Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα. Αυτές τις τρεις λέξεις επίλεξε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για να εξηγήσει απόψε στους ιατρικούς συντάκτες με ποιον τρόπο θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος θα ανακοινωθεί όταν έρθει η ώρα, τέλος του μήνα ή αρχές του επόμενου. Αυτή την ώρα παραμένουμε σε επαγρύπνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Τσιόδρας.
«Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμη στο σημείο για να άρουμε τα μέτρα. Πιστέψτε με, θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτή την περίοδο. Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες και μάλιστα μέσα στην ιατρική κοινότητα συναδέλφων που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία, ακόμη και ένα πονόλαιμο, και μετέφεραν τον ιό χωρίς να το θέλουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μία σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων αλλά και όσων νοσηλεύονται σοβαρά. Εμείς στη χώρα μας δεν είδαμε απότομη κορύφωση, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ο δείκτης της επιδημίας Ρ0 είναι κάτω από το 1 στη χώρα μας χάρη στα μέτρα. Η νόσος σβήνει και τελικά εξαφανίζεται. Ελπίζουμε να διατηρηθούν αυτά τα μεγέθη».
«Φυσικά και αν δεις μια ραγδαία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του ιού θα αναγκαστείς ξανά να πάρεις μέτρα» επεσήμανε ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος σε άλλες χώρες τονίζοντας «βλέπετε χώρες που επανέρχονται σε μια κατάσταση lock down γιατί καταγράφουν εισαγωγή κρουσμάτων στην περιοχή τους ή εκθετική διασπορά του ιού».

Τα επιστημονικά δεδομένα που θα οδηγήσουν τους επιστήμονες να προτείνουν άρση των μέτρων​

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ σχετικά με το καθοριστικό σημείο για άρση των μέτρων, ο Σ. Τσιόδρας απάντησε: «Δεν περιμένεις να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα. Ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το Ρ0, δηλαδή η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό. Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ενδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο. Το τρίτο είναι να ελέγχεις ακόμα καλύτερα εστίες αναζωπύρωσης του ιού και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις τόσο καλύτερα μπορείς να ελέγξεις αυτές τις εστίες αναζωπύρωσης του ιού. Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί ακόμα να πει». Όπως εξήγησε, κανείς στον κόσμο δεν έχει δεδομένα και αναφερόμενος στη χώρα μας είπε ότι «έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες, που μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία». Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες και ίσως μέχρι τα τέλη Μαΐου πρόσθεσε και επισήμανε ότι «όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι μια δυναμική κατάσταση. Αν δεις ότι ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Κι αυτό θα το δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και αυτό θα γίνει για να προστατέψεις το σύστημα υγείας και να χτίζεις σιγά σιγά τη συλλογική ανοσία».
Όσον αφορά τη χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδίως όταν κανείς φθάνει στην άρση των μέτρων και ιδιαίτερα για κάποιους χώρους όπου παρατηρείται συγχρωτισμός όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης.

Είκοσι επτά ασθενείς βγήκαν από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 25 νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2170, εκ των οποίων το 56, 2% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 555 (25,6%) σχετίζονται με ταξιδιώτες και 869 (40%) με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 76 με μέσο όρο ηλικίας τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν δύο άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κοροναϊού στους 101, εκ των οποίων 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 73 έτη. Είκοσι επτά βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά έχουν διενεργηθεί 48.798 εξετάσεις δειγμάτων για τον κοροναϊό.

Όσοι πήγαν στην επαρχία για Πάσχα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κος Τσιόδρας σε όσους ήδη μετακινήθηκαν νόμιμα ή παράνομα στην επαρχία για την περίοδο του Πάσχα. Τους κάλεσε όλους να επιτηρούν την υγεία τους, να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας και να αυτοαπομονώνονται με την εμφάνιση του παραμικρού συμπτώματος, τονίζοντας ότι «ακόμη κι ένας πονόλαιμος θα πρέπει να αναφέρεται». Ο κος Τσιόδρας έκανε λόγο για προστασία των μονίμων κατοίκων, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις γιορτές μας» όσοι ταξίδεψαν. «Εγώ δεν θα ήθελα να είχα τέτοια ευθύνη πάνω μου, να μεταφέρω δηλαδή το ιό σε έναν επαρχιώτη ή σε έναν ηλικιωμένο». «Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί ο ιός αυτές τις μέρες και να δούμε τα αποτελέσματα 15 μέρες μετά από άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν ήπια συμπτώματα και μεταδίδουν τον ιό σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Τυχόν λοιπόν συναθροίσεις μπορούν να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία μας. Ακόμη και με την ομιλία μπορεί να μεταδοθεί».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό