Σελίδες

ΠΕΙΝΑΤΕ;;ΦΑΤΕ ΤΟΥΣ....Ο γύπας των αγορών και ο Γιωργάκης-τσίου σε... κοινή διάλεξη!

Είναι παλαιοί γνώριμοι ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Τζορτζ Σόρος, αλλά, φαινομενικά τουλάχιστον, είχαν «απομακρυνθεί» το τελευταίο διάστημα.
Κι όμως την περασμένη εβδομάδα βρέθηκαν πάλι (και δημοσίως) δίπλα δίπλα, παραδίδοντας (με περισσή άνεση!) «μαθήματα» για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και διεθνώς!
Ο πρώην πρωθυπουργός, που συνέδεσε το όνομά του με την καταστροφή της Ελλάδας, και ο διεθνής κερδοσκόπος, που είναι γνωστός και ως «γύπας των αγορών», πρωτοστάτησαν την περασμένη Δευτέρα σε συζήτηση του πανεπιστημίου Κολούμπια για το «μέλλον της Ευρώπης», αναπτύσσοντας ποικίλες θεωρίες, αλλά αποσιωπώντας τον ρόλο που έπαιξε καθένας τους στο βρόμικο παιχνίδι για τη φτωχοποίηση της χώρας μας.
Στο ίδιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου ο κ. Παπανδρέου παραδίδει μαθήματα, λίγες ημέρες νωρίτερα ένας φοιτητής τον είχε αποδοκιμάσει έντονα, καταλογίζοντάς του ότι είναι μέλος «μιας δυναστείας». Και ο πρώην πρωθυπουργός με θράσος είχε επιχειρήσει να επιρρίψει «αλλού» τις ευθύνες για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από το 2009 αλλά και να χύσει κροκοδείλια δάκρυα για τον «πόνο» που προκαλεί η «λιτότητα».
Για τις σχέσεις Παπανδρέου - Σόρος έχουν ακουστεί πολλά και έχουν φημολογηθεί ακόμη περισσότερα. Από την περίοδο που ως πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου τον δεχόταν (μολονότι δεν είχε καμία θεσμική ιδιότητα) στο Μέγαρο Μαξίμου οι απορίες ήταν μεγάλες.
Αν και ο κ. Σόρος εμφανιζόταν να θέλει να «βοηθήσει» τη χώρα μας, οι παρεμβάσεις και οι δηλώσεις του καθ’ όλη την κρίσιμη περίοδο κατέτειναν προς μια «λύση» χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσω της εξόδου από το ευρώ. Ανάλογες θέσεις εξέφραζαν κατά καιρούς και εν Ελλάδι ειδήμονες που συνδέονταν τόσο με τον κ. Σόρος όσο και με την οικογένεια Παπανδρέου, όπως ο οικονομολόγος Γ. Βαρουφάκης. Ολο αυτό το κλίμα και η αναταραχή, στο πλαίσιο του «Τιτανικού» μάλιστα που είχε διαμορφώσει το δίδυμο Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου, έκαναν βαθύτερη την κρίση, βοηθώντας τον κ. Σόρος να αποκομίζει τεράστια κέρδη από την αναταραχή στις αγορές και τις απίστευτες διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Μέχρι και με την υπόθεση των CDS έχει συνδεθεί από ορισμένες πλευρές το όνομά του.

Εν ολίγοις, με αυτά τα παιχνίδια χρεοκοπίας ο κ. Σόρος βγήκε κερδισμένος και ως εκ τούτου μόνο δυσαρεστημένος δεν μπορεί να νιώθει με τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος από την πλευρά του μπορεί να ολοφύρεται ότι θέλησε να «σώσει» την Ελλάδα, αλλά εν τέλει επέτρεψε στους διεθνείς κερδοσκόπους να θησαυρίσουν κι άλλο εις βάρος του ελληνικού λαού.

Σαν να μην τρέχει τίποτε λοιπόν, οι Γιώργος Παπανδρέου και Τζορτζ Σόρος κάθισαν με τις ώρες στην κοινή διάλεξη για το «μέλλον της Ευρώπης», η οποία μάλιστα διαφημίστηκε και προβλήθηκε δεόντως ως γεγονός από το Κέντρο Παγκόσμιας Οικονομικής Διακυβέρνησης του πανεπιστημίου, μολονότι στην Ελλάδα αποφεύχθηκε κάθε αναφορά σε αυτήν...

