Σελίδες

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.....ΑΠΛΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ !!! CRETA KITCHEN ..... SIMPLY AMAZING!


Δέκα μέρες τώρα καλοσυνηθίσαμε στην νοστιμότατη Κρητική κουζίνα και θα μας λείψει όταν με το καλό γυρίσουμε στην πρωτεύουσα. Γεύσεις που δύσκολα συναντάς στην Αθήνα, ακόμα και αν επισκεφτείς τις Αθηναϊκές Κρητικές ταβέρνες.  Σε κάποιο κρητικό γλέντι συλλόγου ίσως να βρεις παραδοσιακό φαγητό Κρήτης...Σε τι να πρωτο-αναφερθώ....
Στον ντάκο με την κριθαροκουλούρα, την φρέσκια μοσχοβολιστή ντομάτα και την μυζήθρα...,στους χοχλιούς τους μπουμπουριστούς.....,στις Σφακιανές πίτες και τα καλιτσούνια,.....στο τσιγαριαστό...., στο Χανιώτικη τούρτα......,στο σταμναγκάθι....., στα μαγειρευτά......,στο πιλάφι με το ζυγούρι........Είναι τόσα πολλά που δεν έχουν τελειωμό.....Και από μυρωδιές και γεύσεις........Σίγουρα τα πήραμε τα 2-3 κιλά μας μέσα σε 10 μέρες.......Αν έμενα μόνιμα στα Χανιά θα ήμουν σίγουρα μια κυρία ζουπηχτή, νταρντάνα, απ' αυτές που συναντάς, τις καλοζωισμένες με τα κόκκινα μάγουλα και τα χοντρά μπράτσα...... Πως να αντισταθείς όμως;Σας δίνω μερικές συνταγές, τις εύκολες, για να τις φτιάξετε και να μου πείτε τις αντιδράσεις του ουρανίσκου σας......
Σφακιανή πίτα για 6 με 8 άτομα
Υλικά
Για το φύλλο:
500 γραμμάρια αλεύρι
1/2 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό.
Χυμός μισού λεμονιού.
Αλάτι.Λίγες σταγόνες ρακή.
Για τη γέμιση:
250 γραμμάρια ξυνομυζήθρα.
Για το άρτυμα:
Θυμαρίσιο μέλι.
Σουσάμι καβουρντισμένο.
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη.
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το ζυμάρι, ζυμώνοντας όλα τα υλικά. Ανοίγουμε φύλλα πολύ λεπτά και στρογγυλά, μεγέθους ενός μεσαίου πιάτου. Απλώνουμε ένα φύλλο και το πασπαλίζουμε με ενάμισι κουταλιά της σούπας ξυνομυζήθρα. Βρέχουμε με το δάκτυλο  περιμετρικά το φύλλο στην άκρη του με λίγο νερό και το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο. Πιέζουμε τις άκρες του ελαφρά για να κολλήσουν με το κάτω. Τηγανίζουμε τις πίτες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τις σερβίρουμε περιχυμένες με το μέλι και πασπαλισμένες με το σουσάμι και τα καρύδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου