Σελίδες
▼
Φόβοι για χιλιάδες λουκέτα στην εστίαση-Σε αναβρασμό ο κλάδος
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής
Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr
Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών στην εστίαση, με τον κλάδο να αναζητεί μέτρα στήριξης για την αποφυγή λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας, στη σκιά των περιορισμών για τη μη διασπορά του κορονοϊού, και τις κινητοποιήσεις να φαντάζουν ως μονόδρομος.
Τις κινητοποιήσεις προανήγγειλε με δηλώσεις του στη «Ν» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς, χαρακτηρίζοντας «ασπιρίνη σε καρκινοπαθή» τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η κινητοποίηση θα έρθει από μόνη της, είναι τραγική η κατάσταση, ανέφερε, κάνοντας λόγο για «τοίχο» από την κυβέρνηση σε ό,τι έχει προταθεί από την Ομοσπονδία.
Το Σάββατο συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενώ χθες έως αργά το βράδυ συνεδρίαζε σε ολομέλεια με τη συμμετοχή των προέδρων των Πρωτοβάθμιων Σωματείων για λήψη αποφάσεων.
Η εστίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το α’ 9μηνο του 2021, υπολείπεται σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών της κατά 1,7 δισ. σε σχέση με το 2019. Αυτό δείχνει, αναφέρει ο κ. Καββαθάς, ότι ακόμη και με την ενίσχυση που πήρε η εστίαση, από την πλευρά της Πολιτείας, έχασε περίπου 2 δισ. από τον κύκλο εργασιών της.
Ο κλάδος ζητά στήριξη γιατί μετά το εννεάμηνο, υπενθυμίζει, είχαμε περιοριστικά μέτρα ακόμη μεγαλύτερα στον κλάδο, με αποτέλεσμα Νοέμβριο και Δεκέμβριο η εστίαση να χάσει πάνω από το 50% του αντίστοιχου κύκλου εργασιών του 2019, ενώ μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο τζίρος έχει μειωθεί το α’ 15νθήμερο του νέου έτους στο 70%.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε προχθές η κυβέρνηση είναι τρία ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Καββαθά:
– Αυτό που είχε ανακοινωθεί πριν από την Πρωτοχρονιά με αναστολή του συνόλου του προσωπικού και αφορούσε επιχειρήσεις που η μουσική αποτελεί το απαραίτητο στοιχείο για τη διασκέδαση, όπως κέντρα διασκέδασης, club, bar κ.λπ.
– Το 2ο μέτρο με επέκταση στο σύνολο του κλάδου της εστίασης, αλλά στο 25% των εργαζομένων στην κάθε επιχείρηση, με την εφαρμογή να ξεκινάει από τις 14/1, δηλαδή το πρώτο 15νθήμερο του έτους οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν το κόστος για όλο το προσωπικό τους, μισθολογικό και μη μισθολογικό.
– Και έρχεται προχθές με ένα μέτρο το οποίο είχε ζητήσει η ΓΣΕΒΕΕ από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο είχε «κλειδώσει» τον Δεκέμβριο, να το ανακοινώσει τώρα, που αφορά τη στήριξη μέσα από ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ από τα «υπόλοιπα» του τουρισμού, για ορισμένους κλάδους της εστίασης, οι οποίοι έχουν υποστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας ζημιά με μείωση του τζίρου από 90% έως 100%.
Κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης του κλάδου, επισημαίνει ο κ. Καββαθάς, ούτε ενοίκια, ούτε αναστολές υποχρεώσεων πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων, ούτε ενίσχυση περαιτέρω της επιδότησης του αυξημένου κόστους της ενέργειας από το 50% στο 75%, που κατά την άποψή του αποτελεί τον μεγάλο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, υφίσταται σήμερα.
Ο κλάδος έχει έναν πολλαπλασιαστή 2,2, διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, που σημαίνει ότι εάν η εστίαση πάθει ζημιά 1 εκατ. ευρώ οι ζημίες στους κλάδους που είναι προσαρμοσμένοι πάνω στο «άρμα» της θα είναι υπερδιπλάσια, δηλαδή σε σύνολο θα φτάσουμε κοντά στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει τον κλάδο, αναφέρει ο κ. Καββαθάς, είναι οι επιστρεπτέες να γίνουν μη επιστρεπτέες, άλλωστε, όπως υποστηρίζει, το δημοσιονομικό κόστος είναι διαχειρίσιμο οικονομικά.
«Χωρίς μέλλον» είναι η φράση που αναδεικνύει το πρόβλημα των καταστημάτων εστίασης, με αρκετά από αυτά το τελευταίο διάστημα να έχουν βάλει λουκέτο, είτε προσωρινό, είτε μόνιμο, επισημαίνει ο κ. Καββαθάς, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι μεγάλο κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλη κίνηση καταγράφει εβδομαδιαίως 10.000 ευρώ ζημιές, ενώ δυο καταστήματα στη Χαλκίδα με πολύχρονη παρουσία έκλεισαν.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου