Σελίδες

Τριπλασιασμός! – Στο 30% (από 10%) του εισοδήματος οι υποχρεωτικές πληρωμές με κάρτα!

Photo of Enantion Enantion



Τριπλασιασμό του ποσοστού των δαπανών που πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά (μέσω κάρτας κυρίως) προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή. Για τη διατήρηση του αφορολόγητου λοιπόν, ο κάθε μισθωτός ή συνταξιούχος πρέπει να εκτελεί ετησίως δαπάνες ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματός του με ηλεκτρονικό τρόπο.




Οι στόχοι -κατά την κυβέρνηση- είναι αφενός η πάταξη της φοροδιαφυγής και αφετέρου η μείωση της «μαύρης οικονομίας» με την ενσωμάτωση φορολογημένων πράξεων μέσα στο σύστημα.
Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού:
«Για αυτόν τον σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Η προσπάθεια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής δεν είναι άλλωστε υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κράτους.»Αφορά ολόκληρη την κοινωνία και ιδίως τους φορολογούμενους πολίτες, η κινητοποίηση των οποίων σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την οποία ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2020, δημιουργεί το απαραίτητο πλαίσιο περιορισμού της φοροδιαφυγής και εξασφάλισης πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που θα χρησιμοποιηθεί στα επόμενα έτη για τον περαιτέρω περιορισμό των φορολογικών βαρών και την αύξηση των κοινωνικών δαπανών».
Με το σημερινό καθεστώς οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 30.000 και πάνω από 30.000 είναι 20%.
Με την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 30% προκύπτει σημαντική αύξηση για όλους των ελάχιστων απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών ως μέσο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τέλος, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους υπερήλικες, που σήμερα απαλλάσσονται από την υποχρέωση κάρτας στις συναλλαγές τους.
Τι άλλο αλλάζει στη φορολογία
Οι παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στο πεδίο της φορολογίας περιλαμβάνουν:
– την επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες καθώς και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 7.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου και οικισμού. Από αυτές τις παρεμβάσεις προβλέπεται σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός σχεδίου που είναι οικιστικά και τουριστικά ανεπτυγμένες
– μείωση από τη χρήση 2019 του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% που δημοσιονομικά θα φανεί το 2020
– μείωση από τη χρήση 2019 του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5% που δημοσιονομικά θα φανεί το 2020
– πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και του φόρου υπεραξίας ακινήτων
– μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης από την 1-7-2020
– καθιέρωση έκπτωσης 40% για τις δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης ακινήτων με παραστατικά
– θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές

Τελευταία ευκαιρία για 120 δόσεις : Λήγει η προθεσμία – Έρχεται μπαράζ κατασχέσεων

Αναρτήθηκε Κυριακή 6 Οκτώβριος 2019, 22:27 στην Κατηγορία: Οικονομία   Ετικέτες: , , ,       -ΠΗΓΗ-


Λήγει αύριο, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, η παράταση μίας εβδομάδας που δόθηκε για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης, έχουν δηλώσει ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον άνω των 380.000 ΑΦΜ η κάθε μία.
«Σκοπός αυτής της – μιας και μοναδικής – παράτασης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες στα Ασφαλιστικά Ταμεία καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ιδιαιτέρως μεγάλη συμμετοχή στη ρύθμιση» δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.Παράλληλα σημείωσε πως τα συγκεντρωτικά στοιχεία δείχνουν να έχουν υποβληθεί πάνω από 370.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών. Μάλιστα, το συνολικό ρυθμισμένο ποσό ξεπερνάει ήδη τα 3 δισ. ευρώ.
Η εφορία με e-mail προς τους φορολογούμενους στέλνει ενημερώσεις προκειμένου όσοι χρωστούν να σπεύσουν προκειμένου να προλάβουν την προθεσμία.

Πέλευκυς κατασχέσεων μετά την παράταση

Με την λήξη της προθεσμίας η εφορία θα ξεκινήσει ένα «σαφάρι» κατασχέσεων, προκειμένου να αποπληρωθούν τα χρέη.
Με την εκπνοή της προθεσμίας υπαγωγής στις 120 δόσεις θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα:
Κατασχέσεις κινητών αξιών: Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους. Από την κατάσχεση γλιτώνει μόνο ένας τραπεζικός λογαριασμός που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για καταθέσεις ύψους έως 1.250 ευρώ.Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση
Κατασχέσεις ακινήτων: Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Μικροοφειλέτες: Το ΚΕΑΟ θα εφαρμόσει ειδικό μηχανισμό ώστε να εντοπίζει αμέσως τους μικροοφειλέτες, στους οποίους θα αποστέλλει ειδοποιητήρια για άμεση ρύθμιση ή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών τους οφειλών.Με την ψήφιση των τελευταίων αλλαγών στη Βουλή, θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «πάγωμα» της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.Με τη φραγή αυτής, το ΚΕΑΟ θα ενημερώνει την αρμόδια για τον έλεγχο του εργοδότη υπηρεσία του ΕΦΚΑ, προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησης, την ύπαρξη τυχόν συνυπεύθυνων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαπίστωση του πραγματικού της απασχόλησης και της τήρησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Στις περιπτώσεις αναστολής χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι συναλλαγές του εργοδότη πραγματοποιούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Αναδρομικά: Ποιοι και πότε θα πάρουν έως και 30.000 ευρώ (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Την δυνατότητα διεκδίκησης αναδρομικών από 7.350 ως και 30.000 ευρώ για παράνομες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις τα προηγούμενα έτη και το 2019 αλλά και το 2020 έχουν οι συνταξιούχοι ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που «ξήλωσαν» το νόμο Κατρούγκαλου, πλην του επανυπολογισμού των συντάξεων.

Οι διεκδικήσεις με αγωγές καλύπτουν όλο το διάστημα των περικοπών, ήτοι από τον Ιούνιο του 2015, καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093, έως και το 2018, που οι συνταξιούχοι έπαιρναν την παλιά τους σύνταξη με τις παράνομες μειώσεις που δεν τους επεστράφησαν είναι αντισυνταγματικές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», από 1ης/1/2019 που έχουν την νέα επανυπολογισμένη σύνταξη (με ποσό εθνικής, ανταποδοτικής σύνταξης και την προσωπική διαφορά) δεν μπορούν να ζητήσουν επιστροφές αφενός γιατί οι μειώσεις ενσωματώθηκαν στον επανυπολογισμό, αφετέρου διότι ο επανυπολογισμός με βάση τη σύνταξη που περιελάμβανε τις παράνομες μειώσεις κρίθηκε συνταγματικός με τις νέες αποφάσεις του ΣτΕ.
Το κενό των αποφάσεων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι ότι δεν λένε τίποτε για τα αναδρομικά που διεκδικούν οι συνταξιούχοι για το διάστημα που δεν είχαν επανυπολογισμό σύνταξης, αλλά και για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015, που κρίθηκαν παράνομες οι μειώσεις, μέχρι τον Μάιο του 2016, που ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου, για να νομιμοποιήσει τις παράνομες μειώσεις με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Δείτε στην gallery τα ποσά ανά Ταμείο:
841.png
01
Τα ποσά ανά Ταμείο Εφημερίδα «Ελέυθερος Τύπος»

Το «κρίσιμο» 10μηνο

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων είναι στο τραπέζι και το διάστημα των επιστροφών στις κύριες συντάξεις είναι διάστημα των 10-12 μηνών που μεσολαβεί από τον Ιούνιο του 2015, που το ΣτΕ διέταξε να διακοπούν οι μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093, μέχρι τον Μάιο του 2016, που μπήκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου.
Το διάστημα αυτό αναδρομικών (10 μήνες για τις κύριες συντάξεις και 12 για τις επικουρικές) είναι το ελάχιστο που θα πρέπει να αναγνωριστεί για τις επιστροφές σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους, είτε έκαναν αγωγές είτε όχι.
Οι διεκδικήσεις αναδρομικών στα δικαστήρια μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες αγωγές φτάνουν ως και το 2018. Τα, δε, Πρωτοδικεία σε όλες τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής δικαιώνουν συνταξιούχους με αναδρομικά ως 33 μήνες. Οι διεκδικήσεις σταματούν στους 41 μήνες (ήτοι από Ιούλιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018), αν λάβει κανείς υπόψη ότι από 1ης/1/2019 υπάρχει επανυπολογισμός συντάξεων με νομιμοποίηση των περικοπών.

Με νέα απόφαση ΣτΕ η τελική ρύθμιση

Η κυβέρνηση θα περιμένει μια ακόμη απόφαση του ΣτΕ για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί, τι θα δώσει και πότε από τα αναδρομικά, καθώς στις πέντε αποφάσεις που βγήκαν για το νόμο Κατρούγκαλου το θέμα των αναδρομικών δεν έκλεισε. Η απόφαση, που πιθανότατα θα δείξει τι επιστρέφεται, είναι αυτή που θα πάρει το ΣτΕ σε αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ για αναδρομικά που κέρδισαν συνταξιούχοι στα δικαστήρια. Η απόφαση του ΣτΕ θα καθορίσει το διάστημα των επιστροφών και θα δώσει την ευχέρεια -και αφορμή- στην κυβέρνηση να νομοθετήσει για τα αναδρομικά.
Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση το Σάββατο (5/10) στον ΣΚΑΪ που είπε σχετικά: «Οτιδήποτε κριθεί από το ΣτΕ θα το αποδώσουμε στο σύνολό του και στο ακέραιο».

Το σχέδιο της κυβέρνηση

Το σχέδιο πάντως που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση είναι να γίνουν επιστροφές σε δόσεις και για διάστημα αναδρομικών ενός 10μήνου. Το κρίσιμο είναι αν αυτό το 10μηνο θα αφορά όλους τους συνταξιούχους ή μόνον όσους έχουν δικαιωθεί με αγωγές. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στην περίπτωση που υπάρξει λύση μόνον για όσους έκαναν αγωγές, τότε είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μαζικό κύμα στα δικαστήρια. Από εκεί και πέρα, οι διεκδικήσεις που φτάνουν ως και το 2018 θα κριθούν αποκλειστικά στα δικαστήρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1018611/anadromika-poioi-kai-pote-tha-paroyn-eos-kai-7-350-eyro-pinakes?fbclid=IwAR3B_Jr0z2CxN-jwsjvzr9Oo96Fq9KI4vONOoY5Lld6Xn9qPPfsRv0-1OEs