Σελίδες

"Κληρώνει" για 21 φόρους ακινήτων τον Ιούνιο


Η αντίστροφη μέτρηση για την κατεύθυνση που θα πάρουν τελικά 21 φόροι ακινήτων έχει ήδη αρχίσει. Τα επιφορτισμένα με φορολογικά ζητήματα τεχνικά κλιμάκια υπουργείου Οικονομικών και θεσμών συνεχίζουν την ανταλλαγή προτάσεων και δεδομένων για το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών και όλα αναμένεται να έχουν τελειώσει έως τα μέσα Ιουνίου με την έκδοση της υπουργικής απόφασης καθορισμού των νέων τιμών ζώνης.


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το μέτωπο της "τεχνικής” διαπραγμάτευσης:

"Κληρώνει" για 21 φόρους ακινήτων τον Ιούνιο
-τις επόμενες ημέρες οριστικοποιείται ο αριθμός των ζωνών που θα παραπεμφθούν στη δευτεροβάθμια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να καθοριστούν οι τιμές και για αυτές τις περιοχές. Το σύνολο των ζωνών είναι περίπου 10.500 και εκτιμάται ότι λιγότερες από 500 θα καταλήξουν στην δευτεροβάθμια επιτροπή

-με τον καθορισμό των τιμών σε όλες τις ζώνες θα "τρέξει” μια εικονική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να διαπιστωθεί το τελικό ποσό βεβαίωσης στο οποίο θα οδηγήσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Με δεδομένο ότι οι πιστοποιημένοι εκτιμητές πρότειναν αυξήσεις στις τιμές σε περίπου 50% των ζωνών και ειδικά σε αστικές ζώνες με μεγάλη συγκέντρωση κατοικιών εκφράζεται η πρόβλεψη ότι τελικά, αν εφαρμοστούν άμεσα, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του ποσού που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ. Σήμερα το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται σε περίπου 3,2 δισ ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 300 ή 400 εκατ. ευρώ

-εφόσον προκύπτει αυτή η σημαντική αύξηση του βεβαιούμενου ποσού του ΕΝΦΙΑ το επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας επυθυμεί οι προτεινόμενες αυξήσεις τιμών ζώνης να "σπάσουν” σε δόσεις, δύο ή τρεις. Για παράδειγμα, σε περιοχές που προτείνεται η αύξηση των τιμών ζώνης σε ποσοστό 30%, η αύξηση αυτή θα γίνει σε τρεις ετήσιες δόσεις. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις από φέτος στα κλιμάκια και τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ

Αυτά σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους φόρους ακινήτων η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών θα τους επηρεάσει άμεσα. Η λίστα με όλους τους φόρους που επηρεάζονται από τις αντικειμενικές αξίες είναι οι εξής:

1. Κύριος ΕΝΦΙΑ.

2. Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

3. Τεκμήριο κατοικίας.

4.  Τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης.

5. Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

6. ΦΠΑ σε νεόδμητα ακίνητα.

7. Φόρος μεταβίβασης.

8. Φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

9. Φόρος δωρεάς ακινήτου.

10.  Φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

11. Φόρος χρησικτησίας.

12. Φόρος ανταλλαγής.

13. Φόρος διανομής.

14. Δημοτικός φόρος.

15. Τέλη Νομικών.

16. Τέλος Μεταγραφής.

17. Τέλος εγγραφής.

18. Πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου.

19. Πρόστιμο νέου αυθαιρέτου.

20. Εισφορά σε γη και χρήμα.

21. Φόρος ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες (Offshore).

Οι Ιταλοί «καθαιρούν» τον πρόεδρό τους Σ.Ματαρέλα λόγω του πραξικοπήματος: Κατεβάζουν και καίνε τα πορτραίτα του

Σε βαθιά πολιτειακή κρίση βυθίζεται η Ιταλία, μετά το άτυπο πραξικόπημα του προέδρου της Σ.Ματαρέλα, ο οποίος αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης στον συνασπισμό των κομμάτων που αντιπροσωπεύουν το 70% των ψηφοφόρων στις εκλογές που έγιναν πριν δυόμιση μήνες.Οι δήμαρχοι της Βόρειας Ιταλίας, αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα δημαρχιακά μέγαρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τις φωτογραφίες του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, δείχνοντας ότι έπαψε να αποτελεί γι’αυτούς τον πρόεδρο της χώρας, ενώ κύμα διαμαρτυριών σαρώνει όλη την χώρα.


Σε άλλα σημεία της χώρας, καίνε τις φωτογραφίες του.Ακόμα και ο ηγέτης της Λέγκας Π.Σαλβινι έχει εντυπωσιαστεί από τις αντιδράσεις του λαού και κύκλοι του δηλώνουν ότι: «Θα τους κατανικήσουμε στην κάλπη και θα κυβερνήσουμε. Δεν έχουμε ανάγκη να τον ξεφτιλίζουμε σε τέτοιο βαθμό».Ηδη οι σημερινές δημοσκοπήσεις τοποθετούν πλέον τη Λέγκα από το 17% που έλαβε στις εκλογές γύρω στο 22% των προθέσεων ψήφου με αναγωγή επί των αναποφάσιστων δίνοντας κυριαρχία στην ευρύτερη Δεξιά, ενώ οι άλλοι σχηματισμοί παραμένουν στα επίπεδά τους του Μαρτίου, με το συνολικό ποσοστό των πατριωτικών κομμάτων μαζί με τα Πέντε Αστέρια να ανέρχεται στο 75%!Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι στις 2 Ιουνίου, ότι το κίνημα που κέρδισε 36% στις εκλογές θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στην Ρώμη, και κάλεσε τους Ιταλούς να βάλουν όλοι μια σημαία στα παράθυρά τους.Η επιλογή της ημερομηνίας, προφανώς, δεν είναι τυχαία, από την στιγμή που πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία η χώρα γιορτάζει την αβασίλευτη Δημοκρατία της.Η Λέγκα, τα Πέντε Αστέρια, η Φόρτσα Ιτάλια και τα Αδέλφια της Ιταλίας ετοιμάζονται για σκληρό προεκλογικό αγώνα με στόχο να φτάσουν από το 70% στο 80% των ψήφων και να συντριβεί οριστικά η κεντροαριστερά που υποστηρίζεται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.Μια κεντροαριστερά που δήλωσε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον οικονομολόγο Κ.Κοτιλιάνι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά βέβαια όσες πιθανότητες έχει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, άλλες τόσες έχει να βγει και ο ήλιος από την Δύση…

https://katohika.gr/diethni/oi-italoi-kathairoun-ton-proedro-tous-s-matarela-logo-tou-praksikopimatos-katevazoun-kai-kaine-ta-portraita-tou/

Αυτοί είναι οι τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν στη λοταρία

Αυτοί είναι οι τυχεροί λαχνοί που κερδίζουν στη λοταρίαΠραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η λοταρία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην οποία συμμετείχαν οι αποδείξεις που έγιναν με πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικά, τον μήνα Απρίλιο.
Από την κλήρωση αναδεικνύονται 1.000 τυχεροί που κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα λεφτά αυτά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα στο σύνολό τους.
Δείτε εδώ τους τυχερούς λαχνούς
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της κλήρωσης, μέσα από την ιστοσελίδα aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Μετά την είσοδό τους σε αυτήν, θα πρέπει να πατήσουν κλικ στην ένδειξη Δημόσιες Κληρώσεις, και μετά, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο TAXIS, να μπουν στην ειδική εφαρμογή που περιλαμβάνει τα αποτελέσματα της κλήρωσης.
https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/3648482/afti-ine-i-ticheri-lachni-pou-kerdizoun-sti-lotaria?utm_medium=onesignal&utm_source=notification&utm_campaign=alert&utm_content=post

ΜΕΤΑ την Ιταλία έρχεται στο προσκήνιο και η Ισπανία. Σοκ και δέος στο οικονομικό «κονκλάβιο» των Βρυξελλών.



Σοκ και δέος στο «παλάτι» της ΕΕ στις Βρυξέλλες , στο Βερολίνο και στο Παρίσι, διότι μετά την Ιταλία έρχεται στο προσκήνιο και η Ισπανία ( έπονται και άλλες χώρες) με ένα τεράστιο χρέος που  δεν « βρίσκει λύση» αποστέλλοντας  τεράστια «κύματα» ανησυχίας για την ύπαρξη της ίδιας της ευρωζώνης , παρουσιάζοντας …τώρα… μια τεράστια και βαθιά  κρίση χρέους που θα καταπιεί τα όνειρα των Γερμανών για τις «Ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης» .
Δύο εβδομάδες χρημαστηριακού  sell-off έχει βυθίσει σε ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων την Ιταλία που είναι στο «κόκκινο» ενώ  σήμερα υπάρχουν πραγματικοί φόβοι για «ελληνικού  στιλ» οικονομική κρίση η οποία θα φέρει τη χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Την ίδια στιγμή,  η Ισπανία ευρίσκεται σε οριακό σημείο και η  κατάσταση έχει τώρα επιδεινωθεί από την προοπτική μιας κατάρρευσης της κυβέρνησης μειοψηφίας του  Mariano Rajoy.
Η απόφαση του αρχηγού των Σοσιαλιστών Pedro Sánchez  για την διενέργεια  ψηφοφορίας εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση Ραχόι, έστειλε στο ισπανικό  χρηματιστηριακό τον δείκτη κάτω από 2,7 τοις εκατό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και της αγοράς έχει επίκεντρο ακόμα την Ιταλία.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Moodys αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την ιταλική οικονομία, μιας και αναφέρει την  αναθεώρηση για την υποβάθμιση της χώρας επικαλούμενη «σημαντικό κίνδυνο  αποδυνάμωσης» στη δημοσιονομική ισχύ της Ιταλίας  λόγω του  «κινδύνου ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν θα λάβουν χώρα ».
Η Ισπανία από την άλλη πλευρά αν και βρίσκεται σε μια λιγότερο επισφαλή κατάσταση, παρά την χρηματοδότηση  από την ΕΕ με πακέτο διάσωσης των τραπεζών το 2012, και την  μείωση   σημαντικού μέρους του δημοσιονομικού της ελλείμματος , εντούτοις ο κίνδυνος κατάρρευσης παραμένει μεγάλος  .
Η νέα πολιτική αστάθεια, που θα μπορούσε να προκαλέσουν  πρόωρες εκλογές, έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή, με συναίσθημα των επενδυτών.
Ο Mark Dowding του επενδυτικού ομίλου BlueBay Asset Management δήλωσε: «Είναι εύκολο να δούμε πόσο ευάλωτοι είναι οι επενδυτές».
Ο Luca Cazzulani της UniCredit, δήλωσε: «Αν και έχουν υπάρξει μερικά άλλα τέτοια επεισόδια από την έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό είναι το ισχυρότερο μίας και είναι  δεδομένη η πολύ μεγάλη αβεβαιότητα στην Ιταλία, ενώ οι επενδυτές είναι πιθανό να παραμείνουν επιφυλακτικοί για τώρα.»
Την ίδια στιγμή η υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν έχει έλλειψη χρημάτων, αλλά θα χρειαστεί ξανά χρήματα από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας αυτό το καλοκαίρι.
Αλλά η Αθήνα δεν είναι ο μόνος «προβληματικός»  υποψήφιος της Ευρωζώνης. Υπάρχουν και  άλλες χώρες που προκαλούν ανησυχίες για κατάρρευση όχι μόνο της Ευρωζώνης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.  
Τι σχεδιάζει η προσεχής κυβέρνηση της Ιταλίας
H νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μάριο Ντράγκι να «παγώσει» και να ακυρώσει χρέος ύψους 250 δισ. ευρώ, και από τις Βρυξέλλες να αποκατασταθεί η εθνική και νομισματική κυριαρχία της Ιταλίας!
Επιστρέφει το Italexit:
«Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση που βασίζεται στην κυριαρχία των αγορών και στο σεβασμό των δημοσιονομικών περιορισμών που είναι αβάσιμοι και μη βιώσιμοι από οικονομικής και κοινωνικής άποψης, πρέπει να αλλάξει ριζικά», αναφέρεται στη συμφωνία και εννοεί τη συνθήκη Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, τον ESM κλπ.
«Την ίδια ώρα, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν συγκεκριμένες τεχνικές, οικονομικές και νομικές διαδικασίες που θα επιτρέπουν στα Κράτη Μέλη να αποσυρθούν από την Ένωση, και συνεπώς να ανακτήσουν τη νομισματική τους κυριαρχία. Εναλλακτικά, τα Κράτη Μέλη θα πρέπει να μπορούν να μείνουν εκτός Ένωσης μέσω μίας ρήτρας μόνιμης εξαίρεσης, για να επιτραπεί η έναρξη ενός αμοιβαίου και συμφωνημένου δρόμου εξόδου στην περίπτωση που υπάρχει σαφής βούληση για κάτι τέτοιο».
Γίνεται, επίσης, λόγος για επαναδιαπραγμάτευση της συνεισφοράς της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. καθώς και επαναδιαπραγμάτευση των Συνθηκών της Ε.Ε.
Όμως η πραγματική «βόμβα» της συμφωνίας είναι στη σελίδα 38, όπου αναφέρεται ότι τα δύο κόμματα θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να «παγώσει» και να «ακυρώσει» τα ιταλικά κρατικά ομόλογα που έχει στον ισολογισμό της, τα οποία θα φτάσουν στα 250 δισ. ευρώ στο τέλος του QE. Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο «κούρεμα» αντιστοιχεί στο 10% του ιταλικού ΑΕΠ.
Υπάρχει και κεφάλαιο για την «αναδιάρθρωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας» χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
Επιπλέον, τα δύο κόμματα προτίθενται:
– Να ιδρύσουν ένα ταμείο ακινήτων με ακίνητα νοικοκυριών ύψους 200 δισ. ευρώ.
– Να εκδώσουν ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ μέσω της κρατικής επενδυτικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti (CDP). Τα έσοδα από την έκδοση θα δοθούν στο υπουργείο Οικονομικών σε αντάλλαγμα όλων των μετοχών των δημοσίων οργανισμών που ανήκουν στο κράτος (η αξία των οποίων σημειωτέον δεν φτάνουν τα 70 δισ.)
– Να ενισχυθεί ο ρόλος της επενδυτικής τράπεζας CDP.
– Να διαθέσουν 5 δισ. ευρώ για την άμεση έξοδο εργαζομένων από την αγορά εργασίας που σήμερα δεν τους επιτρέπεται
– Να καταργήσουν τις ανισορροπίες της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης (νόμος Φορνέρο).
– Να διατεθούν 17 δισ. ευρώ για εισόδημα στους πολίτες, αν και η πρόσβαση στα χρήματα αυτά θα συνδεθεί με ενεργές πολιτικές (2 δισ. για την ενίσχυση των κέντρων απασχόλησης).
Γίνεται, τέλος, λόγος για την πρόταση για έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή χωρίς ωστόσο να αναφέρεται συγκεκριμένα νούμερα.

Βρείτε τα βενζινάδικα με τις χαμηλότερες τιμές στα καύσιμα

Οι τιμές στα καύσιμα έχουν πάρει φωτιά και πλέον οι οι ιδιοκτήτες οχημάτων προσπαθούν να εντοπίσουν τα φθηνότερα πρατήρια.Οι καταναλωτές μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης fuelprices.gr και από εκεί να ενημερωθούν για τα πρατήρια με τα φθηνότερα καύσιμα επιλέγοντας το νομό και την περιοχή που θέλουν.Η πλοήγηση στη σελίδα του υπουργείου είναι σχετικά εύκολη. Από την κεντρική σελίδα κάνετε επιλογή στο πεδίο καταναλωτές και από εκεί θα πάτε στον χάρτη για να επιλέξετε περιοχή.     took

Οι συντάξεις στην "πρέσα" ως το 2060

Οι συντάξεις στην "πρέσα" ως το 2060
Μνημόνιο διαρκείας με μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας για μια περίοδο 45 ετών, που ξεκινά από το 2016 και εκτείνεται ως το 2060, αποκαλύπτει η απόρρητη μελέτη για την πορεία του ασφαλιστικού μετά τους νόμους (4336, 4387 και 4472) που ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση και δημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής".
Η νέα μελέτη 47 σελίδων του 2018 είναι προς το παρόν απόρρητη. Εκπονήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και φυλάσσεται στο γραφείο της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Εργασίας Τ. Πετρόπουλου, ενώ έχει ήδη παραδοθεί σε αρμόδιους παράγοντες της Κομισιόν.
Βόμβα…
Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν "μέχρι κεραίας" και επιπρόσθετα θα υπάρχουν νέες αλλαγές και στα όρια ηλικίας που αυξάνονται προοδευτικά από το 2021 και μετά. Σύμφωνα με τα στοιχεία και τους πίνακες της απόρρητης μελέτης:
1. Είναι αδιαπραγμάτευτη η μείωση 18% από τον Δεκέμβριο του 2018 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως επίσης λαμβάνεται ως δεδομένο ότι δεν θα δοθεί καμία αύξηση για μια 10ετία τουλάχιστον σε όσους παλαιούς συνταξιούχους μένει υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς μετά τη μείωση κατά 18%.
2. Έρχεται αυτόματη αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη από το 2021 και μετά. Προοδευτικά (μετά το 2035) η αύξηση σε σχέση με τα σημερινά όρια ηλικίας φτάνει στα 5 έτη. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης δεν θα έρθει απότομα, αλλά θα είναι προοδευτική. Ανά τρία χρόνια, με πρώτη εφαρμογή από την 1/1/2021, οι ηλικίες συνταξιοδότησης, είτε για πλήρη είτε για μειωμένη σύνταξη, θα αναπροσαρμόζονται όχι με νόμο, αλλά με βάση το πόσο ανεβαίνει η ηλικία επιβίωσης για τους άνω των 65 ετών. Η ηλικία που θα βγαίνουμε στη σύνταξη δηλαδή συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής! Στο αυθεντικό αγγλικό κείμενο της μελέτης η αυτόματη αύξηση των ορίων ηλικίας (σ.σ.: που έχει νομοθετηθεί ήδη από το 2010 με το νόμο 3863 και επικαιροποιήθηκε το 2015 με το νόμο 4336 και το τρίτο Μνημόνιο) αναφέρεται: "the legislation stipulates a retirement age increase mechanism from year 2021 onwards, that will adjust the retirement age in line with life expectancy every three years". Δηλαδή, "η νομοθεσία προβλέπει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης συνδέεται από το 2021 και ανά τριετία, με το προσδόκιμο ζωής".
3. Η έξοδος για πλήρη σύνταξη με 15 ως 20 έτη ασφάλισης από το 67ο έτος ανεβαίνει ως το 69ο έτος μετά το 2021 και εκτινάσσεται στο 72ο έτος από το 2040 και μετά.
4. Η σύνταξη με 40 χρόνια εισφορών ανεβαίνει στο 64ο έτος από το 2021 ως το 2030 και φτάνει στα 66 από το 2040 και μετά.
5. Έρχεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και μάλιστα ταχέως, εντός της επόμενης διετίας. Η πρόωρη σύνταξη από το 62ο έτος περνάει στο 64ο έτος σταδιακά και προοδευτικά (με τις ανά 3 χρόνια αλλαγές ορίων) από το 2021 και μετά.
Παλαιές συντάξεις
Το μεγάλο σοκ αποκαλύπτεται στα ποσά συντάξεων, παλιών και νέων.
Οι περικοπές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2018 στους παλαιούς συνταξιούχους είναι το ένα κομμάτι και οι μειώσεις στις νέες συντάξεις (για αιτήσεις μετά το νόμο Κατρούγκαλου) είναι το δεύτερο.
Στο μεν πρώτο τμήμα των περικοπών, η απόρρητη μελέτη που αναλύει επίσημα και για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης και της Κομισιόν τι θα συμβεί πραγματικά στις συντάξεις με τους ψηφισμένους μέχρι σήμερα νόμους της κυβέρνησης, αναφέρει ότι:
Οι κύριες συντάξεις όσων είχαν συνταξιοδοτηθεί μέχρι 12/5/2016, επανυπολογίζονται και έχουν: α) την εθνική σύνταξη, β) την ανταποδοτική σύνταξη και γ) την προσωπική διαφορά, δηλαδή το ποσό της διαφοράς σε σχέση με τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα. Από την 1/1/2019 (σ.σ.: δηλαδή από τη σύνταξη που πληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2018) η προσωπική διαφορά καταργείται είτε ολοσχερώς είτε εν μέρει. Θα χάσουν όλο το ποσό όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά έως 18% στη νέα σύνταξη, ενώ όσοι έχουν θετική προσωπική διαφορά άνω του 18% θα έχουν μείωση της σύνταξης μέχρι 18%. Το υπόλοιπο της διαφοράς που απομένει συμψηφίζεται με αυξήσεις που νομοθετικά έχουν προβλεφθεί να αρχίσουν να δίδονται από το 2023 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας συνταξιούχος έχει σήμερα 1.100 ευρώ και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγαίνει στα 800 ευρώ, έχει θετική προσωπική διαφορά 300 ευρώ ή ότι η νέα σύνταξη είναι κατά 27% μεγαλύτερη από την παλιά. Τον Δεκέμβριο του 2018 θα έχει μείωση κατά 18% ήτοι κατά 198 ευρώ και η σύνταξη θα μειωθεί στα 902 ευρώ. Όμως, το υπόλοιπο της διαφοράς από τα 800 ως τα 902 ευρώ (δηλαδή τα 102 ευρώ που θα παίρνει), θα συμψηφιστεί με τις αυξήσεις που θα δοθούν από το 2023 και μετά. Στην πράξη, αν δοθούν 20 ευρώ αύξησης, ο εν λόγω συνταξιούχος θα πάρει μηδέν γιατί αυτά τα 20 ευρώ θα συμψηφιστούν με τα 102 ευρώ της νέας προσωπικής διαφοράς, η οποία θα μειωθεί ισόποσα με την αύξηση. Στα 102 ευρώ δηλαδή θα έχει 82 ευρώ προσωπική διαφορά και 20 ευρώ αύξηση. Αν το 2024 ξαναδοθεί αύξηση 20 ευρώ, τότε θα έχει 62 ευρώ προσωπική διαφορά και 40 ευρώ από αυξήσεις. Όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά, θα έχει πραγματική αύξηση στη σύνταξη. Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί για μια 10ετία τουλάχιστον.
Οι επικουρικές συντάξεις που έχουν άθροισμα με τις κύριες κάτω των 1.300 ευρώ, επανυπολογίζονται και εφόσον το νέο ποσό είναι μικρότερο, τότε επιβάλλεται μείωση ως 18%.
Δεν επανυπολογίζονται οι επικουρικές όσων είχαν άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ καθώς τα ποσά των επικουρικών για αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: περίπου 330.000 συνταξιούχοι) επανυπολογίστηκαν ήδη από 1/6/2016 και μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο αν ο επανυπολογισμός που έγινε σε αυτές τις επικουρικές "κατέβασε" το μικτό άθροισμα κάτω από τα 1.300 ευρώ, προβλέφθηκε μια προσωρινή προσωπική διαφορά και η μείωση κάτω των 1.300 ευρώ δεν εφαρμόστηκε. Αυτή η προστασία εξαλείφεται τώρα και όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα τη χάσουν από την επικουρική του Ιανουαρίου του 2019.
Στους… νέους
Το δεύτερο σκέλος των περικοπών αφορά στους νέους συνταξιούχους που θα υποβάλουν αίτηση από 13/5/2016 και μετά.
Εδώ οι μετρήσεις της μελέτης δείχνουν εξαφάνιση των συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ εντός διετίας καθώς η συνολική αναπλήρωση από κύρια και επικουρική σύνταξη πέφτει κάτω και από το 59% του μισθού (σ.σ.: συντάξιμες αποδοχές). Το ποσοστό αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις από 65% που είναι σήμερα υποχωρεί στο 54% του μισθού το 2020,στο 49% το 2030 και στο 44% το 2040!
Στις επικουρικές η αναπλήρωση πέφτει στο 10% με 12%, με τις νέες κιόλας συντάξεις, που υπολογίζονται για όσους υπέβαλαν αίτηση από την 1/1/2015 και μετά.
Το σοκ δεν έχει φανεί ακόμη καθώς είναι σε λίστα αναμονής πάνω από 110.000 νέες επικουρικές συντάξεις από το 2015 και μετά.
Η συνολική αναπλήρωση μισθού από σύνταξη (σύμφωνα με τον πίνακα 10 της μελέτης) εξελίσσεται για κύριες και επικουρικές συντάξεις ως εξής:
Στο 77% μέχρι το 2016.
Στο 64% μέχρι το 2020.
Στο 59% μέχρι το 2030.
Στο 54% μέχρι το 2040
Στο 47% μέχρι το 2050.
Στο 43% μέχρι το 2060.
Οι δείκτες αναπλήρωσης συνδυάζονται με μια μέση διάρκεια εισφορών για σύνταξη που θα φτάσει στα 37,8 έτη από 31 έτη σήμερα για τους άνδρες και στα 37,1 έτη από 29 έτη που είναι σήμερα για τις γυναίκες.
Στην τσέπη των εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων που προγραμματίζουν σύνταξη μετά το νόμο Κατρούγκαλου, οι δείκτες αναπλήρωσης "τους λένε να συντομεύουν" γιατί όσο αργότερα αποχωρήσουν τόσο λιγότερα θα πάρουν! Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μισθό 1.350 ευρώ:
Με αποχώρηση το 2016 (πριν από τα μέτρα) παίρνει σήμερα 1.039 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη.
Το 2020 θα πάρει 864 ευρώ από κύρια και επικουρική.
Το 2030 θα πάρει 796 ευρώ.
Το 2040 θα έχει 729 ευρώ.
Μειώνουν τις δαπάνες στο 12,9% του ΑΕΠ
Η απάντηση στο ερώτημα "γιατί γίνονται αυτά στο ασφαλιστικό" βρίσκεται στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι κυβερνήσεις από το 2010 και μετά και είναι η συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών στα επίπεδα των χωρών της ευρωζώνης.
Η Γερμανία δαπανά το 8%-9% του ΑΕΠ της για τις συντάξεις, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι κοντά στο 13%. Στην Ελλάδα οι δαπάνες έφτασαν στο 17,3% του ΑΕΠ το 2016 και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα μέτρα που πήρε και εφαρμόζει πάει τη δαπάνη στο 13,4% το 2020, δηλαδή την κατεβάζει 3,9 μονάδες, που σημαίνει απώλεια άνω των 7 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους. Μετά το 2020 η δαπάνη πέφτει πιο κάτω, στο 12,9% του ΑΕΠ.
Η κυβέρνηση εφαρμόζει "γενοκτονία" ασφαλισμένων και οι "ξένοι" και η τρόικα της λένε "μπράβο", γιατί τους βολεύει, αλλά δεν της λένε ότι θα πρέπει να βελτιώσει και την κοινωνική διάσταση του ασφαλιστικού, δηλαδή μια χαμηλή σύνταξη, των 600 ευρώ, να μην έχει και φόρους και υψηλό ΕΝΦΙΑ και εισφορές και "φακελάκια" στην περίθαλψη, αλλά να είναι απαλλαγμένη από τα χαράτσια του κράτους.
Για να φτάσουμε σε επίπεδα Γερμανίας, το ελληνικό κράτος θα πρέπει να σταματήσει το σκάνδαλο με τις διαρκείς περικοπές και να αλλάξει τους κακούς νόμους δίνοντας ως μοναδικό κίνητρο ασφάλισης μια καλή σύνταξη, έστω και στα βαθιά γεράματα των σημερινών 50άρηδων και 30άρηδων. Αλλιώς θα έχει συμβάλει σε μια πρωτοφανή γενοκτονία των πιο παραγωγικών ηλικιών της χώρας.http://www.capital.gr/oikonomia/3294862/oi-suntaxeis-stin-presa-os-to-2060