσεις "μα πως τα κατάφεραν και διείσδυσαν σε αυτά τα προστατευμένα δεδομένα", "πως εντόπισαν τα θύματά τους", "διάλεξαν στην τύχη ή υπήρξε κάποια πιο περίπλοκη παγίδα;".

Η απάντηση όμως, σε όλα αυτά τα φαινομενικά λογικά ερωτήματα, είναι πολύ πιο απλή και μας δίνει την δυνατότητα να αντιληφθούμε το μέγεθος τις δικής μας ουσιαστικής ευθύνης.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί συνοψίζουμε τα πέντε πιο κοινά λάθη που κάνουμε και "βοηθούν" τον κάθε επίδοξο κακοποιό.

Σφάλμα 1ο: Σύνδεση σε "Ελεύθερα δίκτυα" 



Όσο ευχάριστα και εάν είναι τα συναίσθηματά μας την στιγμή που εντοπίζουμε ένα ελεύθερο δίκτυο πρόσβασης στο διαδίκτυο, άλλο τόσο, θα πρέπει να ανησυχούμε για τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτό.

Τουλάχιστον, θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τις ρυθμίσεις ελεύθερου διαμοιρασμού δεδομένων στο δίκτυο σύνδεσης από την συσκευή μας (public sharing) ειδάλλως, κάποιος μπορεί εύκολα να βλέπει τις φωτογραφίες μας, τα έγραφά μας, αλλά και ότι άλλο θελήσει.

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει από τέτοιο δίκτυο να συνδεόμαστε σε λογαριασμούς μας ή να πραγματοποιούμε συναλλαγές.


Σφάλμα 2ο: Συναλλαγές σε ιστοσελίδες δίχως ταυτότητα ασφαλούς σύνδεσης




Η ένδειξη "HTTPS" δεν είναι ένας ακόμα ακαταλαβίστικος κώδικας αλλά η περιγραφή μιάς ασφαλούς και κρυπτογραφημένης σύνδεσης. Είναι η σύνδεση που πρέπει να επιδιώκουμε για να συνδεθούμε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας, στον τραπεζικό λογαριασμό μας, να κάνουμε τις αγορές μας, κλπ. Δίχως κρυπτογράφηση οι κωδικοί μας, τα στοιχεία μας, ο αριθμός της κάρτας μας, είναι δεδομένα τελείως εκτεθειμένα.


Σφάλμα 3ο: Πάρα πολλές πληροφορίες για εμάς, από εμάς




Δεν είναι απαραίτητο να ενημερώνουμε τους δεκάδες, εκατοντάδες, ή και σε περιπτώσεις χιλιάδες διαδικτυακούς "φίλους" μας για το πού είμαστε και για το τι ακριβώς κάνουμε.

Σφάλμα 4ο: Κάδοι απορριμμάτων ή... "κάδοι πληροφοριών"




Ο παλιός μας σκληρός δίσκος περιέχει πληροφορίες που αφορούν τις κινήσεις μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι και αν του έχουμε κάνει format, τι και αν μας φαίνεται λιγάκι αργός, ακόμα και αν δεν είναι πλέον λειτουργικός, υπάρχει τρόπος, αυτές οι πληροφορίες να αντληθούν και να μας εκθέσουν σε μεγάλο κίνδυνο. Πρέπει λοιπόν να "καταστρέφουμε σωστά" κάθε τέτοιο μέσο πριν φύγει από την κατοχή μας. Αν μας λείπει το σφυρί, μπορούμε να διαγράψουμε τα αρχεία του σκληρού μας μια για πάντα, χρησιμοποιώντας το Disk Wipe


Σφάλμα 5ο: Χρήση των συσκευών μας από τρίτους


Τι και αν τηρούμε με "θρησκευτική ευλάβεια" τα τέσσερα παραπάνω βήματα, συνήθως αγνοούμε το ποιό απλό. Το να παρέχουμε την συσκευή μας σε άλλους, είναι σαν να τους δίνουμε ταυτόχρονα την κάρτα του ATM με το κωδικό της, τα κλειδιά του σπιτιού μας, τα έγγραφά μας, τις προσωπικές μας φωτογραφίες και βίντεο, την ταυτότητά μας!

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
https://www.dwrean.net/2018/04/prostasia-dedomenon.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Dwreannet+%28dwrean.net%29

Τελευταία στο δείκτη απασχόλησης η Ελλάδα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση – Στοιχεία από τη Eurostat

Παραμένει στην τελευταία θέση η Ελλάδα από όλες τις χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τους δείκτες απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2017. Παρότι ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε σε σχέση με το 2016 κατά 1,6%(57,8% το 2017 έναντι 56,2%  το 2016) , η χώρα μας δεν κατάφερε να ξεφύγει από τον πάτο.
Στην ΕΕ, ο δείκτης απασχόλησης των ατόμων 20-64 ετών έφτασε το 72,2% το 2017, έναντι 71,1% το 2016. Το ποσοστό απασχόλησης για τους άνδρες έφτασε το 78% το 2017, ξεπερνώντας τα προ κρίσης επίπεδα του 2008 (77,9%). Για τις γυναίκες στην ΕΕ, η απασχόληση έφτασε το 66,5% το 2017.
Στην Ελλάδα, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών ανήλθε στο 67,7% (από 65,8% το 2016) και των γυναικών στο 48% (από 46,8% το 2016).
Στην ΕΕ, το χάσμα ανάμεσα στα επίπεδα απασχόλησης ανδρών και γυναικών ανέρχεται στις -11,5 ποσοστιαίες μονάδες. Η μεγαλύτερη διαφορά στα επίπεδα απασχόλησης μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγράφεται στη Μάλτα (-26,1 ποσοστιαίες μονάδες), στην Ιταλία (-19,8 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Ελλάδα (-19,7 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ η μικρότερη καταγράφεται στη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Λετονία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, το ένα τρίτο των κρατών-μελών της ΕΕ έχουν ήδη ξεπεράσει τον στόχο της απασχόλησης του 75%, που θέτει η λεγόμενη «Στρατηγική για την Ευρώπη» έως το 2020. Συγκεκριμένα, ποσοστά απασχόλησης άνω του 75% καταγράφουν η Σουηδία (81,8%), η Γερμανία (79,2%), η Εσθονία (78,7%), η Τσεχία (78,5%), η Μ. Βρετανία (78,2%), η Ολλανδία (78%), η Δανία (76,9%), η Λιθουανία (76%) και η Αυστρία (75,4%).
Αντίθετα, οι χαμηλότεροι δείκτες απασχόλησης το 2017 καταγράφονται στην Ελλάδα (57,8%), στην Ιταλία (62,3%), στην Κροατία (63,6%) και στην Ισπανία (65,5%).
Ειδικότερα, όσον αφορά τις ηλικίες από 55 έως 64 ετών, το χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα (38,3%), το Λουξεμβούργο (39,8%), η Κροατία (40,3%) και η Σλοβενία (42,7%). Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφει η Σουηδία (76,4%), η Γερμανία (70,1%) και η Δανία (68,9%).
πηγή

Οι τελικές οδηγίες συμπληρώσης των φετινών φορολογικών δηλώσεων

Τροποποιητικές δηλώσεις από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους ακόμη και πέντε ετών –αρκετές εκ των οποίων θα πρέπει να υποβληθούν στις Δ.Ο.Υ- για την είσπραξη αναδρομικών αμοιβών ολίγων εκατοντάδων ευρώ προβλέπει το τελικό κείμενο με τις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Το τελικό Ε1 προβλέπει νέους κωδικούς που θα συμπληρώσουν όσοι φιλοξενούν ενήλικους φορολογούμενους ενώ τα εισοδήματα από Airbnb –όπως αποκάλυψε χθες το fpress.gr- θα αναγραφούν σε νέο κωδικό που προστίθεται στο έντυπο Ε2. Ο κωδικός με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα είναι «ανοικτός» κάτι που σημαίνει ότι τα ποσά θα τα συμπληρώνουν με δική τους ευθύνη οι φορολογούμενοι ενώ για τους παντρεμένους δεν προβλέπεται φέτος δυνατότητα υποβολής ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων.
Οι συνταξιούχοι στους οποίους παρακρατήθηκαν από τα εισοδήματά τους ποσά για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα από 1.1.2012 έως 30.6.2016 και τα οποίατους επιστράφηκαν άτοκα με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017, υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τη φορολόγηση αυτών των ποσών στα έτη που ανάγονται καθώς και αρχική δήλωση φορολογικού έτους 2017 με επιφύλαξη, εφόσον στη σχετική βεβαίωση που θα τους χορηγήσει ο αρμόδιος φορέας, πέραν του καθαρού ποσού των συντάξεων που αντιστοιχούν στο φορολογικό έτος 2017, εμφανίζεται και ο διαχωρισμός των ποσών αυτών που επιστρέφονται στα έτη που αφορούν. Τέλος, οι τροποποιητικές αυτές δηλώσεις υποβάλλονται χωρίς πρόστιμα και τόκους εφόσον υποβάλλονται εντός του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις από τον αρμόδιο φορέα».

Από το αναλυτικό κείμενο των οδηγιών –η δημοσίευση του οποίου όπως και των εντύπων που έγινε χθες αποτελούν τις τελευταίες εκκρεμότητες κάτι που σημαίνει ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμη και αύριο- προκύπτουν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων:
Οι δηλώσεις των συζύγων θα είναι κοινές και φέτος καθώς όπως αναφέρεται: «Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης». Ξεχωριστή δήλωση θα υποβληθεί μόνο αν συντρέχει μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
Εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά την υποβολή της δήλωσης
Αν ο ένας εκ των δύο είναι σε κατάσταση πτώχευσης
Αν ο ένας εκ των δύο έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση
Στην τελική μορφή του εντύπου υπάρχει ο κωδικός 007 (και 008) που θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι παρέχουν φιλοξενία. Όσοι επιλέγουν τον συγκεκριμένο κωδικό θα πρέπει να δηλώνουν τόσο τον ΑΦΜ του ανθρώπου που φιλοξενούν όσο και τους μήνες για τους οποίους προσέφεραν φιλοξενία.
Οι κωδικοί των ηλεκτρονικών αποδείξεων δεν θα είναι προσυμπληρωμένοι από τη φορολογική δήλωση, δηλαδή θα συμπληρώνει ο καθένας όποιο ποσό πιστεύει αρκεί να υπολογίσει πόσες ηλεκτρονικές πληρωμές απαιτούνται για να μην καταλογιστεί πρόστιμο. Στο ηλεκτρονικό έντυπο, θα υπάρχει η ηλεκτρονική πληροφόρηση που συνέλεξε η φορολογική αρχή από τις τράπεζες ωστόσο η συμπλήρωση του σχετικού ποσού που θα φαίνεται δεν θα είναι δεσμευτική.


Στο έντυπο Ε2 και στη στήλη 17 προστίθενται νέοι κωδικοί 60 και 61 τους οποίους θα συμπληρώσουν όσοι είχαν εισοδήματα από μίσθωση ή υπεκμίσθωση βραχυχρόνιου χαρακτήρα.
Και φέτος, η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιουλίου ανεξάρτητα από το πότε θα υποβληθεί η φορολογική δήλωση. Η δεύτερη θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η 3ηέως το τέλος Νοεμβρίου.

Πρέπει να λαμβάνουν κανονική άδεια οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι;


Πρέπει να λαμβάνουν κανονική άδεια οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι;

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1 του ν.3302/2004 (ΦΕΚ Α΄ 267), η οποία τροποποίησε το άρθρο 2 παρ.1 του α.ν 539/1945 (ΦΕΚ. Α΄ 229), και την αριθμ. πρωτ.οικ. 3392/01-03-2005 εγκύκλιο του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κάθε μισθωτός ο οποίος συνδέεται με σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, δικαιούται να λάβει ετήσια άδεια με αποδοχές από την έναρξη της απασχόλησής του σε συγκεκριμένη υπόχρεη επιχείρηση.

