Στον αυταρχισμό καταφεύγει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση για να κάμψει τον αγώνα τωνμαθητών σε όλη τη χώρα που διαδηλώνουν ενάντια στο «νέο Λύκειο» της αγοράς και την «τράπεζα θεμάτων».Πιο συγκεκριμένα εγκύκλιο για τις καταλήψεις στα σχολεία απέστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί η κανονική και ομαλή λειτουργία των σχολείων.
Ουσιαστικά, η Ευτ. Κουτζαμάνη παραπέμπει τους εισαγγελείς στην εγκύκλιο του 2011 του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά  από τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στην εγκύκλιο του Ι. Τέντε, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποφευχθεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές. Παράλληλα, η Ευτ. Κουτζαμάνη ζητά τη «συνεργασία» και των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή της εγκυκλίου.
Στην εγκύκλιό του ο Ιωάννης Τέντες ανέφερε:
«Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο της καταλήψεως των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από μερίδα μαθητών. Αυτοί που κατά κανόνα αποτελούν οργανωμένες μειοψηφίες ασφαλίζουν τις εισόδους των σχολείων τους και παρεμποδίζουν την είσοδο των συμμαθητών τους όσο και του διδακτικού προσωπικού. Ανάμεσα στους καταληψίες παρεισφρύουν τις νυκτερινές ώρες και άτομα που δεν ανήκουν στην εκπαιδευτική κοινότητα τα οποία προβαίνουν σε καταστροφές υποδομών του σχολείου, ενώ οι αφαιρέσεις εκπαιδευτικού υλικού και κυρίως ηλεκτρικών υπολογιστών είναι σύνηθες φαινόμενο. Οι καταληψίες πολλές φορές έχουν την ηθική στήριξη ενηλίκων, ενώ επιδιώκουν την προβολή τους μέσω των τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι πάντοτε παρέχουν τη δυνατότητα αυτή.Οι συμπεριφορές αυτές, όπως γνωρίζετε, έχουν αξιόποινο χαρακτήρα με τη μορφή εγκλημάτων α) της διατάραξης οικιακής ειρήνης (α. 334 παρ. 3 του ΠΚ), β) της απρόκλητης φθοράς πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος (α. 382, παρ. 1 και 2 περ. α. του ΠΚ) και γ) της κλοπής (α. 372, παρ. 2 του ΠΚ).Επειδή τα εγκλήματα αυτά διώκονται αυτεπάγγελτα, είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας μέσω των αστυνομικών αρχών τόσο για τη βεβαίωση των εγκλημάτων αυτών όσο και την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών τους. Στα πλαίσια αυτά να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις.
Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών δραστών. Αντίθετα η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών θα πρέπει να αποφεύγεται.Τέλος σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς (α. 360 παρ. 1 του ΠΚ)»
.