Σελίδες

Πώς γίνονται οι απάτες μέσω e-banking: Τι πρέπει να προσέξετε Η απάτη μέσω e-banking έχει πλέον αναχθεί σε τέχνη

Όσο και να προχωράει το digital banking, όσο και να επενδύουν οι τράπεζες σε συστήματα ασφαλείας, όσο και να εφευρίσκονται νέες δικλείδες ασφαλείας (όπως η αποστολή κωδικών με sms για το e –banking ή η παράλληλη πληκτρολόγηση κωδικού στο κινητό), άλλο τόσο… ευδοκιμούν και οι απάτες! Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Είναι παγκόσμιο. Δεν «την παθαίνουν» οι αφελείς, μπορούν «να την πάθουν» όλοι, ανεξαρτήτως δείκτη ευφυΐας, μόρφωσης και θέσης. Δεν απηχεί αδυναμία κάποιας τράπεζας, τις απειλεί όλες. Εξ ου και σύσσωμος ο τραπεζικός τομέας της χώρας και όχι μόνο, πέραν των συγκεκριμένων, εξειδικευμένων και ιδιαίτερα ακριβών επενδύσεων που κάνουν στον τομέα της ασφάλειας, δεν παραλείπει να εστιάζει στο πιο σημαντικό: στη συχνή και επίμονη ενημέρωση των πελατών να μην δίνουν σε καμία – μα σε καμία, – περίπτωση στοιχεία του λογαριασμού τους ή των προσωπικών τους δεδομένων.
Προσπαθώντας να επιστήσουν την προσοχή του συναλλακτικού κοινού ή μάλλον να τους αφυπνίσουν, οι τράπεζες έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους ολόκληρη καμπάνια ενημέρωσης για το θέμα, δίνοντας αναλυτικές και ξεκάθαρες συμβουλές. Αντίστοιχα συχνά, στέλνουν ενημερωτικά μηνύματα sms ή mails προειδοποιώντας για τους κινδύνους…. Μόνο που…. και «οι επιτήδειοι», μπορεί να χρησιμοποιήσουν το ίδιο ακριβώς μέσο! Πάρα πολλές φορές, προσπαθούν να κλέψουν κωδικούς, αριθμούς ταυτότητας ή ΑΦΜ καθώς και άλλες πληροφορίες από ανυποψίαστους πελάτες και να τους αποσπάσουν χρήματα, κυρίως με μεταφορές κεφαλαίων. Είναι εντυπωσιακό, πώς ακόμη και στελέχη σε πολύ υψηλά πόστα εταιρειών, έχουν πέσει θύματα απάτης… Έχει πάρει επαγγελματικές διαστάσεις αυτού του τύπου το «έγκλημα» και για αυτό, αρκετός κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για απάτη. Ουκ ολίγες φορές, έχει τύχει να δεχθεί κάποιος μήνυμα στο κινητό, θεωρητικά από την Τράπεζα ή κάποιον φίλο, που ζητάει χρήματα ή στοιχεία…. και να απαντήσει, χωρίς να υποψιασθεί να το ψάξει περαιτέρω. Πριν από ένα χρόνο περίπου, στήθηκε μια μεγάλη «επιχείρηση» με βάση μια υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς (Λεφτά στο Λεπτό) που διευκόλυνε πελάτες της με άμεση ανάληψη μετρητών με τη χρήση συγκεκριμένων κωδικών. Χωρίς υπαιτιότητα της Τράπεζας, η υπηρεσία αυτή έγινε αντικείμενο απάτης, με κάποιους να εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα αυτή ώστε να πάρουν ωραιότατα χρήματα, με τον κωδικό όμως, που… ευχαρίστως τους έλεγε ο κάτοχος του λογαριασμού! Όπως επίσης και μέσω του Facebook όπου κάποιοι «φίλοι» έχοντας «χακάρει» τους λογαριασμούς, ζητούσαν κάποια χρήματα σε άμεση μεταφορά λόγω ανάγκης …Είναι απίστευτο, πόσοι έσπευσαν και μετέφεραν από 500 ευρώ στους «φίλους» τους…. Οι τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει ότι ΠΟΤΕ δεν θα ζητήσουν από τηλέφωνο, μήνυμα, mail ή οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, στοιχεία του πελάτη πόσο μάλλον να του επιβάλλουν να τα αλλάξει εκείνη την ώρα. Τα νέα συστήματα ασφαλείας προστατεύουν 100% τους συναλλασσομένους στο διαδίκτυο και το e-banking, το mobile banking , ή τις πληρωμές από το smart watch …. Αρκεί και ο πελάτης, να «φυλάει τα νώτα του» και να μην δίνει προσωπικές του πληροφορίες. Πρόσφατα η Citi στο Λονδίνο, – και την αναφέρουμε γιατί είναι ένας τραπεζικός κολοσσός σε διεθνές επίπεδο – έστειλε ένα μήνυμα στους πελάτες της , το οποίο μεταφέρουμε επακριβώς, γιατί η ενημέρωση και η προσοχή του καταθέτη ζυγίζει περισσότερο από τα εκατομμύρια ευρώ των επενδύσεων σε συστήματα ασφαλείας: «STOP. ΝΟΜΙΖΕΙΣ είναι αληθινό; Κανείς δεν θα επικοινωνήσει μαζί σου και κανείς δεν θα σε οδηγήσει να μεταφέρεις χρήματα από το λογαριασμό σου στο πλαίσιο…. έρευνας ή για λόγους… ασφαλείας! ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ αυξάνονται. Να είσαι προσεκτικός, να προφυλάσσεις τον εαυτό σου από τις απάτες» .
Πηγή Αναρτήθηκε από Καρτερία

Νέες αντικειμενικές αξίες: Οι μεγάλες ανατροπές στον χάρτη και ο ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες ανατροπές στον χάρτη των ακινήτων προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες από τις αρχές του 2022 αναμένεται να βάλουν «φωτιά» στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων και να προκαλέσουν ντόμινο αλλαγών σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Τα «αποκαλυπτήρια» των 13.808 τιμών ζώνης, οι οποίες καλύπτουν πλέον το 98% της επικράτειας, έδειξαν αυξήσεις για μία στις δύο τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα για 7.634 περιοχές - ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά στο σύστημα αυτό. Οι αυξήσεις φθάνουν ακόμη και το 250% στις περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης, ενώ την ανηφόρα πήραν οι τιμές της Εφορίας στις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες του Λεκανοπεδίου, με τις αντικειμενικές αξίες να κάνουν άλμα ακόμη και πάνω από 60%. Μεγάλες αυξήσεις θα δουν γειτονιές της Δάφνης, του Καματερού, του Αιγάλεω, του Μοσχάτου.
Η μεγαλύτερη αύξηση 250% εντοπίζεται στην Ιθάκη, η οποία εντάσσεται στο αντικειμενικό σύστημα, και ακολουθούν περιοχές της Μυκόνου, όπου οι τιμές έκαναν άλμα 229%, αλλά και της Σαντορίνης, του κέντρου της Αθήνας και της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Η Ηρώδου Αττικού κρατά τα σκήπτρα του πιο ακριβού δρόμου της πρωτεύουσας, με την τιμή ζώνης να κάνει άλμα στα 10.200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο από 9.000 ευρώ, ενώ ο Λαιμός Βουλιαγμένης συντηρεί την «αίγλη» της πιο ακριβής περιοχής του Λεκανοπεδίου, με την τιμή να εκτοξεύεται από τα 8.900 ευρώ στα 10.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Εκρηκτικές αυξήσεις καταγράφονται σε εκατοντάδες περιοχές οι οποίες βρίσκονταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, εκεί όπου οι τιμές της Εφορίας προέκυπταν από συγκριτικά στοιχεία με όμορους δήμους ή, ακόμα χειρότερα, με βάση τη χαμηλότερη τιμή της περιφέρειας. Για αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, οι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι μονόδρομος καθώς, όπως ανέφερε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συστηματικά υποφορολογούνταν τα προηγούμενα χρόνια. Αλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις δυσθεώρητων αυξήσεων εντοπίζονται στην Κω (108%), στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής (94%) και ακολουθούν με 79% η Κεφαλονιά και με 75% η Χερσόνησος Ηρακλείου. Με τον νέο χάρτη των αντικειμενικών αξιών, περίπου μία στις πέντε περιοχές (2.860 ζώνες ή 21% του συνόλου) «κερδίζει» μείωση τιμών. Ενδεικτικά 50% σε Φλώρινα και Φάρσαλα, 44% στη Χίο, 38% στη Νάξο, 33% στις Πρέσπες, 35% στην Κηφισιά (εδώ υπάρχει ένταξη νέας βιομηχανικής περιοχής), 31% στα Ανω Λιόσια, 20% στην Πεντέλη, 15% στη Φιλοθέη και 12,5% στη Βούλα. Αμετάβλητες παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες σε 2.729 ζώνες, που αντιστοιχούν στο 27% των υφιστάμενων ζωνών. Οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους και όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα. Για να εξουδετερωθούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλεί η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές του φόρου, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει ότι «οι όποιες μεταβολές και αύξηση στις αντικειμενικές αξίες δεν μεταφράζονται αυτομάτως σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου θα προσαρμοστούν στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών». Ετσι, όπως είπε κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Χρήστο Τριαντόπουλο, «δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεσαία τάξη, δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία ιδιοκτητών ακινήτων». Οι νέες παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ θα νομοθετηθούν τον Νοέμβριο, ενώ εάν προκύψει δημοσιονομικός χώρος θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ, σε συνέχεια της μείωσης κατά 22% που σημειώθηκε το 2019, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
πηγη Αναρτήθηκε από Καρτερία