Ανοίγουν τους λογαριασμούς όσων μπήκαν στο νόμο Κατσέλη


Αφορά 140.000 δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του ν. 3869 - Νέα αυστηρά κριτήρια για όσους ζητήσουν να ενταχθούν από εδώ και μπρος

Μια νέα πραγματικότητα θα καθιερώσει η αντικατάσταση του Νόμου Κατσέλη, του οποίου η ομπρέλα προστασίας τερματίζεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2018 χωρίς να υπάρχει περίπτωση παράτασής του. Οι αλλαγές που έρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μεγάλες και περιλαμβάνουν επτά αρνητικές εξελίξεις και τρεις σε θετικότερη κατεύθυνση. Οπωσδήποτε, όμως, ανατρέπουν όλα όσα γνωρίζουμε από το 2010,  χρονιά που υιοθετήθηκε ο νόμος της τέως υπουργού του ΠΑΣΟΚ. ...
Κεντρικός πυρήνας των όσων συζητούνται αυτές τις ημέρες ως προς το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή μέχρι το Πάσχα είναι πως απαιτείται ξεψάχνισμα ή ξεσκαρτάρισμα, όπως επικοινωνείται από κυβερνητικές πηγές, των στρατηγικών κακοπληρωτών έναντι όσων βρίσκονται πραγματικά σε αδυναμία. Ενα ξεσκαρτάρισμα όμως που θα αποδειχθεί επώδυνο για χιλιάδες οφειλέτες, οι οποίοι θα κληθούν να συναινέσουν σε μαζική άρση του απορρήτου των λογαριασμών τους.Συγκεκριμένα, στόχος της κυβέρνησης είναι στα δικαστήρια να φθάνουν οι αιτήσεις προστασίας στέγης και περιουσίας όσων πραγματικά έχουν ανάγκη με προηγούμενη ενδελεχή εξέταση της πραγματικής οικονομικής τους κατάστασης. Στο παραπάνω πλαίσιο, θα θεωρείται ως απολύτως αναγκαία η άρση του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών στη λογική πως «για να το σώσεις πρέπει να δηλώσεις όλα σου τα περιουσιακά στοιχεία και τις καταθέσεις».
Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, «αυτή τη στιγμή η μία τράπεζα δεν επικοινωνεί με την άλλη καθώς ο “Τειρεσίας” δεν διαθέτει σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας. Μπορεί δηλαδή να χρωστάει κάποιος ένα ποσό στη μία τράπεζα όμως σε άλλη να έχει χρήματα. Για τον λόγο αυτό θα προωθηθεί προς ψήφιση η άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις όπου κάποιος εντάσσεται στον προστατευτικό νόμο ενώ στην πραγματικότητα έχει περιουσία». Και η ίδια πηγή συμπληρώνει: «Ο “Τειρεσίας” δεν περιλαμβάνει επίσης τα στοιχεία των ξένων τραπεζών. Μπορεί δηλαδή κάποιος να έχει πάρει δάνειο από ελληνική τράπεζα και να διατηρεί καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού. Με το νέο σύστημα θα υπάρχει πλέον επικοινωνία και ενημέρωση από τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για την πραγματική οικονομική κατάσταση των κόκκινων οφειλετών. Κοινώς, η μία τράπεζα θα δίνει στοιχεία στην άλλη».
Η λογική του υπό προώθηση νομοσχεδίου και η κεντρική συλλογιστική του θα είναι ιδιαιτέρως απλή. «Θες να προστατεύσεις το ακίνητο σου; Τότε οφείλεις να αποδεχθείς και την άρση του τραπεζικού απορρήτου σου. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχει πιθανότητα προστασίας της στέγης και οι διαδικασίες θα σημαίνουν έκπτωση από κάθε προστασία και απώλεια περιουσίας».
Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος τελικά δεν επιλέξει να ενταχθεί στον νέο νόμο, ωστόσο έχει καταθέσει αίτηση, θα θεωρείται αυτόματα ύποπτος και θα ελέγχεται ούτως ή άλλως το μέγεθος της περιουσίας του με αυτόματη άρση του τραπεζικού απορρήτου. Κι αυτό διότι η υπαναχώρηση κάποιου που υποτίθεται πως βρίσκεται σε ένδεια και δυσκολία, άρα γι’ αυτό τον λόγο αιτήθηκε προστασία, σημαίνει σε μεγάλο βαθμό ότι κάτι έχει να κρύψει. Η λογική «μονά - ζυγά χαμένος», λοιπόν, θα είναι κυρίαρχη στον νέο νόμο.
Μιλάμε για περίπου 1 στα έξι δάνεια τα οποία εικάζεται ότι θα βρεθούν εκτός διαδικασίας, βάσει και των υπολογισμών που κάνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Τι σημαίνει πρακτικά κάτι τέτοιο; Πως περί τις 20.000 με 30.000 οφειλέτες δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν γιατί αναζητούν προστασία, καθώς από την πραγματική οικονομική  τους  κατάσταση θα αποδεικνύεται ότι μπορούν να πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, όμως επιλέγουν να μην το κάνουν.

Οι 7 «δύσκολες» αλλαγές


■ Ενταξη στον νέο νόμο προστασίας της στέγης σημαίνει αυτόματη άρση τραπεζικού απορρήτου. Ακόμα όμως κι αν κάποιος που κατέθεσε αίτηση υπαναχωρήσει ως προς το αίτημά του, θα ελέγχεται ως ύποπτος. Για τον παραπάνω λόγο και όπου υπάρξει αναντιστοιχία πραγματικών περιουσιακών στοιχείων και δανείων θα προχωρούν καταδιωκτικά μέτρα.

■  Αν δεν πληρώσει κάποιος επί 2 ή 3 συνεχόμενους μήνες τις ρυθμίσεις, η τράπεζα θα μπορεί να προωθεί εις βάρος του την υπόθεση δικαστικά με σκοπό την αποβολή από το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου χωρίς άλλη χρονοτριβή.

■  Με μια απλή επιστολή της τράπεζας, που θα τεκμηριώνει αυτόματα τη μη καταβολή των συμφωνηθέντων, ο ασυνεπής δανειολήπτης αυτόματα θα χάνει την προστασία του νέου νόμου.

■  Οι πλειστηριασμοί στις παραπάνω περιπτώσεις θα είναι αυτόματοι, ενώ σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας οι οφειλέτες θα κάνουν αιτήσεις ανατροπής των παραπάνω αποφάσεων, με σκληρούς όμως όρους ως προς την απόδειξη της αδυναμίας τους.

■  Θα γίνεται έλεγχος των αιτήσεων ένταξης στον νέο νόμο στην πηγή με διαδικασίες γρήγορες και όχι σε βάθος τριετίας και με καθυστερήσεις.

■  Οποιος παρακωλύει νομικά τη δικάσιμο για την αίτησή του, θα χάνει τις ευεργετικές ρυθμίσεις του νέου νόμου. Υστερα από δύο αναβολές της δικασίμου με ευθύνη του οφειλέτη θα υπάρχει αυτόματος έλεγχος για το εάν όντως πληροί τα κριτήρια του νόμου και, εάν όχι, θα πετιέται εκτός με άμεσο τρόπο.

■ Θα προβλέπεται επίσης η έννοια του δόλου αν υπάρχει μεταβίβαση ακινήτου σε συγγενικά πρόσωπα, απόκρυψη οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων, πτώχευση εταιρείας κ.λπ.

Τα τρία «καρότα»


■  Μέχρι τώρα απαιτούνταν 47 συνολικά δικαιολογητικά δημιουργώντας τεράστια γραφειοκρατία, ταλαιπωρία και έξοδα για τους οφειλέτες. Από δω και πέρα θα απαιτείται μόνο μία μονοσέλιδη αίτηση, ενώ τα αναγκαία στοιχεία και παραστατικά θα τα προσκομίζουν στα δικαστήρια όχι οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες αλλά οι τράπεζες.

■  Θα προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εγγυητές, οι οποίοι σήμερα, ακόμα και σε περιπτώσεις κουρέματος οφειλών στους πρωτοφειλέτες, εξακολουθούν να βαρύνονται με το σύνολο του δανείου και όχι με το κουρεμένο ποσό.

■  Θα προκύψει σειρά διευκολύνσεων πληρωμής των δικαστικών εξόδων.
Πηγή

Βόμβα μεγατόνων στο πολιτικό σκηνικό



Βόμβα μεγατόνων στο πολιτικό σκηνικό



Απρόβλεπτες είναι οι επιπτώσεις στο σύνολό τους στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά την παραπομπή της δικογραφίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για να οδεύσει την Τρίτη, με εντολή Τσίπρα, προς τη Βουλή, αφού εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
Το zougla.gr αποκαλύπτει τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis τα οποία είναι τα εξής:

  • Γιάννης Στουρνάρας 
  • Δημήτρης Αβραμόπουλος
  • Άδωνις Γεωργιάδης
  • Εύαγγελος Βενιζελος 
  • Ανδρέας Λυκουρέντζος
  • Μάριος Σαλμάς
  • Ανδρέας Λοβέρδος
  • Γιώργος Κουτρουμάνης 
  • Παναγιώτης Πικραμμένος 
  • Αντώνης Σαμαράς 
Ο ρόλος του Μάριου Σαλμά

Σημειώνεται ότι η υπόθεση της Novartis ξεκίνησε από έρευνα που διέταξε ο Μάριος Σαλμάς, αναπληρωτής υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013, ο οποίος πρωτοστάτησε για να αποκαλύφθει το σκάνδαλο. Ως εκ τούτου, εφόσον εξελιχθεί η υπόθεση, το πιθανότερο είναι ότι ο ίδιος θα είναι βασικός μάρτυρας κατηγορίας .
Ο Μάριος Σαλμάς, παρατύπως, κατά τη διάρκεια της θητείας του διατηρούσε τις τιμές των φαρμάκων της Novartis κάτω από το νόμιμο όριο, προκαλώντας έτσι ουσιαστικά ζημία στην εταιρεία και όφελος στο Δημόσιο.

Σύσκεψη στο Μαξίμου - Τι δήλωσαν Κοντονής, Παπαγγελόπουλος - Στη Βουλή ο φάκελος

Με εντολή του Αλέξη Τσίπρα η δικογραφία που αφορά πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis, διαβιβάζεται αύριο στη Βουλή, όπως ανακοινώσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μετά την ενημερωτική σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Ο κ. Κοντονής τόνισε ότι η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού με το σκάνδαλο με το φάρμακο, «είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος». Το αργότερο έως αύριο το μεσημέρι, είπε, η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις.
Για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τόνισε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις, καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται.

Στ. Κοντονής: «Το σκάνδαλο με το φάρμακο είναι τεράστιο»



Ο Σταύρος Κοντονής είπε ότι πριν από έναν χρόνο είχε αναφέρει σε μια σχετική δήλωσή του ότι το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και από ηθικής πλευρά είναι ένα σκάνδαλο που θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία, πολύ μεγαλύτερο από αυτό του σκανδάλου της SIEMENS . «Θεωρώ ότι αυτή η εκτίμηση επιβεβαιώνεται σε έναν μεγάλο βαθμό σήμερα», είπε. Ανέφερε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης τη δικογραφία που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα, «η οποία με εντολή του πρωθυπουργού αύριο κιόλας θα αποσταλεί στη Βουλή».
Τόνισε ότι «το σκάνδαλο με το φάρμακο, ιδίως όσον αφορά στην ηθική απαξία την οποία φέρει, είναι τεράστιο διότι σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και ύφεσης που καθίστατο δύσκολο για τον φτωχό συμπολίτη μας να βρίσκει τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του, υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες με έναν παράνομο και προκλητικό τρόπο λειτουργούσαν στην κατεύθυνση της υπερκοστολόγησης των φαρμάκων, αλλά και της διάθεσης φαρμάκων μέσω επίορκων λειτουργών του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκεί που δεν έπρεπε». «Γι' αυτόν τον λόγο εκτοξεύτηκε η φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία χρόνια σε ποσοστά διπλάσια της φαρμακευτικής δαπάνης της ΕΕ», επισήμανε. Τόνισε πως «και η ηθική απαξία και το οικονομικό κόστος που συσσωρεύτηκε εις βάρος του ελληνικού λαού είναι ζητήματα τεράστια που η Δικαιοσύνη διερευνά και θα διερευνήσει σε βάθος».
Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής.
Ερωτηθείς εάν σκοπεύει η κυβέρνηση να πάει σε προκαταρκτική, ο υπουργός είπε πως «η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής». Είπε ειδικότερα ότι «αύριο μέχρι το αργότερο το μεσημέρι η δικογραφία θα είναι στα χέρια του προέδρου της Βουλής, θα ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα και με βάση την ενημέρωση και την ενδελεχή μελέτη ενός ογκώδους φακέλου θα λάβουν και τις τελικές θέσεις τους σε σχέση με τις περαιτέρω κοινοβουλευτικές και δικαστικές εξελίξεις».
Απαντώντας για τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν εστάλη αμελλητί ο φάκελος στη Βουλή, σχολίασε: «Μα σήμερα τον έλαβα τον φάκελο, πώς είναι δυνατόν; Αμελλητί σημαίνει ότι ο φάκελος θα είναι αύριο στα χέρια του προέδρου της Βουλής».
Στο ερώτημα εάν έχει εμφανιστεί ο πρόεδρος της Novartis, στον οποίο δεν επιτρέπεται η έξοδος από τη χώρα, ο κ. Κοντονής είπε πως η πληροφορία που έχει είναι ότι δεν έχει ανευρεθεί. «Αυτό κάτι σημαίνει», σχολίασε. 
Για το θέμα της παραγραφής ο κ. Κοντονής σχολίασε: «να ανακαλέσετε στη μνήμη σας ότι κατά το παρελθόν υπήρξαν αδικήματα που είχαν παραγραφεί, υπήρξαν όμως και αδικήματα που δεν είχαν παραγραφεί και για τον λόγο αυτό οι εισαγγελικές αρχές είχαν ολοκληρώσει την έρευνα τους και είχαν παραπέμψει πολιτικά πρόσωπα σε δίκη τα οποία σήμερα έχουν τιμωρηθεί με πολυετείς ποινές καθείρξεως».
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν και μη πολιτικά πρόσωπα, ο υπουργός είπε ότι για τα πρόσωπα που είναι μη πολιτικά τη διαδικασία τη συνεχίζει κανονικά η αρμόδια εισαγγελέας.

Δ. Παπαγγελόπουλος: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ο πρόεδρος της Novartis δεν διώκεται, απλώς του απαγορεύτηκε η έξοδος. «Εάν έχει διαφύγει ή θελήσει να διαφύγει, νομίζω ότι όλοι θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, ότι επιβεβαιώνεται η εισαγγελική έρευνα, ότι κάτι θέλει να κρύψει και θα διαφύγει. Θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες», πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι μια μερική ενημέρωση για τα στοιχεία της δικογραφίας και η πείρα του ως εισαγγελέας, τον οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Όπως το λέω». Υπογράμμισε ότι «η ελληνική δικαιοσύνη έκανε το καθήκον της και είμαι βέβαιος πως θα το κάνει και στη συνέχεια». Για να τονίσει: «Ο ελληνικός λαός όμως απαιτεί το καθήκον του να κάνει και το πολιτικό σύστημα. Να αρθεί υπεράνω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να επιδιώξει και να επιτύχει την αυτοκάθαρσή του. Για το καλό της Ελλάδος, της δημοκρατίας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος».
Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα παραγραφής τυχόν αδικημάτων, ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε πως στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού και όχι επ' ευκαιρίας αυτής. «Τα υπόλοιπα στη Βουλή. Όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις καλό θα είναι να μη μιλάνε, γιατί όσο μιλάνε εκτίθενται. Μόλις λάβουμε γνώση πλήρως της δικογραφίας, με τη νόμιμη διαδικασία πάει στη βουλή, θα επανέλθουμε», είπε.

Οι αντιδράσεις

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Ανακοίνωση του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Παν. Πικραμμένου

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή Κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαίου -Ιούνιου 2012», δήλωσε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Άδωνις Γεωργιάδης: «Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσω του twitter απάντησε με δύο αναρτήσεις: 
Στην πρώτη ανέφερε: «Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί!» και στη δεύτερη: «Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό».
Λίγο αργότερα στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του πολιτικού του γραφείου ο κ. Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο σκάνδαλο της Novartis λέγοντας «Πρόκειται για στημένη υπόθεση στημένη απο το πρωθυπουργικό γραφείο».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε «θα καταπέσει δεν υπάρχει και μία ουσία στην υπόθεση» και πρόσθεσε: «οι προστατευόμενοι μάρτυρες του Τσίπρα για τη Novartis, είναι ένας ψηλός με μουστάκι κι ένας μαυριδερός που κάνει τον δημοσιογράφο».

Δημήτρης Αβραμόπουλος: «Δεν ήταν στην αρμοδιότητά μου το ζήτημα της Novartis»

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.
«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Γιάννης Στουρνάρας: «Πρόκειται για πολιτική στοχοποίηση και bullying»


«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis», αναφέρει σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
«Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας και προσθέτει: «Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Αντώνης Σαμαράς: «Πρόκειται για τη νέα συκοφαντία του Τσίπρα εναντίον μου»

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ αναφέρει τα εξής, σχετικά με το σκάνδαλο Novartis: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! 
Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Πρόκειται για σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού»
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε τα εξής σχετικά με το σκάνδαλο Novartis:
«Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην υπόθεση Novartis κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Το σκάνδαλο Novartis


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το «σκάσιμο» του σκανδάλου Novartis και τη διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή, η οποία αναμένεται να ταρακουνήσει συθέμελα τόσο το πολιτικό, όσο και το ιατρικό στερέωμα. Και αυτό γιατί η υπόθεση παίρνει πλέον πολιτικές διαστάσεις και μάλιστα σοβαρές καθώς στο κάδρο των εμπλεκομένων τοποθετούνται οκτώ πρώην υπουργοί διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων καθώς και δύο πρώην πρωθυπουργοί.
Πρόκειται για πρώην υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης, την περίοδο από το 2006 έως τις αρχές του 2015, κάτω από τα μάτια των οποίων φέρεται να διακινήθηκαν μίζες εκατομμυρίων προκειμένου να αποκτήσει παντοδύναμη θέση στη φαρμακευτική αγορά της χώρας η Novartis.
Μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άλλωστε η σημερινή επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο. Μετά τον κ. Τζανακόπουλο, στο Ανώτατο Δικαστήριο, έφτασαν και η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «κινητικότητα» που παρατηρείται σήμερα συνδέεται με επικείμενη άσκηση κακουργηματικών διώξεων για την υπόθεση αυτή αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας.
Η δικογραφία, η οποία παίρνει πια τον δρόμο της Βουλής, πρόκειται να σηκώσει πολιτική «θύελλα». Τώρα πια το λόγο θα έχει το κοινοβούλιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Από την Εισαγγελία Διαφθοράς ο φάκελος διαβιβάστηκε για να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα δωροδοκίας και απιστίας για τους πρώην υπουργούς. 
Εκείνο ωστόσο που θα κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις είναι το θέμα της τυχόν παραγραφής για τις ενδεχόμενες πράξεις της απιστίας και της δωροδοκίας, μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, αφού ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως είναι γνωστό, προσφέρει ασπίδα προστασίας στα πολιτικά πρόσωπα πάνω από τα οποία πέφτουν βαριές σκιές. Το μόνο αδίκημα που θεωρείται διαρκές και δεν έχει παραγραφεί (μετά την νομολογία που δημιουργήθηκε με αφορμή τον Άκη Τσοχατζόπουλο) είναι αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εάν και εφόσον διακριβωθεί η ύπαρξη εμβασμάτων.
Παράλληλα ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Η έρευνα

Ήδη οι εισαγγελικές αρχές έχουν προβεί σε ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών συνολικά 50 στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και κρατικών υπαλλήλων. 
Έρευνα γίνεται όμως και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καθώς στην κατοχή των αμερικανικών αρχών βρίσκεται πληθώρα στοιχείων, όπως video, emails, τραπεζικοί λογαριασμοί, ονόματα και διευθύνσεις.
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή των αμερικανικών Αρχών προέκυψε έπειτα από προσφυγή-καταγγελία του δικηγορικού γραφείου του Παύλου Σαράκη κατά της Novartis International για αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας και παραβίαση του Ομοσπονδιακού Νόμου FCPA στην Ελλάδα. 
Ο κ. Σαράκης εκπροσωπεί ενώπιον των αμερικανικών Αρχών τους τρεις μάρτυρες-καταγγέλλοντες οι οποίοι υπήρξαν υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης και ξεκίνησαν την υπόθεση. Τα εν λόγω στελέχη μαζί με τον γνωστό δικηγόρο μετέβησαν τον Δεκέμβριο του 2016 στην Ουάσινγκτον και προέβησαν σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, βοηθώντας τα μέγιστα στη σκιαγράφηση των πρακτικών που χρησιμοποιούσε η φαρμακοβιομηχανία. Είχε προηγηθεί η κατάθεση αναφοράς για την υπόθεση του δικηγορικού γραφείου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2016.
Όπως λένε νομικοί κύκλοι στο zougla.gr, από τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί θα προκύψει ότι η Novartis έδινε κατευθύνσεις σε κρατικούς λειτουργούς και χειραγωγούσε το πολιτικό σύστημα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα της έδινε τη δυνατότητα να παρακάμψει κάποιους από τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Τα χρήματα, δε, που φέρονται να έχουν διακινηθεί την εξαετία 2008-2014, ώστε η εταιρεία να εξασφαλίσει ηγεμονική θέση στον χώρο του φαρμάκου, υπολογίζονται σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές σε 500 εκατ. ευρώ ανά έτος! Δηλαδή ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ!
Μετά μάλιστα τις τελευταίες εξελίξεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες ο κύριος Σαράκης και η δικηγορική ομάδα του θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ για διαβουλεύσεις σχετικά με την υπόθεση.

Επιβεβαίωση Μαξίμου για επίσκεψη Τζανακόπουλου σε Άρειο Πάγο


Επιβεβαιώνει και επισήμως η Κυβέρνηση την επίσκεψη του Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δηλώνοντας μάλιστα ότι ζήτησε να ενημερωθεί με αφορμή δημοσιεύματα εφημερίδων.
Στο ίδιο πλαίσιο, η ανακοίνωση αναφέρει πως " Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες".
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κυβέρνηση:
Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αφορμή δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την έρευνα που διεξάγει η Ελληνική Δικαιοσύνη για την υπόθεση της Novartis επισκέφθηκε την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.
Η Εισαγγελέας τον ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες.
Επίσης, ο Υπουργός ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά την έρευνα τα ξημερώματα του Σαββάτου και τις ενέργειες της Ελληνικής Δικαιοσύνης.



Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018, 23:05
http://www.zougla.gr/greece/article/skandalo-novartis-afta-ine-ta-onomata-pou-perilamvanonte-sti-dikografia-pou-pai-sti-vouli