Σεισμός Μυτιλήνη - μεγάλες ζημιές σε Βρίσα και Πλωμάρι

6,1 Ρίχτερ κατά το Γεωδυναμικό, 6,3 κατά το Ευρωμεσογειακό, ταρακούνησαν στις 15:30 το Βόρειο Αιγαίο, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση  κυρίως σε Μυτιλήνη, Πλωμάρι και Χίο. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ακολουθία με τουλάχιστον πέντε ισχυρούς μετασεισμούς.Στη Μυτιλήνη, το Πλωμάρι και τις άλλες περιοχές του νησιού οι κάτοικοι δίχως να χάσουν χρόνο βγήκαν αμέσως από τα σπίτια τους και ως αυτή την ώρα παραμένουν στους δρόμους. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές στη Βρίσα, όπου αναφέρονται τουλάχιστον τρεις τραυματίες.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.
Ελλάδα© www.cnn.gr Ελλάδα
Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα, ενώ έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.Από την πρώτη στιγμή οι  κάτοικοι του νησιού, άρχισαν να αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες που αποτυπώνουν τα σημάδια του εγκέλαδου.
 Live video από τη Βρίσα:
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στη Χίο. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων από το Βροντάδο, τον σεισμό συνόδευε μεγάλη βοή και σε αρκετές περιπτώσεις οι αρμοί στους τοίχους άνοιξαν.
Στη Μυτιλήνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ Ευθύμης Λέκκας, μηχανικοί και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Σεισμός στην Τουρκία


Την ίδια στιγμή, άλλος σεισμός -διαφορετικός από αυτόν που ταρακούνησε τα ελληνικά νησιά, όπως είπε στην ΕΡΤ ο Ευθύμης Λέκκας- γινόταν ιδιαίτερα αισθητός σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και άλλες πόλεις στα τουρκικά παράλια, προκαλώντας μεγάλο πανικό. Και αυτό διότι ξύπνησε οδυνηρές μνήμες από τα πολύνεκρα χτυπήματα του εγκέλαδου, κυρίως στο τέλος της δεκαετίας του 90, στη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο από την Προύσα:
Στη Χίο βρίσκεται ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πριν από λίγο έκανε το εξής tweet:  Σεισμός τώρα στη Χίο.Μίλαγα με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνούς όταν άρχισαν να πέφτουν πράγματα γύρω του.Ελπίζω να μιλάμε μόνο για υλικές ζημιές..

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος
πηγή