Σελίδες

Το «πάρτι» με τη νοθεία των οινοπνευματωδών ποτών καλά κρατεί!

Σε... μάστιγα φαίνεται ότι εξελίσσεται στη χώρα μας η νοθεία των οινοπνευματωδών ποτών, καθώς τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλούν έντονη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ενώ ταυτόχρονα το συγκεκριμένο «πάρτι» ανομίας κοστίζει ακριβά και στα ταμεία του κράτους...Σύμφωνα με την Ελληνική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής, από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 έγιναν 26 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 145.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών και 110.000 λίτρα τσίπουρο, ενώ βρέθηκαν 120.000 πλαστές ετικέτες, με τους διαφυγόντες δασμούς να υπολογίζονται σε 1.800.000 ευρώ.Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό παραβατικότητας που διαπιστώθηκε φτάνει το 77,8%. «Και αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Με τον αριθμό τον τουριστών να πλησιάζει τα 32.000.000, η κατανάλωση αλκοόλ έπρεπε να αυξάνεται.
Τεράστιο λαθρεμπόριο
Αντίθετα, με βάση τα επίσημα στοιχεία των φορολογικών εσόδων, η κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται, κάτι που αποδεικνύει ότι το μέγεθος του λαθρεμπορίου είναι μεγάλο και συνεχώς αυξάνεται» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμένων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), 30.000.000 μπουκάλια τσίπουρο εισάγονται παράνομα κάθε χρόνο από τη γειτονική Αλβανία, που πιθανότατα είναι επικίνδυνα για την υγεία, αφού δεν τηρούνται ούτε υποτυπωδώς οι κανόνες ασφαλείας κατά την παρασκευή του.Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Interpol και τη Europol έγιναν έρευνες σε 57 χώρες και, ειδικά για την Ελλάδα, βρέθηκαν τρία παράνομα εργαστήρια παρασκευής λαθραίου αλκοόλ. «Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Αρχές είναι περιορισμένοι έως ανύπαρκτοι, αφού οι ίδιες δηλώνουν ότι μόνο το 2% ελέγχεται δειγματοληπτικά» σημειώνει ο κ. Κατσαρός και προσθέτει: «Τα νοθευμένα ποτά είναι κυρίως το ουίσκι, η βότκα, το τζιν, η τεκίλα. Αυτά, παρά τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη δημόσια υγεία, κυκλοφορούν κυρίως στα μπαράκια και στις καφετέριες των παραλιακών και τουριστικών περιοχών κατά τη θερινή περίοδο». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση νοθευμένων ποτών είναι τεράστιος και ανυπολόγιστος. Τα ποτά αυτά προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά και μονιμότερες βλάβες, όπως τύφλωση, μερική απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, βλάβες στο συκώτι και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Σε μερικές περιπτώσεις, από την υπερκατανάλωση τέτοιων ποτών προκλήθηκε κώμα και στη συνέχεια θάνατος. Την ίδια στιγμή, το κράτος χάνει τεράστιο ποσοστό από τους δασμούς, αφού πάνω από το 80% ενός τέτοιου ποτού είναι φόρος.
Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες νοθευμένων ποτών:
1. Αραιωμένα: Αυτά αραιώνονται με νερό και επιβαρύνουν μόνο την τσέπη του καταναλωτή.
2. Αλλαγή ετικέτας: Φθηνά ποτά που σερβίρονται ως ακριβά και επώνυμα. Και εδώ επιβαρύνεται μόνο η τσέπη του καταναλωτή.
3. Νόθευση με μεθυλική αλκοόλη: Αντί της αιθυλικής αλκοόλης που φυσιολογικά υπάρχει στα ποτά, προστίθεται μεθυλική αλκοόλη που προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και τύφλωση έπειτα από συστηματική κατανάλωση.
4. Νοθευμένα με βιομηχανική αλκοόλη: Αυτή είναι και η πιο επικίνδυνη για την υγεία κατηγορία, αφού παίρνουν την αλκοόλη από διάφορα βιομηχανικά υγρά (χρώματα κ.λπ.), που αναπόφευκτα περιέχουν τοξικές προσμίξεις.    Ουίσκι, τζιν, βότκα και τεκίλα στην κορυφή της λίστας
Κλεονίκη Καρρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου