Σεισμός στη Ζάκυνθο: Η στιγμή που «χτυπά» ο Εγκέλαδος



Ο ισχυρότερος σεισμός που έχει σημειωθεί στη Ζάκυνθο από το 1953 αναστάτωσε όχι μόνο το Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Αθήνα, αλλά και την Ιταλία, τη Μάλτα, την Αλβανία, μέχρι και τη Λιβύη. Η στιγμή του σεισμού καταγράφηκε σε video που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα social media. Σύμφωνα με μαρτυρίες χρηστών των social media, ο σεισμός είχε διάρκεια 15 με 30 δευτερόλεπτα!div style="-webkit-text-stroke-width: 0px; background-color: transparent; box-sizing: border-box; color: #18181f; font-family: roboto slab,sans-serif; font-size: 16px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; line-height: 23px; margin-bottom: 15px; margin-left: 0px; margin-right: 0px; margin-top: 0px; orphans: 2; outline-color: invert; outline-style: none; outline-width: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 0px; padding-right: 0px; padding-top: 0px; text-align: left; text-decoration: none; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; word-spacing: 0px;">
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:33

Η χρήστης του twitter Marilou46 που μένει στην Αθήνα, έγραψε πως 4-5 λεπτά αφού κατάλαβε το σεισμό, τα φώτα του σπιτιού της συνέχισαν να… πηγαινοέρχονται.
Ένας άλλος χρήστης, ο Τάσος Φιλιάνδρας, κατέγραψε τη στιγμή του σεισμού στο Λουτράκι!
«Ο σεισμός μετέφερε πολλά από τα πράγματα που έχουμε στο δωμάτιο» ανέφερε σε ανάρτησή του κάτοικος της Ζακύνθου για τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί και ακολουθήθηκε από ισχυρούς μετασεισμούς. Ένας άλλος κάτοικος ανέφερε στο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ότι ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και εξαιτίας του έπεσαν αντικείμενα από τα ράφια σπιτιών και καταστημάτων.
«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει στη Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5-5,5 Ρίχτερ.
Δυο μετασεισμοί 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, αλλά και άλλοι 10 πάνω από 4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει τον σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη 1:54 τα ξημερώματα με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 44 χλμ Ν-ΝΔ της Ζακύνθου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο κ. Χουλιάρας σημείωσε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5-5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες. Κάτι που συνήθως γίνεται όπως είπε στους σεισμούς του Ιονίου.
Με πληροφορίες από Il Messagero, Daily Mail και ΑΠΕ – ΜΠΕ