Αυστηρές ποινές και δήμευση περιουσίας για τους καταχραστές του Δημοσίου με τους νέους Κώδικες

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης με τους νέους Κώδικες που είναι σε διαβούλευση (Ποινικός Κώδικας και Κώδικας Ποινικής Δικονομίας) για τους καταχραστές του Δημοσίου το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται είναι κάθειρξη από 10 έως 15 έτη, ενώ παράλληλα αυστηροποιείται το οικονομικό όριο που αφορά τη βασικά απειλούμενη ποινή καθώς μειώνεται από τις 150.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ.
Ακόμη, αναφέρει ότι από συνδυασμό ποινικών διατάξεων προβλέπεται ότι ο δράστης (καταχραστής του Δημοσίου) μπορεί να συνεργαστεί ώστε να αποκαλύψει συνενόχους και να επιστρέψει έγκαιρα τα ποσά που αφορούσε η εγκληματική πράξη (ποινική συνδιαλλαγή, ποινικός συμβιβασμός, μέτρα επιείκειας). «Να επιστρέψουν δηλαδή “ τα κλεμμένα” στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει καταστεί εφικτό με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν:
«Επί 70 χρόνια από τη νομοθέτησή του το 1950 ο ν. 1608, επονομαζόμενος και ως “ νόμος περί καταχραστών δημοσίου” απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα οικονομικής και πολιτικής διαφθοράς, προκαλώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αφού σε ελάχιστες περιπτώσεις εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του.
Συνολικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοούσε την αποκάλυψη των προσώπων που εμπλέκονταν στις υποθέσεις διαφθοράς ως συνεργοί και συμμέτοχοι, με αποτέλεσμα μόλις 2 -3 σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα να έχουν τιμωρηθεί τόσα χρόνια βάσει του νόμου περί καταχραστών και χωρίς να επιβληθούν ισόβια, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Αποτέλεσμα είναι οι δρακόντειες διατάξεις του να καταλήξουν να περιοριστούν στη στοχοποίηση πράξεων χαμηλότερης απαξίας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τις περιπτώσεις πλαστών πτυχίων καθαριστριών.

Με το νέο πλαίσιο αντικαθίσταται ο ν.1608, που είχε μείνει επί δεκαετίες κενό γράμμα, από έναν αυστηρό, ουσιαστικό αλλά και δικαιότερο νόμο.
Με το νέο νόμο που ακολουθεί τα πλέον σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα:
  • Το πλαίσιο ποινής που προβλέπεται είναι κάθειρξη από 10 έως 15 έτη.
  • Αυστηροποιείται το οικονομικό όριο που αφορά τη βασικά απειλούμενη ποινή από τις 150.000 ευρώ στις 120.000 ευρώ.
Παράλληλα, μέσα από τη συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων των σχεδίων νέου ποινικού κώδικα και νέου κώδικα ποινικής δικονομίας προβλέπονται τα εργαλεία προκειμένου όχι μόνο να τιμωρηθεί ο δράστης, αλλά και να συνεργαστεί ώστε να αποκαλύψει συνενόχους και να επιστρέψει έγκαιρα τα ποσά που αφορούσε η εγκληματική πράξη (ποινική συνδιαλλαγή, ποινικός συμβιβασμός, μέτρα επιείκειας). Να επιστρέψουν δηλαδή «τα κλεμμένα» στο Ελληνικό Δημόσιο, κάτι το οποίο σε ελάχιστες περιπτώσεις έχει καταστεί εφικτό με το παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο.Πέραν αυτών όμως, με το νέο νόμο εκσυγχρονίζονται οι θεσμοί της δήμευσης και της αναπληρωματικής δήμευσης ή της αντικατάστασής της με χρηματική ποινή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η περιουσία που έχασε το δημόσιο θα επιστραφεί πλήρως και σε κάθε περίπτωση».


Γυναίκες ηρωίδες: Αφιέρωμα σε αυτές που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

10K Shares

Γυναίκες με ροζιασμένα χέρια, πόδια γεμάτα πληγές απο τα βάτα του χωραφιού, γυναίκες για όλες τις δουλειές, χειμώνα -καλοκαίρι, με καύσωνα, χιόνι ή βροχή, γυναίκες που δεν γνώριζαν τη λέξη ξεκούραση. Γυναίκες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα τα δύσκολα χρόνια….

Οι γυναίκες της υπαίθρου, μέσα στη φτώχεια της χώρας, στήριξαν τις οικογένειές τους, μεγάλωσαν με τρυφερότητα παρά τις ελλείψεις τα παιδιά τους, δούλευαν τουλάχιστον 18 ώρες την ημέρα, να καλλιεργήσουν τα χωράφια, να συγκεντρώσουν τους καρπούς, να βοσκήσουν τα ζώα, να τα περιποιηθούν κι αργά το βράδυ γυρνώντας στο σπίτι, να μαγειρέψουν για την οικογένεια, να κάνουν μπουγάδα, να ταϊσουν τα παιδιά, να…να…
Όσοι τα έζησαν μικροί, ας αφήσουν τις μνήμες τους να καλπάσουν στο παρελθόν, να ξαναθυμηθούν εκείνη την εποχή, να δακρύσουν με τις ηρωϊδες μανάδες και γιαγιάδες…
Τα λόγια είναι περιττά, όταν «μιλούν» σπάνιες φωτογραφίες εκείνης της εποχής…
Γυναίκες για τα «ζωντανά» της οικογένειας. Δουλειά απο το πρωϊ μέχρι το βράδυ. Στη συνέχεια οι δουλειές του σπιτιού
Φτώχεια και από πολύ μικρή ηλικία τα κορίτσια βοηθούν στο μεγάλωμα των μικρότερων αδελφών τους, πέρα από τις δουλειές στο χωράφι και το σπίτι…
Οι γυναίκες θα κάνουν καθημερινά τη μεταφορά του νερού απο την πηγή στο σπίτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πηγές ήταν μακρυά απο το χωριό και αντιλαμβάνεστε κούραση με καύσωνα, αλλά και με το βάρος του νερού…..
Το καθάρισμα του μαλλιού για να γίνει στη συνέχεια νήμα. Δουλειά της γυναίκας κι αυτό…
Κόψιμο των ξύλων για το χειμώνα ή τη καθημερινά φωτιά για το φαγητό. Οι γυναίκες το αναλάμβαναν κι αυτό…
Φτώχεια και η πιτσιρίκα της οικογένειας θα μεταφέρει νερό στο σπίτι…
Βρίσκει χρόνο η γυναίκα της υπαίθρου να ασχοληθεί με το μωρό της που το έχει μαζί της στο χωράφι…
Γυναίκα – υποζύγιο μέχρι τα βαθιά της γεράματα, χωρίς ίχνος δυσφορίας, αντίθετα με χαμόγελο…
Όργωμα στο χωράφι, Η γυναίκα και μικρή κόρη της, το αναλαμβάνει κι αυτό…
Γυναίκες – υποζύγια και οι άνδρες με κουστούμι και γραβάτα….
Τυχερή η μοναδική γυναίκα που είναι πάνω στο άλογο…
Φυσικά και στον αργαλειό η γυναίκα για τα υφαντά της οικογένειας, τις κουβέρτες, τις βελέντζες, αλλά και για τα προικιά της…
Ποιος ή μάλλον ποια, θα κόψει τα χόρτα στο χωράφι, θα τα μεταφέρει και θα τα αποθηκεύσει για να έχουν τα ζώα τροφή τον χειμώνα?
Προσωπική εργασία με πρώτες τις γυναίκες του χωριού, για τεχνητό φράγμα στο ποτάμι, προκειμένου να εκτρέψουν το νερό προς τα χωράφια τους…
πηγή : dinfo.gr