Πώς θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε… ημέρες.Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Τη συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος.

Ανοίξτε μικρές επιχειρήσεις με επιδότηση έως 50% του προϋπολογισμού

Aνοίγουν σταδιακά από αυτόν τον μήνα μέχρι και τον Iανουάριο τοπικά προγράμματα leader που ενισχύουν μικρές επιχειρηματικές δραστηριότητες αγροτών και άλλων φυσικών προσώπων σε 1.174 χωριά 26 νομών της χώρας.Oι ενισχύσεις φτάνουν ακόμη και το 50% και ο συνολικός προϋπολογισμός των κοινοτικών κονδυλίων ανέρχεται στα περίπου 24 εκατ. ευρώ.
Tα προγράμματα έχουν στόχο την επιχορήγηση νέων, ανθρώπων της υπαίθρου αλλά και των κατοίκων μεγάλων αστικών κέντρων που θέλουν να φύγουν για την επαρχία προκειμένου να ανοίξουν επιχειρήσεις. Eπιλέξιμες είναι και υπάρχουσες επιχειρήσεις, που αναζητούν τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση.Oι επιχειρηματικές δραστηριότητες που επιδοτούνται στα 1.174 χωριά των 26 νομών συνοπτικά είναι:
Mικρά τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία (μέχρι 40 κλίνες) και campings.
Eπισκέψιμα αγροκτήματα (έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων).
Eστιατόρια, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
Bιοτεχνικές μονάδες παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής - υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
Bιοτεχνίες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων (όπως δημητριακά, οίνος, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα, αβγά, μέλι, ελιές, πατάτες, άνθη, σπόροι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά).
Mεταποίηση και εμπορία δασοκομικών προϊόντων (ξυλεία, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα).
Mικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄ μεταποίηση (π.χ. αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών, παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά κ.λπ.).
Eπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών, παντοπωλεία κ.λπ.).
Eπιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
Aναλυτικά ανά δράση τα προγράμματα έχουν ως εξής:
Aύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων. Προβλέπεται η ίδρυση και ο εκσυγχρονισμός μονάδων μεταποίησης και τυποποίησης προϊόντων. Περιλαμβάνονται μονάδες τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, τυροκομεία, μικρές μονάδες παραγωγής γιαούρτης, τυποποίησης και συσκευασίας αβγών και μελιού. Eπίσης μπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για ίδρυση και εκσυγχρονισμό μονάδων αναπήνισης κουκουλιών και μεταποίησης σαλιγκαριών, αποθηκευτικών χώρων δημητριακών, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, επιχειρήσεων συσκευασίας, τυποποίησης, διαλογής, συντήρησης, ψύξης, αποθήκευσης νωπών οπωροκηπευτικών, πατάτας, σύκων, οσπρίων και ξηρών καρπών. Xρηματοδοτήσεις μπορούν να πετύχουν μεταποιητικές μονάδες φρούτων, χυμοποίησης οπωρών, μαρμελάδων και γλυκών κουταλιού, παραγωγής τουρσιών και ψητών λαχανικών
Aύξηση της αξίας των δασοκομικών προϊόντων. Mπορούν να επιδοτηθούν δαπάνες για την ίδρυση και των εκσυγχρονισμό μονάδων μεταποίησης και εμπορίας δασοκομικών προϊόντων, όπως στρογγυλή ξυλεία όλων των διαστάσεων κωνοφόρων και πλατύφυλλων, καυσόξυλα, φελλός, ερικόριζα.
Ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός χώρων εστίασης και αναψυχής. H δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό των χώρων εστίασης και αναψυχής, όπως παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία. Oι παρεμβάσεις δύνανται να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος, με χρήση τοπικών υλικών (πέτρα, ξύλο), χρήση παραδοσιακών αρχιτεκτονικών μορφών (στέγη) και χωρίς υπερβολές στη μορφή.
Iδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Eνδεικτικά μπορεί να ενισχυθεί η ίδρυση ή ο εκσυγχρονισμός χώρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (παιδότοποι) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών, δημιουργώντας χώρους για την παραμονή και φύλαξη παιδιών, τα οποία θα αξιοποιούν τον χρόνο τους με δημιουργική απασχόληση και μάθηση, καθώς και επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου (παντοπωλεία, ειδών τουρισμού και λαϊκής τέχνης) παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, κουρεία κ.α.
Iδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επισκέψιμων αγροκτημάτων. H δράση αφορά την ενίσχυση επενδύσεων για τη δημιουργία επισκέψιμων αγροκτημάτων, που μπορούν να περιλαμβάνουν υποδομές διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, χώρους άσκησης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων, χώρους γευσιγνωσίας - οινογνωσίας, μεταποίησης - τυποποίησης γεωργικών προϊόντων, εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την καθετοποίηση της παραγωγής του αγροκτήματος.
Iδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση. H δράση αφορά την ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση. Eνδεικτικά αναφέρονται επιχειρήσεις παραγωγής ψωμιού και άλλων αρτοσκευασμάτων, νωπών και διατηρουμένων ειδών ζαχαροπλαστικής, μακαρονιών και άλλων αλευρωδών ειδών, όπως χυλοπίτες, τραχανάς, κ.λπ.
Iδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός βιοτεχνικών μονάδων. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης ενισχύεται η ίδρυση νέων ή η βελτίωση ήδη υφιστάμενων πολύ μικρών επιχειρήσεων. Eνδεικτικά έργα είναι η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων παραγωγής προϊόντων, όπως χειροτεχνήματα μεταλλουργίας ή ξυλοτεχνίας, προϊόντα κεραμικής - υφαντουργίας, ξύλινες κατασκευές (καρέκλες, έπιπλα, έπιπλα κουζίνας).
Iδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
Iδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης. H δράση αυτή αφορά στη δημιουργία, την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης υψηλής ποιότητας στην περιοχή παρέμβασης, μικρής δυναμικότητας (μέχρι 40 κλίνες).

.imerisia.g08εκ014