Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τραπεζική αργία. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την τραπεζική αργία και τους περιορισμούς στις συναλλαγές. Το όριο ανάληψης μετρητών ανερχεται στα 60 ευρώ ενώ από τα capital controls εξαιρουνται οι συντάξεις, οι συναλλαγές των τουριστών και με αποφαση αρμόδιας επιτροπής οι συναλλαγές που κρίνονται αναγκαίες για το δημοσιο ή κοινωνικό συμφέρον.
Επίσης για το διάστημα της αργίας δεν θα επιβαλλονται τοκοι υπερημερίας για οφειλές που έγιναν απαιτητές και αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης και πληρωμής επιταγών.
Από τις 00:00 τα συστήματα των τραπεζών προσαρμόζονται ώστε να γίνονται αναλήψεις μέχρι 60 ευρώ την ημέρα. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ενώ ισχύει το όριο των 60 ευρώ για τις προπληρωμένες κάρτες.Επιτρέπονται οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, Web Banking ή  μέσω τηλεφώνου για πληρωμές μόνο στο εσωτερικό της χώρας.Μισθοί και συντάξεις του δημοσίου θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς, αλλά το όριο ανάληψης για τον δικαιούχο θα είναι 60 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις θα υπάρχουν περιορισμοί μόνο για όσες έχουν δραστηριότητα για το εξωτερικό.
Τα ΑΤΜ των τραπεζών αναμένεται να λειτουργήσουν εντός της ημέρας.
Αναλυτικά τι ισχύει
Απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο "Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας" έδωσε με non paper το Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ανεπίσημο σημείωμα:

"Από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, σύμφωνα με την σχετική ΠΝΠ.