Σελίδες

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο μέσα στον Νοέμβριο – Τι αλλάζει σε εισόδημα, ενοίκια, ακίνητα και φορολογία αγροτών

Καταργούνται και οι τελευταίες φοροαπαλλαγές – Τρεις συντελεστές στη φορολόγηση ενοικίων
Νέες φορολογικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, αύξηση της φορολογίας των αγροτών, και κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών που διασώθηκαν από τα προηγούμενα Μνημόνια, περιλαμβάνει το τρίτο «κύμα» προαπαιτούμενων που θα έρθει για δημόσια διαβούλευση μέσα στο Νοέμβριο. Τα νέα μέτρα θα περιληφθούν σε ειδικό φορολογικό νομοσχέδιο η συζήτηση για το οποίο θα ανοίξει στα τέλη του επόμενου μήνα. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης θα καλέσει κόμματα και κοινωνικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους και στις αρχές Ιανουαρίου το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, εκτός και αν οι δανειστές πιέσουν για ταχύτερη ψήφιση του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο φορολογικό θα προβλέπει:
1. Φορολογική Κλίμακα: Αλλαγές στην κλίμακα για μισθούς συντάξεις με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές προκειμένου αυτή να γίνει προοδευτικότερη. Το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ πιθανόν θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με την χρήση του πλαστικού χρήματος.
2. Ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης: Από το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης θα ενσωματωθεί στη φορολογική κλίμακα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να μεταφέρει το βάρος στα υψηλότερα εισοδήματα χωρίς ωστόσο να έχει καθορισθεί το ύψος ή διαφορετικά οι εισοδηματικές τάξεις που θα επιβαρυνθούν περισσότερο.
3. Ενοίκια: Μετά την απόσυρση της σχεδιαζόμενης αύξησης του συντελεστή στη φορολόγηση των ενοικίων (από το 11% στο 15% για εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο και από 33% στο 35% για εισοδήματα από 12.001 και άνω), τα σενάρια που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι πολλά. Ένα από αυτά προβλέπει την καθιέρωση τριών συντελεστών που θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος στα «ρετιρέ». Ειδικότερα για εισοδήματα από 3.000 ευρώ έως τα 12.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα οριστεί στο 15% ( ίσως και χαμηλότερα στο 13%) , για το τμήμα από 12.001-60.000 ευρώ στο 30%,και για το τμήμα άνω των 60.001 ευρώ στο 45%. Οι συντελεστές τελούν υπό την αίρεση της δημοσιονομικής απόδοσης ώστε να καταστεί εφικτή η είσπραξη των 200 εκατ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο.
4. Πλαστικό χρήμα: Καθιερώνονται κίνητρα, όπως κληρώσεις ακόμη και απαλλαγές από φόρους, εισοδήματος, ακινήτων για να γενικευθεί η χρήση των καρτών.
5. Φοροαπαλλαγές: Εξετάζεται η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών που εφαρμόζονται σήμερα με στόχο τη δημιουργία ενός απλούστερου φορολογικού συστήματος και τη χορήγηση άμεσων ενισχύσεων στους φορολογούμενους που τις έχουν ανάγκη. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ανέρχονται σε 700 και κοστίζουν στον προυπολογισμό περί τα 3,6 δισ. ευρώ (μαζί με τις απαλλαγές του ΦΠΑ που καταργούνται σταδιακά).
6. Αγρότες: Από τη χρήση του 2016 αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20% και στη συνέχεια , το 2017 ο συντελεστής φορολόγησης των αγροτικών κερδών θα αυξηθεί στο 26%. Ανοιχτό, όμως παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ελάφρυνση τη διεύρυνση των εκπιπτόμενων δαπανών.
7. Ακίνητα: Έρχονται αλλαγές στους φόρους μεταβίβασης, δωρεών , γονικών παροχών αλλά και στον ΕΝΦΙΑ για τον οποίο εξετάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ποσού 50.000 ευρώ.

M. Χριστοδούλου

.bankingnews.gr
Αναρτήθηκε από 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου