Σελίδες
▼
Ιαπωνία: Οι θάνατοι από αυτοκτονία τον Οκτώβριο ξεπέρασαν τους συνολικούς νεκρούς από κορωνοϊό
Αύξηση των αυτοκτονιών καταγράφεται στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέσω των προειδοποιήσεων των ειδικών ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει κρίση ψυχικής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά της κυβέρνησης, οι θάνατοι από αυτοκτονία τον Οκτώβριο ήταν περισσότεροι από τους συνολικούς θανάτους λόγω κορωνοϊού που έχουν καταγραφεί στην Ιαπωνία από την αρχή της πανδημίας. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν 2.153 αυτοκτονίες στην Ιαπωνία, ενώ έως την Παρασκευή ο κορωνοϊός είχε κοστίσει 2.087 ζωές στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η Ερίκο Κομπαγιάσι έχει προσπαθήσει να αυτοκτονήσει τέσσερις φορές. Την πρώτη φορά, στα 22 της χρόνια, είχε δουλειά πλήρους απασχόλησης στις εκδόσεις αλλά ο μισθός της δεν επαρκούσε για να πληρώσει το νοίκι της και να αγοράσει τα απαραίτητα αγαθά. «Ήμουν πραγματικά φτωχή», λέει η Κομπαγιάσι, που έμεινε τρεις ημέρες χωρίς τις αισθήσεις της σε νοσοκομείο μετά την απόπειρα.
Τώρα, στα 43 της, η Κομπαγιάσι έχει γράψει βιβλία για τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία της και έχει σταθερή δουλειά σε ΜΚΟ. Όμως, ο κορωνοϊός επαναφέρει το στρες που ένιωθε παλιότερα. «Ο μισθός μου μειώθηκε και δεν μπορώ να δω το φως στην άκρη του τούνελ. Διαρκώς νιώθω ότι μπορεί να επιστρέψω στη φτώχεια», εξηγεί.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για κάτι τέτοιο παγκοσμίως. Η μαζική ανεργία, η κοινωνική απομόνωση και το άγχος έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η Ιαπωνία είναι μία από τις λίγες μεγάλες οικονομίες που δημοσιεύουν γρήγορα τα στοιχεία για τις αυτοκτονίες. Στοιχεία που μπορεί να δώσουν σε άλλες χώρες μια εικόνα για τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα για την πανδημία στην ψυχική υγεία και το ποιες ομάδες είναι πιο ευάλωτες.
«Δεν είχαμε καν lockdown και ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι ελάχιστος σε σύγκριση με άλλες χώρες... παρόλα αυτά βλέπουμε αυτή τη μεγάλη αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών», δήλωσε η Μιτσίκο Ουέντα, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο και ειδική επί των αυτοκτονιών. «Αυτό δείχνει ότι άλλες χώρες μπορεί να δουν παρόμοια ή ακόμη και μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό των αυτοκτονιών στο μέλλον», συμπληρώνει.
Η Ιαπωνία διαχρονικά πασχίζει με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το 2016 οι θάνατοι από αυτοκτονίες ήταν 18,5 ανά 100.000 κατοίκους, με την Κορέα δεύτερη με 10,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.
Τη δεκαετία έως το 2019 ο αριθμός των αυτοκτονιών μειωνόταν και έπεσε σε περίπου 20.000 πέρυσι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, ο μικρότερος αριθμός από τότε που οι αρχές αποφάσισαν να κρατάνε τα σχετικά στατιστικά, το 1978.
Όμως, η πανδημία φαίνεται ότι ανέτρεψε αυτή την τάση και η άνοδος των αυτοκτονιών επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες. Παρότι αντιπροσωπεύουν μικρότερο ποσοστό των συνολικών αυτοκτονιών σε σύγκριση με τους άνδρες, ο αριθμός των γυναικών που βάζουν τέλος στη ζωή τους αυξάνεται.
Τον Οκτώβριο, οι αυτοκτονίες γυναικών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 83% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Η αντίστοιχη αύξηση που κατέγραψαν οι αυτοκτονίες ανδρών ήταν 22%. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για αυτό. Οι γυναίκες αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων ημιαπασχόλησης σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και το λιανικό εμπόριο, όπου έγιναν πολλές απολύσεις.
Σε παγκόσμια έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους, από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση CARE, το 27% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσοστό των ανδρών που έδωσε την ίδια απάντηση ήταν το 10%.
Πέρα από τις ανησυχίες που αφορούν στο εισόδημα, οι γυναίκες είναι εκείνες που βαρύνονται με την ευθύνη των παιδιών που μένουν στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Η πίεση που βιώνουν εντείνεται και από το γεγονός ότι ανησυχούν περισσότερο για την υγεία και την ευημερία των παιδιών του λόγω του κορωνοϊού.
Με πληροφορίες από CNN
Πηγή:www.lifo.gr
CNBC: Δεν θα μπορούν να μηνυθούν οι φαρμακευτικές πολυεθνικές για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου
Εάν εμφανίσετε σοβαρές παρενέργειες μετά τη λήψη εμβολίου Covid, δε θα μπορεί κάποιος να μηνύσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με τους δικηγόρους.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραχωρήσει σε εταιρείες όπως η Pfizer και η Moderna ασυλία από την ευθύνη, εάν κάτι πάει στραβά με τα εμβόλια τους, σύμφωνα με το CNBC.
«Είναι πολύ σπάνιο να εκδοθεί ένας γενικός νόμος περί ασυλίας», δήλωσε ο Rogge Dunn, δικηγόρος εργασίας και απασχόλησης του Ντάλας. «Οι φαρμακευτικές εταιρείες συνήθως δεν προσφέρουν μεγάλη προστασία ευθύνης βάσει του νόμου.»
Επίσης, δεν μπορείτε να μηνύσετε την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για την έγκριση ενός εμβολίου για επείγουσα χρήση, ούτε μπορείτε να κατηγορήσετε τον εργοδότη σας εάν εξουσιοδοτήσει τον εμβολιασμό ως προϋπόθεση απασχόλησης.
Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Γραμματέας υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ Alex M. Azar επικαλέστηκε νόμο σχετικά με την έκτακτη ανάγκη (Public Readiness and Emergency Preparedness Act) του 2005. Αυτός ο νόμος εξουσιοδοτεί τον Υπουργό Υγείας να παρέχει νομική προστασία στις εταιρείες που παράγουν ή διανέμουν κρίσιμες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, όπως εμβόλια και άλλες θεραπείες, εκτός εάν υπάρχει «εσκεμμένη κακή συμπεριφορά» («willful misconduct») από την εταιρεία. Η νομική προστασία διαρκεί έως το 2024.
Αυτό σημαίνει πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αυτές οι εταιρείες «δεν μπορούν να μηνυθούν για χρηματικές αποζημιώσεις σε δικαστήριο» σε περίπτωση που υπάρχουν παρενέργειες ή τραυματισμοί ως αποτέλεσμα των προϊόντων για θεραπεία ή προστασία από τον Covid19.
Ο Dunn πιστεύει ότι ένας από τους μεγάλους λόγους για αυτή την άνευ προηγουμένου προστασία των φαρμακευτικών έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία απαιτείται να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.
Ο Υπουργός Υγείας Alex Azar δεν ανταποκρίθηκε στο CNBC για συνέντευξη σχετικά με το θέμα. «Όταν η κυβέρνηση είπε, θέλουμε να το αναπτύξετε αυτό τέσσερις ή πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως», πιθανότατα οι κατασκευαστές είπαν στην κυβέρνηση, θέλουμε εσείς, η κυβέρνηση, να μας προστατεύσετε από αγωγές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.», είπε ο Dunn.
Είναι κανείς υπεύθυνος;
«Να θυμάστε πως δεν είναι οι κατασκευαστές εμβολίων που εγκρίνουν το προϊόν τους για μαζική διανομή. Αυτή είναι η δουλειά της FDA. Πράγμα που θέτει το ερώτημα: Μπορείς να μηνύσεις την κυβέρνηση των ΗΠΑ αν έχεις μια εξαιρετικά άσχημη αντίδραση στο εμβόλιο; Η απάντηση είναι και πάλι όχι.», αναφέρει η αρθρογράφος του CNBC.
«Δεν μπορείτε να μηνύσετε την FDA για έγκριση ή απόρριψη φαρμάκου», ανέφερε η Dorit Reiss, καθηγήτρια στο Κολλέγιο Νομικής Hastings του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Αυτό είναι μέρος της ασυλίας του κυρίαρχου».
Η ασυλία του κυρίαρχου («sovereign immunity») προήλθε από τον βασιλιά, εξηγεί ο Dunn, αναφερόμενος στο αγγλικό δίκαιο που επικρατούσε πριν την Αμερικανική Επανάσταση. «Δεν μπορούσε να μηνύσει τον βασιλιά. Έτσι, η Αμερική έχει ασυλία του κυρίαρχου και ακόμη και η κάθε πολιτεία έχει ασυλία του κυρίαρχου».
Υπάρχουν περιορισμένες εξαιρέσεις, αλλά ο Dunn είπε πως δεν πιστεύει ότι παρέχουν μια βιώσιμη νομική οδό για να θεωρηθεί υπεύθυνη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τυχόν επιπτώσεις από παρενέργειες του εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Πηγή:www.imerodromos.gr