Αλλάζει ο καιρός - Έρχονται καταιγίδες και βροχές

Το άκρως καλοκαιρινό και ευχάριστο σκηνικό του καιρού αλλάζει, οπότε αν θέλετε να μην διακόψετε τα μπάνια σας μην χάσετε αυτό το Σαββατοκύριακο.   

Και αυτό γιατί από Δευτέρα έρχονται βροχές και καταιγίδες.   

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και την πρόβλεψη που κάνει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα άστατος (τοπικές βροχές και τοπικές καταιγίδες) κυρίως σε περιοχές της δυτικής ηπειρωτικής χώρας αλλά και των Επτανήσων (ίσως πολύ τοπικά και στην Κρήτη).   


Αυτό όμως θα είναι μόνο η αρχή διότι θα έρθουν περισσότερες βροχοπτώσεις από τη Δευτέρα.   

ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ 
Αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή (βλ. εικόνες πρόγνωσης από το ECMWF του weather.us), η Δευτέρα και η Τρίτη θα είναι δύο βροχερές κατά διαστήματα ημέρες για αρκετές περιοχές της χώρας. 
Οι συγκεκριμένοι χάρτες, είναι χάρτες πρόγνωσης των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του 24ώρου τόσο της Δευτέρας, όσο και της Τρίτης. 





ΔΕΥΤΕΡΑ : ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 
Τη Δευτέρα λοιπόν, όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στον 1ο χάρτη, θα εκδηλωθούν κατά διαστήματα βροχές και κατά τόπους καταιγίδες σε αρκετές περιοχές των Επτανήσων αλλά και των περισσότερων περιοχών της ηπειρωτικής χώρας (από την κεντροανατολική Μακεδονία μέχρι και νοτιότερα στην Πελοπόννησο) Για να γίνει κατανοητός ο χάρτης, όσο πιο αχνά μπλε χρώματα βλέπετε, τόσο πιο λίγες, εξασθενημένες και τοπικού χαρακτήρα θα είναι οι βροχές. Όσο πιο σκούρα είναι τα μπλε χρώματα και ιδιαιτέρως εάν η χρωματική κλίμακα πηγαίνει προς τις πράσινο - πορτοκαλί αποχωρήσεις, τόσο πιο έντονες η ακόμη και γενικευμένες θα είναι οι βροχοπτώσεις και οι τοπικές καταιγίδες.   

ΤΡΙΤΗ : ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 
Την Τρίτη θα συνεχίσει να είναι άστατος ο καιρός κυρίως στα κεντρικά και νότια τμήματα της επικράτειας (συμπεριλαμβανομένων προφανώς και περιοχών των Κυκλάδων και της Κρήτης) και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο, όπως και τη Δευτέρα, οι καταιγίδες ίσως έχουν και έντονο χαρακτήρα με τοπικές χαλαζοπτώσεις.   

ΣΕ ΠΤΩΣΗ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 
Σε ότι αφορά τις τιμές του υδραργύρου, θα σημειώσει πτώση τη Δευτέρα και την Τρίτη. Έτσι, ενώ τη Δευτέρα στα ανατολικά και νότια θα αγγίξει τους 33-34 βαθμούς Κελσίου (στα δυτικά ακόμη πιο χαμηλά), την Τρίτη θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (31-32 βαθμούς κατά μέση τιμή ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές)   

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 
Δεν φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα στα θαλασσινά ταξίδια κατά τη διάρκεια της 2ημερης κακοκαιρίας. Έτσι λοιπόν, τόσο τη Δευτέρα, όσο και την Τρίτη, θα πνέουν βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας με ένταση 4-6 και την Τρίτη 7 μποφόρ στο Αιγαίο. 



lifo.gr