Σελίδες

Η Μαύρη Παρασκευή


Η πρώτη καταγραμμένη χρήση του όρου «Μαύρη Παρασκευή»  (Black Friday) δεν συνδέεται με το εμπόριο αλλά με τη χρηματοπιστωτική κρίση στην αγορά χρυσού των ΗΠΑ το 1869, όταν δύο διαβόητοι κερδοσκόποι κατάφεραν να οδηγήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά σε κατάρρευση.
Συχνά επαναλαμβάνεται ότι η καταγωγή της «Μαύρης Παρασκευής» οφείλεται στους εμπόρους, οι οποίοι ύστερα από ένα χρόνο απωλειών (στο κόκκινο) ήθελαν να ρεφάρουν, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving). Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι ήδη κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα οι επιχειρήσεις συνήθιζαν να καταγράφουν τις οικονομικές τους απώλειες με κόκκινο χρώμα και τα κέρδη τους με μαύρο. Από εκεί προέρχεται και η σημερινή φράση «be in the red», χρωστώ στην τράπεζα, σε αντίθεση με το «be in the black», δεν χρωστώ δεν έχω χρέη.
Υπάρχει και ο μύθος που υποστηρίζει ότι πίσω στο 1800 οι ιδιοκτήτες των νότιων φυτειών στις ΗΠΑ μπορούσαν να αγοράζουν σκλάβους με έκπτωση, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών. Παρόλο που αυτή η εκδοχή της Μαύρης Παρασκευής οδήγησε κάποιους να ζητούν το μποϊκοτάρισμά της, δεν έχει στην πραγματικότητα καμία βάση.
Η αληθινή ιστορία έχει να κάνει με τη δεκαετία του 1950, όταν η αστυνομία στην πόλη της Φιλαδέλφειας χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει το χάος που ακολούθησε την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, όταν ορδές αγοραστών και τουριστών πλημμύρισαν την πόλη, πριν από το μεγάλο ποδοσφαιρικό αγώνα Στρατού-Πολεμικού Ναυτικού που γινόταν Σάββατο κάθε χρόνο. Η δυσκολία αυτή της αστυνομίας να τηρήσει την τάξη, ήταν συγχρόνως και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία πωλήσεων για τα εμπορικά καταστήματα.
Μέχρι το 1961 η «Μαύρη Παρασκευή» δεν ήταν διαδεδομένη στις ΗΠΑ, αν και γίνονταν προσπάθειες να της αφαιρεθούν οι αρνητικοί συνειρμοί. Σε γενικές γραμμές, το έθιμο εξαπλώθηκε μετά το 1985. Στην Ελλάδα μας προέκυψε η αμερικανιά από το 2015, ενώ εξαπλώνεται κάθε χρόνο όλο και

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου