Τιμές-σοκ καταγράφει το μητρώο μεταβιβάσεων στις πωλήσεις ακινήτων


 Δεν έτυχε… πέτυχε! Το ίδιο κόλπο εφάρμοσαν και στην Αργεντινή και σε άλλες χώρες και χιλιάδες ακριβοπληρωμένα σπίτια πέρασαν στα χέρια περίεργων ιδιωτικών εταιριών με ασήμαντο κόστος.

Ακόμα και στις πιο ακριβές περιοχές των βορείων και τον νοτίων προαστίων της Αθήνας οι τιμές των ακινήτων έχουν πέσει πολύ και πολλές φορές βρίσκονται κάτω από την αντικειμενική αξία τους....Η εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών “Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων” στην ιστοσελίδα gsis.gr εμφανίζει τις τιμές αγοραπωλησιών ακινήτων οι οποίες έγιναν από τις αρχές του 2017, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα συμβόλαια μεταβίβασης, αλλά και από συμβολαιογραφικά γραφεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που δείχνουν ότι πολλοί ιδιοκτήτες… σκοτώνουν τα ακίνητα σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από εκείνες που καταγράφονται συνήθως.Στις περιπτώσεις αυτές ωστόσο θα πρέπει να υπολογίσει κανείς τόσο την ύπαρξη των capital controls, όσο και την πάγια τάση για απόκρυψη του πραγματικού τιμήματος για φορολογικούς λόγους.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο καταγράφονται τιμές που είναι ενδεικτικές του τι επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά ακινήτων, καθώς υπάρχουν στοιχεία για πωλήσεις ακινήτων αξίας 145.000 ευρώ, βάσει αντικειμενικής, στην τιμή των 35.000 ευρώ. Το παράδειγμα αυτό αφορά κατοικία 116 τετραγωνικών κατασκευής 1989 στην περιοχή του Ζωγράφου.
Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα από την περιοχή του Αμαρουσίου όπου πωλήθηκε σπίτι 59 τετραγωνικών αντικειμενικής αξίας 97.500 ευρώ στην τιμή των 25.000 ευρώ, δηλαδή με τιμή 423 ευρώ το τετραγωνικό.
Στη Γλυφάδα πωλήθηκε διαμέρισμα 134 τετραγωνικών σε τιμή 104.000 ευρώ δηλαδή σε τιμή 776 ευρώ το τετραγωνικό ενώ η αντικειμενική του αξία είναι 222.000 ευρώ.
Ακόμη πιο ακραίο είναι το παράδειγμα διαμερίσματος 55 τετραγωνικών στο Γαλάτσι το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης στα 1.200 ευρώ το οποίο πωλήθηκε 6.000 ευρώ, δηλαδή με 106 ευρώ το τετραγωνικό.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία διαμέρισμα στο Αιγάλεω 66 τμ έτους κατασκευής 1969, πωλήθηκε στις 18 Απριλίου 2017 αντί 9.000 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση διαμέρισμα 90 τμ στο Μοσχάτο, έτους κατασκευής 1967, πωλήθηκε στις 10 Απριλίου 2017 αντί 15.000 ευρώ.
Στο Γαλάτσι κατοικία 40 τμ, έτους κατασκευής το 1950, πωλήθηκε στις 4 Μαίου 2017 αντί 2.500 ευρώ.
Στο Περιστέρι διαμέρισμα 70 τμ έτους κατασκευής το 1982, πωλήθηκε στις 6 Απριλίου 2017 αντί 21.875 ευρώ.

«Έρχεται» μπαράζ κατασχέσεων για οφειλές προς το ΔημόσιοΚατασχέσεις σε 1,6 εκατομμύριο φορολογουμένους με χρέη προς το Δημόσιο σχεδιάζει η φορολογική διοίκηση μέχρι το τέλος του έτους, με στόχο τη διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και την τόνωσή τους. Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές.
Μάλιστα, το προηγούμενο έτος ο συνολικός αριθμός των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που ελήφθησαν από τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων ανήλθαν σε 1.602.835 έναντι 746.707 του έτους 2015.
Εκ των ληφθέντων μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κ.λπ.) παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα (95,7%). Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε καθημερινή βάση διενεργούνται από τις ελεγκτικές αρχές περισσότερες από 530 κατασχέσεις-δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, που από τις αρχές του έτους έχουν γιγαντωθεί καθώς έχουν προστεθεί και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Εξαιτίας της κρίσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρου ύψους 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Η κατάσταση αυτή έχει ξεκινήσει από το 2014 και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, και με εξαιρετικά ισχυρό το ενδεχόμενο να διογκωθούν περαιτέρω οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
• Τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με ρυθμός της τάξης του ενός δισ. ευρώ τον μήνα. Συνολικά οι μισοί φορολογούμενοι οφείλουν 95 δισ. ευρώ.
• Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευτεί περίπου στα 23 δισ. ευρώ. Οι τάσεις, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, είναι ανοδικές. Και αυτό, διότι πολλοί ασφαλισμένοι, κυρίως επαγγελματίες, βρίσκονται πριν από το «λουκέτο».
• Στο πρώτο 5μηνο του έτους έχουν κλείσει 13.280 επιχειρήσεις.
Ο επιχειρηματίας και ο ελεύθερος επαγγελματίας «βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με νέα… ήθη», επισημαίνει o επικεφαλής της επιμελητηριακής ομάδας στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης - Ενωση Βιοτεχνών–Νέοι Ορίζοντες, Ιωάννης Φωτιάδης, σχολιάζοντας τον νέο τρόπο πίεσης που ασκείται πλέον στην αγορά για χρέη προς το Δημόσιο, «τα οποία, μάλιστα, “γεννήθηκαν” κυρίως τα τελευταία χρόνια, μετά το 2012, εξαιτίας των υπέρογκων φορολογικών επιβαρύνσεων και της δραματικής πτώσης του τζίρου».Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, «οι οφειλές για τις οποίες γίνονται οι κατασχέσεις, και για τις οποίες ενημερώθηκε η επιμελητηριακή ομάδα, αφορούν, μεταξύ άλλων, τον ΕΝΦΙΑ και το ΕΕΤΗΔΕ, που είναι δυσβάστακτα για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται έως και 90% σε σχέση με την προ των μνημονίων εποχή».
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, τονίζουν ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων –μέσω των δικαστικών τμημάτων εφοριών της Θεσσαλονίκης– άρχισε ήδη να προχωρεί σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτου αποστέλλοντας τα σχετικά «ραβασάκια» που χρωστούνται στο Δημόσιο, γνωστοποιώντας το ποσόν της οφειλής και κατάσχοντας αναγκαστικά «στα χέρια σας ως τρίτου όσα οφείλετε ή μέλλετε να οφείλετε από συναλλαγή ως πελάτης» του οφειλέτη και «μέχρι του συνολικού ποσού που εκείνος χρωστά προς το Δημόσιο». Δηλαδή, κατάσχουν αναγκαστικά και μελλοντικές πληρωμές για αγορές που ενδεχομένως θα κάνει κάποιος από τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Να σημειωθεί ότι οι πελάτες του οφειλέτη καλούνται εντός οκτώ ημερών από την επίδοση της επιστολής από την ΑΑΔΕ, «για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, να καταθέσουν τα κατασχεμένα χρήματα στη ΔΟΥ. Ακόμη, η ΑΑΔΕ γνωστοποιεί στους παραλήπτες-πελάτες των επιχειρήσεων που οφείλουν στο Δημόσιο ότι «η δήλωση τρίτου, έστω και αρνητική, θα πρέπει να γίνει εντός οκτώ ημερών από την επίδοση του κατασχετηρίου».

Πηγή:
Καθημερινή