Φοιτητές στο «κυνήγι» των πιο χαμηλών ενοικίων: Το κόστος της φοιτητικής κατοικίας σε όλη τη χώρα


Εν αναμονή της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, περισσότεροι από 70.000 νέοι φοιτητές και σπουδαστές αναμένεται να ριχτούν στην αναζήτηση φθηνής κατοικίας τις επόμενες ημέρες.
Το θετικό είναι πως το τοπίο των μισθώσων, όπως αναφέρει το «Εθνος», είναι λιγότερο θολό φέτος, καθώς, οι τιμές είναι μειωμένες από 15% έως 20%.Το κέντρο του φοιτητικού κόσμου είναι, προφανώς, η Αθήνα και στην πρωτεύουσα υπάρχουν διαμερίσματα προς ενοικίαση που αρχίζουν από 170 ευρώ και φθάνουν έως τα 320 ευρώ τον μήνα. Εξαιτίας της χωροθέτησης των ΑΕΙ στην πρωτεύουσα, οι φοιτητές προτιμούν συγκεκριμένες περιοχές όπως το Παγκράτι, η συνοικία Ζωγράφου, τα Εξάρχεια, τα Πετράλωνα, το Μετς, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, ο Νέος Κόσμος και Κολονάκι προσελκύουν τους περισσότερους.Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στην περιοχή του Αιγάλεω, ενώ αρκετοί αναζητούν ακόμη πιο φθηνές λύσεις αξιοποιώντας το δίκτυο αστικών συγκοινωνιών και το μετρό. Οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων αρχίζουν από τα 210 ευρώ τον μήνα για ένα δυάρι και από τα 150 ευρώ για τις γκαρσονιέρες. Τα Εξάρχεια και η Κυψέλη εμφανίζονται ως οι πιο φθηνές περιοχές.
Τι ισχύει για Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόρεια Ελλάδα
Η Θεσσαλονίκη έχει αναδείξει τις περιοχές του Χαριλάου, το Κέντρο της Μητροπόλεως και τη δυτική περιοχή της πόλης, τον Εύοσμο, ως περιοχές συγκέντρωσης των φοιτητών. Το μηνιαίο μίσθωμα που ζητείται είναι από τα 180 ευρώ και φθάνει τα 340 ευρώ όταν πρόκειται για δυάρι.
Στην Πάτρα οι συνοικίες Ταραμπούρα, Ζαρουχλέικα, Αγυιά, Ζαβλάνη και Ανθούπουλη είναι οι πλέον περιζήτητες, καθώς αξιοποιούν το καλό συγκοινωνιακό δίκτυο τη πόλης, το οποίο είναι σε θέση να μεταφέρει τους φοιτητές στο κέντρο της πόλης σε λιγότερο από 15 λεπτά. Το κόστος μιας γκαρσονιέρας διαμορφώνεται από τα 130 ευρώ και φθάνει τα 220 ευρώ για ένα δυάρι.
Στις βόρειες περιοχές της χώρας και ειδικότερα στην Κομοτηνή, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, την Καστοριά, οι φοιτητές πρέπει να δώσουν προσοχή στο κόστος θέρμανσης, το οποίο τις περισσότερες φορές φθάνει στα επίπεδα του ενοικίου κατά τους χειμερινούς μήνες.



Πίνακας: Εθνος




iefimerida.gr
07Σεπ2014

Τα «νέα κόλπα» για να σας κλέψουν στο ATM– Οδηγός επιβίωσης


Τα «νέα κόλπα» για να σας κλέψουν στο ATM– Οδηγός επιβίωσης

Η φαντασία και η επινοητικότητα των κλεφτών δεν σταματά. Ο κίνδυνος να σας αφαιρέσουν χρήματα την ώρα που εσείς θα προσπαθείτε να κάνετε ανάληψη από το ATMγια να περάσετε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά μεγαλώνει.
Δείτε τον οδηγό επιβίωσης, όπως συντάχθηκε με τη βοήθεια τραπεζικών στελεχών τα μάτια των οποίων έχουν δει πολλά
Προσοχή στις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, οι επιτήδειοι καιροφυλακτούν. Και στήνουν παγίδες για να «διαβάσουν» το ΡΙΝ και με συσκευές και την μαγνητική επιφάνεια της κάρτας, ενώ με ειδικές μεταλλικές τάπες μπλοκάρουν την έξοδο των χρημάτων. Οι απάτες στα ΑΤΜ αυξάνονται και οι τράπεζες ζητούν από τους πελάτες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψουν για τις γιορτές σε κάποιο δημοφιλή χειμερινό προορισμό. Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη εξηγούν πως σε πολλούς από τους δημοφιλείς προορισμούς τα ΑΤΜ είναι «αφύλακτα» καθώς βρίσκονται εκτός τραπεζικών καταστημάτων, και μπορούν εύκολα να «παγιδευτούν» από τους επιτήδειους.Σημειώνουν πως λόγω κρίσης, αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων απάτης, αφού οι «σπείρες» αναζητούν τρόπους να αποσπάσουν χρήματα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (όπως είναι τα ΡΙΝ και τα στοιχεία της μαγνητικής επιφάνειας). Ακόμα συμβουλεύουν ότι καλό είναι όσοι χρειαστεί να κάνουν ανάληψη τις νυχτερινές ώρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Στην Ελλάδα η ετήσια λεία από ηλεκτρονικές απάτες είναι της τάξης των 7 με 8εκατ ευρώ, ωστόσο εμφανίζει ανοδική τάση, ενώ διαρκώς νέα «κόλπα» εφαρμόζουν οι σπείρες των επιτηδείων.
Πρόσφατα μία σπείρα που εξαρθρώθηκε χρησιμοποιούσε μεταλλικές τάπες με τις οποίες «παγίδευε» την σχισμή εξόδου των χρημάτων του ΑΤΜ. Ο πελάτης έκανε κανονικά τη συναλλαγή, άκουγε και τον «ήχο του χρήματος» όταν μέτραγε τα χαρτονομίσματα το ΑΤΜ, όμως δεν τα έπαιρνε στα χέρια του. Τ
Tα χρήματα έμεναν μπλοκαρισμένα στην μεταλλική υποδοχή. Μόλις ο πελάτης-θύμα απομακρυνόταν από το ΑΤΜ, οι άνθρωποι της σπείρας αφαιρούσαν την μεταλλική τάπα και έπαιρναν το ρευστό
Και φυσικά, οι επιτήδειοι εξακολουθούν να εφαρμόζουν τα παλιότερα κόλπα, που είναι η τοποθέτηση μικροσυσκευής στην υποδοχή της κάρτας για να διαβάσουν την μαγνητική ταινία, και η τοποθέτηση μικροκάμερας, ή διάφανης μεμβράνης στο πληκτρολόγιο για να διαβάσουν το ΡΙΝ. Όμως μηχανισμούς «προστασίας» έχουν στήσει και οι τράπεζες προκειμένου να περιορίσουν τις e- απάτες. Με τους μηχανισμούς αυτούς μπορούν να παρακολουθούν όλες τις ύποπτες συναλλαγές και να μπλοκάρουν τις κάρτες. Για παράδειγμα «ύποπτη» είναι η συναλλαγή, που εμφανίζει την κάρτα πελάτη να χρησιμοποιείται για ανάληψη μετρητών στην Αθήνα και μετά από 1 ώρα στην Λάρισα. Στην περίπτωση αυτή η κάρτα μπλοκάρεται αυτομάτως και ειδοποιείται ο κάτοχος τηλεφωνικά.
Τα βασικά σημεία προστασίας που πρέπει να τηρούν με ευλάβεια όλοι οι χρήστες καρτών είναι:
Ποτέ δεν γράφουμε στην κάρτα το ΡΙΝ.
Κάνουμε αναλήψεις από ΑΤΜ που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους τραπεζών.
Πριν προχωρήσουμε στην πληκτρολόγηση του ΡΙΝ ελέγχουμε ότι δεν μας παρακολουθεί κανείς.
Καλύπτουμε πάντα το πληκτρολόγιο με το χέρι μας ή με ένα χαρτί κλπ.
Σε περίπτωση προβλήματος –πχ το ΑΤΜ μας κράτησε την κάρτα- ειδοποιούμε άμεσα την τράπεζα.
Μην τσιμπήσετε το δόλωμα αν κάποιος σας πει «σας έπεσαν χρήματα» ενώ βρίσκεστε μπροστά στο ΑΤΜ, και ελέγξτε ότι έχετε στα χέρια σας τη «δική» σας κάρτα.

fpress.gr
- See more at: http://arouraios.gr/2013/12/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CF%80%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%BB%CE%AD%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%BF-atm/#sthash.SwEwpiTV.dpuf