Συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2017 υπογράφουν εργοδότες – εργαζόμενοι – Σώζουν…ό,τι σώζεται…



Υπογράφεται νέα εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2017.Με την υπογραφή της σύμβασης διασώζονται  για άλλη μια χρονιά και παρά τους περιορισμούς το μνημονίου το επίδομα γάμου, οι άδειες  και τα άλλα επιδόματα  που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό (ωρίμανσης – πολυετίας το οποίο έχει σταματήσει να ωριμάζει από 14.2.2012, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας).
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας δήλωσε ότι δεν είναι στις προτεραιότητες του ΣΕΒ οι ομαδικές απολύσεις και το λόκ άουτ  ,τονίζοντας ότι στόχος για τον σύνδεσμο είναι η επιτυχία των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με την ικανοποίηση των εργαζόμενων .Μετά τη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος,  τόνισε ότι: «Είναι γνωστό ότι ούτε οι συλλογικές συμβάσεις επανήλθαν ούτε ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, όπως προεκλογικά εξήγγειλε η κυβέρνηση. Έτσι, οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, γίνονται στο περιοριστικό περιβάλλον των μνημονιακών νόμων, που απαγορεύουν το ύψος του κατώτατου μισθού να συνομολογείται από τη ΓΣΕΕ και τις οργανώσεις των εργοδοτών. Αυτό που συμφωνήθηκε σήμερα, είναι ότι σε κάθε περίπτωση, εντός των νόμιμων προθεσμιών θα παραταθεί η ισχύς της υπάρχουσας σύμβασης».
«Βεβαίως», συμπλήρωσε, «θα υπάρχει πάλι η πρόνοια, ώστε αν βελτιωθεί το νομοθετικό περιβάλλον, αμέσως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και για τον κατώτατο μισθό. Ομολογώ ότι είμαι εντελώς απαισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Θα εξεταστούν κι άλλα ζητήματα, όμως, που αφορούν συμπληρωματικές ασφαλίσεις, διάσωση θέσεων εργασίας, υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, δηλαδή θεσμικά θέματα, που είναι τα μόνα που δεν απαγορεύει ο νόμος».Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα για την υγιεινή και ασφάλεια, την αντιμετώπιση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας, των διακρίσεων στην εργασία καθώς και πρόταση για τη δημιουργία εθνικού επαγγελματικού Ταμείου για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.
Επιπλέον συζητήθηκε σχέδιο διάσωσης των θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή με την μετατροπή τους σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.  Οι πόροι για την ενίσχυση αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούσαν να προέλθουν και από την Παγκόσμια Τράπεζα.Για το σχέδιο διάσωσης των θέσεων εργασίας μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας,  εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του  ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ο οποίος αποχώρησε σχολιάζοντας ότι το σχέδιο συζητήθηκε εν αγνοία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η ΕΣΕΕ ξεκάθαρα δηλώνει θετική στην ισχύ της ΕΓΣΣΕ μέχρι το τέλος του 2017, και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής της συνέλευσης, ώστε να διασωθούν, τόσο η σύμβαση όσο και οι θεσμικοί όροι της, που περιλαμβάνουν τα βασικά επιδόματα.Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Κορκίδη για την Παγκόσμια Τράπεζα, ο κ. Παναγόπουλος είπε: «Πρώτη φορά το ακούω αυτό. Το μόνο που έχω ακούσει, είναι ότι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις έθεσε θέμα να πάρει δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει προγράμματα κατά της ανεργίας».
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ το συνολικό κόστος μισθοδοσίας  των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι μειώθηκε από 42,1 δις ευρώ το 2009 σε 33,6 δις το 2016, με απώλειες 20,2%. Η ανεργία δεν αποκλιμακώθηκε όσο είχε εκτιμηθεί και παρέμεινε το 2016 στο 23,6% με μεγάλο χαμένο τον ιδιωτικό τομέα.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς δήλωσε,  ότι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες είναι έτοιμοι να υπογράψουν τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας πριν από τη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας.
πηγή μου

Όλοι αθώοι για το Βατοπέδι- Ποιοι θα ζητήσουν συγνώμη;- Οργισμένη δήλωση Καραμανλή

Δημοσιεύτηκε στις 21/03/2017 στην κατηγορία Κληρονομιά
Γράφαμε προ καιρού τις απορίες μας σχετικά με το ποιοι θα ζητήσουν συγνώμη για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Σήμερα, επισήμως η Δικαιοσύνη έβαλε τέλος στην πολύκροτη υπόθεση. Η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο δημόσιο, αναφέρεται σχετικά
Με την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για το Βατοπέδι, έπεσε η αυλαία της δίκης που διεξαγόταν επί δύο περίπου χρόνια στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για το αποκαλούμενο σκάνδαλο των «ιερών ανταλλαγών». Με απόφασή του, η οποία ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης, το δικαστήριο αφού έκρινε αθώους όλους τους κατηγορουμένους αναγνώρισε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο δημόσιο.

Πατήστε ΕΔΩ για να γραφτείτε στο newsletter του Politically. Είναι απλό κι εύκολο να μαθαίνετε πρώτοι, πού πάνε τα πράγματα...

Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υιοθέτησαν στο σύνολό της, την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα και αποφάνθηκαν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτζιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας. Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.  »Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.  »Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπαιδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».
 Τι είχε προτείνει η εισαγγελέας 
 Της σημερινής απόφασης του δικαστηρίου είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας περί απαλλαγής των κατηγορουμένων, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε δόλος.Ειδικότερα, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε προτείνει την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, αναφέροντας ότι για κανέναν δεν στοχειοθετούνται οι αξιόποινες πράξεις της απιστίας, της απάτης, της ψευδορκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που κατά περίπτωση τους αποδόθηκαν. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει ότι δεν υπήρχε δόλος και ότι οι κατηγορούμενοι  εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές. Ενδεικτικά για τους Εφραίμ και Αρσένιο, η εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευσή της: «Οι επαφές που είχαν με κατηγορούμενους δεν αποδεικνύουν ότι οι μοναχοί τους εξώθησαν στην τέλεση αξιοποίνων πράξεων. Πίστευαν και πιστεύουν ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις και η Βιστωνίδα τους ανήκει. Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι οι μοναχοί επηρέασαν τους υπαλλήλους της ΚΕΔ ούτε αποδείχθηκε ότι είχαν δυνατότητα επιλογής ακινήτων που θα περιέρχονταν στην κατοχή τους με τις ανταλλαγές. Ορισμένα από αυτά μάλιστα με τα ελαττώματα που είχαν όχι μόνο δεν ωφέλησαν, αλλά ζημίωσαν τη Μονή. Πώς μπορείτε να δεχθείτε ότι έγκριτοι επιστήμονες, για κανέναν από τον οποίους  δεν διαπιστώθηκε θρησκοληψία, ότι  πείστηκαν να συμβάλλουν στην μείωση της περιουσίας του δημοσίου χωρίς οικονομικό όφελος ή άλλο κίνητρο από δύο μοναχούς που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια»; Απευθυνόμενη μάλιστα στους δικαστές που θα κληθούν εκδώσουν την τελική ετυμηγορία τους για την υπόθεση, η εισαγγελέας είχε πει: «Από την πρώτη στιγμή που έμαθα ότι κληρώθηκα εισαγγελέας δεν με ενδιέφερε αν  στην υπόθεση τοποθετήθηκε  ταμπέλα.Αν αποτέλεσε σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου. Με ενδιέφερε μόνο αν η συμπεριφορά των κατηγορουμένων όπως αποτυπώνεται στο βούλευμα  στοιχειοθετεί τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται και αν  αυτές αποδεικνύονται.Κατά τη γνώμη μου δεν αποδεικνύονται οι αξιόποινες πράξεις».

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (10.30 π.μ.): ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ


«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
 Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φώς στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».
http://www.politically.gr/pub/6497/oloi-athwoi-gia-to-batopedi-poioi-tha-zhthsoun-sygnwmh#.WNDvORmwozM.facebook
*****