Με τη διάταξη αυτή, του ν.3302/2004, ρυθμίστηκε κατά ενιαίο τρόπο το δικαίωμα ετήσιας αδειας με αποδοχές των μισθωτών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που απασχολούνται σε εποχικά λειτουργούσες επιχειρήσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς δεν υφίσταται πλέον ως προϋπόθεση για τη θεμελίωσή του, η συμπλήρωση βασικού χρόνου απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Νομικό έρεισμα για την έκδοση των ρυθμίσεων του άρθρου 1 του ν.3302/2004, αποτέλεσε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ΕΚ C-173/99, BECTU, η οποία ερμήνευσε το άρθρο 7 της Οδηγίας 93/104/ΕΚ, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και αφορούσε το δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας με αποδοχές εργαζομένων που απασχολούνταν βάσει συμβάσεων μικρής διάρκειας (συχνά μικρότερης από δεκατρείς εβδομάδες στον ίδιο εργοδότη). Το δικαστήριο στην προκειμένη περίπτωση έκρινε ότι «…τέτοιοι εργαζόμενοι (απασχολούμενοι στο πλαίσιο συμβάσεων μικρής διάρκειας) βρίσκονται συχνά σε κατάσταση επισφαλέστερη εκείνης των απασχολουμένων βάσει συμβάσεων μεγαλύτερης διάρκειας, οπότε η μέριμνα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους, σύμφωνα με το στόχο της οδηγίας 93/104, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

Επισημαίνεται ότι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την άδεια είναι δημοσίας τάξεως και έτσι αποκλείεται ο περιορισμός των δικαιωμάτων των μισθωτών ή η παραίτησή τους από αυτά (Α.Π. 110/90, Α.Π.1228/1993).
Σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ.1 του α.ν. 539/1945 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει «Πάσα συμφωνία μεταξύ εργοδότου και μισθωτού, περιλαμβάνουσα την εγκατάλειψη του εις άδεια δικαιώματος του μισθωτού ή την παραίτηση τούτου από του εν λόγω δικαιώματος, και εάν προβλέπει την καταβολή εις αυτόν επαυξημένης αποζημίωσης, θεωρείται ανύπαρκτος».
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 4 του α.ν. 539/1945, όπως τροποποιήθηκε με τo άρθρο 3 παρ. 15 του ν. 4504/1966, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 παρ. 1 του α.ν. 539/1945, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 του ν.3302/2004, καθώς και με την αρ. πρ. 3392/1-3-2005 εγκύκλιο επί του άρθρου αυτού, η κανονική άδεια θα πρέπει να χορηγείται από τον εργοδότη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να έχει εξαντληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου εκάστου ημερολογιακού έτους, ακόμη και εάν δεν έχει ζητηθεί από τον εργαζόμενο. Δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται μεταφορά της αδείας σε επόμενο έτος, έστω και αν αυτό έγινε με τη συναίνεση του εργαζομένου, η αξίωση για την άδεια μετατρέπεται σε χρηματική με τη λήξη του ημερολογιακού έτους.
Επισημαίνεται δε, ότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του ν.δ/τος. 3755/1957 (ΦΕΚ Α΄182), με το οποίο προστέθηκε εδάφιο στο άρθρο 5, παρ.1 του α.ν. 539/45, καθώς και τη σχετική νομολογία, σε περίπτωση μη χορήγησης από τον εργοδότη λόγω υπαιτιότητάς του (άρνηση, πταίσμα, αμέλεια κ.λ.π.), της άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος εντός του ημερολογιακού έτους (ή εντός της προβλεπόμενης χρονικής διάρκειας συμβάσεως ορισμένου χρόνου), ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει σ’ αυτόν τις αντίστοιχες αποδοχές αδείας με προσαύξηση 100% (Α.Π. 1568/99, Α.Π. 581/99).

Εύλογο είναι ότι, μετά την δια του ν.3302/2004 καθιέρωση δικαιώματος λήψης άδειας από τη στιγμή της πρόσληψης χωρίς να απαιτείται συμπλήρωση βασικού χρόνου, το ίδιο ισχύει και επί συμβάσεων ορισμένου χρόνου των οποίων η διάρκεια λήγει, χωρίς να έχει χορηγηθεί η νομίμως προβλεπόμενη άδεια. (Έγγραφο Υπουργ. Εργασίας αρ. πρωτ.: 45268/949/17-10-2016)


Μανώλης Αμαργιωτάκης


πηγή: http://www.ergasiaka-gr.net/2018/04/Prepei-na-lambanoyn-kanoniki-adeia-oi-epoxikoi-xenodoxoYpalliloi.html#ixzz5CoXvMKaF

Έρχονται ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ: Οι περιοχές που επιβαρύνονται

Έρχονται ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ: Οι περιοχές που ε
πιβαρύνονται




Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ σε «μικρομεσαίες» περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Μετς, το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο και ο Κεραμικός, φέρνει η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.


Αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3,5% προκύπτουν για τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές.
Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης από 1.100-1.200 ανεβαίνει στα 1.500-1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αυξάνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 21,6%.Στελέχη του ΥΠΟΙΚ τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν τον μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο και από το 2019 να καταργηθεί ο φόρος.Στις εισηγήσεις τους προς το υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιες επιτροπές τονίζουν ότι τα κλιμάκια και οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να αλλάξουν.Έτσι με την αύξηση των τιμών ζώνης προκύπτουν αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ από 3,5% έως 22% και σε ακραίες περιπτώσεις φτάνουν στο 62%.Οι νέες αντικειμενικές αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο και η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσουν από το 2019, ώστε να μην αυξηθεί φέτος ο ΕΝΦΙΑ, αλλά προς το παρόν οι θεσμοί δεν δείχνουν να συμφωνούν.Αν τελικά δώσουν το «πράσινο φως» τα ειδοποιητήρια του νέου ΕΝΦΙΑ του 2019 θα σταλούν μετά τις εκλογές περιορίζοντας το πολιτικό κόστος.
 

Το ΣτΕ ξηλώνει τον ΕΦΚΑ για αντισυνταγματικότητα στους κανόνες ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών

Σοβαρό κίνδυνο στην ευστάθεια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, αναμένεται να φέρει απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας που σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε αντισυνταγματικές «ζωτικές» διατάξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορούσαν τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους (Δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς κ α)..Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ την προηγούμενη Παρασκευή, οι σύμβουλοι με ψήφους 17 υπέρ, 8 κατά, έκαναν δεκτή την αίτηση  των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική:
Το ΣτΕ ξηλώνει τον ΕΦΚΑ για αντισυνταγματικότητα στους κανόνες ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών - Media

  • την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

«...Αν η πληροφορία για το ΣτΕ ισχύει, αποτελεί ιστορική δικαίωση για τον κλάδο μας και τις κινητοποιήσεις του 2016...ήρθε και η Ανάσταση για τους δικηγόρους...» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Απειλή κατάσχεσης για εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ που δεν έχει πληρωθεί τέλος ταξινόμησης και ΦΠΑ

