Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσον αφορά τις οφειλές προς το δημόσιο, τα χρέη στην Εφορία και την κατανομή τους.
Όπως μαθαίνουμε, υπάρχουν 3μιση περίπου εκατομμύρια Έλληνες που χρωστάνε στην Εφορία μέχρι 10.000 ευρώ, δηλαδή συνολικό ποσό ύψους 3μιση δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχουν επίσης 240.000 περίπου ακόμα που χρωστάνε συνολικά 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και υπάρχουν και 41.232 συμπατριώτες μας που χρωστάνε 91,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φυσικά τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η ΑΑΔΕ μετά από ερώτηση βουλευτή, γιατί απ’ ότι φαίνεται έτσι λειτουργούν οι ανεξάρτητες αρχές στη χώρα μας. Συλλέγουν στοιχεία και τα δημοσιοποιούν μόνο αν τα ζητήσει κάποιος.
Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία των μεγαλοοφειλετών, ειδικότερα αν σκεφτεί κάποιος πως το ΑΕΠ της Ελλάδας, έτσι όπως καταγράφηκε στα 187,1 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2017. Πράγμα που σημαίνει πως το 0,4% του πληθυσμού της χώρας, χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο ποσό αντίστοιχο του 50% περίπου του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Επίσης σημαίνει πως 41.000 άνθρωποι χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο, 9 φορές παραπάνω απ’ όσα χρωστάνε όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι μαζί.
Στοιχεία τα οποία δε συνάδουν με το αφήγημα που μας θέλει να τα έχουμε φάει όλοι μαζί, ενώ σε περιπέτειες μπαίνει και το αδερφό αφήγημα του “όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη”, αφού όση πλάτη και να βάλουν τα 3,6 εκατομμύρια φορολογούμενων, δύσκολα θα ισοσκελίσουν τα 25πλάσια χρέη εκείνων των 41.000 συμπατριωτών μας, που φαίνεται δεν έχουν ενημερωθεί ποτέ για την έννοια του φόρου. Η συγκεκριμένη κατάσταση, γίνεται ακόμα πιο κωμικοτραγική, αν σκεφτεί κανείς πως στα παραπάνω στοιχεία δε συγκαταλέγονται εκείνοι οι άνθρωποι που νόμιμα δεν πληρώνουν φόρους ή που έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.
Άξιο έρευνας για έναν ιστορικό του μέλλοντος, είναι το πώς την ίδια ώρα, μερίδα της πλέμπας των 3,6 εκατομμυρίων φορολογούμενων, άγεται και φέρεται από διάφορους που προσπαθούν να την πείσουν πως τα δεινά της δεν οφείλονται σε κάποιον δυνατό ή πλούσιο, αλλά κάποιος άλλος εξίσου ή και περισσότερο αδύναμος από αυτόν.
Είναι εντυπωσιακό για παράδειγμα, πως την ώρα που το 0,4% του πληθυσμού χρωστάει το μισό ΑΕΠ της χώρας, η ακροδεξιά της χώρας γλεντάει στην κυριολεξία τους ακολούθους της, λέγοντας πως πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα παίρνει σαν επίδομα ένας άνεργος. Πληροφορία που είναι ψεύτικη, αλλά φαίνεται αρκετά ικανή να συγκρατήσει μια μερίδα του πληθυσμού από το να κατηγορήσει για τη φτώχεια του τους πλούσιους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου