Οι έξι τσουχτεροί φόροι που θα πληρώσουμε φέτος


Οι έξι τσουχτεροί φόροι που θα πληρώσουμε φέτος
Έξι φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εντός του έτους με τους περισσότερους από αυτούς να ξεκινούν από τον ερχόμενο Ιούλιο. Πρόκειται για φόρους ακινήτων, εισοδήματος και αυτοκινήτων με το συνολικό λογαριασμό τους να ξεπερνά τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ας δούμε τους φόρους που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν οι φορολογούμενοι αναλυτικά και με τη σειρά... πληρωμής:
1.Η τελευταία δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ.
2.Η πέμπτη και τελευταία δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτρδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (χαράτσι) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Η τελευταία δόση του χαρατσιού είναι συνολικού ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ και πρέπει να πληρωθεί εντός του Απριλίου.
3.Το Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχει φορολογικό μορατόριουμ. Ωστόσο, από το τέλος Ιουλίου ξεκινά μπαράζ φόρων. Έως τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων βάσει της φορολογικής δήλωσης που θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου. Η δεύτερη δόση πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσω του εκκαθαριστικού (στο οποίο περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
4.Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα αρχίσει να πληρώνεται από όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τον Ιούλιο και θα εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ.
5.Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης με ξεχωριστό εκκαθαριστικό για όσους έχουν στην κατοχή τους ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνα ή αεροσκάφος. Ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους ενώ είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής τους έως και το τέλος Ιανουαρίου 2015. Ο λογαριασμός του φόρου υπολογίζεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ.
6.Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2015. Η εφαρμογή στο taxisnet για την εκτύπωση των σχετικών ειδοποιητηρίων αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Οκτωβρίου και τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ.
Star.gr

ΟΑΕΔ ~ Επίδομα 200 ευρώ σε 42.000 μακροχρόνια ανέργους

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συνολικά 5 προϋποθέσεις για να πάρουν το επίδομα του μακροχρονίως ανέργου.
Επίδομα 200 ευρώ σε 42.000 μακροχρόνια ανέργους αναμένεται να καταβάλει φέτος ο ΟΑΕΔ με τα νέα κριτήρια που θεσπίστηκαν για το βοήθημα και ισχύουν για τις αιτήσεις από 1/1/2014.
Στην εκτίμηση αυτή καταλήγουν στελέχη του Οργανισμού με δεδομένο ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους υποβλήθηκαν 5.000 αιτήσεις. Στο πρώτο δίμηνο του 2013 (με τα παλιά κριτήρια) είχαν υποβληθεί 3.600 αιτήσεις, ενώ για όλο το έτος επιδοτήθηκαν 23.300 μακροχρόνια άνεργοι και όσον αφορά στο 2012 το επίδομα πήραν για όλη τη χρονιά μόλις 8.100 μακροχρόνια άνεργοι. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» το ποσό που θα διατεθεί φέτος είναι 100 εκατ. ευρώ και μάλιστα στόχος της Διοίκησης του ΟΑΕΔ είναι να εξαντληθεί το κονδύλι αυτό, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνουν πιο ελαστικά τα κριτήρια επιλογής των ανέργων.
Προϋποθέσεις:
Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν συνολικά 5 προϋποθέσεις για να πάρουν το επίδομα του μακροχρονίως ανέργου:
-Να είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας.
-Να έχουν ηλικία από 20 μέχρι 66 ετών την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Ως ημερομηνία για τη συμπλήρωση του 20ου και 66ου έτους λογίζεται η ημερομηνία γέννησης.
-Να έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας (360 ευρώ), ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλαδή με αναστολές και συνεχίσεις). Δεν είναι δικαιούχοι οι άνεργοι των οποίων η εγκριτική απόφαση χορήγησης τακτικής επιδότησης ανεργίας είναι μικρότερη των δώδεκα μηνών ή έχουν πάψει να είναι εγγεγραμμένοι μετά τη λήξη της τακτικής τους επιδότησης.
-Να υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δύο μηνών από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
-Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΤΟΥΦΕΚΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