Παρασκευή 6 Απρίλιος 2018, 20:51   Ενημέρωση


Αντιμέτωποι με κατάσχεση και αδυναμία πώλησης των αυτοκινήτων τους βρίσκονται εκατοντάδες ιδιώτες που έπεσαν θύματα εμπόρων, οι οποίοι εισήγαγαν μεταχειρισμένα οχήματα από το εξωτερικό χωρίς να έχουν εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις τους. Να έχουν καταβάλλει, δηλαδή, το Τέλος Ταξινόμησης και τον αναλογούντα ΦΠΑ, ως όφειλαν.
Όπως ανακαλύφθηκε από το Β’ Τελωνείο Πειραιά, σε 880 περιπτώσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, από 3.800 που ερευνήθηκαν την περίοδο 2011-2016, δεν είχαν πληρωθεί το Τέλος Ταξινόμησης και ο ΦΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, καταλογίζεται λαθρεμπορία στους κατόχους, άρα οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους διώκονται με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο της κατάσχεσης.
Τι ισχύει
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά την εισαγωγή στην χώρα μας οποιουδήποτε μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από το εξωτερικό, πρέπει να καταβάλλονται το Τέλος Ταξινόμησης και ο ΦΠΑ.Το Τέλος Ταξινόμησης προσδιορίζεται με βάση το ποσό που θα πλήρωνε ένα καινούργιο ίδιο μοντέλο, με ίδιο εξοπλισμό, συν ένα «πέναλτι», αν πλέον είναι παλαιότερης κατηγορίας τεχνολογίας Euro από τη σημερινή, μείον κάποια έκπτωση λόγω ηλικίας (έως και -96%) αλλά και μείον έκπτωση (-10%) αν έχει πολλά χιλιόμετρα.
Στον ΦΠΑ τώρα, σε πολλές περιπτώσεις ο συγκεκριμένος φόρος οφείλεται ακόμα στην χώρα προέλευσης γιατί τα αφορά αυτοκίνητα που είχαν δοθεί με leasing στους προηγούμενους κατόχους τους. Σε αυτή την περίπτωση, ο ΦΠΑ πρέπει να καταβληθεί όταν πωληθεί σε ιδιώτη, είτε στην χώρα προέλευσης του οχήματος, είτε σε άλλη χώρα. Όπως έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους, το 99% των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων προέρχονται από leasing και οφείλουν ΦΠΑ.
Φυσικά, ο ΦΠΑ δεν οφείλεται αν το αυτοκίνητο ανήκε σε ιδιώτη στη χώρα προέλευσης, οπότε ο ΦΠΑ καταβλήθηκε και εισπράχθηκε οριστικά.Τα «κόλπα» των εμπόρων
Οι τρόποι που χρησιμοποιούν κάποιοι έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων για να αποφύγουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ είναι συγκεκριμένοι.
Για παράδειγμα, στο τελωνείο που δεν επαληθεύει τακτικά τα χαρτιά που δέχεται, κατατίθεται τιμολόγιο ότι ο έμπορος του εξωτερικού το είχε προμηθευτεί στη χώρα του από ιδιώτη («με περιθώριο κέρδους»), άρα ο ΦΠΑ δεν οφείλεται στη χώρα προέλευσης, ούτε και στην Ελλάδα. Στην πράξη ωστόσο, ο ξένος έμπορος έχει εκδώσει άλλο τιμολόγιο από αυτό που καταθέτει ο Έλληνας εισαγωγέας, καθώς λόγω έλλειψης ΚΒΣ δεν υπάρχει ιδιαίτερη σήμανση ασφαλείας στα έγγραφα.Έτσι, για παράδειγμα ένας Γερμανός έμπορος αναφέρει ότι πωλεί το αυτοκίνητο χωρίς ΦΠΑ, ενώ στην Ελλάδα κατατίθεται άλλο τιμολόγιο, που παρουσιάζει τον Γερμανό να πωλεί αυτοκίνητο που έχει προμηθευτεί από ιδιώτη.Εναλλακτικά, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται ως «παρένθετη» χώρα η Βουλγαρία, μόνο για λόγους τιμολόγησης. Ιδρύεται λοιπόν από τον Έλληνα εισαγωγέα μια βουλγάρικη εταιρεία και σε αυτήν τιμολογεί πχ. ο Γερμανός έμπορος, με αληθή στοιχεία, άρα με το ΦΠΑ να πρέπει να πληρωθεί στη χώρα προορισμού (Βουλγαρία).
Στη συνέχεια τιμολογείται ο Έλληνας εισαγωγέας και άρα η Βουλγαρία δεν ζητεί ΦΠΑ, αφού πράγματι εξήχθη το όχημα. Το τιμολόγιο από Βουλγαρία πλέον αναφέρει ότι είναι με περιθώριο κέρδους, όταν στην προηγούμενη πράξη (Γερμανία προς Βουλγαρία) δεν ήταν, καθώς η προς τα πίσω έρευνα εκτιμάται ότι θα είναι προβληματική.
Στην περίπτωση του Τέλους Τιμολόγησης τώρα, κάποιοι «συνηθίζουν» να αποκρύπτουν τον εξοπλισμό, δηλώνουν ψευδή κατηγορία τεχνολογίας Euro, δηλώνουν άλλο μοντέλο κλπ.Για να υπολογιστεί το Τέλος Ταξινόμησης πρέπει να βρεθεί ποιό μοντέλο είναι, σε ποια κατηγορία Euro ανήκει όπως και ο εξοπλισμός του. Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται από την ξένη, διαγεγραμμένη άδεια κυκλοφορίας και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης που υποβάλλεται, που όμως ουδείς ελέγχει αν είναι γνήσια. Ομοίως, ο εξοπλισμός λαμβάνεται από το βιβλίο σέρβις (συνήθως έχει αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος με κωδικούς αξεσουάρ), όταν αυτό επίσης παραποιείται με ευκολία.
Ασφαλώς, φυσικός έλεγχος του αυτοκινήτου δεν γίνεται, αφού ο τελωνειακός δεν μπορεί να καταλάβει τι μοντέλο είναι, τι κυβισμό έχει, τι εξοπλισμό περιλαμβάνει κλπ.
Καθοριστικό, επίσης, για την αλλοίωση της ηλικίας, του εξοπλισμού, της κατηγορίας Euro ή και του μοντέλου είναι ότι «το τελωνείο δέχεται μόνο χαρτιά», δίχως να μπορεί να επαληθεύσει άμεσα τα στοιχεία, παρά μόνο με διαδικασίες εκ των υστέρων, κάτι που γνωρίζουν καλά οι εισαγωγείς μεταχειρισμένων.
Τελωνισμός στο όνομα του πελάτη
Οι έμποροι γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν σε ελέγχους εκ των υστέρων, ενώ επίσης δεν θέλουν να εμφανίσουν κέρδος από την πώληση και να φορολογηθούν σε αυτό. Επίσης οι πελάτες πολλές φορές επιθυμούν πολύ χαμηλή τιμή κτήσης, ώστε να λύσουν προβλήματα «πόθεν έσχες» που έχουν.
Ο συνδυασμός των παραπάνω και η μεθόδευση των εμπόρων να πείθουν τους πελάτες την τελευταία στιγμή, έχει αποτέλεσμα οι ιδιώτες να τελωνίζουν στο όνομα τους τα αυτοκίνητα, δηλώνοντας επίσης υπεύθυνα ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή και γνήσια.
Στην πράξη ωστόσο διαπιστώνεται τις περισσότερες φορές η πληρωμή του εμπόρου στη συνέχεια, αν ερευνηθεί, ενώ ποτέ δεν υπάρχει διαδρομή χρήματος από τον ιδιώτη προς τον ξένο προμηθευτή με αποτέλεσμα κάποιοι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της κατάσχεσης.
Ανεξέλεγκτη είσοδος μεταχειρισμένων, παράνομη αποθήκευση
Τα αυτοκίνητα που οφείλουν Τέλος Ταξινόμησης και ΦΠΑ πρέπει να δηλωθούν την επόμενη μέρα από όταν φτάσουν στην Ελλάδα στο αρμόδιο τελωνείο, ενώ πρέπει να καταβληθεί το αναλογούν ΤΤ και ΦΠΑ την 15η ημέρα του επομένου μηνός της άφιξης. Έτσι, εισέρχονται χιλιάδες αυτοκίνητα δίχως να δηλωθούν πουθενά και μόνον όταν βρεθούν πελάτες, δηλώνονται στο τελωνείο, προκειμένου να τελωνιστούν και να βγάλουν πινακίδες.
Καθώς το τελωνείο ζητεί «να δει» τα παραστατικά μεταφοράς, οι ίδιες μεταφορικές που μετέφεραν τα αυτοκίνητα εκδίδουν συχνά εικονικές φορτωτικές, με «σημερινή» ημερομηνία άφιξης, ώστε να διατηρούν την καλή συνεργασία με τον έμπορο. Στην φορτωτική (CMR) που τηρεί η αυτοκινητοφόρα κατά το πραγματικό ταξίδι της προς την Ελλάδα,  δεν αναφέρονται οι αριθμοί πλαισίων των μεταφερομένων αυτοκινήτων, ούτε και καταγράφονται στις πύλες εισόδου. Εναλλακτικά, σε έναν οικιακό εκτυπωτή, εκτυπώνεται μια πλαστή φορτωτική σε ημερομηνία «σημερινή», που αυτή υποβάλλεται στο τελωνείο, που και πάλι δεν επαληθεύει τα έγγραφα που δέχεται.