Σελίδες

«Στήριξη στην Ελλάδα» ζητούν 20 νομπελίστες στο περιοδικό Science!!!!


Ο Χάραλντ τσουρ Χάουζεν τιμήθηκε με Nobel για τις έρευνες που οδήγησαν στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Ο Χάραλντ τσουρ Χάουζεν τιμήθηκε με Nobel για τις έρευνες που οδήγησαν στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ουάσινγκτον.Είκοσι νομπελίστες των θετικών επιστημών συνυπογράφουν άρθρο με τίτλο «Στήριξη στην Ελλάδα» στο κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science.
Οι επιφανείς επιστήμονες αναφέρονται στα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κονδύλια που, για διαφόρους λόγους, δεν εισέρρευσαν στην Ελλάδα κατά τα δύο τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να πληγούν οι τομείς «της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας», οι οποίοι έχουν κρίσιμη σημασία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η επιστολή ζητά τη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία σε καινοτόμα ελληνικά προγράμματα επιστήμης και τεχνολογίας, τα οποία θα προσφέρουν οφέλη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Για την επίτευξη μακροπρόθεσμων οφελών, οι νομπελίστες προτείνουν να χρησιμοποιηθούν διαρθρωτικά κεφάλαια για την δημιουργία ελληνικών κέντρων αριστείας και την προώθηση της συνεργασίας τους με μεγάλα ερευνητικά κέντρα της υπόλοιπης Ευρώπης.
Ζητούν, επίσης, να διασφαλιστεί η ελληνική συμμετοχή σε μεγάλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (EMBL).
Η επιστολή στο Science φέρει την υπογραφή του Χάραλντ τζουρ Χάουζεν, του Γερμανού ιολόγου και διευθυντή του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο, ο οποίος τιμήθηκε το 2008 με το Νομπέλ Ιατρικής για τις έρευνες που οδήγησαν στην ανάπτυξη του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της  μήτρας.
Το κείμενο συνυπογράφεται από ακόμα 19 νομπελίστες, καθώς και τον διευθυντή του EMBL Ίαν Ματάζ και τον Ρόμπερτ Μέι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος έχει τιμηθεί με το βραβείο Crafoord της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας.
Οι υπογράφοντες με αλφαβητική σειρά:

Peter C. Agre, Νομπέλ Χημείας 2003, Elizabeth H. Blackburn, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Günter Blobel, Νομπέλ Ιατρικής 1999, Edmond H. Fischer, Νομπέλ Ιατρικής 1992, Carol W. Greider, Νομπέλ Ιατρικής 2009, Jules A. Hoffmann, Νομπέλ Ιατρικής 2011, H. Robert Horvitz, Νομπέλ Ιατρικής 2002, Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Eric R. Kandel, Νομπέλ Ιατρικής 2000, Wolfgang Ketterle, Νομπέλ Φυσικής 2001, Roger D. Kornberg, Νομπέλ Χημείας 2006, Yuan T. Lee, Νομπέλ Χημείας 1986, Robert, Lord May of Oxford, Royal Swedish Academy's Crafoord Prize 1996, John C. Mather, Νομπέλ Φυσικής 2006, Iain Mattaj, Γενικό Διευθυντής EMBL, Paul M. Nurse, Νομπέλ Ιατρικής 2001, Venkatraman Ramakrishnan, Νομπέλ Χημείας 2009, Richard J. Roberts, Νομπέλ Ιατρικής 1993, Hamilton O. Smith, Νομπέλ Ιατρικής 1978, Thomas A. Steitz, Νομπέλ Χημείας 2009, Kurt Wüthrich, Νομπέλ Χημείας 2002, και Harald zur Hausen, Νομπέλ Ιατρικής 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου