Σελίδες

SOS Οι επικίνδυνες παραλίες της Αττικής

Ανέμελες βουτιές σε… θολά νερά γεμάτα απόβλητα, σκουπίδια και άκρως επικίνδυνα μικρόβια που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους κάνουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται τις ακατάλληλες για κολύμβηση ακτές της Αττικής! Κάποιοι από αυτούς το κάνουν από συνήθεια, ενώ κάποιοι άλλοι εξαιτίας του άδειου πορτοφολιού τους.

Στριμωγμένοι σε βράχια, δίπλα σε σωρούς από σκουπίδια και μόλις λίγα μέτρα μακριά από τις προειδοποιητικές πινακίδες του υπουργείου Υγείας με το σαφές μήνυμα «Απαγορεύεται η κολύμβηση», κάποιοι επιμένουν να κολυμπούν ακόμη και μαζί με τα ανήλικα παιδιά τους αγνοώντας ή αδιαφορώντας για το τεράστιο ρίσκο να μπαίνουν μέσα σε θάλασσες που θυμίζουν βούρκο.


Η «Espresso της Κυριακής» βρέθηκε σε μερικές από τις ακατάλληλες, αλλά παράλληλα πολυσύχναστες, παραλίες που απλώνονται στην ακτογραμμή από το Πέραμα μέχρι τα Μέγαρα και κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες..

Στην παραλία Περάματος, σε απόσταση αναπνοής από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το λιμάνι με τα φεριμπότ που συνδέουν την Αττική με τη Σαλαμίνα, οι λουόμενοι δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για την -υπό κατάρρευση- πινακίδα, η οποία προειδοποιεί για την ακαταλληλότητα των θαλασσινών νερών. Δεκάδες παιδάκια παίζουν στην άμμο, κολυμπούν και κάνουν βουτιές υπό το βλέμμα των γονιών τους που αγνοούν τους κινδύνους μόλυνσης και δηλώνουν ότι η συγκεκριμένη πλαζ δεν ενδείκνυται μόνο για μπάνιο αλλά και για ψάρεμα!

«Οσοι λένε ότι τα νερά δεν είναι καθαρά, δεν ξέρουν τι τους γίνεται» δηλώνει ο κ. Αντώνης Καντιοράνης, κάτοικος Περάματος και πρώην ναυτικός: «Η θάλασσα έχει αλάτι και, ως γνωστόν, το αλάτι θεραπεύει τις πληγές και σκοτώνει όλα τα μικρόβια όπως η χλωρίνη! Οπότε, εδώ τα νερά είναι πεντακάθαρα! Εχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και μπορώ να ξεχωρίσω πποια παραλία είναι βρόμικη και ποια είναι καθαρή!».

Για τις «βαρβάτες» τσιπούρες που ψαρεύει δίπλα από το λιμάνι κάνει λόγο η Εμμανουέλλα, η οποία έχει έρθει στην παραλία από τον Πειραιά μαζί με τον σύντροφό της. «Εχω ακούσει πως τα νερά δεν είναι πολύ καθαρά, αλλά δεν με νοιάζει γιατί δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα» λέει η ίδια και συμπληρώνει: «Εκτός από κολύμπι, έρχομαι συχνά και για ψάρεμα αφού η περιοχή έχει μεγάλες και νοστιμότατες τσιπούρες που θυμίζουν νησί του Αιγαίου».

Ασφαλή για τα παιδιά της θεωρεί τα νερά της παραλίας Περάματος η κυρία Σίλβια δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ερχόμαστε οικογενειακώς για περισσότερα από πέντε χρόνια και δεν έχουμε αρρωστήσει ποτέ! Πάντως, αν είχαμε χρήματα θα πηγαίναμε πιο μακριά, σε κάποια καλύτερη ακτή, εκτός Αττικής».

Κάτω από την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, πάνω στα μαυρισμένα από τα απόβλητα βράχια και με «μαγευτική» θέα τους γερανούς και τα διυλιστήρια Σκαραμαγκά, δεκάδες λουόμενοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους την ώρα που κάποιοι άλλοι ψαρεύουν… σάλπες!

«Οταν τις φτιάχνω στο τηγάνι, γίνονται εξαιρετικά νόστιμες» δηλώνει ο Νίκος επιδεικνύοντας υπερήφανα την αμφιβόλου ποιότητας ψαριά του! «Παλαιότερα είχε πιο πολλά ψάρια, αλλά όσο πάνε μειώνονται. Μην ακούτε τι σας λένε! Τα νερά είναι πεντακάθαρα και ας είναι απέναντι από τα διυλιστήρια. Εγώ έρχομαι κάθε μέρα μετά τη δουλειά μου και κάνω μια βουτιά για να δροσιστώ και να συνέλθω από την κούραση» αναφέρει.

Ιδια άποψη έχει και η κυρία Μαρίνα, που λιάζεται υπό από τους «ειδυλλιακούς» ήχους των φορτηγών, τα οποία περνούν στην εθνική οδό και χωρίς να νοιάζεται για την έντονη δυσωδία όλης της περιοχής. «Είμαι σχετικά νέα στην παραλία, αλλά βλέπω πως εδώ έρχονται για μπάνιο ακόμη και ηλικιωμένοι που έχουν μεγαλώσει σε αυτά τα μέρη» λέει η ίδια και τονίζει: «Μου έχουν πει πως πριν από χρόνια η θάλασσα ήταν ακόμη πιο καθαρή. Σίγουρα, ο Σκαραμαγκάς δεν είναι νησί, αλλά εμείς που μένουμε κοντά και κολυμπάμε κάθε μέρα δεν έχουμε άλλη επιλογή».

Κατευθυνόμενοι προς την Ελευσίνα κάνουμε στάση στην παραλία Ασπροπύργου και παρατηρούμε πως παρά τη σήμανση για την ακαταλληλότητα των νερών, η ακτή έχει λουόμενους! Εκεί κάνει μπάνιο και ο κ. Φάνης με την 6χρονη εγγονή του, η οποία παίζει και «παλεύει» με τα γκριζοπράσινα κύματα. «Δυστυχώς δεν έχω χρήματα για να πάρω ταξί και να πάω σε πιο καθαρή παραλία» μας λέει ο κ. Φάνης. «Πάντως, δεν νομίζω ότι η θάλασσα είναι πολύ βρόμικη και γι’ αυτό έρχομαι εδώ με την εγγονή μου. Εντάξει, ίσως να μην είναι και η πιο καθαρή του κόσμου, αλλά δεν γίνεται να κόψουμε και το μπάνιο» καταλήγει.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο λιμάνι της Ελευσίνας, η εικόνα σοκάρει! Ακριβώς απέναντι από τα δεκάδες σκουριασμένα πλοία, μέσα στα σκουπίδια και σε μια πλαζ που στερείται ακόμη και… ντουζιέρας, δεκάδες πολίτες και πιτσιρίκια κολυμπούν σε νερά γεμάτα από επικίνδυνα απόβλητα, κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους!

Ο κ. Σοφοκλής πιστεύει πως για όλα ευθύνεται… ο αέρας και, όταν τον ρωτάμε τι ακριβώς εννοεί, μας εξηγεί: «Οταν δεν φυσάει, η θάλασσα είναι λάδι και φαίνεται πεντακάθαρη! Ερχομαι συχνά με τους φίλους μου, κάνουμε το μπάνιο μας, πίνουμε τις μπίρες μας και δεν έχουμε πάθει ποτέ τίποτα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ντουζιέρα για να πλενόμαστε από το αλάτι. Αν κάνετε μια βουτιά, θα δείτε ότι τα νερά δεν είναι καθόλου βρόμικα».

Στη διαδρομή από την Ελευσίνα με κατεύθυνση προς την Κόρινθο, σταματάμε σε άλλες δύο παραλίες, οι οποίες αν και έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλες, είναι γεμάτες από λουόμενους κάθε ηλικίας. Μάλιστα, στην πρώτη από αυτές αντικρίζουμε κάποιους να κολυμπούν δίπλα σε αγωγούς που καταλήγουν στα θολά νερά της θάλασσας. «Ερχόμαστε από την Αθήνα, αφού εδώ έχουμε το εξοχικό μας. Φέτος, τα νερά είναι πιο καθαρά από κάθε άλλη χρονιά! Τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου κολυμπούν σε αυτήν την παραλία και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε πως σκουπίδια υπάρχουν σε όλες τις πλαζ» μας λέει η κυρία Αναστασία Κατσιμπάρδη.

Ιδια και χειρότερη η κατάσταση και στη δεύτερη παραλία, στην όποια φιγουράρει μια τεράστια προειδοποιητική ταμπέλα. Η Θεοδώρα ζει στην περιοχή και γνωρίζει καλύτερα από όλους πως η ακτή δεν είναι καθαρή. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε δεν κολυμπάει ποτέ εδώ, ενώ μας λέει χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος ξέρει ότι τα νερά είναι βρόμικα, αλλά επιμένει να κάνει μπάνιο αδιαφορώντας για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του. Εχω ακούσει ιστορίες με ανθρώπους που, ενώ κολυμπούσαν, είδαν δίπλα τους ακόμη και… ακαθαρσίες».

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ

Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποίησε στις παραλίες της Δυτικής Αττικής το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), καθώς το ποσοστό ακαταλληλότητας φτάνει το 61,70%! Αναφορικά με τις παραλίες που επισκεφτήκαμε, οι μετρήσεις μιλάνε από μόνες τους.

1. Πέραμα: Ανιχνεύτηκε πολύ μεγάλο ποσοστό εντερόκοκκων (136 ανά 100ml νερού, ενώ τα επιτρεπόμενο όριο είναι 100 ανά 100ml νερού).

2. Ασπρόπυργος: Τόσο ο αριθμός των κολοβακτηριδίων όσο και των εντερόκοκκων υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια. Συγκεκριμένα, ανιχνεύτηκαν 360 κολοβακτηρίδια ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 250/100ml νερού) και 285 εντερόκοκκοι ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 100/100ml νερού).
3. Ελευσίνα: Τραγική είναι η κατάσταση στην Ελευσίνα, καθώς τα κολοβακτηρίδια αγγίζουν τα 350 ανά 100ml νερού (επιτρεπόμενο όριο 250/100ml νερού), ενώ ο αριθμός των εντερόκοκκων είναι… απροσδιόριστος.               ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου