Yπό... εξαφάνιση ο Έλληνας τουρίστας

Στεφανίας Σούκη


Το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταξύ των Ευρωπαίων που δεν έκαναν ούτε ένα ταξίδι για τουρισμό το 2016 ανήκει στου Ελληνές, με την συντριπτική πλειοψηφία να δηλώνει ότι οι λόγοι είναι- τι άλλο- οικονομικοί.Πραγματι, με βάση τα στοιχεία της Eurostat ένα 64,4% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έκανε κανένα ταξίδι (δεν περιλαμβάνονται σε αυτά τυχόν ταξίδια που γίνονται για επαγγελματικούς λόγους) και από αυτούς 3 στους 4 δηλώνουν ότι οι λόγοι ήταν οικονομικοί, ενώ για λόγους υγείας απείχε ένα 17,6%.
Υπάρχουν όμως και χειρότερα: Οι Ρουμάνοι απείχαν σε ποσοστό 76%, με πολύ χαμηλότερο ποσοστό ωστόσο να επικαλείται οικονομικούς λόγους (55,3%), ενώ το 74,4% των Πορτογάλων επίσης δεν έκαναν ταξίδια με το 66,4% εξ' αυτών να δηλώνει ως βασική αιτία επίσης το οικονομικό.Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ως προς τους κατοίκους, ηλικίας 15 ετών και πάνω, που δεν έκαναν κανένα ταξίδι (πλήν των επαγγελματικών) αντιστοιχεί σε ένα 38%, ενώ εντυπωσιακά είναι τα νούμερα των Φινλανδών οι οποίοι σε μονοψήφιο ποσοστό επιλέγουν να μήν είναι ...τουρίστες: Μόλις το 8,6% δεν έκανε κανένα ταξίδι το 2016 και ακολουθούν οι Ολλανδοί με ένα 14,7%. Η Eurostat αναφέρει ότι πανευρωπαϊκά, 1 στους 2 Ευρωπαίους έκαναν τουλάχιστον ένα ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας τους με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση, ενώ σχεδόν 1 στους 3 ή αλλιώς ποσοστό 32% ταξίδεψαν στο εξωτερικό.
Ως προς τους λόγους που επικαλούνται οι Ευρωπαίοι που επιλέγουν να ...μήν είναι τουρίστες, σε ποσοστό 48% δηλώνουν ως πρώτη αιτία το οικονομικό, ένα 20% επικαλείται λόγους υγείας και ακόμη ένα 20% ότι απλά δεν ήθελε να ταξιδέψει. Οι υπόλοιποι λόγοι σχετίζονται με επαγγελματικές, οικογενειακές δεσμεύσεις ή δεσμεύσεις που έχουν να κάνουν με σπουδές. Οι οικονομικοί λόγοι υπερισχύουν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, πλήν των 65+, όπου οι λόγοι υγείας είναι το βασικό εμπόδιο.