Eπίδομα στέγασης: Ποιοι θα το πάρουν και με ποια κριτήρια

Στο ΦΕΚ 2282/ 15-6-2018 τ.Β΄, έχουν δημοσιευθεί τα κριτήρια που καθορίζουν τον τρόπο χορήγησης του επιδόματος στέγασης. Με βάση την κοινή υπουργική απόφαση, το «χρονοδιάγραμμα» έναρξης του προγράμματος, ορίζεται για την 1η Ιανουαρίου 2019 για την κάλυψη ποσού ύψους 70 – 210 ευρώ σε οικογένειες με εισόδημα έως 24.000 ευρώ.Το επίδομα Στέγασης είναι προνοιακό πρόγραμμα για νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.
Ωφελούμενοι
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη. Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται: α) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, και β) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
Δικαιούχος: το ενήλικο άτομο που έχει υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού, η οποία έχει εγκριθεί από το αρμόδιο όργανο του Ο.Π.Ε.Κ.Α.
Μονογονεϊκή οικογένεια: ένας μόνος γονέας (άγαμος, σε χηρεία ή διαζευγμένος, ή λόγω κράτησης του έτερου γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα), ασκεί αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση με δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, την προσωρινή ή μόνιμη επιμέλεια ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων.Για τις ανάγκες του προγράμματος, το νοικοκυριό θα πρέπει να απαρτίζεται αποκλειστικά από τα μέλη της μονογονεϊκής οικογένειας, δηλαδή τον γονέα και το ένα ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.Απροστάτευτα τέκνα: τα ανήλικα μέλη του νοικοκυριού που είναι ορφανά και από τους δύο γονείς ή που κανείς γονέας δεν μπορεί να ασκήσει τη γονική τους μέριμνα, λόγω ασθενείας, αναπηρίας, κράτησης ή στρατιωτικής θητείας και που η επιμέλεια τους έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση σε μέλος του νοικοκυριού.Συνολικό εισόδημα: το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα από κάθε πηγή προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση που εισπράχθηκε από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, κατά το τελευταίο φορολογικό έτος. Στο συνολικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Το ποσό του επιδόματος στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 4, ορίζεται
– Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα
– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα
Η μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα. Ως ανώτατο όριο του επιδόματος στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η διάρκεια της χορήγησης του επιδόματος δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της αρχικής καταβολής.
Με την πάροδο δώδεκα μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, ο δικαιούχος δύναται να επανυποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.
Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος εξυπηρέτησης στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις υπαγωγής του άρθρου 11 της παρούσης και πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:
Εισοδηματικά κριτήρια
Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 8.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 4.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.Στη μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και σε νοικοκυριό με απροστάτευτο/α τέκνο/α για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 8.000 ευρώ. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 24.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού .
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.Οι δικαιούχοι αναμένεται να ενταχθούν στη ρύθμιση μέσω ηλεκτρονικών δηλώσεων που θα προκύπτουν με συμψηφισμό των στοιχείων ΤΑΧΙSnet:
Η αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 (Α’ 75) ως προς τα δηλούμενα στοιχεία και συναίνεσης για τη λήψη φορολογικών δεδομένων που τηρούνται στην Α.Α.Δ.Ε. και στοιχείων που θα αντληθούν από τις υπόλοιπες διασταυρώσεις, υποβάλλεται από τον/ την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της ωφελούμενης μονάδας μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).
https://enwmeniellada.blogspot.com/2018/09/e_27.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2Fdodml+%28%CE%95%CE%9D%CE%A9%CE%9C%CE%95%CE%9D%CE%97+%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91%29

Μεσογειακός κυκλώνας: Μάχη με το χρόνο για τους τρεις αγνοούμενους – Κλειστά σχολεία αύριο – Νέες εικόνες καταστροφής!


Μεσογειακός κυκλώνας: Μάχη με το χρόνο για τους τρεις αγνοούμενους – Κλειστά σχολεία αύριο – Νέες εικόνες καταστροφής! | Newsit.gr 
Την ώρα που η κακοκαιρία συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τύχη των τριών αγνοουμένων. Οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής ερευνούν δύο συμβάντα. Το πρώτο αφορά στην περιοχή Σπαθαρίου-Μετοχίου στην Πύλη Ευβοίας, όπου όχημα παρασύρθηκε σε ρέμα. Το όχημα εντοπίστηκε και αναζητούνται ένας άνδρας και μια γυναίκα, που επέβαιναν -σύμφωνα με πληροφορίες- σε αυτό.
Επίσης, ένα δεύτερο συμβάν αφορά στην περιοχή στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου Προκοπίου – Μαντουδίου, όπου επίσης παρασύρθηκε όχημα από τα ορμητικά νερά. Εκτός οχήματος βρέθηκε η συνοδηγός του που κατάφερε να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο και αναζητείται ο οδηγός.
Αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα, επικοινωνήστε μαζί μας στο info@newsit.gr ή στην σελίδα του newsit.gr στο Facebook

Ανάρτηση Μπακογιάννη για τους αγνοούμενους

«Αυτή την ώρα ζούμε την αγωνία για να βρούμε τους τρεις συνανθρώπους μας στην Εύβοια. Εκεί έχουμε ρίξει όλες τις δυνάμεις μας. Θερμή παράκληση σε όλους: Να είστε προσεκτικοί και να αποφεύγετε άσκοπες μετακινήσεις..» σημειώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης σε ανάρτηση του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook δίδοντας συγχρόνως τον τόνο όλων των προσπαθειών τόσο των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας όσο των Δήμων και της Περιφέρειας Στερεάς.

Τι λέει ο δήμαρχος Μαντουδίου για τους αγνοούμενους

Το Νewsit.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο Μαντουδίου, ο οποίος τόνισε για τους αγνοούμενους: «Είναι τρεις αγνοούμενοι ένα νεαρό άτομο και δυο μεσήλικες. Ένα ζευγάρι μεσήλικες. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ψάχνουν και στην στεριά αλλά και στη θάλασσα για την ανεύρεση τους από την πολιτική προστασία.
Αυτό είναι το θλιβερό γεγονός. Σήμερα δηλώθηκαν ότι αγνοούνται. Από χθες το βράδυ οι συγγενείς του ζευγαριού των μεσηλίκων σήμερα δήλωσαν στις υπηρεσίες ότι αγνοούνται. Δεν τους έβρισκαν δηλαδή σε συγγενικά τους πρόσωπα. Από χθες το βράδυ τους έχουν χαμένους…».

Κλειστά αύριο τα σχολεία – Προβλήματα στους δρόμους

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί την Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018.
Την ίδια στιγμή με δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία από την κεντρική προς τη βόρεια Εύβοια καθώς τα προβλήματα δείχνουν να πολλαπλασιάζονται τις τελευταίες ώρες. Με την υπερχείλιση του Κηρέα έκλεισε ουσιαστικά ο δρόμος από Προκόπι σε Μαντούδι. Έτσι δυσκολεύεται η οποιαδήποτε πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. Όλοι περιμένουν να πέσει η ένταση της βροχής, να απομακρυνθούν τα νερά και τα χώματα που έχουν καλύψει το οδικό δίκτυο και σε πολλές περιπτώσεις τα βράχια για να μπορέσουν να κινηθούν από τη Χαλκίδα προς τη βόρεια Εύβοια ή αντιστρόφως.
Όμως αυτή τη στιγμή εντοπίζεται η επέκταση των πλημμυρικών φαινομένων και στη βόρεια Εύβοια αφού έχουμε υπερχείλιση του Ξηριά με συνέπεια να κλείσουν οι επαρχιακοί δρόμοι γύρω από την Ιστιαία προς Άγιο Γεώργιο, Καμάρια, Ωραιούς, νέο Πύργο. Παράλληλα η ένταση των φαινομένων επεκτείνεται και στο Πευκί, το Ψαροπούλι και άλλες περιοχές της βόρειας Εύβοιας. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Ιστιαία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο να υπερχειλίσει ο χείμαρρος Κατσιρέλος που διασχίζει την πόλη και παλιότερα, από την υπερχείλισή του, είχαν καταγραφεί ανθρώπινες απώλειες.

Περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τους δήμους Λοκρών στη Φθιώτιδα και Λίμνης-Μαντουδίου στην Εύβοια ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Όπως ο ίδιος δηλώνει στο ΑΠΕ από το Μαντούδι όπου μετέβη, «για μια ακόμη φορά ζούμε μια κόλαση.
Οι ζημιές τόσο στο δήμο Λίμνης-Μαντουδίου όσο και στο Δήμο Λοκρών είναι μεγάλες. Πήραμε απόφαση να κηρύξουν αυτούς τους δύο δήμους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να μπορέσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα αλλά και για να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Όλη τη νύχτα στις κρίσιμες αυτές περιοχές δώσαμε μια μεγάλη μάχη και συνεχίζουμε να παλεύουμε με νερά και λάσπες» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Αποστόλου: Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας

«Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν μάχη προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την – βιβλική είναι η αλήθεια – καταστροφή που πλήττει την βόρεια Ευβοια αυτή τη τη στιγμή», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του νομού Ευβοίας Βαγγέλης Αποστόλου.
Υπάρχουν «τρεις αγνούμενοι συμπολίτες μας, οι οποίοι ελπίζω να βρεθούν ζωντανοί». Και πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας το ταχύτερο δυνατό. Είμαστε εδώ, δίπλα τους. Είναι πρωτοφανές αυτό το οποίο βιώνει η περιοχή».

Ο μεσογειακός κυκλώνας ανέβηκε στις Σποράδες

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» παραμένει στην Ελλάδα και η Σκόπελος βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Με θυελλώδεις ανέμους και έντονη βροχόπτωση η κακοκαιρία που πλήττει το νησί συνεχίζεται.
Υπάρχει απαγορευτικό απόπλου από Σποράδες για Βόλο, με το οχηματαγωγό πλοίο «Σκιάθος Εξπρές» να παραμένει στο λιμάνι του Βόλου και το οχηματαγωγό πλοίο “Πρωτεύς” στο λιμάνι της Γλώσσας Σκοπέλου.

Σκόπελος: Το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα

Σκιάθος: Βουλιάζει στα λασπόνερα από το μεσημέρι

Οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν περισσότερο από την έντονη βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους είναι αυτές του Τρούλου, της Αγίας Παρασκευής και των Κουκουναριών, με τον δήμαρχο να συγκαλεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα μάλιστα με την σχετική ανακοίνωση το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, συνεδρίασε στο γραφείο του Δημάρχου Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου, με όλες τις υπηρεσίες (Πυροσβεστικό κλιμάκιο, Αστυνομικό τμήμα, Λιμεναρχείο) να δίνουν το παρών, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κινδύνων λόγω ισχυρής κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί της Σκιάθου. Ο κ. Πρεβεζάνος κάλεσε όλες τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επισήμανε ότι ο Δήμος Σκιάθου θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο έργο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, προσφέροντας προσωπικό αλλά και οχήματα.

Η Σκιάθος βουλιάζει στις λάσπες

Τουρίστες βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχείο

250 τουρίστες, κυρίως προερχόμενοι από σκανδιναβικές χώρες (Νορβηγία – Σουηδία) και οι οποίοι βρίσκονταν σε ξενοδοχεία και καταλύματα στις πληγείσες περιοχές, μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας στο ξενοδοχείο Skiathos Palace, της οικογένειας Δερβένη, η οποία ανέλαβε τη διαμονή και την σίτισή τους.

Εικόνες που κόβουν την ανάσα στην Κορινθία

Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στο δήμο Βέλου – Βόχας και ιδίως στο Βραχάτι, όπως επίσης και στους δήμους Ξυλοκάστρου και Κιάτου, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, Πελοπίδας Καλλίρης. Όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε κοινότητες, λόγω πτώσης δέντρων και στύλων ρεύματος, αλλά όπως μας έχουν ενημερώσει από τον ΔΕΔΔΗΕ από σήμερα το πρωί ενισχυμένα συνεργεία θα εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών».

Ο απολογισμός της καταστροφής στην Καλαμάτα

Δεκατέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στην Καλαμάτα, λόγω των δυσμενών επικρατουσών καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, οκτώ σκάφη βυθίστηκαν στον λιμένα Καλαμάτας, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Στούπας Μάνης, τρία στο αλιευτικό καταφύγιο Κιτριών, ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Ακρογιαλού Μάνης και ένα στο αλιευτικό καταφύγιο Άγιου Ανδρέα Μεσσήνης.
Από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, απεγκλωβίστηκε σώα μία γυναίκα ηλικίας 54 ετών από Θαλαμηγό σημαίας Γερμανίας, που βρισκόταν στον λιμένα Καλαμάτας. Επιπλέον, συνολικά οκτώ σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές στο λιμένα Καλαμάτας και ένα στον λιμένα Κορώνης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΜΙΛΗ