Taxis: Πρεμιέρα σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις 2017

Όπως ανακοίνωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, με το σημερινό άνοιγμα του συστήματος Taxis για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, είχαμε και την κατάθεση των πρώτων εκατό φορολογικών δηλώσεων μέσα στα πρώτα πέντε λεπτά.

Στο σύστημα έχουν ανέβει ήδη οι βεβαιώσεις αποδοχών (όσες έχουν αποσταλεί από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία) ενώ έως αύριο αναμένεται να έχουν ενσωματωθεί στα δεδομένα των δηλώσεων και οι τόκοι καταθέσεων. Η συγκεκριμένη εργασία, απαιτεί αρκετό χρόνο δεδομένου ότι αφορά σε 25 εκατομμύρια αρχεία.
Όσον αφορά στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη καθώς ο νόμος ορίζει με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, χρονικό περιθώριο έως τις 30 Απριλίου. Στο παρελθόν, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο προθεσμίας έως τις 15 Ιουλίου αλλά όπως διευκρίνισε σήμερα ο Γιώργος Πιτσιλής, το θέμα θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά.
Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάστηκε και η νέα ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων aade.gr μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρούν και σε δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τη διευκόλυνσή τους.
Τέλος, σημειώθηκε ότι αναμένεται άμεσα η έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με τις αποδείξεις και την κατοχύρωση του αφορολογήτου, με την οποία θα διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση πληρωμών δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος, ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να κρατά και τις χάρτινες.
αλίευση