«Τρέχουν» με χίλια οι κατασχέσεις σε λογαριασμούς


Πάνω από 5 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν το 2017 από τις κατασχέσεις καταθέσεων αλλά και τις ρυθμίσεις που «τρέχουν» την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη εκτοξεύτηκαν στα 101,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου.Την ίδια στιγμή, τον Δεκέμβριο του 2017 οι φόροι που δεν πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ ενώ τα νέα χρέη που προστέθηκαν πέρυσι στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφθασαν τα 12,931 δις. ευρώ.
Τον εφιάλτη των κατασχέσεων έχουν ήδη ζήσει 1.050.077 φορολογούμενοι ενώ ανοιχτοί σε αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων) βρίσκονται ακόμη 1.744.115 οφειλέτες. Με χρέη στην εφορία εμφανίζονται 4.068.857 φορολογούμενοι.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία στο τέλος Δεκεμβρίου 2017 οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούενων προς το δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 101,85 δις ευρώ.
Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν το 2017 διαμορφώθηκαν σε 12,931 δις ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 1,3 δις. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο και σχεδόν όλο το ποσό αφορά φορολογικές υποχρεώσεις που έμειναν απλήρωτες από τους φορολογούμενους (πχ ΕΝΦΙΑ, φορολογικά πρόστιμα, ΦΠΑ κλπ).
Επίσης, 4.068.857 άτομα έχουν χρέη στην Εφορία. Τον Δεκέμβριο ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 138.260 άτομα. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε πάνω από ένα εκατομμύριο οφειλέτες της. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί κατασχέσεις διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο σε 1.050.077 παρουσιάζοντας μέσα σε έναν μόνο μήνα αύξηση κατά 14.781 οφειλέτες.
Μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων και των ρυθμίσεων εισπράχθηκαν 5,069 δις. ευρώ από τα οποία 2,687 δις. από παλαιά χρέη και 2,391 δις. ευρώ από νέες οφειλές.


Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Τα νέα κριτήρια ένταξης -Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις (πίνακες)


Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας με την αύξηση τουλάχιστον κατά 20% των εισοδηματικών ορίων υπαγωγής σε αυτό για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα νοικοκυριά με πολυάριθμα μέλη, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


Σύμφωνα με το aftodioikisi.gμε την ίδια απόφαση λαμβάνονται μέτρα πρόληψης πιθανής κατάχρησης του ΚΟΤ από εύπορους καταναλωτές με την εισαγωγή και περιουσιακών κριτηρίων πέρα από τα εισοδηματικά ενώ καταργείται η απένταξη των καταναλωτών που υπερβαίνουν τη μέγιστη κατανάλωση μέχρι 10%.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο νέο ΚΟΤ θα ανοίξει τις 15 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο νέο σύστημα που είχε ενεργοποιηθεί για το κοινωνικό μέρισμα και το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απριλίου, κατά την οποία όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν το χρόνο να υποβάλουν τη νέα αίτηση ένταξης, με βάσει τα νέα στοιχεία, ακόμα κι αν υπάγονται ήδη στο ΚΟΤ.
Το νέο ΚΟΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, αποτελεί μία παρέμβαση σταθμό στη διαρκή μάχη της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας στη χώρα. Με αυτό εισάγονται νέα κριτήρια που το καθιστούν δικαιότερο, εστιάζοντας στους πλέον ευάλωτους καταναλωτές. Προβλέπονται εκπτώσεις έως και 70% για όσους έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, ποσοστό υπερδιπλάσιο εκείνου που ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα. Συγκεκριμένα καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ:
Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWhκαι απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.
Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.
Μετά από τις βελτιωτικές παρεμβάσεις ο πίνακας με τα εισοδηματικά κριτήρια για τη δεύτερη κατηγορία διαμορφώνεται ως εξής:
1 άτομο9.000 ευρώ
μονογονεϊκή + 1 ανήλικοςή
2 ενήλικοι
13.500 ευρώ
μονογονεϊκή + 2 ανήλικοιή
2 ενήλικοι + 1 ανήλικος
15.750 ευρώ
μονογονεϊκή + 3 ανήλικοιή
2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι
ή
3 ενήλικοί
18.000 ευρώ
μονογονεϊκή + 4 ανήλικοιή
2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι
ή
3 ενήλικοί + 1 ανήλικος
24.750 ευρώ(από
20.250 ευρώ)
μονογονεϊκή + 5 ανήλικοιή
2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι
ή
3 ενήλικοί + 2 ανήλικος
ή
4 ενήλικοι
27.000 ευρώ(από
22.500 ευρώ)
Επίσης, η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000.
Σχετικά με την πρώτη κατηγορία, που αφορά τα κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ισχύουν τα εξής:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.
Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
iii.    Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα ποσά στον παρακάτω πίνακα.
1 άτομο1.200 ευρώ
μονογονεϊκή + 1 ανήλικοςή
2 ενήλικοι
1.800 ευρώ
μονογονεϊκή + 2 ανήλικοιή
2 ενήλικοι + 1 ανήλικος
2.100 ευρώ
μονογονεϊκή + 3 ανήλικοιή
2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι
ή
3 ενήλικοί
2.400 ευρώ
μονογονεϊκή + 4 ανήλικοιή
2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι
ή
3 ενήλικοί + 1 ανήλικος
2.700 ευρώ
μονογονεϊκή + 5 ανήλικοιή
2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι
ή
3 ενήλικοί + 2 ανήλικος
ή
4 ενήλικοι
3.000 ευρώ

Με τις αλλαγές που εισάγονται αντιμετωπίζονται περιπτώσεις καταχρηστικής υπαγωγής στο ΚΟΤ, ώστε να βελτιωθεί η στόχευση του συστήματος και να εξοικονομηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των μεγαλύτερων ελαφρύνσεων προς τους πλέον ευάλωτους καταναλωτές:
Αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις, όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα και περιουσία όλων των ατόμων που κατοικούν στο νοικοκυριό και που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις όπου δικαιούχος δηλώνεται ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα (π.χ. συνταξιούχος), ενώ στο ίδιο σπίτι μένουν και άλλοι ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.
Οι πολύτεκνοι εισάγονται στο ΚΟΤ με τα αντίστοιχα κριτήρια (μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, όπου δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια). Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.
Επιπλέον, καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%. Με το νέο πλαίσιο, οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δεν θα απεντάσσονται, αλλά θα τιμολογούνται με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.
Πηγή: aftodioikisi.gr