Ξεκίνησαν από χτες και ολοκληρώνονται την 31η Μαΐου οι αιτήσεις εγγραφής και δήλωση προτίμησης για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-----
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-----
Ταχ. Δ/νση: Α. Παπανδρέου 37
Τ.Κ. – Πόλη: 15180 - Μαρούσι
Ιστοσελίδα: www.minedu.gov.gr
E-mail: press@minedu.gov.gr

Εσωκομματική «μουρμούρα» από 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις χηρείας

"Μουρμούρα" φαίνεται πως έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η καθυστέρηση των συντάξεων χηρεία. 58 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με σχετική ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών χαρακτηρίζουν το γεγονός "αδικαιολόγητο".
Όπως σημειώνουν, οι δικαιούχοι συντάξεως χηρείας χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος, καθώς οι πολίτες αυτοί, εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, έχουν να διαχειριστούν και το βιοποριστικό τους ζήτημα.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να πληροφορηθούν από τις ηγεσίες των δύο Υπουργείων όχι μόνο γιατί καθυστερεί η χορήγηση των συντάξεων λόγω θανάτου στους δικαιούχους αλλά και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας αλλά και η άμεση απόδοσή τους στους δικαιούχους.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης
«Η ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα μείζονος σημασίας θέμα και το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η καθημερινότητα όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων αυτής της χώρας. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως μια μερίδα πολιτών, δικαιούχων συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) χρήζουν μιας ιδιαίτερης προσοχής και μέριμνας από το κράτος, καθώς οι πολίτες αυτοί, εκτός από την απώλεια του ανθρώπου τους, έχουν να διαχειριστούν και το βιοποριστικό τους ζήτημα.
Λαμβάνοντας υπόψη το πιεστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε, η ηγεσία των υπουργείων έχει πολλάκις υπογραμμίσει την προτεραιότητα να αποδοθούν άμεσα οι συντάξεις χηρείας, ειδικότερα μετά και από την έκδοση της διευκρινιστικής εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ τον Φεβρουάριο του 2018, με την οποία «ξεκλείδωσαν» ουσιαστικά οι διαδικασίες και άνοιξε τυπικά ο δρόμος για την έκδοση οριστικών συντάξεων χηρείας.
Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο αποσαφηνίζεται το πλαίσιο που ορίζεται από το νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016) περί χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου, όπως συμπληρώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Ν. 4499/2017 και έτσι δόθηκε, όπως μας διαβεβαίωσαν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ( για τις συντάξεις του Δημοσίου), το πράσινο φως για την οριστικοποίηση και την απόδοση των συντάξεων αυτών.
Ωστόσο, παρατηρούνται έως και σήμερα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και αναβολές, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες δικαιούχους χήρους και χήρες σε καθεστώς αδιεξόδου, αντιμετωπίζοντας ουσιαστικά ακόμα και πρόβλημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους.
Επειδή, η μέριμνα ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκεται πάντα για την Κυβέρνησή μας σε πρώτο πλάνο,

Επειδή, οι διαμαρτυρίες για τις αναίτιες αυτές καθυστερήσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες, και

Επειδή, έχει αποσαφηνιστεί ήδη πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο για τις συντάξεις αυτές,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιό λόγο καθυστερεί η χορήγηση των συντάξεων λόγω θανάτου στους δικαιούχους;

2. Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν, ώστε να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η έκδοση των οριστικών συντάξεων χηρείας αλλά και η άμεση απόδοσή τους στους δικαιούχους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αντωνίου Χρήστος

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγενά Άννα

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεννιά Γεωργία

Δημαράς Γεώργιος

Δημητριάδης Δημήτριος (Μίμης)

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Θελερίτη Μαρία

Θηβαίος Νικόλαος

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καΐσας Γεώργιος

Καραγιάννης Ιωάννης

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Νίνα

Καστόρης Αστέριος

Κατσαβριά -Σιωροπούλου Χρυσούλα

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κωνσταντινέας Πέτρος

Λάππας Σπυρίδων

Μανιός Νικόλαος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μιχελής Αθανάσιος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μπάλλης Συμεών (Μάκης)

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπγιάλας Χρήστος

Ντζιμάνης Γεώργιος

Ξυδάκης Νικόλαος

Πάντζας Γεώργιος

Παπαφιλίππου Γεώργιος

Παραστατίδης Θεόδωρος

Πρατσόλης Αναστάσιος

Ρίζος Δημήτριος

Ριζούλης Ανδρέας

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σιμορέλης Χρήστος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Στέφος Ιωάννης

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Συρίγος Αντώνιος

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζαμακλής Χαρίλαος (Χάρης)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσίρκας Βασίλειος

Τσόγκας Γεώργιος

Ψυχογιός Γεώργιος».
newsit.gr
15 Μαη 2018

Στη χώρα των Μάου-Μάου…


Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου

Πίσω από όλα τα δεινά του ελληνισμού βρίσκονται οι Βρετανοί!
Στην Μικρασιατική καταστροφή της Σμύρνης, όπου ο μεγάλος Άγγλος ιστορικός Γκάιλς Μίλτον σε συνέντευξή του στο “Βήμα” τον Σεπτέμβριο του 2010 είχε πει, σχολιάζοντας για το βιβλίο του: “Χαμένος Παράδεισος – Σμύρνη 1922”:
«…η καταστροφή της Σμύρνης υπήρξε κατά τη γνώμη μου η πρώτη μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή του 20ού αιώνα. Εκτός αυτού όμως θεώρησα ότι ήταν αναγκαίο να ειπωθεί καθαρά, στον αγγλόφωνο κόσμο, τουλάχιστον, μέσω του βιβλίου μου, ποιος ήταν πραγματικά ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή και ιδιαίτερα των Άγγλων και των Αμερικανών, γιατί αυτό δεν είναι και πολύ γνωστό σε εμάς, ξέρετε. Τι σήμαινε, με άλλα λόγια, για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους εκείνο το οποίο κατ΄ ευφημισμόν αποκαλείται “ρεαλιστική πολιτική”, που πληρώθηκε με αίμα, δάκρυα, εξανδραποδισμό και στρατιές προσφύγων. Οι Άγγλοι θα έπρεπε να αισθάνονται ντροπή για αυτό, όσον αφορά τουλάχιστον το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Και για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το 1922 είχαμε γενοκτονία. Πως το 1922 είναι μαζί μας…»!Στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι Έλληνες έδωσαν τη νίκη στους “Συμμάχους” κατά του φασιστικού Άξονα και ανάγκασαν τον Ουίνστον Τσώρτσιλ Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, τον επονομαζόμενο “πατέρα της νίκης”, να πει για το κατόρθωμα των Ελλήνων: “Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”!Όμως πολύ γρήγορα ξέχασαν τους διθυράμβους για την Ελλάδα και συνέβαλαν στον Εμφύλιο σπαραγμό που ακολούθησε στην Πατρίδα μας! Ρίχνοντας από αεροπλάνων, αριστερές μπότες στους δεξιούς και δεξιές μπότες στους κομμουνιστές!Οι οποίοι Βρετανοί έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην εισβολή των Τούρκων στο νησί της Κύπρου και στον διαμελισμό της Μεγαλονήσου!

Τρέξτε, ήρθε ο Διάδοχος του Θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου…

Έτσι, από το πουθενά μας προέκυψε επίσημη επίσκεψη μέλους της Βασιλικής Οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, για πρώτη φορά (;;;), όπως παραδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο μέγαρο Μαξίμου τον Διάδοχο του Θρόνου και Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο (σ.σ. επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, της τρομερής και φοβερής Mi6)!
Όπως είπε και ο ίδιος ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος, κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχτηκε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος, είναι η πρώτη φορά που έρχεται επίσημα στην Ελλάδα (σ.σ. κατά τα άλλα είναι φιλέλληνας, όπως στη συνέχεια μας δήλωσε)!Όπου, ο ΠτΔ επεφύλαξε μια μεγάλη έκπληξη στον πρίγκιπα Κάρολο κατά την παραδοσιακή ανταλλαγή δώρων!Του παρέδωσε προσκλητήριο της βάφτισης του πρίγκιπα Φιλίππου, πατέρα του Καρόλου και συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία είχε γίνει τον Οκτώβριο του 1921 στο Μον Ρεπό της πόλεως της Κέρκυρας! Ταυτόχρονα βρήκε και το μενού που υπήρχε κατά τη δεξίωση που ακολούθησε της βαπτίσεως!Για όλα τα παραπάνω ενημερωνόμαστε, από τα Συστημικά ΜΜΕ αλλά και από τα Συστημικά σάιτ του διαδικτύου που ανήκουν σε Συστημικούς δημοσιογράφους αυτών των ΜΜΕ και οι οποίοι θριαμβολογούν γι΄ αυτήν την υψηλή πριγκιπική επίσκεψη στην Ελλάδα!

Μετέφερε βουλωμένο γράμμα των ΗΠΑ;

Ωστόσο, εμείς οι αδαείς, οι ανυποψίαστοι, οι καλοπροαίρετοι, θέτουμε εύλογα το ερώτημα: Τι ακριβώς γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;
Κατά τις συζητήσεις που έγιναν με τον ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό μας, μίλησαν μόνο περί ανέμων και υδάτων; Ή ο Κάρολος που συνοδευόταν από την Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλ, μπήκε και σε συζήτηση σοβαρών εθνικών μας θεμάτων; Λέτε να συζήτησαν για την οριστική λύση του ονόματος της χώρας των Σκοπίων; Πού θα πρέπει οπωσδήποτε να εμπεριέχει το ιστορικό ελληνικό όνομα της Μακεδονίας μας; Προκειμένου να μπορούν ελεύθερα τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση;Λέτε, ο Κάρολος να μετέφερε βουλωμένο γράμμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με τον πλέον επίσημο τρόπο, προς την πολιτική Ηγεσία (Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό) της Ελλάδος;Μήπως συζήτησαν και για το Αιγαίο Πέλαγος και τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο που κρύβει στα σωθικά του; Αφού, ως παγκόσμιοι άρπαγες οι Βρετανοί, δεν μπορεί να μην εποφθαλμιούν τον αμύθητο ορυκτό μας πλούτο!

Στην Κρήτη εεεεε…. 

Ταυτόχρονα μας γεννάτε και το ερώτημα! Αφού ο Προκόπης Παυλόπουλος τον “συγκίνησε” θυμίζοντάς του τα βαφτίσια του πατέρα του στην Κέρκυρα, γιατί δεν εκδήλωσε το ενδιαφέρον να πάει στο νησί του Ιονίου;Γιατί, εξ όσων πληροφορούμεθα, εκτός της Αθήνας θα επισκεφτεί και την Κρήτη! Γιατί την Κρήτη; Γιατί;
Γιατί, κάποιος μου είπε, πως οι ΗΠΑ θέλουν την Κρήτη για “αεροπλανοφόρο” τους; Αλλά όχι μια Κρήτη που να είναι μέρος της Ελλάδος, αλλά μια Κρήτη Ανεξάρτητη; Μια Κρήτη, άλλο κράτος;Και όπως μας ενημερώνει το creta live, ο Κάρολος δεν θα επισκεφτεί μόνο τις αρχαιότητες της Κνωσού! Αλλά εκδήλωσε την επιθυμία, όλως τυχαίως, επειδή είναι μέγας ανθρωπιστής να επισκεφτεί καταυλισμούς “προσφύγων” που φιλοξενούνται στο νησί και έχουν γίνει μόνιμοι κάτοικοί του!Γιατί; Τι σηματοδοτεί αυτή η “ανθρωπιστική” ενέργεια; Θυμηθείτε τους αστέρες του Χόλυγουντ που πηγαινοέρχονταν στα νησιά του Αιγαίου και μας εξέφραζαν τον “ανθρωπισμό” τους!
Θυμηθείτε τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος εκτός της Αθήνας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, επισκέφτηκε και την Θράκη!Σας λένε κάτι αυτές οι επιλεκτικές επιλογές των “φίλων” μας;

Είμαστε δυστυχώς για τα πανηγύρια…

Και ενώ περνούν από το μυαλό μου αυτές οι μαύρες σκέψεις, το Σύστημα στην Ελλάδα πανηγυρίζει, γιατί ο Κάρολος κατά την επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή και εξερχόμενος από αυτή χαιρετούσε τον λαό των “ηλιθίων”, επιδεικνύοντας τα μανικετόκουμπά του που έφεραν επάνω τους την ελληνική και τη βρετανική σημαία!Αυτή η κίνηση μου θυμίζει έντονα τα καθρεφτάκια και τις γυάλινες χάντρες που μοίραζαν στους ιθαγενείς οι κατακτητές – αποικιοκράτες τους, προκειμένου να τους ξεγελούν για να μην επαναστατήσουν και τους κρεμάσουν!Αυτή είναι σήμερα η Ελλάδα! Μια αποικία χρέους, που ο καθείς αποικιοκράτης έρχεται εδώ και κάνει το κομμάτι του! Δυστυχώς!
 

Γεύμα στο σπίτι της κ. Αγγελοπούλου…

Δεν μας κάνει καμιά μα καμιά εντύπωση, πως στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Καρόλου, παραβρέθηκαν εκτός των άλλων ο κ. Βαρδής Βαρδινογιάννης και η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, όπως και η κ. Μαριάννα Λάτση!
Μας προξενεί όμως εντύπωση η παρουσία της κ. Γιάννας Αγγελοπούλου!
Γιατί, ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα Καμίλα είχαν γευματίσει νωρίτερα στο σπίτι της κ. Αγγελοπούλου στο Παλαιό Ψυχικό! Όπως τουλάχιστον μας πληροφόρησε φίλος της εφημερίδας μας που έτυχε να περνάει εκείνη την ώρα από εκεί! Και θα είχαν να πουν πολλά! Αφού, ενδεχομένως και να συνδέονται με στενή φιλία και έτσι να προέκυψε αυτό το γεύμα! Άλλωστε, η κ. Αγγελοπούλου υπήρξε και η Πρόεδρος του Αθήνα 2004 των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας!Που από ότι λέγεται, είχε παίξει καθοριστικό ρόλο η Βασίλισσα Ελισάβετ σε αυτήν την ανάθεση!Δεν πιστεύω να περιμένετε δικά μου σχόλια; Όχι βέβαια!

Θα βρεθεί στην Κρήτη η κ. Μπακογιάννη…

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ξέρουμε αν κατά την επίσκεψη του πριγκιπικού ζευγαριού στην Κρήτη, θα παραβρεθεί η βουλευτής της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη!
Αφού είναι η ίδια κρητικιά, αλλά, όπως προσφάτως αποκαλύψαμε θα είναι στις προσεχείς εκλογές υποψήφια βουλευτής Χανίων! Εγκαταλείποντας την Α΄ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας!
Μην με ρωτήσετε περισσότερα, γιατί ενδεχομένως να μην ξέρω…
ο Παναγιώτης Αποστόλου
Αρθρογράφος-πολιτικός αναλυτής

ΠΩΣ μπορείς να πάρεις δεύτερη φορά επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ


Το επίδομα ανεργίας αποτελεί μία από τις βασικές παροχές του ΟΑΕΔ. Η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας είναι μια παροχή που χορηγείται σε μισθωτούς, ασφαλισμένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ των οποίων η εργασιακή σχέση είτε έληξε (σύμβαση ορισμένου χρόνου) είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, με χρονική διάρκεια από πέντε έως 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιμα.
Για δικαιούχο που έχει επιδοτηθεί στο παρελθόν απαιτείται:
Πραγματοποίηση τουλάχιστον 125 ημερών εργασίας στο τελευταίο 14μηνο, πριν από τη λήξη ή τη λύση της εργασιακής του σχέσης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι τελευταίοι δύο μήνες πριν από τη λήξη ή τη λύση αυτής
Τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας που έχει λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας, από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης, να μην υπερβαίνουν τα τετρακόσια (400).Εάν εντός της τετραετίας έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων (400) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων (400) ημερησίων επιδομάτων.Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους απαιτείται η συνδρομή των κάτωθι γενικών προϋποθέσεων:
Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή
Να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
Να μην αυτοαπασχολούνται
Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότηση