Non paper φωτιά καίει τον Σόιμπλε!

Posted by onpolitika στο Φεβρουαρίου 19, 2015


σοι
 1. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
2. Την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euro Working Group κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις. Απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε. Την ίδια ώρα,
πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι «βλέπουν» θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης. Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι.
3. Καταγράφουμε δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και κομμάτων:
* «Η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα», δηλώνει στην L’ Espresso, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
* Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν σχολιάζει την γερμανική απόρριψη και παραπέμπτει στα κράτη – μέλη του ευρώ για να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα.
* Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, δηλώνει ότι η επιστολή αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι που επιτρέπει ένα λογικό συμβιβασμό με σκοπό την σταθερότητα της ευρωζώνης.
* Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στις συνομιλίες με τους Έλληνες».
* ΟΙ Γερμανοί «Πράσινοι» αντέδρασαν κάνοντας λόγο για ότι «η χυδαία απόρριψη του Σόιμπλε μπλοκάρει μια κοινή λύση».
* Ο Μπερντ Ρίξινγκερ (Die Linke) επισημαίνιε ότι η κυβέρνηση της γερμανικής κυβέρνησης θέλει «να ταπεινώσει και να ρίξει στα γόνατα την αριστερή κυβέρνηση».
4. Επί της ουσίας η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Eurogroup, πιέζοντας τους εταίρους. Επαναλαμβάνουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα –ούτε και δίνει, βέβαια. Και επισημαίνουμε ότι, για πρώτη φορά, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στην πρώτη, μάλιστα, παράγραφο της επιστολής αναφέρεται στην «κοινωνική δικαιοσύνη» προκειμένου για απαλυνθεί «το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσας κρίσης».
5. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Μόνο μια τέτοια συμφωνία εγγυάται, από τη μια μεριά, το μέλλον του ελληνικού λαού, και από την άλλη, τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Είμαστε βέβαιοι ότι η κινητοποίηση του λαού μας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές φωνές της νηφαλιότητας, θα εξασφαλίσουν την τελική επικράτηση της κοινής λογικής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τελεσίγραφα.

Υπέρ της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, η ΕΣΕΕ


Υπέρ της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, η ΕΣΕΕΥπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για την αναπροσαρμογή του κατώτερου μισθού, υπέβαλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης στον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη.Η ΕΣΕΕ τάσσεται υπέρ της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, χωρίς «ναι μεν αλλά» καθώς όπως τόνισε  ο κ. Κορκίδης, η Συνομοσπονδία δεν αντιμετωπίζει φοβικά μια τέτοια εξέλιξη, αφού η αύξηση του κατώτερου μισθού σε 137.000 εργαζόμενους, σημαίνει και  αύξηση της ζήτησης, του τζίρου των εσόδων των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η αναπροσαρμογή αυτή θα μπορούσε να γίνει μέσα σε ένα έτος και σε δυο δόσεις:
  • Την επαναφορά αρχικά του κατώτερου μισθού στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης του 2008, δηλαδή στα 680,59 ευρώ 
  • και εν συνεχεία στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ του 2012 η οποία προέβλεπε τα 751, 39 ευρώ.
Ζητά, επίσης, να εξετασθεί η δυνατότητα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για επιδόματα και δώρα, με ταυτόχρονη αύξηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι - θέση την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν συμμερίζεται το υπουργείο Εργασίας.Η Συνομοσπονδία προτείνει, επίσης, την προσωρινή συνέχιση του παγώματος των τριετιών από τη διαδικασία αύξησης του μισθού άνω των 751 ευρώ και την επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας, με το επίδομα των 360 ευρώ να έχει συνδικαιούχους εργοδότη και εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας.Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, ο κ. Κορκίδης έθεσε ακόμη το ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της παροχής φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς επίσης και για τους συνεπείς εργοδότες.Τόνισε, τέλος, ότι θεωρεί αναγκαία την αποκατάσταση του κύρους και της γενικής ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης ώστε ο κατώτερος μισθός να ορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος, και πρόσθεσε ότι αναμένει την έναρξη του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων, με δεδομένο ότι η τελευταία ΕΓΣΣΕ έχει λήξει και η μετενέργειά της λήγει τον ερχόμενο Μάιο.

Κούρεμα 50% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο!

valavani1423589546

Τη δυνατότητα για «κούρεμα» κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως 31.12.2013, εφόσον αυτές εξοφληθούν εφάπαξ ή τμηματικά με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα ρύθμιση που ανακοινώνει αυτή την ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Από τη διάταξη αυτή, εξαιρούνται οφειλές από ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και ειδικό φόρο κατανάλωσης.Για τα χρέη έως 31.12.2014 προβλέπονται μεγάλες μειώσεις των προσαυξήσεων και 100 δόσεις.
- See more at: http://arouraios.gr/2015/02/kourema-50-stis-lixiprothesmes-ofeiles-sto-dimosio/#sthash.Uf9E7ZW6.dpuf