Σελίδες

Διεκδικεί και πάλι αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία το Υπερταμείο

Το λεγόμενο Υπερταμείο ζητά να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων, μια εβδομάδα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ. Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών.Εξακολουθεί να διεκδικεί αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία - όπως την Κνωσσό και τον Λευκό Πύργο - η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.



Συγκεκριμένα, το λεγόμενο Υπερταμείο ζητά να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων, μια εβδομάδα πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για τη μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, ζήτησε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) από κοινού με τους δημάρχους Πατρέων και Σπάρτης.

Αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα να βρεθεί ενώπιον του κινδύνου ακύρωσης της μεταβίβασης των ακινήτων του Δημοσίου, το Υπερταμείο κατέθεσε την παρέμβαση του στο ΣτΕ.

Ο ΣΕΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του παρέμβαση του Υπερταμείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναφορικά με τις προσφυγές που έγιναν για την ένταξη μνημείων στον κατάλογο με τα ακίνητα προς μεταβίβαση.

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως η παραπάνω κίνηση σημαίνει πως «το Υπερταμείο προτίθεται να έρθει στην ακροαματική διαδικασία για να υπερασπιστεί την Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, δηλαδή την μεταβίβαση των μνημείων. Το ΔΣ της ΕΕΣΥΠ, διορισμένο από την κυβέρνηση και τους ‘θεσμούς’, με αυτή την κίνηση δηλώνει ότι θεωρεί ήδη ‘περιουσία’ του τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν» συμπληρώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στην ανακοίνωση ο ΣΕΑ καταγγέλλει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί ο κατάλογος με τα 2.329 ακίνητα που, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, υπάγονται στις εξαιρέσεις του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 ώστε να μην τεθούν υπό αξιοποίηση.

Παράλληλα ο ΣΕΑ υποστηρίζει ότι «δεν έχει προωθηθεί η θεσμική κατοχύρωση της εξαίρεσης των μνημείων με τα συναρμόδια υπουργεία, ΥΠ.ΠΟ.Α και ΥΠ.ΟΙΚ., να εκδίδουν αντικρουόμενες ανακοινώσεις σχετικά με την έκδοση ή μη Υ.Α. ρητής εξαίρεσης των ταυτισμένων ακινήτων από την μεταβίβαση, και χωρίς επίσης να διευκρινίζεται αν η εξαίρεση θα αφορά και το φλέγον θέμα της διαχείρισης των μνημείων και πολιτιστικών κτηρίων».

Οι Έλληνες αρχαιολόγοι καταλογίζουν διγλωσσία στην κυβέρνηση καθώς, όπως σημειώνεται «Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση διαβεβαίωσε πολλάκις ότι το θέμα βαίνει προς «επίλυση», ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση η Κνωσός, η Σπιναλόγκα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο Λευκός Πύργος και τα υπόλοιπα 2.329 ακίνητα να περάσουν στο «Υπερταμείο», αφήνοντας να εννοηθεί σχεδόν ότι πρόκειται περί «λάθους».

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών   
Καμία μεταβίβαση ακινήτου του Δημοσίου δεν έχει γίνει έως σήμερα στο υπερταμείο, ενώ το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ.

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή τη «χθεσινή δήθεν αποκάλυψη εθνικού σκανδάλου από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Μανιάτη, η οποία σχετίζεται με τα μνημεία και την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο), την οποία ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων της ίδιας λογικής».

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, μία απλή ανάγνωση του εγγράφου της παρέμβασης που άσκησε η ΕΕΣΥΠ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, επιβεβαιώνει και για κάποιον που δεν γνωρίζει νομικά, ότι δεν εκφράζει κάποια άποψη, μόνο τάσσεται υπέρ των θέσεων του Δημοσίου.

Προσθέτουν δε, ότι ούτε στο κείμενο του νόμου της ΕΕΣΥΠ (άρθρα 196 και 209 του ν. 4389/2016), ούτε στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο ( ΦΕΚ 2320/Β'/19.6.2018), γίνεται λόγος για «αυτόματη» μεταβίβαση των ακινήτων. Αντιθέτως, γίνεται λόγος για έναρξη διαδικασίας ελέγχου και ταυτοποίησης των ακινήτων από το υπουργείο Οικονομικών και τους συναρμόδιους φορείς, οι οποίες αφού ολοκληρωθούν, θα καταλήξουν στην τελική λίστα των ακινήτων που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις. Τα μη εξαιρούμενα ακίνητα και μόνον αυτά μπορούν να μεταβιβαστούν (με μεταγραφή και όχι αυτόματα) στην θυγατρική εταιρεία του υπερταμείου, δηλαδή την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ), επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου.

Και καταλήγουν πως επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι, κατόπιν κλήσης της από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, η ΕΕΣΥΠ παρεμβαίνει υπέρ του Δημοσίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει και η ίδια ότι καμία μεταβίβαση ακινήτου δεν έχει συντελεστεί και ότι το άρθρο 196 του ν. 4389/2016 και η απόφαση του υπουργού Οικονομικών προβλέπουν ρητά την εξαίρεση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, μουσείων κ.λπ. από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ. Ενώ, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διεξαγωγή της διαδικασίας ελέγχου που προβλέπει ο νόμος για όλα τα ακίνητα, έχει ήδη εισηγηθεί την εξαίρεση του συνόλου των ακινήτων που υπέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/394454/diekdikei-kai-pali-arhaiologikous-horous-kai-mnimeia-to-upertameio/#ixzz5cmtJvdxE
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook