ΒΡΟΧΉ ΚΑΤΑΣΧΈΣΕΩΝ ΣΕ...ΆΔΕΙΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΎΣ

Μπορεί οι κατασχέσεις ακόμη και για μικροποσά να πέφτουν «βροχή» αλλά τα ποσά που βρίσκουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς είναι όλο και λιγότερα.Τα υπόλοιπα διαθέσιμα που εντοπίζει το Δημόσιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς μειώνονται σταθερά μήνα με το μήνα. Το μέσο υπόλοιπο που κατάσχει το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών μειώνεται σταθερά από το 2015, έτος κατά το οποίο ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.Σύμφωνα με στοιχεία της Καθημερινής το μέσο υπόλοιπο που εισέπραξε το Δημόσιο από τα χιλιάδες κατασχετήρια που αποστέλλει κάθε μήνα προς τις τράπεζες μειώθηκε από τα 730 ευρώ σε 550 ευρώ το 2016, ενώ μειούμενο είναι το μέσο ποσό κατάσχεσης και το πρώτο τρίμηνο του 2017 που έπεσε στα 500 ευρώ.
Αιτία είναι η σταθερή μείωση των υπολοίπων των καταθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2017, όταν οι καταθέσεις των νοικοκυριών υποχώρησαν στα 98,8 δισ. ευρώ από 100,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.Η μείωση του μέσου υπολοίπου που κατάσχεται για οφειλές προς το Δημόσιο, καταγράφεται παρά τη μαζική αποστολή κατασχετηρίων που εκτελούν οι τράπεζες κατ’ εντολήν της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία έχει αυξήσει κατά 128,6% τον περασμένο χρόνο τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και συγκεκριμένα τις κατασχέσεις στα χέρια τρίτων.Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 απεστάλησαν 1,5 εκατ. κατασχετήρια έναντι 670,7 χιλιάδων το 2015. Εντούτοις ο αριθμός αυτών που εκτελέστηκαν ήταν περί τις 137.000 το 2015 και περί τις 480.000 το 2016, ενώ τα ποσά που εισπράχθηκαν ήταν 100 εκατ. ευρώ το 2015 και 260 εκατ. ευρώ το 2016. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΑ ο συνολικός αριθμός των οφειλετών για τους οποίους η φορολογική διοίκηση μπορεί να λάβει αναγκαστικά μέτρα ανέρχεται σε 1,6 εκατομμύρια.

Πηγή: Καθημερινή

06Μαη2017

Αυτοεξευτελισμός


Τα μέτρα που υπογράφουν και ψηφίζουν, θα τα ονόμαζαν αντιλαϊκά και θα ξεσήκωναν τον κόσμο, αν τα προωθούσε οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τους ίδιους. Τώρα όμως βρίσκουν κάθε τρόπο να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και εξαντλούν τη φαντασία τους σε λεκτικές και νοηματικές ακροβασίες, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Στην αρχή πετύχαιναν τον σκοπό τους. Όμως μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και τη συνεχή λήψη μέτρων που αφαιρούν εισοδήματα σχεδόν από το σύνολο των πολιτών, το μόνο που καταφέρνουν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές είναι να γελοιοποιούν και να εξευτελίζουν τους εαυτούς τους.Τα ψέματα και η αθέτηση των υποσχέσεων είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα στην πολιτική ζωή. Όμως εδώ έχει ξεπεραστεί κάθε προηγούμενο. Οργανώθηκε μια τεράστια απάτη, η οποία συμπληρώθηκε με την προσπάθεια ηθικής απαξίωσης των αντιπάλων και με μια πρωτοφανή επιθετικότητα, η οποία περιελάμβανε και βίαιες ενέργειες.Πώς μπορεί να τα δικαιολογήσει όλα αυτά εκείνος που ασκεί την πολιτική που με τόση ένταση κατήγγειλε; Φυσικά και δεν μπορεί. Μπορεί όμως να ανακατεύει την τράπουλα και να ρίχνει στον δημόσιο διάλογο μια εναλλακτική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή επικοινωνεί με το εναπομείναν ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και ικανοποιεί την ανάγκη του να μην έρθει αντιμέτωπο με την αλήθεια.Το σημερινό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται είτε από ανθρώπους του δημόσιου τομέα, που θεωρούν ότι τα συμφέροντά τους προστατεύονται από την παρούσα κυβέρνηση, είτε από αυτ-απατόμενους ψηφοφόρους, που δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τα αποτελέσματα των επιλογών τους. Και οι δύο αυτές ομάδες έχουν ανάγκη για ένα παραμύθι, το οποίο θα κάνει πιο ανώδυνη την ταύτισή τους με μια κυβέρνηση που συνεχώς αναιρεί την προηγούμενη ρητορική της.Η πολιτική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πτώση του στις δημοσκοπήσεις, παραμένει ισχυρή. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τον αντιμνημονιακό λόγο έφτασε από το 4% στο 36%, το εντυπωσιακό είναι ότι ως μνημονιακό κόμμα κρατάει περίπου τους μισούς ψηφοφόρους από εκείνους που κέρδισε με τον αγώνα εναντίον του μνημονίου. Για αυτούς τους ψηφοφόρους ακούμε όλα αυτά τα εξωφρενικά κάθε μέρα.Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία. Για τα μέλη της η συμμετοχή στην κυβέρνηση είναι ένα αναπάντεχο δώρο και δεν θέλουν με τίποτε να το χάσουν. Γι’ αυτό έγιναν από αντιμνημονιακοί μνημονιακοί με τόση ευκολία. Για την εξουσία είχαν και έχουν εργαλειοποιήσει τα πάντα και τους πάντες, χωρίς να εξαιρούνται οι οπαδοί τους.
Δεν τους ενδιαφέρει το κακό που κάνουν στη χώρα και στις ζωές των ανθρώπων. Ανήκουν στην κατηγορία εκείνη των πολιτικών που δεν αντιλαμβάνονται την εξουσία ως δυσβάστακτη ευθύνη, αλλά σαν το ανώτατο στάδιο της καλοπέρασης. Και για χάρη της εξουσίας και των προνομίων της αυτογελοιοποιούνται και αυτοεξευτελίζονται καθημερινά.