ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο και τα σενάρια για πλήγμα κατά του Ιράν

  • Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στη συνέντευξη Τύπου, χθες, στη Τζέντα (φωτ.: EPA / STR)
Εντολή κατάρτισης «σχεδίου αντίδρασης» των ΗΠΑ για τις επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Όπως δήλωσαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η εντολή δόθηκε ωστόσο δεν έγινε αναλυτική παρουσίαση των διαθέσιμων αμυντικών επιλογών.
Σε κάθε περίπτωση, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ δεν έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως δεν έχουν γίνει ούτε αναπροσαρμογές στο ανθρώπινο δυναμικό της αμερικανικής πολεμικής μηχανής που η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ επιτηρεί στη Μέση Ανατολή. Πάντως, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο που επικαλείται και τρίτη πηγή με γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται στον Λευκό Οίκο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει την αίσθηση πως ο χρόνος είναι με το μέρος της, καθώς αναπτύσσει την επιχειρηματολογία της κατά του Ιράν. Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις.
Τις σχετικές διαβουλεύσεις με την Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στην Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντικρούσουν την ιρανική επιθετικότητα στην περιοχή,» όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια μέχρι την επιστροφή του Πομπέο στην Ουάσινγκτον και την πραγματοποίηση σύσκεψης της ομάδας εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ. «Όχι αυθόρμητες αντιδράσεις σε αυτό. [Οι κινήσεις] είναι προγραμματισμένες, ώστε να αποφευ
http://www.pontos-news.gr/article/199498/ipa-pentagono-kai-ta-senaria-gia-pligma-kata-toy-iranχθεί μία ανόητη ενέργεια,» τόνισε η ίδια πηγή.