Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση "αδειάζει" τα ταμεία δήμων και Περιφερειών

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η κυβέρνηση υπέγραψε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υποχρεώνει του φορείς γενικής κυβέρνησης και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πράξη, οι φορείς γενικής κυβέρνησης και οι ΟΤΑ θα πρέπει να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Διαθέσιμα που χρειάζονται οι οργανισμοί αυτοί για να καλύψουν τις άμεσες ταμειακές τους ανάγκες, καθώς και οι δημόσιες επιχειρήσεις και τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιρούνται από την ρύθμιση αυτή.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία καθίσταται «αναδρομικά» υποχρεωτική η μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρεί τα ασφαλιστικά ταμεία από την υποχρέωση μεταφοράς διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αποτέλεσμα να περιορίζει σημαντικά τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.Είναι ενδεικτικό ότι το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) διαθέτει 700 εκατ. ευρώ καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες, αλλά με την εξαίρεση που εισήχθη μπορούν να επενδυθούν μόνον προαιρετικά σε repos.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και έχει ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015, προβλέπει ότι:
Αρθρο Πρώτο: «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον 'Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης' που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.» Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
» Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α' 314), καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.» Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ' της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α' 38), όπως ισχύουν.
Άρθρο Δεύτερο: «Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17.3.2015».Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ για το επόμενο δεκαπενθήμερο. Συγκεκριμένα, μέσα σε δύο εβδομάδες το Δημόσιο καλείται να καταβάλει μισθούς ύψους 1,1 δισ. ευρώ, να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με 850 εκατ. ευρώ περίπου, να καταβάλει τόκους 200 εκατ. ευρώ, ενώ στις 12 Μαΐου θα πρέπει να πληρώσει 746 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.Η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών.Σημειώνεται πως με τις πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου.Παράλληλα, αν τα χρήματα τοποθετούνται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών δεν έχουν την εγγύηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογημένων σε συνθήκες αγοράς έτσι όπως προσφέρεται στο συγκεκριμένο προϊόν.Σε κάθε περίπτωση οι πράξεις repos επιτρέπουν στους φορείς να έχουν σχεδόν άμεσα διαθέσιμα τα κεφαλαία τους όταν τα χρειασθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αττικό Μετρό που είχε επενδύσει σε repos 450 εκατ. ευρώ περίπου και όταν χρειάσθηκε 150 εκατ. ευρώ τα έλαβε άμεσα πίσω.
Διευκρινίσεις από το ΜαξίμουΤο απόγευμα της Δευτέρας, το Μέγαρο Μαξίμου με άτυπη ενημέρωση παρέχει διευκρινίσεις για την ΠΝΠ:
«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου -και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.
Αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%. Υπενθυμίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.Τέλος, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος».

- See more at: http://www.ka-business.gr/pages/Topiki2/8889/me-praksh-nomothetikoy-periexomenoy-h-kybernhsh-adeiazei#sthash.pTZWNVHX.IcpkopRR.dpuf