Τουρκική εισβολή στη Συρία: Χιλιάδες άμαχοι φεύγουν για να γλυτώσουν (Live | Video | Photos)

Τουρκική εισβολή στη Συρία: Χιλιάδες άμαχοι φεύγουν για να γλυτώσουν (Live | Video | Photos) - Media


Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από το απόγευμα της Τετάρτης περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας προκαλώντας πανικό. Με βλήματα όλμων απαντούν οι Κούρδοι, οι οποίοι αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν "γενική κινητοποίηση" και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε "αντίσταση". Τα πρώτα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Τερματισμό της επιχείρησης ζητεί η ΕΕ. Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη. «Χιλιάδες» άνθρωποι φεύγουν για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την επίθεση «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ οι Κούρδοι ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.
Οι τουρκικές επιχειρήσεις στοχεύουν όχι μόνο σε κουρδικές πολιτοφυλακές, που η Άγκυρα πιστεύει ότι συνδέονται με το PKK, αλλά και με τους τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με τον Ερντογάν.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν, με τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ιστοσελίδων κάνουν λόγο για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τουρκίας» εναντίον των Κούρδων τρομοκρατών.
«Χιλιάδες» άνθρωποι φεύγουν για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας εναντίον περιοχών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.
Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.
Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν 5 αμάχους και 3 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τραυματίζοντας επίσης δεκάδες αμάχους, ανέφεραν οι SDF.
Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.
«Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.
Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.
Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.
Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.
«Καλούμε όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού... να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μια πιθανή, επικείμενη, ανθρωπιστική κρίση» τονίζουν οι SDF.
Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.
Δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.  Ωστόσο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία.
more