Σελίδες

F-35: Η Ελλάδα μπαίνει στο «κόλπο» – Ήδη η Αθήνα έχει ζητήσει εγγράφως ενημέρωση από τους Αμερικανούς – Τι είπε ο πρωθυπουργός

F-35: Η Ελλάδα μπαίνει στο «κόλπο» – Ήδη η Αθήνα έχει ζητήσει εγγράφως ενημέρωση από τους Αμερικανούς – Τι είπε ο πρωθυπουργός


Για πρώτη φορά σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο δια στόματος πρωθυπουργού γίνεται λόγος για απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών 5ης γενιάς F-35. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει σε συνέντευξή του ότι «θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες αεροσκάφη F-35».

Το ελληνικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του μαχητικού 5ης γενιάς δεν προέκυψε τώρα. Τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια αλλά και τα επιτελεία έχουν τονίσει ότι έχουν γίνει διερευνητικές ενέργειες.
Ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η κατασκευάστρια εταιρεία ενημέρωσε ότι έχει λάβει από την ελληνική πλευρά επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter OfRequest). Αφορά μεταξύ άλλων τη διαθεσιμότητα προς τη χώρα μας και φυσικά την τιμή του αεροσκάφους.
Αλλά και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα αναφερόμενος στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 σε Viper τόνισε ότι αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα ώστε η Ελλάδα να περάσει και σε μαχητικό 5ης γενιάς, να αποκτήσει δηλαδή στο μέλλον και F-35.
Το οριστικό «πάγωμα» στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών προς την Τουρκία με ενδεχόμενη οριστική αποπομπή της και από το πρόγραμμα συμπαραγωγής στο οποίο μετέχει φούντωσε τις φήμες ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει τη θέση της.
Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αεροσκάφη F-35 τα οποία έχουν ήδη κατασκευαστεί με σκοπό να παραδοθούν στην Τουρκία-κάποια μάλιστα από αυτά βάφτηκαν και στα χρώματα της τουρκικής αεροπορίας-θα απορροφηθούν τουλάχιστον σε πρώτη φάση από την αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε θα μπουν στο λογαριασμό σας τα 700 ευρώ

Το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ θα καταβληθεί την προσεχή Δευτέρα ή Τρίτη στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Πάντως μέχρι και χθες, λίγες ώρες πριν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, είχαν εγκριθεί περισσότερες από 266.000 αιτήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας www.koinonikomerisma.gr.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η πλατφόρμα πρόκειται να παραμείνει ανοικτή έως τις 15 Ιανουαρίου προκειμένου το διάστημα αυτό να υποβληθούν ενστάσεις από πολίτες, οι οποίοι εφόσον το δικαιούνται θα το λάβουν στις αρχές του χρόνου.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών το κοινωνικό μέρισμα θα καταβληθεί φέτος σε περισσότερα από 307.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες.
Αναλυτικότερα, δικαιούχοι είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών:
- Οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ.
- Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
- Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνια άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ' αυτή την κατηγορία θα περιληφθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις.
- Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Σημειώνεται ότι με βάση τις διευκρινίσεις που δόθηκαν δικαιούχοι οι οποίοι στις φορολογικές τους δηλώσεις δεν είχαν δηλώσει το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών, καθώς και δικαιούχοι οι οποίοι είχαν υποβάλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν, κλήθηκαν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να λάβουν το μέρισμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Κίνδυνος για αναδρομικές μειώσεις μισθών έως 30% το 2020!


Mισθωτοί ίσως κληθούν να επιστρέψουν έως 195 ευρώ το μήνα



- Χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ίσως κληθούν να επιστρέψουν έως 195 ευρώ το μήνα.
- Χάνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ορατός είναι ο κίνδυνος για δραματικές μειώσεις μισθών το 2020, έως και 30% και μάλιστα αναδρομικά, ενώ την ίδια στιγμή, «παγώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού, από το ποσό των 650 ευρώ.
Πρόκειται για δύο κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες εντείνουν την αβεβαιότητα και προκαλούν ανησυχία σε εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για το νέο έτος.Στους πρώτους μήνες του 2020, θα εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της προσφυγής που υπέβαλε ο ΣΕΒ, σχετικά με την αύξηση των μισθών λόγω των τριετιών, σε συνδυασμό και την αύξηση του βασικού μισθού τον Φεβρουάριο του 2019.
Η υπόθεση εκδικάστηκε στις 3 Δεκεμβρίου και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του 2020. Είναι ενδεικτικό ότι στη δίκη στο ΣτΕ, ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές οργανώσεις υποστήριξαν το αίτημά τους για κατάργηση της αναπροσαρμογής των μισθώνη ΓΣΕΕ υποστήριξε την εγκύκλιο της πρώην υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ενώ η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στο δικαστήριο τήρησε αυστηρή ουδετερότητα!
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί αν συνεχίζουν να υφίστανται οι «παγωμένες» από το 2012 τριετίες ή αν έχουν καταργηθεί.
Με τον συνυπολογισμό των τριετιών, οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν από τον Φεβρουάριο του 2019 έως και 30% για τους εργαζόμενους έως 9 έτη ο οποίος από τα 650 ευρώ διαμορφώθηκε έως τα 845 ευρώ το μήνα.Στην περίπτωση που η απόφαση δικαιώσει τους εργαζόμενους, οι μισθοί θα επιστρέψουν στο ύψος του βασικού μισθού δηλαδή των 650 ευρώ. Δηλαδή, χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα χάσουν την αναπροσαρμογή, λόγω των τριετών, με αποτέλεσμα οι μισθοί τους να μειωθούν περίπου κατά 195 ευρώ το μήνα ή έως 30%.Η χειρότερη εξέλιξη θα είναι, η αύξηση λόγω των τριετιών, να καταργηθεί αναδρομικά από τις 18 Φεβρουαρίου 2019, που σημαίνει ότι στην περίπτωση αυτή, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να επιστρέψουν και τις επιπλέον αμοιβές που έλαβαν από τον Φεβρουάριο του 2019!Οι τριετίες στους κατώτατους μισθούς, αλλά και στα ημερομίσθια αφορούν αυξήσεις των αμοιβών που έχουν σχέση με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εργαζομένων, άρα και της προσαύξησης του μισθού τους ανά τριετία η οποία με βάση την ισχύουσα Εθνική Σύμβαση Εργασίας κλιμακώνεται ως εξής:
  • Αναγνώριση μέχρι 6 τριετίες με 5% αύξηση του ημερομισθίου (για κάθε τριετία) για τους εργατοτεχνίτες και
  • Αναγνώριση μέχρι 3 τριετίες με 10% αύξηση του μισθού για κάθε τριετία για τους υπαλλήλους.
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας του Φεβρουαρίου 2019, υπάρχει καθορισμός του μισθού με βάση τις τριετίες ως εξής:
  • για τους έχοντες 0-3 έτη προϋπηρεσίας 650 ευρώ,
  • για τους έχοντες 3-6 έτη προϋπηρεσίας 715 ευρώ,
  • για τους έχοντες 6-9 έτη προϋπηρεσίας 780 ευρώ και
  • για τους έχοντες άνω των 9 ετών προϋπηρεσία 845 ευρώ.

Κατώτατος στα 650 ευρώ

Πρόσθετη ανησυχία προκαλεί στους εργαζόμενους η ρουκέτα του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για πάγωμα του κατώτατου μισθού για την επόμενη τριετία, στο επίπεδο των 650 ευρώ.
Η δήλωση του κ. Σταϊκούρα προκάλεσε την αντίδραση του Μ. Μαξίμου, αλλά η αβεβαιότητα, για την τύχη του κατώτατου μισθού παραμένει. Ο ΥΠΟΙΚ, είπε ότι, η ΝΔ είχε υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο του ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ.
Όμως, πρόσθεσε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, χορήγησε το 2019 αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% που σημαίνει, κατά τον υπουργό, ότι προεξοφλήθηκαν οι αυξήσεις για την επόμενη τριετία. Ακολούθως, τον κ. Σταϊκούρα «διόρθωσε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επί λέξει:

 «Να είμαστε απολύτως ακριβείς, έχουμε πεί διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με την ανάπτυξη. Ξεκινώντας όμως από έναν κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί ήδη, όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφερε ξαφνικά, μήνα Φεβρουάριο, αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ουσιαστικά ενσωμάτωνε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, με βάση τους ρυθμούς μεγένθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Άρα έχουμε ήδη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Θα αξιολογηθεί αυτό το θέμα ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας».

Έγινε προκαταβολικά, συνέχισε ο Χ. Σταϊκούρας, απαντώντας δε, στην ερώτηση πότε θα ξανασυζητηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού είπε:

«Όταν έχουμε τα δεδομένα της οικονομίας, ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της οικονομίας, κρίσιμοι παράγοντες και πετύχουμε αυτούς τους ρυθμούς μεγέθυνσης που έχουμε στο μυαλό μας και θεωρούμε ότι θα τους πετύχουμε, θα το συζητήσουμε».

Η «διόρθωση» από το Μ. Μαξίμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε ότι δήλωσε ότι «εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση του πρωθυπουργού για αύξηση σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 700 ευρώ και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει με την εξέλιξη του καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν πολλοί παράμετροι».
Όμως, ενώ είπε ότι η κυβερνητική δέσμευση είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 700 ευρώ, δεν είπε, πότε θα συμβεί αυτό.


Επίδομα γέννας: Πώς θα χορηγούνται τα 2.000 ευρώ στους δικαιούχους;

Αναρτήθηκε Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019, 20:53 στην Κατηγορία: Οικονομία   Ετικέτες: ,       -ΠΗΓΗ-


Αυτόματα θα καταβάλετε το επίδομα γέννας στους λογαριασμούς των δικαιούχων…

Χθες κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες για την χορήγηση επιδόματος γέννας, μέτρο που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Έτσι, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αυτόματη πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων που αποκτούν παιδιά από 1.1.2020 του επιδόματος γέννας.
«Το επίδομα γέννησης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για το δημογραφικό, ενός σχεδίου που συμπληρώνεται από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός από το επίδομα γέννας, για τη στήριξη των οικογενειών αυξάνεται από την Πρωτοχρονιά το αφορολόγητο για κάθε παιδί, μειώνεται ο ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, ενώ καταργείται και ο Φόρος Πολυτελείας για τα ΙΧ των πολύτεκνων.

Το επίδομα γέννας

Για το επίδομα γέννησης τα εισοδηματικά κριτήρια θα φτάνουν τα 70.000 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρεθούν οι πολύ πλούσιοι, καθώς πρόκειται για μέτρο δημογραφικής πολιτικής.
Τα 2.000 ευρώ θα καταβάλλονται σε δύο δόσεις, 1.000 ευρώ μόλις γεννηθεί το παιδί και άλλα 1.000 ευρώ μετά από έξι μήνες.
Το μέτρο θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να προβλέπει απλοποιημένες διαδικασίες για τη χορήγηση του επιδόματος και ευρύ κύκλο δικαιούχων μέσω των υψηλών εισοδηματικών κριτηρτίων.

Η προϋπόθεση

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος είναι η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ή του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος, καθώς και της σχετικώς εκδοθείσας Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.
Σε περίπτωση έγγαμων ή όσων έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, εφόσον υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, απαιτείται και από τους δύο συζύγους η υποβολή των κατά τα ανωτέρω φορολογικών δηλώσεων και των αντίστοιχων Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.
Αν ο δικαιούχος δεν υπείχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος λόγω της ιδιότητάς του ως εξαρτώμενου μέλους της οικογένειάς του, υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος των γονέων του και η στοιχούσα προς αυτήν Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου.
Αν η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβληθεί σε ημερομηνία που προηγείται της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους που προηγείται του έτους της γέννησης και εφόσον η δήλωση αυτή δεν έχει ήδη υποβληθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται η δήλωση και η βάσει της δήλωσης αυτής εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους που προηγείται του προηγούμενου της γέννησης του παιδιού φορολογικού έτους.

Παρακράτηση : Έρχονται αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Αναρτήθηκε Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2019, 18:32 στην Κατηγορία: Οικονομία   Ετικέτες: ,       -ΠΗΓΗ-

Αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές από μερικά ευρώ έως μερικές δεκάδες ευρώ θα δουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι από το νέο έτος λόγω των αλλαγών στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος.
Οι μειώσεις στη φορολογία σε μηνιαία βάση φθάνουν έως τα 13 ευρώ αν πρόκειται για άγαμους ή έγγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τα 15 ευρώ αν πρόκειται για συνταξιούχους χωρίς προστατευόμενα τέκνα.
Δείτε επίσης: Πίνετε νερό από ποτήρι που έχετε στο κομοδίνο όλη νύχτα; Σταματήστε αμέσως
Στην περίπτωση που ένας μισθωτός έχει ένα προστατευόμενο τέκνο, η μείωση της μηνιαίας παρακράτησης θα φθάσει έως και 11 ευρώ και αν πρόκειται για συνταξιούχο με ένα παιδί το ποσό αυτό φθάνει τα 13 ευρώ.
Στα δύο παιδιά η μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς σε μηνιαία βάση διαμορφώνεται έως 14 ευρώ και για τους συνταξιούχους έως τα 17 ευρώ, ενώ στην περίπτωση μισθωτών με 3 παιδιά η μηνιαία παρακράτηση θα μειωθεί έως 23 ευρώ και για συνταξιούχους με 3 προστατευόμενα τέκνα έως 27 ευρώ.
Τα παραπάνω ποσά μηνιαίας μείωσης φόρου που θα φανεί σε μισθούς και συντάξεις αφορούν συνολικά ετήσια εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
Για ποσά άνω των 20.000 και ως 50.000 ευρώ οι μειώσεις ψαλιδίζονται σημαντικά λόγω των αλλαγών που επήλθαν στον τρόπο που υπολογίζεται η νέα έκπτωση φόρου, δηλαδή τα νέα αφορολόγητα.
Για αυτή την κατηγορία πολιτών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το βήμα της Βουλής την ημέρα ψήφισης του Προϋπολογισμού ότι από το 2020 θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η εισφορά αλληλεγγύης που πλήττει κυρίως τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα.

Η παρακράτηση

Η νέα κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων και η έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο που θα τεθούν σε ισχύ από το νέο έτος έχουν ως εξής:
* συντελεστής φόρου 9% (αντί 22%) για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ,
* συντελεστής φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα από τις 10.000,01 έως τις 20.000 ευρώ,
* συντελεστής 28% (αντί 29%) για το τμήμα από τις 20.000,01 έως τις 30.000 ευρώ,
* συντελεστής 36% (αντί 37%) για το τμήμα από τις 30.000,01 έως τις 40.000 ευρώ,
* συντελεστής 44% (αντί 45%) για το τμήμα πάνω από τις 40.000 ευρώ.

Η έκπτωση φόρου

Η έκπτωση φόρου για μισθωτούς-συνταξιούχους που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται ως εξής:
– Άγαμος: 777 ευρώ που συνεπάγεται αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
– Έγγαμος με 1 παιδί: 810 ευρώ για να προκύπτει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.
– Έγγαμος με 2 παιδιά: 900 ευρώ για να προκύψει αφορολόγητο όριο 10.000 ευρώ.
– Έγγαμος με 3 παιδιά: 1.120 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ.
– Έγγαμος με 4 παιδιά: 1.340 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ.
– Για κάθε επιπλέον τέκνο η έκπτωση φόρου προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ.
Τα ποσά της έκπτωσης φόρου θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις έως 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλη την Ελλάδα Μακεδονία - Θράκη

Στη Φλώρινα, οι κάτοικοι υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού ανάβοντας μεγάλες φωτιές στις 12 τα μεσάνυχτα της 23ης προς την 24η Δεκεμβρίου. Οι Φωτιές της Φλώρινας συμβολίζουν τη φωτιά που άναψαν οι ποιμένες της Βηθλεέμ για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός. Φωτιές ανάβουν επίσης και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.

Τα παιδιά της κάθε γειτονιάς αρχίζουν τότε να μαζεύουν ξύλα από κέδρο, να τα βάζουν σε ένα ασφαλές μέρος, για να μη τους τα κλέψουν παιδιά από άλλες γειτονιές και ορίζουν ένα φύλακα για κάθε βραδιά.
Αν τα παιδιά καταφέρουν να κλέψουν ξύλα που προορίζονται για τη φωτιά μιας άλλης γειτονιάς, στήνουν γλέντι για το πανηγυρίσουν, ενώ ο ντροπιασμένος θεωρείται ο φύλακας που του έκλεψαν τα ξύλα. Παλιότερα ήταν τόσο μεγάλη η ντροπή για εκείνον που άφησε να του κλέψουν τα ξύλα, που ούτε στο σχολείο δεν τολμούσε να πάει την άλλη μέρα.
Στην Πέλλα αναβιώνει το έθιμο της «Κόλιντα Μπάμπω» που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. Οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν το βράδυ φωτιές, φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω», δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο, οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχτούν.
Στη Σιάτιστα Κοζάνης αναβιώνουν οι «κλαδαριές», τα «κόλιαντα» και τα «μπουμπουσάρια». Οι «κλαδαριές» είναι οι φωτιές που ανάβονται κάθε χρόνο για να ζεστάνουν τον Χριστό. Τα «κόλιαντα» είναι τα κάλαντα στο τοπικό σιατιστινό ιδίωμα, ενώ την ημέρα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα «μπουμπουσάρια», δηλαδή τα καρναβάλια με το καθαρά σιατιστινό Αϊβασιλιάτικο χορό.
Όπως γράφει ο λαογράφος Γεώργιος Μπόντας, παλαιότερα τα παιδιά της κάθε γειτονιάς, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου έκαναν ομάδες και φρόντιζαν να συγκεντρώσουν ξερά χόρτα, τα φουρφούρια (Γεράνεια) ή λόζιο (Χώρα), για να έχουν το απαραίτητο σύνολο ξερών χόρτων, με το οποίο θα τροφοδοτήσουν τη φωτιά, τη λεγόμενη «κλαδαριά», που θα ανάψουν στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ.
Το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς, στους δρόμους και τις πλατείες πολλών μακεδονικών πόλεων εκτυλίσσεται η γιορτή του μαγκαλιού. Ο κόσμος αποχαιρετά τον παλιό χρόνο ψήνοντας χοιρινό στο μαγκάλι. Από παλιά, το χοιρινό αποτελούσε κύριο πιάτο των εορτών μετά τη 40ήμερη νηστεία. Οι οικογένειες τάιζαν το γουρούνι, προσπαθώντας να το παχύνουν και το έσφαζαν για το εορταστικό τραπέζι.
Τα Θεοφάνια στη Μακεδονία αναβιώνουν τα «ραγκουτσάρια» στην Καστοριά, οι «φωταράδες» στη Χαλκιδική, τα «τζαμαλάρια» στην Αρνισσα Πέλλας και οι «προδρομίτες» στην Πιερία.
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα, με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές.
Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Είναι μία από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου - 6 Ιανουαρίου) που γίνονται στο Νομό Δράμας και πιο συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, στο Βώλακα, στην Πετρούσα, στον Ξηροπόταμο, στους Πύργους και στην Καλή Βρύση.
Το ίδιο έθιμο συναντάμε και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει, επίσης, κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.
Οι Μωμόγεροι, ένα είδος λαϊκού παραδοσιακού θεάτρου, αναβιώνει στους Σιταγρούς και Πλατανιά, χωριά όπου υπάρχουν πρόσφυγες από τον Πόντο. Η ονομασία Μωμόγεροι προέρχεται από τις λέξεις μίμος και γέρος, από τις μιμητικές κινήσεις που κάνουν οι πρωταγωνιστές με μορφή γεροντικών προσώπων. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται όλο το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια).
Στο νησί της Θάσου οι οικογένειες κρατούν ένα πολύ παλιό έθιμο: Το σπόρδισμα των φύλλων. Κάθονται όλοι γύρω από το αναμμένο τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ' αναμμένα κάρβουνα φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μία ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.
Στην πόλη της Καβάλας, πολλοί κάτοικοι διατηρούν ακόμα κάποια από τα έθιμα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, όπως το σπάσιμο του ροδιού μπροστά στην είσοδο του σπιτιού για καλή τύχη, αλλά και η μεταφορά μιας πέτρας -συνήθως από το μικρότερο μέλος της οικογένειας- στο εσωτερικό του σπιτιού για να είναι στέρεο το σπίτι και γερή ολόκληρη η οικογένεια τη νέα χρονιά.
Με θέματα που προέρχονται τόσο από τη σύγχρονη πραγματικότητα, όσο και από τη λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν στις Χριστουγεννιάτικες Γιορτές, που αποτελούν μία ευκαιρία υπόμνησης της πλούσιας σε ήθη, έθιμα και τραγούδια παράδοσης της Θράκης. Από τα έθιμα αυτά ξεχωρίζουν τα πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια της, γνωστά και ως «Ρουγκάτσια», και εδέσματα όπως τα εννιά νηστίσιμα φαγητά και η «μπάμπο».

Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/1025

© SanSimera.gr