Πέτρος Τατσόπουλος: Ολοκληρώθηκε η βαριά επέμβαση για το ανεύρυσμα αορτής



Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό χειρουργείο, σχολίασαν χαρακτηριστικά οι γιατροί - Αναλυτικά το ιατρικό ανακοινωθέν
Την αισιοδοξία τους για την πορεία της υγείας του πρώην βουλευτή, Πέτρου Τατσόπουλου, εκφράζουν οι θεράποντες ιατροί του στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα και χειρουργήθηκε.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr, η βαριά επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για αποκατάσταση του διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής ολοκληρώθηκε και η ομάδα των γιατρών ευελπιστεί ότι θα ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή του. Μάλιστα θεωρούν ότι το επόμενο 24ωρο θα είναι κρίσιμο για την πορεία της υγείας του, στο οποίο και θα φανεί αν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Αυτήν τη στιγμή κρίνεται σταθερή η κατάστασή του. 
Πρόκειται πάντως για μία εξαιρετικά σοβαρή καρδιοχειρουργική επέμβαση με ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά θνητότητας. Στελέχη του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου έλεγαν στο ethnos.gr ότι ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν εξαιρετικά τυχερός που μεταφέρθηκε αμέσως από το στούντιο όπου βρισκόταν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, καθώς διαφορετικά θα μπορούσε το αιφνίδιο πρόβλημα υγείας να αποδειχθεί και μοιραίο. 
Ο συγγραφέας και πρώην βουλευτής υπέστη έμφραγμα και διαγνώστηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα. Ο Πέτρος Τατσόπουλος μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το στούντιο του Alpha στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και αμέσως μπήκε στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από ιατρικό τιμ με επικεφαλής τον καρδιοχειρουργό, Κώστα Τριανταφύλλου. Για την κατάσταση της υγείας του ενημερώθηκε από τα πρώτα λεπτά η σύζυγός του. 

Αναλυτικά το ιατρικό ανακοινωθέν

Aνακοινώνεται ότι ο συγγραφέας, και πρώην bουλευτής, κ. Πέτρος Τατσόπουλος αφίχθη με  ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στις 12.02 στο ΤΕΠ του Ιπποκρατείου Αθήνας με οξύ οπισθοστερνικό άλγος. Μεταφέρθηκε στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής αμέσως, όπου διαγνώστηκε οξύ διαχωριστικό ανεύρυσμα της αορτής.
Ο ασθενής διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο χειρουργείο καρδιάς επειγόντως (ώρα 12.50), όπου διαπιστώθηκε Οξύς Διαχωρισμός Ανιούσης Αορτής συνοδευόμενος από οξύ επιπωματισμό. Εγένετο χειρουργική αποκατάσταση της νόσου, η επέμβαση που διήρκεσε 5 ώρες περίπου ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ο ασθενής διακομίσθηκε σταθερός στην Μονάδα Καρδιοχειρουργικής Ανάνηψης στις 18.15. Μετά την πάροδο του επόμενου 24ώρου θα ακολουθήσει νεώτερη ανακοίνωση

«Νιώθω έναν ισχυρό πόνο στο στήθος» 

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, όταν ο Πέτρος Τατσόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha. Είχε κληθεί να μιλήσει για το Προσφυγικό, αλλά ένιωσε πόνους στο στήθος. Μάλιστα, λίγο πριν από τις διαφημίσεις, και ενώ μιλούσε για το θέμα ο Δημήτρης Βίτσας, ο κ. Τατσόπουλος ζήτησε να αποχωρήσει λόγω των αφόρητων πόνων. «Θα μου επιτρέψετε, επειδή αισθάνομαι έναν ισχυρό πόνο στο στήθος, να αποχωρήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Μετά το διαφημιστικό, ο παρουσιαστής της εκπομπής, Τάκης Χατζής, σημείωσε: «Είχαμε ένα δυσάρεστο περιστατικό, είχαμε την λιποθυμία του κ. Τατσόπουλου. Ήταν εδώ μαζί μας μαζί με τον γιατρό τον κ. Λύρα να παρουσιάσουν ένα θέμα. Είναι μαζί του και ο κ. Βίτσας, έχουμε ενημερώσει και το ασθενοφόρο. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, ο Πέτρος είναι γερός». 
Κατευθείαν τον παρέλαβε ασθενοφόρο και τον μετέφερε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί προχώρησαν στη διασωλήνωσή του και τον έβαλαν εσπευσμένα στο χειρουργείο. 

Τι είναι το διαχωριστικό ανεύρυσμα 

Η αορτή δεν είναι απλά ένας αγωγός αιματικής ροής αλλά αποτελείται από ένα σύστημα χιτώνων. Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι χιτώνες αυτοί είναι στερεά συνδεμένοι μεταξύ τους. Όταν όμως συμβεί ενδοτοιχωματική αιμορραγία, τότε μπορεί η απότομη είσοδος του αίματος ανάμεσα στους χιτώνες να προκαλέσει διαχωρισμό/σκίσιμο  του αρτηριακού τοιχώματος.
Ο διαχωρισμός αυτός, το επίμηκες σκίσιμο των χιτώνων της αορτής, δημιουργεί δύο αυλούς: τον αληθή και τον ψευδή αορτικό αυλό. Σε μερικές περιπτώσεις μέσα από τον ψευδή αυλό μπορεί να προκληθεί και δεύτερη ή και περισσότερες ρήξεις του έσω χιτώνα, με αποτέλεσμα την επανείσοδο του αίματος από τον ψευδή αυλό στον αληθή με παράλληλη αποκατάσταση της περιφερικής κυκλοφορίας και της αιμάτωσης των αντίστοιχων οργάνων. Τα περισσότερα εκλυτικά αίτια δημιουργίας των αορτικών ανευρυσμάτων και κυρίως η υπέρταση, μπορεί να προκαλέσουν και τον διαχωρισμό της αορτής, με αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου του αορτικού αυλού και τη δημιουργία διαχωριστικού ανευρύσματος.

Κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα των ασθενών με διαχωρισμό της αορτής, σε αντίθεση με την εικόνα των αρτηριακών ανευρυσμάτων πολύ συχνά είναι ιδιαίτερα θορυβώδης και σπανιότερα ήπια. Συνήθως παρατηρείται απότομη εισβολή των συμπτωμάτων με οξύ διαξιφιστικό οπισθοστερνικό άλγος που μπορεί να αντανακλά στην ωμοπλάτη, και να μιμείται το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όταν ο διαχωρισμός επεκτείνεται προς τη ρίζα της ανιούσης αορτής μπορεί να προκαλέσει οξεία ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας. Η οξεία ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας αποτελεί σημείο επικείμενης ρήξης του ανευρύσματος στην περικαρδιακή κοιλότητα με συνοδό υπογκαιμική καταπληξία, επιπωματισμό ή δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και γι΄ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με χειρουργική θεραπεία.
Κάθε υπερτασικός ασθενής που προσέρχεται στο τμήμα επειγόντων με οπισθοστερνικό άλγος και διαστολικό φύσημα αορτής πρέπει να ελέγχεται αμέσως με υπερηχοκαρδιογράφημα, κατά προτίμηση διοισοφάγειο, για να αποκλεισθεί ή να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του διαχωρισμού της ανιούσης αορτής. Ας σημειωθεί ότι ακόμη και η ηλεκτροκαρδιογραφική διάγνωση κατωτέρου εμφράγματος του μυοκαρδίου με οξεία ανεπάρκεια της αορτής, όχι μόνο δεν αποκλείει αορτικό διαχωρισμό αλλά μπορεί να είναι και απότοκός του. Στην προκειμένη περίπτωση το κατώτερο έμφραγμα μπορεί να προέρχεται από επέκταση του διαχωρισμού προς το στόμιο της δεξιάς στεφανιαίας αρτηρίας. Όταν δε ο διαχωρισμός εκτείνεται προς το στέλεχος της αριστεράς στεφανιαίας τότε συνήθως το έμφραγμα δεν εκδηλώνεται, διότι ο ασθενής καταλήγει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από οξύ εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου, συχνά με κοιλιακή μαρμαρυγή.

Διάγνωση

Όταν η διάγνωση του διαχωρισμού της αορτής τίθεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την έναρξη των συμπτωμάτων, τότε ονομάζεται οξύς διαχωρισμός. Αντίθετα ονομάζεται χρόνιος διαχωρισμός όταν η διάγνωση τίθεται τυχαία ή μετά το χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. 
Η αρχική διάγνωση σε ασθενείς με χρόνιο διαχωρισμό συνήθως τίθεται τυχαία, ή μετά από φυσική εξέταση κατά την οποία αποκαλύπτεται νέο διαστολικό φύσημα ανεπάρκειας της αορτικής βαλβίδας, είτε μετά από απλή ακτινογραφία θώρακος κατά την οποία προβάλλει προς τα δεξιά η ακτινογραφική σκιά της ανιούσης αορτής, είτε μετά από υπερηχοκαρδιογράφημα καρδιάς κατά το οποίο η ρίζα της ανιούσης αορτής ελέγχεται με διαχωρισμό των αορτικών χιτώνων. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης αλλά και ο καθορισμός του μεγέθους και της έκτασης του διαχωρισμού τίθεται συνήθως με υπολογιστική ή μαγνητική τομογραφία θώρακος ή και με διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Όταν οι παραπάνω εξετάσεις αναδεικνύουν μεν ανώμαλη και διατεταμένη αορτή χωρίς να θέτουν τη διάγνωση του διαχωρισμού, τότε υπάρχει ένδειξη αορτογραφίας, η οποία μπορεί να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Επίσης όλοι οι ασθενείς με υψηλή πιθανότητα στεφανιαίας νόσου πρέπει να υποβάλλονται σε στεφανιογραφία εφόσον βρίσκονται σε καλή αιμοδυναμική κατάσταση.

Αυστηρά διαβήματα της Αθήνας στα Σκόπια – Τηρήστε στην Συμφωνία και κατεβάστε τον Ήλιο της Βεργίνας

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκαλεί η απροθυμία των Σκοπίων να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, επιτρέποντας – μεταξύ άλλων – ακόμα και σήμερα τη χρήση συμβόλων όπως ο Ήλιος της Βεργίνας, αλλά και τη χρήση του όρου «μακεδονικό» για σειρά προϊόντων της γειτονικής χώρας.
Η αναβλητική διάθεση των γειτόνων και οι σημαντικές καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει βαθύτατη ενόχληση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία – όπως αποκαλύπτει σήμερα η Real News εκφράστηκε με δύο επίσημα διαβήματα διαμαρτυρίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.Στο ελληνικό ΥΠΕΞ η άποψη ότι τα Σκόπια παίζουν με τον χρόνο είναι διάχυτη. Υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος επεσήμανε με νόημα στην Real ότι «αφ’ ης στιγμής η συμφωνία έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, το πρόβλημα έγκειται όχι στην εφαρμογή της αλλά ακριβώς στο ότι δεν εφαρμόζεται. Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι Αρχές των Σκοπίων όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει σε ταχεία εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει».
Σύμφωνα με ασφαλείς που επικαλείται η Real, στις αρχές Σεπτεμβρίου ο πρέσβης Δημήτριος Γιαννακάκης, επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ, γνωστοποιώντας του την έντονη ανησυχία της Αθήνας για τις καθυστερήσεις.
Στις 13/9/2019 ακολούθησε δεύτερη συνάντηση του κ. Γιαννακάκη με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Η ελληνική πλευρά εξέθεσε σειρά προβληματισμών, επισημαίνοντας με νόημα ότι είναι αδήριτη ανάγκη για τη γειτονική χώρα να έχει σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης.
Στις συναντήσεις αυτές η Αθήνα προειδοποίησέ με εμφατικό τρόπο τα Σκόπια ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση δράση βάσει των άρθρων 8.2 (ανάδειξη ελληνικότητας αρχαίων Μακεδόνων) και 8.3 (αφαίρεση Ήλιου της Βεργίνας) της συμφφωνίας και όχι απλώς για συμβολικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, τονίστηκε ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην αφαίρεση αλυτρωτικού/αναθεωρητικού περιεχομένου από τα προγράμματα Ιστορίας, αλλά και ότι αναμένει εντός Σεπτεμβρίου ενέργειες εφαρμογής της συμφωνίας σε τομείς υψηλού συμβολισμού.
Παρά το γεγονός ότι οι Αρχές της γειτονικής χώρας παρουσίασαν οδηγίες οι οποίες έχουν δοθεί από την κυβέρνηση για εφαρμογή της συμφωνίας προσθέτοντας μάλιστα, ότι αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, η θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, για κομβικής σημασίας ζητήματα εξακολουθεί να καταγράφεται μηδενική πρόοδος.

Οι δικαιολογίες

Οι δικαιολογίες που προέβαλε η γειτονική χώρα δεν προκάλεσαν στο ελληνικό στρατόπεδο αισιοδοξία για επιτάχυνση. Οι αξιωματούχοι των Σκοπίων δεν αμφισβήτησαν τις καθυστερήσεις. Αντιθέτως, τις απέδωσαν στην αναβλητικότητα των Βαλκανίων και στην αδικαιολόγητη -όπως και οι ίδιοι παραδέχθηκαν- πεποίθηση ορισμένων ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να αρχίσει μετά την παρέλευση του εξαμήνου.
Για την ελληνική πλευρά, ωστόσο, ως ιδιαιτέρως σημαντική αξιολογείται η έλλειψη βούλησης τμήματος τής ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος το οποίο διερωτάται γιατί να ανάλάβει τέτοιο πολιτικό κόστος εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί το ότι η Ε.Ε. θα δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά επέμεινε ότι, όσα προσκόμματα και αν εμφανίζονται, η άλλη πλευρά δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση εφαρμογής της συμφωνίας.
Για την Αθήνα είναι σαφές ότι τα Σκόπια δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για την ανάδειξη της ελληνικότητας των αρχαίων Μακεδόνων στα μνημεία, αλλά και για την αφαίρεση του Ήλιου της Βεργίνας.
Ο Έλληνας πρέσβης αναφέρθηκε σε απαίτηση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει άμεσα η αφαίρεση του Ηλιου της Βεργίνας και από πεζοδρόμια, ιστούς σημαιών, πλατείες ακόμα και από υπαίθρια καταστήματα με σουβενίρ. Φαίνεται όμως ότι το συγκεκριμένο ζήτημα απαιτεί ακόμα πολύ χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι οι κυβερνητικές Αρχές στα Σκόπια φέρεται να έχουν δώσει εντολή για αφαίρεση του συμβόλου από τους δημόσιους χώρους μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, είναι πολύ πιθανό να εγερθούν αμφισβητήσεις ως προς το τι αποτελεί δημόσιο χώρο (π.χ. πεζοδρόμια ανήκοντα σε πολυκατοικίες και όχι στον δήμο, σημαίες σε ιδιωτικά οικόπεδα, υπαίθρια καταστήματα με σουβενίρ κλπ).
Τα εσωτερικά ζητήματα στα Σκόπια είναι πολλά και η κυβέρνηση Ζάεφ φοβάται αντιδράσεις όσων θίγονται, μηνύσεις για καταστροφή ξένης περιουσίας, αλλά και πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος από την αντιπολίτευση.
Μείζον ζήτημα, ωστόσο, προκύπτει και με τις πινακίδες οι οποίες-με βάση τη συμφωνία- θα έπρεπε να τοποθετηθούν στα μνημεία προκειμένου να αναδειχθεί η ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων.
Η εικόνα που έχει το υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι οι πινακίδες ήταν πολύ μικρές, κατασκευασμένες από πλαστικό και τοποθετήθηκαν στα περισσότερα μνημεία με κόλλα, με αποτέλεσμα είτε να αφαιρεθούν είτε να βανδαλιστούν σχεδόν αμέσως και ως εκ τούτου να μην είναι ορατές.
Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Ζάεφ έδωσε εντολή για την άμεση αντικατάστασή τους χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση προς την ελληνική πλευρά για το πότε αυτή θα ολοκληρωθεί.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη επισημάνει συγκεκριμένα μνημεία στην πόλη των Σκοπίων, αλλά και παραδείγματα τα οποία χρήζουν παρεμβάσεων.
Μεταξύ άλλων:
  • Τα αγάλματα των οκτώ αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων στη Γέφυρα των Πολιτισμών, στο κέντρο των Σκοπίων
  • Το Μέγαρο της Λυδίας της Φιλιππησίας
  • Το μνημείο για τα παιδιά – πρόσφυγες σε πλατεία απέναντι από τη Βουλή Η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι το 2016 τοποθετήθηκε εκεί πινακίδα με τον Ήλιο της Βεργίνας και με την απαράδεκτη αναφορά σε «γενοκτονία των Μακεδόνων» στην Ελλάδα.
  • Ο Ήλιος της Βεργίνας σε κεντρικό δρόμο των Σκοπίων, με τους Σκοπιανούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο.
  • Η τεράστια πινακίδα σε κτίριο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας».
  • Το λογότυπο δήμου Κριβο-γκάστανι στο οποίο απεικονίζεται ο Ήλιος της Βεργίνας.
Παράλληλα, στο διάβημα της η ελληνική πλευρά επεσήμανε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν κατά καιρούς προκληθεί προβλήματα σε Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες η γειτονική χώρα αναγραφόταν σε πινακίδες ή κείμενα ως «Μακεδονία», αλλά και το γεγονός ότι σε αθλητικές διοργανώσεις οι αποστολές της γειτονικής χώρας χρησιμοποιούν στολές με τα διακριτικά «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».
Πηγή: Εφημερίδα Real News