Ο κ. Παπανδρέου είπε πολλά και διάφορα, χωρίς όμως-και πάλι- να αναγνωρίσει οποιοδήποτε θέμα ευθυνών της κυβέρνησής του, τόσο για τα μέτρα που δεν έλαβε όσο και για την επιλογή του ΔΝΤ και του σκληρού Μηχανισμού Στήριξης της Ε.Ε. Παραδίδοντας... μαθήματα, μάλιστα, κάλεσε την τωρινή κυβέρνηση να επικεντρωθεί και «να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις» και όχι με τη λιτότητα!

Κάλεσε επίσης και την Ευρώπη σε μεταρρυθμίσεις με «πιο ανθρώπινο τρόπο», καθώς και να «ξανασκεφτεί το πρόγραμμα λιτότητας», διαφορετικά δεν απέκλεισε νέα αναδιάρθρωση χρέους.

«Οταν εκλέχθηκα, εκλέχθηκα με εντολή -σίγουρα όχι για λιτότητα- για αλλαγή» σημείωσε χαρακτηριστικά αναφέροντας το σύνθημα: «Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Ομως δικαιολογήθηκε ότι, όταν αποκαλύφθηκε πως το έλλειμμα ήταν 15,6% και όχι 6%, «όπως εσφαλμένα είχε δηλώσει η προηγούμενη κυβέρνηση», πρώτη του προτεραιότητα έγινε... να κάνει όλα όσα μπορούσε για να εμποδίσει τη χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρώπη. Και αφού είπε εκ νέου ότι «η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει πολύ περισσότερα» για την αποφυγή της κρίσης, επανήλθε με μία αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα. Χαρακτήρισε «μύθο» ότι η χώρα δεν έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα είπε ότι το 2012 ο ΟΟΣΑ την ανέδειξε υπ’ αριθμόν ένα «μεταρρυθμιστή», με μείωση του ελλείμματος κατά 6,5%, με αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα εντός του έτους, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα 150 επαγγελμάτων αλλά και καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Οι Ελληνες είναι περήφανος λαός» τόνισε (αν και ο ίδιος ως πρωθυπουργός αποκαλούσε την Ελλάδα διεφθαρμένη χώρα!), ενώ διαπίστωσε ότι έχει επιτευχθεί ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητάς μας κατά 50%! Αλλά και επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες κατά 40%.

Η αρνητική πλευρά, σημείωσε όμως, είναι ότι έχουμε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 20% από το 2008 και ότι παρατηρείται η «δημιουργία άκρων στο πολιτικό φάσμα, που αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους», ευχαριστώντας παράλληλα τον Τζορτζ Σόρος «για το έργο του στην καταπολέμηση του ρατσισμού»!

Ολα αυτά, συνέχισε, εμποδίζουν την τωρινή κυβέρνηση να επικεντρωθεί στο πραγματικό θέμα, αυτό των μεταρρυθμίσεων, αντί στη λιτότητα. Υπερασπίστηκε, τέλος, την πρότασή του (που είχε κάνει, ως γνωστόν, ακόμη μεγαλύτερο κακό στη διεθνή εικόνα της χώρας και είχε επιδεινώνει την οικονομική κρίση) για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι αυτό «θα είχε επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, χωρίς δύο εκλογικές αναμετρήσεις και με αρκετό χαμένο χρόνο».

Ενέσεις... απαισιοδοξίας!


Ο Τζορτζ Σόρος στη δική του εισήγηση εμφανίστηκε απαισιόδοξος, ανέφερε ότι η Ε.Ε. περνά «υπαρξιακή κρίση» και ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης έχουν μεταμορφωθεί σε προβλήματα της Ευρώπης, που έχει διαφοροποιηθεί από την αρχική της σύλληψη. Δηλαδή, ενώ δημιουργήθηκε για να είναι μία «εθελοντική» ένωση ίσων, τελικά δημιουργήθηκε μία «δεύτερη κατηγορία» μελών, κάτι που δεν μπορεί να είναι πολιτικά αποδεκτό.

Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου και τον Τζορτζ Σόρος, στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς, ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια Τζόζεφ Στίγκλιτς και η πρέσβειρα της Ιρλανδίας στον ΟΗΕ Αν Αντερσον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου