Η τελευταία υπογραφή του Γ.Βαρουφάκη: Απέλυσε τον πλαστογράφο του ελλείμματος Α.Γεωργίου από την ΕΛΣΤΑΤ!


Η τελευταία υπογραφή του πρώην, πλέον, υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, είχε καθαρά συμβολική σημασία: Απέλυσε τον Ανδρέα Γεωργίου πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ), ο οποίος είχε πλαστογραφήσει το έλλειμμα το 2010 και είχε οδηγήσει την Ελλάδα στο Μνημόνιο, σε ένα σκάνδαλο που έχει καταγγελθεί και έχει λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης.Ο Γ.Γεωργίου καλυπτόταν σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την γραφειοκρατία των Βρυξελλών και ουδείς τον ενόχλησε από την θέση του, παρά το γεγονός ότι είχε ασκηθεί σε βάρος του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με προεξάρχοντα υπερσπιστή του τον Γ.Στουρνάρα, ως ΥΠΟΙΚ...Σημειώνεται ότι προ μερικών ημερών σε κατάθεσή του, ο κ. Λογοθέτης που ήταν αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ μίλησε για αλχημείες που έγιναν προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα του 2009, επιρρίπτοντας προσωπικές ευθύνες στον πρόεδρο της, Ανδρέα Γεωργίου.Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, που όπως σημείωσε και ο ίδιος είναι η τρίτη φορά που καταθέτει για το θέμα, καθώς είχαν προηγηθεί η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το 2011 και η Εξεταστική Επιτροπή, «η διόγκωση του ελλείμματος το 2009 ήταν ένας τουλάχιστον λόγος που οδηγηθήκαμε στα μνημόνια».«Παραβιάστηκαν πολλά κριτήρια για την ένταξη των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα. Το έλλειμμα διογκώθηκε ακόμα περισσότερο με τη δημοσιονομική μονοπρόσωπη λογική του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Δεν έπρεπε να περνάει πάνω από 10%. Η αλχημεία που έγινε, καταρράκωσε την αξιοπιστία μας, οδήγησε τα σπρεντς στα ύψη και δεν μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Η διόγκωση των ελλειμμάτων νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο και δικαιολόγησε το δεύτερο για την εφαρμογή επαχθέστατων μέτρων», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ είχαν αμφισβητήσει τότε τα στοιχεία, ζητώντας να υπάρξει η επιστημονική τους τεκμηρίωση. Ωστόσο, ο κ. Γεωργίου αποφάσισε, όπως είπε, να τους φιμώσει και έτσι το έλλειμμα που κατέληξε να είναι σε δυσθεώρητα ύψη, δημοσιεύτηκε μόνο με τη δική του έγκριση και της Eurostat.«Μια παράγραφος του πρώτου μνημονίου φέρεται να λέει ότι τα μέτρα που θα λαμβάνονταν θα προσαρμόζονταν στα στοιχεία που προέκυψαν, δηλαδή το έλλειμμα του 2009», υποστήριξε ο κ. Λογοθέτης.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  είναι  ο νέος υπουργός Οικονομικών που θα αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Γιάνη Βαρουφάκη. Η ορκομωσία του θα γίνει στις 20.00 και η τελετή παραλαβής και παράδοσης του υπουργείου στις 20.30.Ο Ευκλειδης Τσακαλώτος, βουλευτής της Β' Αθηνών είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει διδάξει στο πανεπιστήμιο του Kent και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το καλοκαίρι του 2010 είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, και παλαιότερα της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά στα πεδία της μακροοικονομίας, των οικονομικών της Ευρ. Ένωσης, της πολιτικής οικονομίας και της φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών. Το τελευταίο του βιβλίο στην ελληνική γλώσσα, μαζί με το Χρήστο Λάσκο, είναι το Χωρίς Επιστροφή: καπιταλιστικές κρίσεις, κοινωνικές ανάγκες, σοσιαλισμός (εκδόσεις ΚΨΜ).

"Ξηλώνουν" Ντάισελμπλουμ από το Εurogroup; Ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη!




Πηγή:  iefimerida.gr

Οι Ολλανδοί ζητούν απομάκρυνση του Ντάισελμπλουμ από το EurogroupO Ντάισελμπλουμ πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup. Αυτό δήλωσε στο ολλανδικό ραδιόφωνο NOS Radio 1 ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης της Ολλανδίας, Εμίλ Ρόεμερ.Ο Ρόεμερ καταλόγισε ευθύνες στον Ντάισελμπλουμ για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Είναι σχεδόν αδύνατο γι' αυτόν να συνεχίσει να κάθεται στο ίδιο τραπέζι. Οι σκληρές πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν λανθασμένες, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά», τόνισε αρχικά.Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης SP αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα, λέγοντας πως η δημοκρατία κέρδισε και οι Ελληνες είπαν «Οχι».«Ισως γι' αυτό μετά από λίγες ώρες αντικαταστάθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Πλέον θα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ισως το ίδιο πρέπει να συμβεί και από την άλλη πλευρά της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε τα αποτελέσματα από όλα τα εκλογικά τμήματα της Ελλάδας

Πολιτική
Δείτε τα αποτελέσματα από όλα τα εκλογικά τμήματα της Ελλάδας
Παρακολουθήστε live από το enikos.gr, μέσω της ειδική σελίδας του υπουργείου Εσωτερικών, τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Σαμαράς: Παραιτούμαι - Καταλαβαίνω ότι η παράταξη χρειάζεται μία νέα αρχή - ΒΙΝΤΕΟ

Πολιτική
«Σε ότι με αφορά, κράτησα τέτοια στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης για να διευκολύνω να εκφραστεί η διακομματική συσπείρωση του “ναι”. Καταλαβαίνω ότι η μεγάλη παράταξη μας χρειάζεται μια νέα αρχή. Από σήμερα λοιπόν παραιτούμαι από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησα ήδη από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος και να κινήσει τις κατάλληλες διαδικασίες», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς, πρόσθεσε:  Η μεγάλη ευρωπαϊκή παράταξη οφείλει να παίξει καθοριστικό ρόλο και εγώ θα είμαι δίπλα της, όπως υπήρξα σε όλη μου τη ζωή.Νωρίτερα αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφισμάτος, επισήμανε: «Ο ελληνικός λαός μίλησε! Σε ένα διχαστικό δημοψήφισμα που έγινε με κλειστές τράπεζες. Πάνω σε ερώτημα ασαφές. Και μέσα σε ελάχιστες μέρες. Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μια βιώσιμη συμφωνία σε 48 ώρες, όπως υποσχέθηκε Και δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό.Η κυβέρνηση έχει πια την αποκλειστική ευθύνη. Την αποκλειστική ευθύνη να πάει να διαπραγματευθεί με ένα ΟΧΙ, που εκείνη προκάλεσε. Την αποκλειστική ευθύνη να φέρει μια συμφωνία αμέσως, χωρίς την οποία η χώρα βουλιάζει μέρα με την μέρα. Την αποκλειστική ευθύνη να απομονώσει τα στοιχεία εκείνα του κόμματός της που τοποθετούνται, ανοικτά πια, υπέρ της επιστροφής στη δραχμή.Όλοι όσοι ψήφισαν ΝΑΙ, που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά και πολλοί από εκείνους που ψήφισαν ΟΧΙ, θέλουν να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης αμέσως».