Σελίδες

Μπορεί ο καφές να αντιστρέψει τις φραγμένες αρτηρίες;


Μία νέα έρευνα προσφέρει κι άλλα δεδομένα που υποστηρίζουν ότι ο καφές μας κάνει καλό, αφού βρέθηκε ότι η κατανάλωση άνω των τριών φλιτζανιών την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης, του κύριου παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση καρδιοπάθειας.Αν δεν μπορείτε καν να ξεκινήσετε τη μέρα σας χωρίς μια κούπα καφέ, να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Για την ακρίβεια, πάνω από τον μισό πληθυσμό καταναλώνει καθημερινά καφέ, με μέσο όρο τρία φλιτζάνια την ημέρα. Οι περισσότεροι τον απολαμβάνουμε για πνευματική τόνωση, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν τα τελευταία χρόνια πια ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που αυτό το ρόφημα μπορεί να μας προσφέρει.Έρευνα που δημοσιεύτηκε και στο Medical News Today, συνέδεσε άμεσα την κατανάλωση καφέ με μείωση της εμφάνισης ηπατικής νόσου κατά 70%, ενώ άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το ρόφημα αυτό με μειωμένο ρίσκο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος. Η νέα αυτή έρευνα, όμως, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, υποστηρίζει ότι ο καφές μπορεί να προστατεύσει συνολικά την καρδιακή μας υγεία. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του São Paulo στη Βραζιλία αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση τριών τουλάχιστον φλιτζανιών καφέ ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης φραγμένων αρτηριών ή της αθηροσκλήρωσης.
Η αρτηριοσκλήρυνση αποτελεί μια πάθηση, που προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες. Αυτή η συσσώρευση μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες και να περιορίσει την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Η πλάκα αποτελείται από έναν αριθμό ουσιών που βρίσκονται στο αίμα, μία εκ των οποίων είναι και το ασβέστιο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει πώς ο καφές επιδρά στη συσσώρευση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες και όσοι είχαν ερευνήσει αυτή τη συσχέτιση είχαν μέχρι τώρα παράγει αντιφατικά αποτελέσματα. Ο καφές είναι ευεργετικός, αλλά μόνο για τους μη καπνίζοντες. Για να εξερευνήσουμε αυτή τη σύνδεση περαιτέρω, η Marchioni και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν τα δεδομένα 4.426 ενηλίκων- με ηλικία κατά μέσο όρο τα 50 έτη και άνω, που ζούσαν στο São Paulo της Βραζιλίας.Χρησιμοποίησαν ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας φαγητού, για να καθορίσουν πόσο καφέ κατανάλωνε το κάθε υποκείμενο. Ύστερα, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες βάσει αυτών των αποτελεσμάτων: λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως, ένα με τρία ημερησίως και πάνω από τρία φλιτζάνια την ημέρα. Επίσης, όλα τα υποκείμενα εξετάστηκαν με αξονική τομογραφία, που χρησιμοποιήθηκε για την αξιολόγηση της συσσώρευσης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες. Σε σύγκριση με τους ενήλικες που κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι ή ένα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, εκείνοι που έπιναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια ημερησίως ήταν πολύ πιθανότερο να παρουσιάσουν αρτηριακή ασβέστωση στην τομογραφία τους.
Εντούτοις, μετά την προσαρμογή, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτή η συσχέτιση ήταν μόνο στατιστικά σημαντική για τους ενήλικες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Πιο συγκεκριμένα, οι μη καπνίζοντες, που κατανάλωναν τουλάχιστον τρία φλιτζάνια καφέ καθημερινά παρουσίαζαν 63% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης ασβέστωσης στεφανιαίων αρτηριών.
Για πρώην ή νυν καπνίζοντες, η κατανάλωση καφέ φαίνεται να μην παρουσιάζει οφέλη ως προς τη συσσώρευση ασβεστίου. «Είναι πιθανό οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος να υπερισχύουν των οφελών του καφέ ως προς τα πρώιμα στάδια των καρδιαγγειακών νόσων», υποθέτει η ομάδα, «οπότε αυτή η επίδραση του καφέ εμφανίζεται μόνο σε άτομα που ποτέ δεν κάπνισαν».
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι επειδή η μελέτη τους είναι παρατήρησης, δεν μπορεί να αποδείξει την αιτία και την επίδραση ανάμεσα στην κατανάλωση του καφέ και στη συσσώρευση του ασβεστίου. Παρόλα αυτά, θεωρούν ότι η συχνή κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να έχει κλινικά οφέλη για την καρδιακή υγεία. Σχολιάζοντας πάνω στα αποτελέσματά τους, η Marchioni και οι συνεργάτες της γράφουν:
«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να έχει ισχυρή επίδραση κατά της αρτηριακής ασβέστωσης και του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, ειδικά στους μη καπνίζοντες»

Πηγές

https://www.hsph.harvard.edu/news/multimedia-article/facts/
http://jaha.ahajournals.org/content/7/7/e007155
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320089.php
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320052.php